Siden tråden min ikke blir åpnet igjen får jeg lage en ny med et litt anderledes budskap og selvfølgelig holde en bedre tone enn jeg gjorde sist.
Høykarbo kostholdet jeg refererer til er:
80/10/10 Diet av Dr Doug Graham [url]www.foodnsport.com[/url]
Dr McDougall Plan av [url]www.drmcdougall.com[/url] dette er noe av det samme som
80/10/10 bare at den er veganer men med kokt mat og større variasjons muligheter. Oppdelingen er mer 85/10/5 her.
Det er mange fler men jeg bare nevnte 2 her for å male et bilde.
Dette kostholdet er animalsk fritt altså ikke kjøtt, fisk, meieriprodukter osv.
Ikke sukker, salt osv. heller.
Bare hele varer som de kommer fra naturen altså frukt, grønnsaker, ris, poteter, korn osv. Ikke raffinerte produkter.
Ikke noe sjokolade, cacao, kaffe eller andre stimulanter som skader helsa.
Disse tallene betyr minimum 80% av kaloriene fra karbo, max 10% fra protein,max 10 eller 5% fra fett.
Jeg var lavkarbo i 4 år, dette fungerte ikke for meg i det hele tatt. Både me tanke på helsen og prestasjon.
I tidligere tråd tok jeg feil av når jeg begynte. Jeg begynte i slutten på 19 års alderen.
Jeg har kun gått på dette høykarbo kostholdet i 6 måneder og verden er heelt anderledes. Jeg er full av energi, gått ned masse i vekt. Mye mer enn jeg noen gang var i nærheten av på lavkarbo. Jeg spiser mye mer enn jeg gjorde tidligere, 3000 kalorier+. Jeg er frisk fra asthma og allergi.
Jeg føler dette kan ha sin plass i et lavkarbo forum for jeg tror ikke lavkarbo er for alle. For noen kan det være kanon for andre fungerer det ikke.
Jeg trodde i 4 år at karbo var no no og var livredd for det. Men dette er en helt annen type enn vanlig høy karbo som blir snakket om av lav karbo frontere.
Berre fordi eg er nyfiken, korleis ser ein dag ut for deg, matmessig? Smakar maten noko utan krydder? (Eller brukar du krydder men ikkje salt?) Eg er veldig glad i basmatiris, men det smakar jo INGENTING utan salt i.
Jeg skjønner virkelig ikke at du gidder å ta opp dette på et lavkarboforum, når du så hvordan stå ble i den andre tråden.
Men jeg sjønner dