Ziggy sa for siden:
*Brukeren har meldt seg ut av forumet og slettet innlegget sitt, men vi lar tråden stå, for den inneholder veldig mye god informasjon. Så les i vei, her står veldig mye bra!
Ziggy sa for siden:
*Brukeren har meldt seg ut av forumet og slettet innlegget sitt, men vi lar tråden stå, for den inneholder veldig mye god informasjon. Så les i vei, her står veldig mye bra!
Ziggy sa for siden:
Ziggy sa for siden:
Iset sa for siden:
Jeg har vært kjempefan av Kwasniewski i noen år nå. Skrev om filosofien hans på et annet forum for litt over et år siden:
www.pratekompaniet.com/forum/showthread.php?t=27
Har veldig lyst på bøkene. Han har visst endel gode oppskrifter på brød og kaker. :)
Ziggy sa for siden:
Begod sa for siden:
Hmm, jeg som trener styrke 3 ganger i uka bør vel tross alt innta mer protein enn det der. Jeg ville inntatt ca 100 gram dag og spesielt før og etter trening. Hvis man redusere på karbo inntaket så kan ikke jeg se at dette skal gjøre skade, poenget med det høye proteininntaket er jo at man ikke skal bryte ned musklaturen, men bygge den opp. Tror ikke muskel bygging er prioritert i OE.
Er ikke optimal ernæring i hovedsak for kraftig overvektige og folk med div. sykdom?
forøvrig så blir min utrening sånn: 1,75 høy.
75 - 7,5 ( anntar at det er 10% og ikke 8,5 kg uansett) gir 67,5 kg som idealvekt.
Var 68 kg i fjor sommer og da var fett% 17 så jeg må nok dessverre lenger ned enn det for å få frem sixpacken.
Ziggy sa for siden:
.
Nei, dette kostholdet er ikke bare for sterkt overvektige personer, det er et optimalt kosthold for de fleste, da det er basert på kroppens biokjemsike behov for næringsmidler.
Idealvekta di er 75 +/- 7,5 kilo, dvs mellom 67,5 og 82,5 alt etter kroppsbygging.
Basert på idealvekta di som du sier var 68 kilo, så vil ditt næringsbehov ifølge OD være som følgende ved lettere fysisk aktivitet. Ved tungt fysisk arbeid eller mye trening, vil behovet være et annet;
Protein: 78-88 gram
Fett: 168-227 gram
Karbohydrater: 47-53 gram
Hva ditt behov er nå vet jeg ikke, da jeg ikke kjenner til din nåværende vekt.
.
nøtta sa for siden:
men hva skal man spise hvis man skal ha mye mer fett og midre protein ?? det blir vel mye smør og ojer da ? jeg teller ikke proteiner bare karbohydrater så vet ærilig talt ikke hvor mange protiner jeg får i meg i løpet av en dag .....
Begod sa for siden:
ca. 80 kg tror jeg, har av en eller annen grunn ikke veid meg på flere mnd.
fettfri kroppsvekt vil nok være ca 62-63 kg.
er veldig spinkel og derfor redd for å miste den lille muskelmassen jeg har.
Ziggy sa for siden:
Ziggy sa for siden:
Ziggy sa for siden:
Begod sa for siden:
Ser veldig bra ut den listen, blir sulten bare av å se på den.
familien blir vel å klikke helt når jeg går over til et slikt kosthold.
Iset sa for siden:
Flott, Ziggy!!! :D:D
nøtta sa for siden:
iseeeeeet kom deg til dagboka de !! må fortelle deg om mitt møte med vita biosa !! :p:p:p
Ziggy sa for siden:
donjuanwannabe sa for siden:
Når jeg spiser Atkins så ligger jeg på over 70 % fett, ca. 20-25 % protein og 5 % karbohydrater. Og da spiser jeg masse fete kjøttvarer pluss såklart oljer og smør. Jeg ønsker ihvertfall ikke (og gidder heller ikke) å spise mer fett enn dette. Da må jeg drikke olje til maten da! :)
Ziggy sa for siden:
.
I såfall så spiser du nærmere Optimal Ernæring enn du gjør Atkinskostholdet...
For Optimal Ernæring fordelingen mellom de ulike næringsstoffene som følgende:
Det eneste du i såfall trengte å endre på, var å spise litt mere grønnsaker, og litt mindre proteiner....fettinnholdet ditt er helt som for Optimal Ernæring for vekttap!!!
.
donjuanwannabe sa for siden:
Nei, jeg spiser i følge Atkins-boken. :) Eksemplet jeg tok var fra min intro-fase. Din fordeling av Atkins er feil.
Det er vel heller at Optimal Ernæring er en form for Atkins.
Vil ikke endre på noe nei, ihvertfall ikke grønnsakene spiser nok av det. Men når det er sagt så følger jeg vedvarende nå og da med innslag av nøtter noen dager i uka, i tillegg til mørk sjokolade og litt korn en dag i uka så da blir fordelingen i snitt; litt mindre fett og litt mere karbohydrater og litt mere protein vil jeg tro, enn det jeg sa først.
Ziggy sa for siden:
.
Om du la merke til hva jeg skrev i beskrivelsen av fasene, så poengterte jeg at dette var vedvarende vekttapsfasen til Atkins. Introfasen skal bare vare i ca 14 dager, mens vekttapsfasen til Optimal Ernæring skal vare til man har nådd målvekten. Det er en stor forskjell på det...
For det andre, hvordan er så Atkins fordeling ved vedvarende vekttap og vedlikeholdsfasen i følge dine bøker? Skulle være interessant å høre det...
Når det gjelder hvem som er en kopi av hvem, så ble Optimal Ernæring utviklet tidlig på 1960- tallet, mens Atkins kom på banen først flere år senere, tror det var i 1972 eller noe sånt...:D :cool: :D
.
HP sa for siden:
Hovedforskjellen på Atkins induksjon og optimal ernæring - er at på Atkins så spiser du mer proteiner. Skjønt der er ingenting i veien for å spise enda mer fett. :)
Ziggy sa for siden:
Helt enig med deg der, HP!
Det er jo snakk om å finne frem til det kostholdssammensetning som passer og fungerer for hver enkelt, så får man i grunnen kalle det hva man vil...:) :) :)
.
Ziggy sa for siden:
Hovedforskjellen mellom Atkins og Optimal Ernæring, er nettop det at Atkins anbefaler en større andel proteiner i kosten enn det Kwasniewski anbefaler.
Hvem som har rett kan man strides om,men det er vel kjent at om man spiser mere proteiner enn det kroppen har bruk for som byggesteiner, så vil de nødvendigvis bli omdannet til glukose gjennom glukogenese bl.a. i levra, og denne glukosen har samme effekt og funksjon på kroppen som glukosen fra karbohydrater har...
.
Ziggy sa for siden:
.
Dere som har lest Sten Sture Skaldemanns bok "Spis deg ned i vekt", hvordan er kostholdet hans sammenlignet med Optimal Ernæring???
.
Nille sa for siden:
Bare for å klargjøre et par ting ting når det gjelder Atkins:
[color=purple][/color]
Den optimale fordelingen på Atkins Induksjon er
70-75 % fett, 20-25 % protein og 5 % karbohydrater - dette har jeg fra Atkins Support - og det er en velkjent "greie" i Atkins-miljø. Fordelingen som er nevt nedenfor har jeg ikke sett noe sted, siden jeg begynte med Atkins kosthold i 1982. Hva som står i de norske oversettelsene står jeg ikke inne for.
[color=purple][/color]
Introfasen til Atkins skal vare i minst 14 dager. De fleste går lenger. Det kommer litt an på hvor mye en har å ta av og hvor fort/sent en går ned. Selv gikk jeg på induksjonsnivå i over 6 mnd. fordi min toleransegrense for karber er veldig lav og jeg har lavt stoffskifte og høy metabolsk motstand.
[color=purple][/color]
Når man går på vedvarende vil karbo mengden øke og fettinntaket gå noe ned. Men mange av oss vil fremdeles ligge på 60 % fett og 15 % karbohydrater også på vedlikehold. Det kommer an på hvor ens toleransegrense for karbohydrater går. Mengden karbohydrater en tåler balanserer hvor mye fett en spiser. Fordi Atkins innså at vi alle er forskjellige er det ingen tall eller prosentsatser eller tidsaspekter som er absolutte.
[color=purple][/color]
Proteininntaket ligger jevnt. Inntak av protein på Atkins ligger ikke høyt i forhold til mange andre lavkarbo dietter. Det anbefales fra 1 til 1,5 gram x kroppsvekten pr dag. Mer om man trener mye. For meg som veier 63-64 kilo betyr dette fra 63/64 gram til 94/96 gram proteiner pr dag. Det er helt klart at for meg som trener 5 dager i uken er det for lite med 63/64 gram pr dag. Jeg vil jo gjerne bygge muskler, og da er proteiner nødvendig. "Min" ernæringsfysiolog (lavkarbo sådann) mener jeg bør ligge på rundt 100 +/- med jevn fordeling utover dagen. Det er også Lindbergs anbefaling.
[color=purple][/color]
Vet ikke hvem som har fått det for seg at Atkins er så høy protein, - de fleste andre anbefaler mye mer.........
[color=purple][/color]
Jeg har ikke satt meg inn i Kwasniewskis filosofi, så den skal jeg ikke uttale meg om. Men så veldig store forskjeller fra Atkins er det nå ikke ut fra det jeg har lest her.
[color=#800080][/color]
[color=#800080][/color]
Ziggy sa for siden:
Nille sa for siden:
Neeeei, det er ikke helt riktig nei. Proteiner blir det ikke snakket så mye om i det hele tatt på Atkins - utrolig nok......
[color=purple][/color]
Men man blir minnet på å ikke være redd for fett, og passe på at en spiser nok. Men først og fremst blir man bedt om å kutte ut ferdigmat (lavkarboprodukter som barer og shaker), kunstig søtstoff (lettprodukter som lettbrus etc) og sjekke kostholdet for "skjulte karber" (siden de fleste tor de kan beregne karber utfra øyemål og så få egentlig mestrer den kunsten og derved spiser mye mer enn det de tror).
[color=purple][/color]
Dessverre baserer bl.a. Mat & Helse seg på den norske oversettelsen av den utdaterte 1992 utgaven av Atkins. Det kom ny utgave i 1999 OG i 2001/2002 etter nye erfaringer og forskningsresultater. Det har ikke blitt oppdatert i de nye opptrykkene av boka her i Norge. Noe Mat & Helse, Midelfart og forlaget har blitt gjort oppmerksom på - uten å ha reagert nevneverdig. Da blir det litt vranglære rundtomkring dessverre. Men etter noen år blir en trøtt og lei av å sende brev og mailer uten å få svar eller rettelser av åpenbare feil.:p
[color=purple][/color]
Men dette blir jo pirk i den store sammenhengen.
Skjønner godt hva du sier/mener Ziggy og er helt enig med deg i det store og hele. Har sansen for Kwasniewskis filosofi utfra det jeg har lest. Har bare ikke rukket å sette meg skikkelig inn i den enda. Så mange bøker en skulle lest !!!
[color=purple][/color]
Fortell gjerne mer !! :)
Ziggy sa for siden:
Takker for den Nille!
kan du forresten hjelpe meg med å opdatere kostanbefalingene for protein- fett- og karbohydratfordelingen mellom de ulike fasene av Atkins kostholdet?
Introduksjonen: 20-25% Protein : 70-75 % Fett : 5 % Karbohydrater
Vedvarende Vekttap: xx% Protein : xx% Fett : xx% Karbohydrater
Vedlikehold: xx% Protein : xx% Fett : xx% Karbohydrater
Disse burde være lett tilgjengelig slik at man enkelt kan danne seg et bilde av hvor mye man bør innta av de ulike næringsstoffene... når sulten blir borte er det som kjent lett å "slurve" litt med matmengdene, og ende opp med å¨spise langt mindre enn man burde, både når detv gjelder matmengde og måltidshyppighet...
[color=#800080][/color]
Nille sa for siden:
Det finnes ikke noen bestemt protein-, fett og karbofordelings anbefaling på Atkins. Det var så vidt vi fikk ut av dem hva dem optimale fordelingen på induksjon var. (70-75 % fett, 20-25 % protein og 5 % karbohydrater).
20 karber rp dag på Induksjon. Man øker med 5 karber pr uke på vedvarende (etter stigen) helt til man er ca,. 5 kg fra målvekt. Deretter øker en med 10 karber pr uke til man har nådd målet ov vekttapet stanser opp. I løpet av denne prosessen finner en ut hvor mye karber en tåler, dvs. hvor høyt en kan gå utejn å legge på seg.
[color=#800080][/color]
Grunnen til at det i utgangspunktet ikke finnes noen prosentmessig fordeling er at folk selv skal finne sitt nivå. Dette kan være veldig forskjellig fra person til person. Det blir også litt for mye for folk flest når de i tillegg til karber også skal regne prosenter av fett & proteiner ! Det skal være enkelt, slik at det ikke bare er for "spesielt interesserte". Atkins gir regningslinjene, så finner en selv ut hva som funker best for en selv. Så lenge en følger reglene/retningslinjene/mengdene som blir gitt i boka, listene over tillatte matvarer og går over til vedvarende etter vedvarende stigen, for så å følge reglene for pre-vedlikehold og til slutt vedlikehold, - vil en ved det alene automatisk justere inntaket - er Atkins filosofi. Og det funker veldig bra. Når karbene øker, minsker fettet noe. Alle måltider skal bestå av en proteinkilde, fett og grønnsaker. Som tidligere nevnt er den eneste anbefalingen for protein som blir gitt 1 gram pr kilo kroppsvekt. (atkins.com/Archive/2005/3/10-805820.html).
[color=#800080][/color]
Her er forresten Atkins sin matpyramide:
[color=purple][/color]
[color=purple][/color]
Vet ikke om dette gir noe tilfredsstillende svar på det du spør om....:p
Nille sa for siden:
Sultfølelsen kommer tilbake etterhver som man går ut av ketose. Og NÅR man går ut av ketose er også veldig forksjellig fra person til person. Noen kommer ikke i ketose før de ligger under 20 karber pr dag, men de fleste vil være i ketose fra ca. 20 til de inntar 35-40 karber pr dag. Dvs. et stykke opp på vedvarende stigen. Noen få er i ketose til langt over 40, men det er ikke mange.
[color=purple][/color]
Og når man er ute av ketose vil man etterhvert kjenne sultfølelsen igjen. faren er her at man, om man ikke følger reglene nøye, faktisk spiser for mye og ikke for lite. Protein og fett metter godt. Jeg har prøvd, og jeg kan love deg at det ikke er lett å spise for MYE protein (dvs. over anbefalt mengde). Jeg har dårlig muskelbygging og får beskjed fra både trener og ernæringsfysiolog om å spise MER protein. Men jeg får det ganske enkelt ikke til uten å være ekstremt bevisst på det. Her er et snitt pr dag fra mitt matinntak en uke på pre-vedlikehold:
Total: 1741 Fat:122 1098 65% Sat:21 187 11% Poly:18 163 10% Mono:22 200 12%Carbs:53 119 7% Fiber:23 0 0%Protein:116 463 28%Alcohol:0 0 0%
1741 kalorier, 122 gram fett (65 %) 30 netto karber (7%) og 116 gram protein (28 %).
[color=purple][/color]
Nå er jeg på vedlikehold og fører ikke lenger matregnskap, men antar jeg ligger et sted rundt 60% fett, 10% karber og 30% protein (trener 5 dager) pr uke). Ligger rundt 40-45 netto karber pr dag....
Begod sa for siden:
ikke at det betyr så mye ,men blant konvensjonelle ernæringseksperter så ligger den grensen for at protein skal omdannes til glukose så høyt at det er vanskelig å oppnå. Mulig at forutsetningene endres dramatisk med et fettbasert kosthold.
Ziggy sa for siden:
Ziggy sa for siden:
For et friskt menneske vil den normale gjenbruket/turnover av protein ligge på 1 til 2% av kroppens totale proteininnhold.Denne turnoveren resluterer fortrinnsvis fra nedbrytingen av proteiner i musklene til aminosyrer, i følge Kwasniewskis kostholdsfilosofi. Dette er basert på biokjemiske forskningsresultater.
Han påpeker videre at kroppen ikke trenger å få tilført så mye protein som enkelte kostholdseksperter har hevdet, da det normale "gjenbruket"/turnoveren av frigjorte aminosyrer fra eksisterende proteiner i kroppen er på 75 til 80% i danelsen av nye proteiner i kroppen (proteinsyntesen).
Det netto tapet av proteiner i kroppen er derfor ikke mere enn 30 til 40 gram pr. dag i gjennomsnitt.
Men, som kjent, for hver fremlagt forskningsresultat man kan komme over, så finnes det alltid minst en rapport som sier det motsatte...
Husk da at han her snakker om gjennomsnitt, i dataprogrammet som der kan prøve ut gratis, så kan dere kalkulere induviduelt tilrettelagte kostholdsanbefalinger når detv gjelder sammensetningen av de ulike næringsstoffene.
Det er dette som danner bakgrunnen for disse beregningene...:) :) :)
.
ssskaldeman sa for siden:
Jag har bara bläddrat snabbt i Kwasniewskis bok och därefter lånat ut den, så jag kan inga detaljer om vad han säger. Men vad jag kunde se har vi ungefär samma budskap. Vill man gå ner i vikt så är det enklast att sänka proteinandelen och öka fettandelen.
Själv håller jag alltid kolhydratandelen (karbohydraterna) lågt. Det blir sällan mer än 30 gram om dagen, oftare ca 15 gram. Istället spelar jag med fett och protein. 25-30 procent protein om dagen när jag vill hålla vikten. 15-20 procent protein om dagen när jag vill gå ner. Och hela tiden ungefär 5 procent kolhydrater.
Det gäller idag, när jag är ungefär normalviktig. När jag hade stor övervikt kunde jag äta mer protein. Då fungerade 20-25 procent protein bra för viktnedgång.
Kalorierna räknar jag inte. Jag äter mig mätt. Jag åt mycket i början och jag äter lite nu.
Jag menar att man kan följa denna typ av "diet" utan att göra några som helst beräkningar. (Om man inte tänker skriva en bok...) Det är bara att äta mycket kött, med sikte på de feta bitarna, och att fylla på med en rimlig mängd ovanjordgrönsaker, i första hand till middagen. Då hamnar man automatiskt på ca 20 procent protein, ca 75 procent fett och ca 5 procent karbohydrater.
Jag har inte läst Atkins själv, men jag tror inte på hans idé om att plussa på med kolhydrater varje vecka för att se var den kritiska gränsen går. Det är nog bara en marknadsföringsidé. Jag tittade på hans pyramid och jag vill flytta bären högre upp och flytta ner de feta mejeriprodukterna. Men det är jag det. Vi är alla olika. Jag menar alltså att den som är känslig för karbohydrater bör stanna kvar i "induktionsfasen" tills målvikten är nådd. Men det är ju ett tuffare budskap och det säljer inte lika många böcker.
Sten Sture
Nille sa for siden:
Kjempeinteressant det du forteller Ziggy ! Skal laste ned på PC'en hjemme (er på jobb nå). Det er godt mulig at denne modellen lett lar seg implementere i et tradisjonelt Atkins Kosthold også, - bare at man har litt mer strukturerte rammer å sette det inn i !! Jeg mener for de som har problemer med å finne "sin Atkins" om du skjønner hva jeg mener !
[color=purple][/color]
Atkins er ikke for alle, - det har jeg sagt ofte. Selv om filosofien har vært tilgjengelig i over 30 år, har funket godt og hjulpet mange, er det ikke dermed sagt at det ikke finnes bedre metoder. Vi må ikke utestenge andre for det.....
[color=purple][/color]
Skal lese litt mer om Kwasniewki - nå spørs det bare hvem jeg skal lese først, han eller Skaldeman :)
Ziggy sa for siden:
.
Helt enig med deg, Sten Sture!
Men for mange er det litt "skremmende" å tenke på at man skal spise mye fett (jeg tenker IKKE på deg her Nille....), da man i årtier har blitt bombardert med informasjon om at fett er usunt og kan forårsake kreft og hjerteinfarkt, angina mv...
Har du forresten sett på programmet Calculus Vitus?
Det ligger en drøss med oppskrifter der, og du får samtidig testet beregningene til Optimal Ernæring opp mot din egen kostholdsfilosofi...
Teller forøvrig på knappene om jeg skal kjøpe den svenske versjonen av boka di, eller vente på den norske versjonen...
.
Ziggy sa for siden:
Joda Nille, jeg skjønner godt hva du mener..og er helt enig med deg!
Husker selv usikkerheten jeg følte når jeg skulle gå over fra introduksjonen til vedvarende, kan jeg... skal jeg... er det for mye.... er det for lite... ødelegger jeg alt nå...
Det er nettop derfor et slikt verktøy som Calculus Vitus er til stor hjelp, ikke minst for meg i kampen om en god helse og tilnærmet normal vekt...
Og husk forskjellen mellom kroppens behandling av fett og proteiner.
For store mengder med protein i kosten fører bl.a. til at kroppen omgjør overskuddet av proteinene til glukose gjennom en prosess kalt glukogenese i leveren. Denne glukosen blir så enten benyttet som energi, eller den blir lagret som kroppsfett.
Fordøyelsesprosessen vår kan, i motsetning til ved karbohydrater og proteiner, bare ta opp en begrenset mengde med fett. Opptaket av fettstoffer gjennom fordøyelsessystemet er fysisk begrenset til 12-15 gram pr. time, uansett hvor mye fett det forefinnes i maten som fordøyes. Alt fett over denne mengden vil derfor bli utskilt gjennom avføringen.
Det er derfor man kan si at en kalori ikke bare er en kalori, og at energi inn ikke nødvendigvis er lik energi ut. Men spiser man for mye fett så er det nettop det som skjer...det kommer ut isteden for å bli lagret som overskuddsenergi i form av fett på kroppen...:) :) :)
.
Ziggy sa for siden:
.
Et spørsmål til deg Sten Sture, når det gjelder karbohydrater og fiberinnhold...
Kostfibrene tas jo ikke opp av kroppen, så skal man tilføre kroppen et visst antall karbohydrater som brukes av røde og hvite blodceller, samt hjernevev, så har jeg kun tatt med energien tilført bare fra karbohydratene- UTEN at kostfiberinnholdet telles med når det gjelder energitilførselen fra karbohydratene.
Hva mener du om dette???
.
205gti16v sa for siden:
Til ziggy: kor mange måltider anbefaler Kwasniewski per dag?
ssskaldeman sa for siden:
Jag trodde att jag hade svarat på detta, men jag hittar inget svar. Ja. jag räknar alla karbohydrater. Det bör man göra när man äter få fibrer. Fibrer är för cellulosaätare.
Sten Sture
Ziggy sa for siden:
.
Så du teller med energien fra både de rene karbohydratene og kostfibrene når du beregner energitilførselen fra karbohydrater til tross for at energien i kostfibrene ikke blir tatt opp av kroppen?
For, som du selv sier, fiber er for celluloseetere...
.
Ziggy sa for siden:
.
Det anbefales mellom 2 og 3 måltider pr. dag.
Bakgrunnen for at vi i dag anbefales opptil 5-6 måltider pr. dag, er på grunn av dagens karbohydratdominerte blandingskosthold. Man er mett rett etter måltidet, men etter bare et par tre timer, ja så er man sulten igjen...
Dette skyldes at blodsukkeret i løpet av denne tiden har gått ned igjen, og kroppen har behov for mer av den dominerende energien man har tilført kroppen - nemlig glukose.
Det tar litt tid for kroppen å omstille cellene fra å bruke glukose som energi, til å ta i bruk fettsyrene som forefinnes i kroppen.
Når du spiser etter Optimal Ernæring, så gir du kroppen den energien den i utgangspunktet er konstruert for, nemlig fettsyrer. Det er dette næringsstoffet som cellenes mitokondrier har som oppgave å bryte ned å omdanne til energi.
Ved et blandingskosthold som mange i dag har, så benyttes som oftest glukose energi. Dette skjer hovedsakelig fordi kroppen MÅ kvitte seg med overskuddet av glukose på en eller annen måte. Derfor benytter den glukose som energi i stedet for fettsyrene som den egentlig er beregnet for, med det dette fører med seg...
Kroppen er nemlig desperat etter å kvitte seg med det overskytende blodsukkeret. Klarer den ikke det, er det faktisk dødelig, noe som er en av de største truslene for folk med Diabetes I.
På Optimal Ernæring gir du som sagt kroppen akkurat den energitypen den foretrekker, fettsyrer. Kroppens opptak av fettsyrer er langsom, noe som fører til at man føler seg mett mye lengre enn man fra før av er vant til gjennom et blandingskosthold. Mang vil faktisk bli overrasket over at man ”må spise igjen” fordi det er middagstid for resten av familien… og at de helt glemte å innta mellommåltidet man fra før av var vant til å innta for å holde ut til neste hovedmåltid…
Vær samtidig klar over at det er en fordel å la kroppens fordøyelsessystem arbeide i fred uten tilføring av nye næringsstoffer de første 3-4 timene etter måltidet. Bakgrunnen for dette er at kroppen da får gjennomført hele fordøyelsessyklusen uten at den må starte en ny nedbrytningsprosess, samtidig som den må absorbere og bearbeide den første maten man inntok. Dette gjør at kroppen blir i bedre stand til å ta opp og utnytte den nye energien og næringsstoffene som den ble tilført.
Derfor har ikke kroppen behov for flere enn 2 til 3 måltider, men, om man så skulle bli sulten mellom måltidene, ja så må kroppen få den energien den ber om. Dette hører nok heller til sjeldenhetene når man lar kroppens fettforbrenningssystem får arbeide under optimale forhold…
Håper dette ga deg svar på det du lurte på! :)
.
Ziggy sa for siden:
.
Legger ut en link til en norsk forskningsrapport som understøtter denne kostholdsfilosofien...
[CENTER]www.nfhm.org/artikler/eskimo.pdf[/CENTER]
[CENTER]Enjoy!
:) :) :) [/CENTER]
.
Ziggy sa for siden:
.
.
Nå, hva syns du om kostholdsprogrammet for Optimal Ernæring, Nille? :)
For dere som ikke er kjent med dette programmet, så gir dette kostholdsprogrammet mulighet til følgende:
Dette programmet finnes som en 30 dagers prøveversjon, hvorpå man må kjøpe en lisens til ca. 4-500 kroner.
Her er forøvrig linken til dette programmet...
www.shareit.com/product.html?productid=182425&languageid=1&affilia teid=72693
.
Nille sa for siden:
Det så veldig bra ut, men jeg fikk jo ikke prøvd det ut skikkelig, da det ikke kunne lagres eller lages noe på den gratis versjonen dessverre. Syns jeg fikk for lite frem til å kunne gjøre meg opp noen mening egentlig....... Hadde det virket skikkelig, slik som betalingsprogrammet gjør, hadde det vært mye lettere å uttale seg. Dvs. om en kunne legge inn egne data og se eksempel på hvordan det funket med mat & menyer etc. Nå var det bare ferdige eksempler på hvordan det kunne se ut.....
HP sa for siden:
Hvorfor er det affiliate id i lenken din? Får du prosenter? :snill:
Ziggy sa for siden:
.
Overhode ikke...men ser at det er flerte her inne som bruker ulike kostholdsprogrammer for å beregne sammensetningene av næringsstoffene i oppskriftene sine, og de jeg har sett inntil nå, har vært for kompliserte til at jeg har giddet å begynne og bruke dem.
For å vise at det fins et spesielt tilpasset program for akkurat denne kostholdsfilosofien som jeg bruker selv, så føler jeg at det er på sin plass å informere andre om dette programmet...;)
Ser ikke på dette som noe annet enn diverse omtaler av populære kostholdsbøker her inne, om de er på norsk elle engelsk...:cool::D:cool:
.
Ziggy sa for siden:
.
Prøvde du beregningssystemet for å finne kostholdsanbefalingene som ville ha vært veiledende for deg om du hadde fulgt denne kostholdsfilosofien også???
Den funker, det er bare å klikke på fanen "People", og så på knappen "Add new person". Deretter er det bare å legge inn dataene dine, og trykke på fanen "Advice". Da får du fram de VEILEDENDE anbefalingene tilpasset deg om du skulle følge et Optimalt Ernæringskosthold.
Hva kom du fram til, og hva synes du om disse anbefalingene sett i forhold til ditt nåværende kosthold??? :)
.
HP sa for siden:
Jeg bare lurte på om det var din affiliate id ;)Ziggy sa for siden:
.
:D :D :D
Neida, den er nok ikke det...
.
Ziggy sa for siden:
.
Når det gjelder beregningen av karbohydratmengden på Optimal Ernæring, så gjelder de samme reglene for denne kostholdsfilosofien som for de fleste andre lalvkarbokosthold...
[INDENT]Man skal kun regne netto karbohydrater, dvs. evt. karbohydrater i form av kostfiber skal ikke regnes med når man kalkulerer mengden av karbohydrater man inntar i løpet av en dag.
Når det gjelder fiberinntaket, så anbefales det et maksimalt inntak på ca 10-15 gram kostfiber pr. dag.
[/INDENT]Kostfibrene tas ikke opp av kroppen, så når man skal man tilføre kroppen et visst antall karbohydrater som bl.s. brukes av røde og hvite blodceller, samt hjernevev, så har teller man kun med energien tilført fra karbohydratene
..
Nille sa for siden:
Jeg fikk ikke legge inn noe nytt uansett hva jeg prøvde jeg Ziggy, så jeg sletta hele programmet igjen...:p
[color=purple][/color]
Skal prøve igjen når jeg har en ledig stund. Er på jobb her - PC som det ikke kan lastes ned noe på....:o
[color=purple][/color]
Enten i morgen kveld eller fredag tenker jeg .....
Ziggy sa for siden:
.
Flottings...venter spent på hva du mener om beregningene som ville vært gjeldende for deg i tråd med Optimal Ernmærings kostholdsfilosofi... ;)
Når deg gjelder de andre funksjonene, så stemmer det at du ikke kan legge inn nye oppskrifter eller endre på den innlagte næringstabellen, men ved å dobbeltklikke på oppskriftene, ingrediensen osv så vil du se hvordan programmet er oppbygd, hvordan registreringsmulighetene er, og ved å trykke print så får du se hvordan utskriftene er...
Det er iallefall det enkleste programmet jeg har vært borti for denne typen kosthold, fordelingen mellom de ulike næringsmidlene velger man som sagt selv, men man får umiddelbart opp en fordeling mellom protein, fett og karbohydrater pr oppskrift eller pr porsjon, både fordelt på antall gram, og innbyrdes størrelsesforhold...
.
Ziggy sa for siden:
Ziggy sa for siden:
.
Tenkte jeg skulle legge inn et sitat fra Sten Sture, som også gjelder som en enkel huskeregel for Optimal Ernæring...
Så enkelt kan det faktisk sies!!!
.
Ziggy sa for siden:
.
Har du fått sett på programmet igjen, Nille??:)
.
Nille sa for siden:
:mad: Ja, jeg har sett på. Jeg vet ikke hvordan jeg skal tyde resultatet.
Vekten programmet foreslår for meg er altfor lav. Skal jeg gå ned 10 kilo blir jeg skrapa. Har et bilde av meg selv da jeg var 55 og jeg så direkte syk ut. Ideelt sett er vel 60 kg en vekt jeg burde ligge på. Når løs hud og vannvekt (hormoner) er borte.
Vekten min nå ligger på mellom 63.5 og 64.5 kg. Det er med vilje og medisinske årsaker bak (hormonforstyrrelser) at jeg ikke går ned nå. Jeg slanker meg ikke og veier meg ikke så ofte. De her som har sett meg kan vel si at jeg ikke akkurat kan regnes som overvektig .... ;)
Jeg har nok en BMI på 24,4 som programmet sier, - men at jeg er overvektig går jeg altså ikke på. Programmet tar overhodet ikke hensyn til om man trener eller ikke. Programmet mangler alså hensyn til fysisk aktivitet. De spør bare om du er rolig eller stresset. Jeg trener 1.5 time pilates 3 ganger pr uke + 1-2 ganger styrke/motstand med strikk og vekter. Går mye og spiller golf 1 gang pr uke når jeg trener motstand/strikk 1 gang pr uke. Han har muligens greie på mat & kosthold denne herren, men at han er oppdatert på trening tor jeg ikke.
At jeg skal spise mindre protein holder ikke. Hvorfor ? Jo, da jeg spiste mindre protein bygget jeg ikke musler i det hele tatt - og tok ikke av et gram eller cm, uansett hvordan jeg trente. (lå på 50-60 gram protein, 100 gram fett og 20-25 gram karber pr uke). Kontrollveiet på prof Tanita vekt med utskift og hele pakka + målt med fettklype etc. Da jeg begynte å spise mer protein bygget jeg muskler OG tok av fett. Vekten min har ikke endret seg mye det siste året, men jeg har gått ned minst 1 størrelse og endret kroppsfasongen veldig. Jeg er igrunnen fornøyd med hvordan jeg ser ut, - trenger bare å få strammet den huden som har blitt til overs etter å ha gått ned 15 kilo på 2år. Men 50 år gammel hud er ikke SÅ samarbeidsvillig som ung hud.... Det har blittt MYE bedre etter pilates, men jeg må nok innse at en del mageskinn, innerside lår, underarmer ikke kan fjernes med annet enn kirurgi. (I følge plastisk kirurg). Og det vil jeg ikke..... Under huden ligger det imidlertid muskler som er flottere enn på de fleste damer på min alder !! Det ligger vel muligens et par kilo i overflødig hud uttapå.....men ikke mer.
Har målt mat siste uke, bare for moro skyld.... Her er snittet:
Total: 1505 Fat:111 996 68% Sat:12 107 7% Poly:19 168 11% Mono:19 174 12%Carbs:54 120 8% Fiber:24 0 0%Protein:87 347 24%Alcohol:0 0 0%
87 gram protein, 111 gram fett og 30 gram netto karber.
Programmet viser som bildet under, og anbefaler at jeg går ned 10-20 % fra anbefalingen for å ta av ..... Det er veldig stor forskjell på 10 og 10 % så jeg skjønner ikke helt hva de mener jeg skal gjøre.
Du kan programmet, og for deg er det sikkert logisk. For meg virker det litt... tilfeldig ? Kan du forklare ?
:p
Ziggy sa for siden:
.
Hei Nille!
Hmm... de resultatene du fikk ut virker noe rare, ja...
Ser man dette opp mot filosofien bak Optimal Ernæring, så er "idealvekten din ca. 62 kilo +/- 10%, dvs. fra 55,8 kilo til 68,2 kilo alt etter kroppsbygning.
Med dine 63,5 - 64,5 kg +, ja så ligger du godt innenfor "idealvekta" for deg i følge Optimal Ernæring!
Når det gjelder energibehovet, så ligger det etter beregningene fra boka som følgende;
Protein: 56 - 68 gr
Fett: 155 - 217 gr
Karbo: 31 - 49,5 gr
Dette er de generelle beregningene som må tilpasses aktivitetsnivået
Ser du dette opp mot anbefalingene fra Optimal Ernæring, så spiste du for lite. Du tilførte kroppen bare ca. 1212 Kcal, og DET mener jeg er lite for ditt aktivitetsnivå. Når du trente som du gjør, så hadde kroppen behov for mere energi enn det du hadde lagt opp til. Ser at du i dag inntar ca 1470 Kcal, noe som er noe bedre, men fremdeles under det jeg mener burde være et passende nivå for deg.
For ditt energibehov og lave matinntak ville du vært i konstant ketose, noe som medførte at en god del av proteinene, det være seg frigjorte og ernæringsmessig tilførte, fortløpende ble omdannet til ketonlegemer for å dekke opp kroppens behov for manglende energi.
I følge beregningene fra Optimal Ernæring- ikke programmet, burde du ha spist noe slik som 65 gr proteiner, mellom 155 - 217 gr fett, og 30 - 50 gr karbohydrater.
Dette ville ha gitt deg en energitilførsel på minimum ca. 1780 og maksimum ca. 2425 kcal alt etter intensiteten på aktivitetsnivået ditt, noe som er langt mere enn det du har tilført kroppen din.
For et friskt menneske vil den normale gjenbruket/turnover av protein ligge på 1 til 2% av kroppens totale proteininnhold. Denne resirkuleringen stammer fortrinnsvis fra nedbrytingen av proteiner i musklene til aminosyrer, i følge Kwasniewskis kostholdsfilosofi. Dette er basert på biokjemiske forskningsresultater.
Han påpeker videre at kroppen ikke trenger å få tilført så mye protein som enkelte kostholdseksperter har hevdet, da det normale "gjenbruket"/turnoveren av frigjorte aminosyrer fra eksisterende proteiner i kroppen er på 75 til 80% i dannelsen av nye proteiner i kroppen (proteinsyntesen).
Det netto tapet av proteiner i kroppen er derfor ikke mere enn 30 til 40 gram pr. dag i gjennomsnitt.
Det er på bakgrunn av dette jeg mener at proteinbehovet ditt ligger innenfor anbefalingene fra Optimal Ernæring, problemet har vært slik jeg ser det at du ikke har tilført kroppen nok energi, noe som har medført at de proteinene du har tilført kroppen primært sett ikke har blitt brukt til å bygge muskler, men til å dekke opp for manglende tilført energi sett i forhold til aktivitetsnivået ditt.
At du bygde mere muskler når du begynte å spise mere proteiner finner jeg ikke merkelig i det hele tatt, da kroppen din kunne bruke noe mere proteiner til bygging av muskelmasse- i tillegg til å bruke det til og kompensere for den manglende tilførte energien aktivitetsnivået ditt legger opp til.
Prøver du å gå over til anbefalingene jeg har skissert deg her fra Optimal Ernæring, ja så mener jeg at du vil se en enda mere positiv utvikling enn den du så når du økte proteininntaket ditt som du selv beskrev.
Jeg mener at du på denne måten vil bygge mere muskelmasse og evt foreta en vektjustering, i og med at kroppen får all den energien den trenger fra fettet, slik at den ikke behøver å forbruke unødig med proteiner i energiomsetningen din.
Om det stemmer, ja se det kan jeg ikke garantere, men ut fra de forutsetnigene du har skissert her, så mener jeg det burde være store sjanser for at du ville få en ytterligere økning i muskelmassen, og en evt. vektjustering om kroppen din mener du skal det, for husk, du er faktisk innenfor det man innenfor Optimal Ernæring kaller for "idealvekten".
Ser her at anbefalingene du kommer ut med ifra Calculus Victus kke er helt optimale sett i forhold til det som anbefales i forhold til boka, og som jeg har skissert for deg her. Litt pussig det, da mine verdier stemte nokså bra...
Nå skal det også sies at det ikke er Kwasniewski som har utviklet dette programmet, det er utviklet og produsert i Australia, men er basert på Optimal Ernærings prinsipper. Det benyttes en såkalt logaritme utviklet av en poslk lege, Dr K. Michalak.
Uansett, her har du ihvertfall fått en generell vurdering av dine verdier sett i lys av kostholdsfilosofien Optimal Ernæring beregnet av lille(?) meg! :)
Og om det skulle gå en liten f... i deg og du evt. vil prøve ut disse beregningene for å se om de hjelper deg å bygge mere muskelmasse, ja så hadde det vært interessant å høre om hvordan det gikk...
Husk, du skal ikke være redd for hvor mye kalorier du spiser, men sørge for at kroppen får nok energi slik at sammensetningen av næringsstoffene gjør at fordelingen av kroppsmassen etter hvert blir optimal!
.
ssskaldeman sa for siden:
Hej, Nille!
Jag kan glädja dig med att huden fortsätter att dra ihop sig. Jag gjorde min stora viktnedgång för tre år sedan och då såg jag ut som en tibetansk skrynkelmastiff. (Jag vet inte vad den hunden heter på norsk.) Därefter har huden långsamt dragit sig samman och processen fortgår. Nu har jag bara en smula löst skinn kvar på magen. Allt annat är klart. Jag har intervjuat amerikanska läkare om detta och de säger att sammandragningen fortsätter i sex till sju år, även om det går allt långsammare. Du kommer att bli kjmpeflott hela du!
Sten Sture
Nille sa for siden:
Interessant det du skrev. Flott at du klargjore. Hva er feil i progrmamet da ? jeg skrev inn korekt info. Hvorfor viser progammet noe annet enn boka ?
Jeg skal lese skikkelig igjennom og fordøye det tror jeg. Mulig jeg vil snu litt på tallene mine, kosten altså, bare for å prøve det ....
Men du.....en annen ting jeg lurer på:
Hvor fant du de 1212 kcal henne ? Jeg har ikke ligget så lavt noen dager jeg..... Snittet mitt denne uka var 1505 kcal. Hadde en eneste dag rundt 1311, pga. jobb og dårlig planleggign.... Noen dager rundt 1450 andre dager rundt 1800... Jeg går somregel aldri under 1400 og skjelden over 1800 - da legger jeg på meg. Men som du sier, det kan være sammensetningen som må "tweakes" litt !! :p
Fra www.fitday.com
TOTAL: 1505 Kcal - fordelt med:
Fat:111 996 68%
Carbs:54 120 8%
Fiber:24 0 0%
Protein:87 347 24%
Alcohol:0 0 0%
Formelen jeg har lært er :
Kalorier = fett X 9 + (karbohydrater - fiber) X 4 + protein X 4 + alkohol X 7
Brukes det en annen i Optimal Ernæring, siden du får så mye lavere tall enn meg ?
Ble skikkelig nyskjerrig jeg nå.....:o
Nille sa for siden:
Å Sten Ture, du gledet meg veldig med den posten der :klem:
Jeg står på uten kirurgi, og det er godt å vite at det skjer noe med huden selv om det ikke skjer fort.... :D Som jeg sa så er det ikke så mye at det er plagsomt, det er bare irriterende at ikke musklene jeg sliter sånn for kan vise :p !!
[color=#800080][/color]
Nå skal jeg ta meg en treningsøkt :ja: 1,5 time med Pilates og vekter og hele pakka ! :D
Iset sa for siden:
Det med huden høres jo kjempebra ut!!! Det visste jeg ikke, men det høres jo logisk ut siden huden jo er ganske elastisk...
C-vitaminer gjør huden enda mer elastisk, så det kan kanskje fremskynde dette med sammentrekking av huden. :D Silicea også.
Jeg skal jo ned hele 50-60 kg, og regner med en haug med løshud. :(
Jeg orker IKKE vente i flere år på at huden skal stramme seg opp, men jeg skal jo også ha flere barn og vet ikke hvor gunstig det er å ta en mageoperasjon når jeg jo skal ese ut allikevel... Men jeg får ta de "sorgene" når den tid kommer.
Nille sa for siden:
Dette skal jeg teste ut. Jeg har lavt stoffskifte og har normalt måttet ligge over 1425 men ikke over 1875 for å ikke legge på meg... men som du sier, da har sammensetningen vært en annen. :)
Jeg har vært med på et forsøk med Banting dietten. Denne er back to basic og bygget på William Banting/William Harveys "The Banting Diet" - den første offisielle lavkarbo dietten fra 1864's "Letter of Corpulence".
Vi kalte oss "Banta Babes" litt uhøytidelig i et annet forum. Men Bantinjg folkene fant oss og ville ha seg frabedt dietten diskutert i andre forum enn deres eget. Men det ikke hovedsaklig på et fettinntak på 80-90 % pr dag. Kaloriene kom derved høyt og jeg la på meg 3 kilo......i løpet av 4 uker :p Det skulle egentlig ikke gå an da... Jeg fulgte dietten til punkt og prikke, men jeg må nok innrømme at kroppen min ikke reagerer helt normalt. :p Well, bygones !!
Her er info om Banta:
bantadiet.com/
Ziggy sa for siden:
I det første svaret ditt oppga du følgende verdier før du økte inntaket av proteiner, mens inntaket av fett og karbohydrater så og si er uendret...
Dette gir følgende regnestykke:
55,0 gram (P) x 4 Kcal = 220 Kcal
100,0 gram (F) x 9 Kcal = 900 Kcal
23 gram (K) x 4 Kcal = 92 Kcal
SUM = 1212 Kcal
Når det gjelder næringsinntaket ditt i dag, så tok jeg utgangspunkt i det følgende:
Her er regnestykket som følgende:
87 gram (P) x 4 Kcal = 348Kcal
111 gram (F) x 9 Kcal = 999 Kcal
30 gram (K) x 4 = 120 Kcal
SUM = 1467 Kcal
Som du ser så bruker jeg de samme formlene for beregning som det du har lært...
Tror nok det ikke kan skade noe om du prøver en kostsammensetning som anbefales på Optimal Ernæring, for som sagt så syns jeg energiinntaket ditt virker noe lavt sett i forhold til aktivitetsnivået ditt...
Når det gjelder programmet, ja så vet jeg ikke... hvilken kroppsbygning la du inn? Hva la du inn når det gjalt aktivitetsnivået på jobben (jeg bruker denne som en indikasjon på treningsmengde også...)
Skal prøve å ta kontakt med de som lager programmet for å få en avklaring på dette, men i og med at den faglige ekspertisen kommer fra Polen, ja så er jeg ikke sikker på om jeg får svar eller ikke...
Uansett, så bruker jeg mine egne beregninger med utgangspunkt i bøkene, programmet hjelper meg med å tilpasse oppskriftene slik at sammensetningen blir slik som den skal være mellom karber, proteiner og fett i kostholdet.
Hadde vært spennende om du hadde gjort det... og husk at du ikke inntok mindre proteiner med dette kostsammensetning enn det du gjorde før du økte proteininntaket, så du vil nok ikke miste muskelmasse om du la om kostholdet til Optimal Ernæring...heller tvert imot!!!:) :) :)
Nille sa for siden:
Ooops, fikk ikke med alt fettet nei, blingsa på Fitday tallene da jeg skrev inn.
Total: 1505
Fat:111 996 68% Sat:12 107 7% Poly:19 168 11% Mono:19 174 12%Carbs:54 120 8%
Fiber:24 0 0%
Protein:87 347 24%
Alcohol:0 0 0%
Det blir altså:
Fett: 111+12+19+19= 161 gram - DA stemmer uregningen til Fitday.
Du forklarer godt, så nå skal jeg lese litt mer - og tenke litt !! Interessante saker....
Takk skal du ha !! :)
Ziggy sa for siden:
Kan dette skyldes en lang rekke med mer eller mindre vellykkede/mislykkede forsøk på å gå ned i vekt i løpet av en årrekke??? :) ;) :)
Ziggy sa for siden:
.
Takk for det... prøver så godt jeg kan...vet jo at denne kostholdsfilosofien er nokså ny for de fleste her til lands...
Nå må du huske en ting, og det er at når du evt endrer på sammensetningen av næringsstoffene, samt øker energimengden, ja så må du la kroppen få tid til å omstille seg til at den nå får tilstrekkelig med energi og en optimal næringssammensetning... så la vekta stå en periode, og kun bruke klærne som et slags "mål" på hvordan det går...
Du vil ikke minst kjenne det på formen, noe jeg tror Sten Sture kan skrive under på....
.
Nille sa for siden:
Det er mye mulig kostholdet mitt tidligere har ødelagt noe ja. Men jeg har aldri vært direkte overvektig og har aldri hatt mislykkede slankekurer, det ligger også langt tilbake i tid. Jeg var nok ivrig slanker i min ungdom, og la grunnlaget for en slarkete forbrenning den gangen ved å spise lavfett og altfor lite - jeg var ikke overvektig som sagt, men med Twiggy som ideal og miniskjørt som høyeste mote i tillegg til å være danser med de krav til størrelse det innbar, - blir man ikke sunn ! Jeg var alltid på slankern !! Stoffskiftet fikk nok nådestøtet der ja !!
En ulykke (fallt ned stige fra 2. etg ned i steintrapp kjeller) gjorde at jeg ble sengeliggende ganske lenge (brakk ryggen) og uten den vante treningen la jeg på meg en del. Måtte jo slutte med dans og fant ikke umiddelbart noen annen aktivitet som appellerte til meg.... :p
Etter at jeg ble mor i 1978 kom hormonene mine i ulage - og selv om jeg gikk ned fra 65 til 50 kilo innen 1/2 år etter fødselen (veide 50 kg da jeg ble gravid, la på meg 25 kg i svanger skapet, veide 65 kg da jeg kom ut av sykehuset), OG begynte å trene ganske aktivt med vekter - måtte jeg være veldig forsiktig med hva jeg spiste. Skulle ikke mye utskeielser til før kiloen kom på. Hormonbalansen min har vært utredet så mange ganger at den kunne fylle flere permer. Ingen finner ut av det ....:rolleyes:
Fant Atkins i 1982 og har siden da fulgt mer eller mindre lavkarbo kosthold. Endelig fant jeg et kosthold kroppen min trives med, med mat jeg ikke ble sjuk av. Diverse årsaker gjorde at jeg ikke kunne fortsette treningen som før, men jeg var fremdeles ikke overvektig. Atkins den gangen var litt strengere enn nå, så jeg lagde nok min egen levelige versjon. Og spiste masse god mat, omtrent slik jeg gjør nå faktisk. Uten å legge særlig på meg. (fra 1992 skjedde det masse saker, både medisinsk og privat, var nede på 55 kilo leeeeenge. Sykehusopphold, operasjoner...). Sluttet å røyke 17. april 2003, samtidig ble ryggen dårligere igjen og jeg la på meg 15 kilo. Helt umerkelig..... hadde ikke vekt hjemme engang.... Så plutselig bilder fra en ferie :eek: . Fant den nye utgaven av Atkins boka (2003)og begynte på Induksjonsnivå - etter boka denne gangen, - og det tok meg 2 år å ta av de 15 kiloene. Samtidig har helsetilstanden igjen blitt mye mye bedre. Og jeg er tilbake på før 1992 nivå, vektmessig, - vel det er noen få cm mer rundt magen, men ellers... formen er iallefall like bra og jeg får på meg en del klær fra dem gang (venter på at skulderputer skal bli moderne igjen !!).
:D
Nille sa for siden:
:snill: Eh.... jeg mener fremdeles at jeg ikke behøver å slanke meg jeg.. ;) Men jeg kan jo jakte på perfeksjonismen :) Og formen min er helt på topp.... bortsett fra overgangsalder plager, - og de tror jeg ikke selv Sten Ture kan/vil skrive under på ...... :p
Men jeg er som åpen for nye ting og skal vurdere dette også :D Alt kan perfeksjoneres !!
Ziggy sa for siden:
ssskaldeman sa for siden:
Jag såg att Ziggy nämnde mitt namn...
Ja, jag är mycket intresserad av hormonerna. Vår hormonella balans är avgörande för hur vi tar hand om maten. Samtidigt påverkas den hormonella balansen av vad vi äter. Det går inte att särskilja det ena från det andra. Allt samverkar. Som jag brukar säga: Äter vi som vi är avsedda att äta så får vi den kropp och den hälsa som vi är avsedda att ha.
Hälsovinsten är den stora vinsten. Men det vet man först efteråt. Att vi också normaliserar vår kroppsvikt är en bonus.
Det var Kenn Hallstensen på Mat&Helse som berättade om Kwasniewski för mig. Jag hade aldrig hört hans namn, men när jag bläddrade i “Homo Optimus” lät mycket som om jag hade skrivit det själv. Som jag ser det är Kwasniewski och Wolfgang Lutz självständiga tänkare som man kan förlita sig på. De flesta andra är skojare, efterapare och profitörer. De tar en tanke som någon annan tänkt och använder den tanken för att sälja skräpmat. (Inga namn nämnda!)
Jag ska läsa Kwasniewski ordentligt när jag är klar med min nya bok. Det blir i början på nästa år. Jag vill inte fördjupa mig i honom eller Lutz just nu. De ligger alldeles för nära mig och jag vill inte bli påverkad i mina tankegångar.
Sten Sture
Nille sa for siden:
:ja: ..nå skjønner jeg. Det er lett å misforstå når man kun har det skriftlige ord foran seg. Da blir det snakk om tolkning. Det gjelder vel på begge sider.
[color=purple][/color]
Men altså, jeg skjønner hva du mener og er jo enig med deg i veldig mye. Har oppdaget noen småting jeg skal sjekke nærmere, jeg skal lese mer og så får vi se.
Ha en flott søndag, - nå skal jeg trene det jeg ikke fikk trent i går ! :o
Ziggy sa for siden:
.
Joda, du har nok rett der ja...
Om det er interesse for det, så kommer jeg til å legge ut mere info om kostholdsfilosofen Optimal Ernæring i tiden fremover.
Tror nok det er flere som kunne ha plukket opp ett eller annet her også...
Men jeg får vel se det an på hvor mange som evt. viser interesse for denne kostholdsfilosofien i såfall...
.
Ziggy sa for siden:
.
Har forresten lagt inn flere forskningsresultater som understøtter denne kostholdsfilosofien på den nye tråden "Forskning på lavkarbo og relaterte tema" som HP har opprettet.
Rapportene kan dere finne her:
forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=6823
.
Ziggy sa for siden:
nomma sa for siden:
Utrolig interessant lesning.. dette må studeres nærmere..
Har lavt stoffskifte, og er insulinressistent.. har alltid vært kraftig bygd, men for 15 år siden begynte kiloene å komme sigende.. nådde max i fjor sommer, har gått litt opp og ned siden da.. nå har jeg som mål å gå ned 40 kilo i første omgang.. jeg har prøvd lavkarbo nå i 4 mnd.. og har oppdaget at jeg har matintoleranse mot hvetemel, gjær og sukker..
Jeg har ramlet av noen ganger, jeg er en karbo-junkie, så jeg havner på kjøret rett og slett..
Men nå har jeg tatt meg sammen igjen.. og går på Atkins induksjon for å få "renset kroppen" og for å få en kickstart..
Jeg synes matlisten er ganske interessant..noen matvarer der som frister ja.. blant annet melk.. jeg elsker melk men så lenge jeg har gått på tilnærmet Atkins-diett har jeg ikke drukket melk..
Ut i fra OE så skal jeg holde meg til
77 gr prot
154 gr fett
38 gr karb.
Tar det langtid før kroppen "reagerer" på den nye dietten???
Kan noen legge ut en typisk dagsmeny for OE?
som sagt kjempe interessant..
Ziggy sa for siden:
[quote=nomma]
...Har alltid vært kraftig bygd, men for 15 år siden begynte kiloene å komme sigende.. nådde max i fjor sommer, har gått litt opp og ned siden da.. nå har jeg som mål å gå ned 40 kilo i første omgang..
[/quote]
Ut fra tallene du satte opp, går jeg ut fra at du er ca 177 cm høy, og har derigjennom en ”idealvekt” på mellom 69,3 kilo og 84,7 kilo.
Ut i fra dette så stemmer de tallene du satte opp for OE;
77 gr prot
154 gr fett
38 gr karb.
Vær imidlertid klar over at dette er tallene under stabiliseringen av kroppen ved hjelp av kostholdet, når du er nede på idealvekta di, ja så vil du måtte endre på sammensetningen. Dette har jeg skrevet om tidligere.
[quote=nomma]
…Tar det langtid før kroppen "reagerer" på den nye dietten??? … Har lavt stoffskifte, og er insulinressistent…
[/quote]
Kroppen din vil begynne å reagere positivt på kostomleggingen etter ca 4-6 uker, men du vil høyst sannsynligvis merke en god vektjustering allerede etter den første uka.
Til å begynne med så er jo usikkerheten stor med tanke på hva man kan spise, og forslag på menyer og matretter er samtidig stort.
Her begynte jeg å bruke programmet Calculus Victus, som du kan laste ned og se på (se lengre bak i denne tråden...). Der finner du mange eksempler på oppskrifter, samt at du kan legge inn dine egne oppskrifter, og kontrollere at sammensetningen av næringsstoffene blir optimale. Det er i grunnen ganske enkelt…
Er/ var selv en karbojunkie, 5-900 gr med snop gikk gjerne ned i løpet av en film, 2 liter med is var ofte i minste laget, og en sixpack med sandwich- is var glimrende som kosemat når jeg var ute å kjøre…. (i dobbel forstand…)
[quote=nomma]
Kan noen legge ut en typisk dagsmeny for OE?
[/quote]
Skal legge ut et par eksempler på dagsmenyer her, bl.a. med oppskrifter på både pannekaker og brød tilpasset OE.
Nå er lysten på både snop og is helt borte, jeg er mett, og må faktisk minne meg selv på at jeg kanskje må spise igjen snart…
[quote=nomma]
Jeg synes matlisten er ganske interessant..noen matvarer der som frister ja.. blant annet melk.. jeg elsker melk men så lenge jeg har gått på tilnærmet Atkins-diett har jeg ikke drukket melk..
[/quote]
Matlistene er gode å bruke når man skal sette sammen måltidene, og ja, du kan drikke melk, men jeg anbefaler deg for eksempel å drikke kulturmelk, da mye av laktosen i kulturmelka er brukt som næring av melkesyrebakteriene. Den ”sure/syrlige” smaken på melka er bevis på at laktosen er omdannet av melkesyrebakteriene. Og husk, bare H-melk og ekte kulturmelk er anbefalt når det gjelder OE.
Drikk for all del ikke melka som en tørstedrikk, men heller som smakssetter til måltidet. Tørstedrikken bør heller være vann eller usukret te.
Som sagt, hyggelig at du har funnet infoen om OE interessant, var selv skeptisk til å begynne med, men da jeg både så og hørte Dag Viljen Polyszensky (?) uttale seg om OE både i Mat & Helse og i debattprogrammer, ja da forsvant mye av skepsisen min…
Kostholdsrådene til OE ligger som sagt innenfor de anbefalingene Mat & Helse har gitt nå i en årrekke.
Ziggy sa for siden:
Skal prøve å legge inn eksempel på en dagsmeny i kveld...
Frukosten min besto iallefall av en eggerøre laget av;
Røres sammen slik at smøret tas opp i eggerøre.
I tillegg spiser jeg en tynn skive optimalt brød eller lindbergbrød med smør og peanøttsmø. Som drikke bruker jeg enten vann eller usøtet te.
Kaffen tar jeg som regel på vei til barnehage/dagmamma etterpå...:)
Ziggy sa for siden:
Her er et eksempel på lunsjen min i dag, som besto av følgende:
Bacon- og eggerøre laget av
1 stort egg
1 stor eggeplomme
30 gr meierismør
80-100 gr bacon i terninger
1 tynnn skive optimalt brød eller lindbergbrød med smør servert sammen med eggerøren.
Detter gir en fordeling mellomproteiner, fett og karbo som følgende;
1,0 (P) : 2,3 (F): 0,3 (K)
Som drikke kan man ha vann, usukret te, kaffe eller et glass helmelk, gjerne kulturmelk.
Albertine sa for siden:
OK, jeg er solgt. Jeg har lyst til å prøve dette, men er et null på prosentregning. Kan noe velvillige sjeler fortelle meg hvor mye jeg bør spise av hva? 1.74 høy og kremt 135 kg. Hva med trening?
aner en liten sprekk i skylaget
Ziggy sa for siden:
Hei Albertine!
Beregningene dine blir som følgende;
Protein: 74 gram
Fett: 148 gram
Karbo: 37 gram
Dette gir følgende resultat når det gjelder næringsstoffene;
Dette gir følgende fordeling oversatt til matvarer;
Er det moe mere du lurer på, er det bare å spørre...
Når det gjelder trening, er det bare å trene som du vil, men treningen skal ikke begrunnes i at du skal slanke deg, men heller din generelle helse. Etter en liten stund kjenner du raskt om du evt. må justere noe på fordelingene.
Lager forresten "vanlig mat", men tilbereder tilleggsretter som inneholder mere fett til meg selv en familiens "normalvektige", f.eks basert på smør, rømme, creme fraiche osv...
Og husk...spis til du blir mett- men ikke stappmett...vær klar over at den skikkelige metthetsfølelsen kommer ca 30 minutter etter at du har spist... og den varer og varer og varer... men det vil du fort merke selv...
nomma sa for siden:
Dette kan jeg skrive under på.. etter å ha laget en ganske så fett mektig middag i går så ble jeg veldig mett og metthetsfølelsen satt lenge i.. måtte til slutt bare spise kveldsmat men ikke for at jeg var sulten.. men for at det ikke skulle gå for lang tid mellom måltidene...
Ser at tre måltider er greit etter OE prinsipp.. men kan en da forskyve frokost litt.. er ikke så sulten på morgenen.. og hvertfall ikke etter fett rik kost..
Kan noen legge ut en oppskrift på OE brød.. på norsk.. jeg har lastetned gratis versjonen av programmet Ziggi anbefalte men jeg må innrømme at engelsken min er heller dårlig.. :o
men verdiene programet viser etter å lagt inn mine mål er:
81-91 prot
185-250 fett
73-82 karb..
så nå er det bare å finne frem formler og kalkulator.. :p
Nille sa for siden:
.....men.... stemmer dette da Nomma ?? 73-82 karb er jo veldig mye da ?
Sist du skrev var det halvparten karber....
[color=purple][/color]
77 gr prot
154 gr fett
38 gr karb.
[color=purple][/color]
Ble litt forvirra over at det plutselig er dobbelt opp med karber ??
Ziggy sa for siden:
[quote=nomma]…Dette kan jeg skrive under på.. etter å ha laget en ganske så fett mektig middag i går så ble jeg veldig mett og metthetsfølelsen satt lenge i.. måtte til slutt bare spise kveldsmat men ikke for at jeg var sulten.. men for at det ikke skulle gå for lang tid mellom måltidene...
Ser at tre måltider er greit etter OE prinsipp.. men kan en da forskyve frokost litt.. er ikke så sulten på morgenen.. og hvertfall ikke etter fett rik kost.. [/quote]
jo da, du kan forskyve frokosten som du selv vil på OE. Poenget er at du skal spise når du kjenner at kroppen har behov for mat, men husk at de andre måltidene må kompensere for at du ikke inntok frokosten. Poenget her er ikke å sulte seg ned i vekt, men å la hormonene og cellene selv gjøre jobben- og for at de skal få til å gjøre det, MÅ de ha næring!
Det er mange på OE som bare spiser 2 måltider, mange som utsetter frukosten og spiser kveldsmat i stedet, og alt dette er helt greit. I følge OE kan man spise kveldsmat rundt kl 20-21 uten å legge på seg, så lenge man benytter seg av prinsippene for denne kostholdsfilosofien.
[quote=nomma]
…verdiene programet viser etter å lagt inn mine mål er:
81-91 prot
185-250 fett
73-82 karb..
så nå er det bare å finne frem formler og kalkulator..
[/quote]
Husk at man i den første fasen bør bruke forholdet 1 gr protein : 2 gr fett : 0,5 gr karbo pr kilo kroppsvekt om man har en del kilo å gå ned, når man etter hvert nærmer seg stabiliseringsvekta, så endrer man sammensetningen av næringsstoffene til 1 : 2,5-3,5 : 0,5-0,8. Dette er forholdstall hentet fra boka om OE.
Det er samtidig viktig å huske på å spise seg mett, og at forholdet mellom næringsmidlene er sånn noen lunne i henhold til oppsettet på 1 :2 : 0,5. + 10%.
Kontroller derfor beregningene dine stemmer med dette. Har opplevd at programmet ikke helt følger boka når det gjelder dette.
Men, når det gjelder oppskriftsdelene, ja så gir den en unik oversikt over sammensetningen av de ulike matrettene, og det er enkelt å legge inn og endre de ulike oppskriftene. Næringstabellen er også redigerbar, og man kan utveksle oppskrifter med andre brukere av programmet… det er dette jeg bruker det mest til…
Ziggy sa for siden:
Du har nok rett, Nille, det virker litt rart.
Husk Namma, at programmet ikke benytter de samme forholdstallene og beregningene som bøkene om OE anbefaler, så jeg anbefaler deg til å lese litt om dette i begynnelsen av denne tråden igjen så du kan sjekke om tallene dine stemmer.
Tror nok de første tallene du opererte med er de jeg ville ha tatt utgangspunkt i, og evt justert etter hvert som kroppen justerer seg til det nye kostholdet.
Ziggy sa for siden:
.
Har bestilt boka til Sten Sture Skaldeman, "Spis deg ned i vekt". Skal bli interessant å sammenligne hans versjon sett i forhold til "Optimal Ernæring" av Kwasniewski og "Bedre uten Brød" av Lutz.
Skal komme med en omfattende sammenligning av disse kostholdsfilosofiene og Skaldemans metode når jeg har fått tak i boka.
Er det noen andre som allerede har lest den, og kan komme med litt mere info om hva den konkret går ut på??
.
nomma sa for siden:
Jeg syntes det var litt rart jeg også.. la ikke merke til det før etter jeg skrev innlegget.. Tror jeg holder meg til formelen til OE jeg..
Tror jeg prøver dette over helgen.. skal prøve å regne ut hva jeg spiser en dag nå og så hvordan det ser ut.. i forhold...
Ziggy sa for siden:
Høres flott ut... men husk- dette er ingen sultekur, du SKAL spise deg mett... om du syntes tallene virket litt lave!
Du kan også prøve deg fram litt i løpet av helga ved å lage enkelte måltider slik de er ment å være i OE, så både føler du hvordan det er, samtidig som du kan regne på sammensetningen på måltidene om du vil...
Ziggy sa for siden:
OE middagen min i dag består i dag forøvrig av krydrete nakkekoteletter med mye soppsaus laget på creme fraiche og avkok av panna servert med brokkoli, litt gulrot og blomkål...mmmm....:p
Kristian sa for siden:
Hvorfor er erter og bønner på forbudtlisten:confused: Jeg vet de inneholder mye karbo men de inneholder også mye protein og fiber. Skulle da ikke være verre enn potet....
Ziggy sa for siden:
Joda, Kristian, for mange kan det virke litt rart, men det er er forklaring bak det...
På OE er man opptatt av matvarenes kvalitet med henblikk på kroppens behov. Derfor bør man på OE heller velge animalsk protein foran vegetabilsk protein, da det animalske proteinet inneholder langt mere av de samme bestanddelene som vårt protein. Kroppen trenger ikke å omdanne animalsk protein like mye som de må med vegetabilsk protein.
Når det gjelder fiber, så er det ikke nødvendig i særlig grad innenfor denne kostholdsfilosofien. Mange får store problemer med fiber i kosten, de tilfører ikke kroppen noen som helst form for næringsstoffer, da kroppen ikke er i stand til å bryte dem ned (snakker her om kostfiber).
Går man på et fettfattig kosthold må man ha fiber i kosten for å unngå forstoppelse, men med tilstrekkelig mef mettet fett i kosten, vil man ikke oppleve forstoppelse i særlig grad.
Enkelte sier at fiber "rensker" opp i tarmene våre, men faktum er det at de kan tilføre næring til enkelte uønskede bakteriefloraer i tarmene, noe som stadig flere opplever ubehag med, i form av tarmgass etc.
Husk at flere såkalte utrenskiongskurer bruker olje (dvs fett) som en av de viktigste elementene i kuren, kun iblandet litt juice eller urteuttrekk... Derfor er fiber heller ikke nødvendig i kosten, slik vi fra tidligere er vant til å høre.
Når det er sagt, så kan du selv velge hva slags karbohydretene du tilfører kosten, bare du holder deg innenfor grensene for ditt daglige karboinntak.
Husk imidlertid de anbefalte mengdebegrensningene som er nevnt i oversikten over matvarene, selv om du også her bestemmer selv innenfor ditt daglige karboinntak.
Kristian sa for siden:
På bakgrunn av din teori så bør man da også være forsiktig med nøtter og mandler også da... men de står ikke på forbudt listen:confused:
Jeg mener nå fortsatt at fiber bare er positivt når det gjelder vektnedgang, gasser er for de som ikke er vant. De som spiser nøtter bare i jula de får mye gasser men de som spiser nøtter hele året får ikke de plagene.
Men nødvendig er det ikke med fiber, jeg har selv gått ned mange kilo ved å drikker fløte blandet med proteinpulver, og forbedret blodverdiene;)
Ziggy sa for siden:
Ziggy sa for siden:
Nok et eksempel på middag:
Medisterpølse
Blomkålmos laget med Philadelphia ost, mye meierismør, salt og pepper...
Albertine sa for siden:
Bare et lite spørsmål sånn i planleggingsfasen: Hvordan er det med kunstig søtstoff/Splenda?
Albertine sa for siden:
Og enda et spørsmål: Jeg ser at det beste er tre måltider om dagen. Har det noe å si om måltidene ikke kommer til samme tid hver dag? Har en jobb med varierende arbeidstid og jeg får ikke til å ha samme rytme uka igjennom.
Ziggy sa for siden:
Nei, det er helt opp til deg selv (og kroppen din..)! Poenget her er at du vil være mett LENGE av gangen på grunn av at kroppen bruker lang tid på å ta opp fettet fra fordøyelsessystemet, noe som medfører at du har en jevn og stabil tilførsel av energi i mange timer. Du vil oppdage dette når du har spist et OE måltid med anbefalt mengde med fett...tro du meg...
Derfor trenger du ikke henge deg opp i klokka, men heller lytte på din egen kropp, og spise når den vil ha mat.
Husk og at mange til slutt havner opp på 2 måltider pr fag på OE, dog må man da passe på å få i seg nok næringsstoffer i løpet av disse måltidene!:)
Høres kanskje fælt ut for mange, men poenget er at man rett og slett ikke er sulten lengre- og mister lysten til å til stadighet å putte noe i munnen, noe man ofte måtte gjøre på blandingskostholdet man hadde før, og som så ble en vane også på lavkarbo...
Selv spiser jeg 3 måltider for å holde det sosiale sammen med familien gående. Lager vanlig mat med svinekjøtt som basis til hele familien, men en ekstra saus av creme fraiche, sopp el.l. til meg selv istedet for mye av det andre tilbehøret... og her er mulioghetene mange!:p
Ziggy sa for siden:
Anbefaler det ikke, bruk heller honning som er naturlig. Du bruker vel ikke store mengder med splenda heller antar jeg, så det gjør intet å bytte det ut med honning som tas opp langt bedre av kroppen. Ikke tenk på GI, for mengdene i løpet av dagen er så små at det ikke har noe å si her.
Ellers så vil jeg heller anbefale Stevia, da det er helt uten klorstoffer som splenda har. Stevia er forbudt i Norge, men kan fremdeles importeres fritt fra UK og USA. Husk at det er et naturlig søtstoff laget fra barken på et treslag nede i Sør Amerika, og er brukt av lokale indianerstammer i uminnelige tider...
Hva har du forretsten tenkt å bruke Splenda til???;)
Iset sa for siden:
Det er jo mye lovlig man kan bruke det til, feks pisket krem, bær, smoothies (bær + egg + vann + olje) feks. :)
Ziggy sa for siden:
Joda....men husk at det er klormolekyler i Splendaen, mens både honningen og Steviaen er naturlig uten kunstige tilsetninger...;)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.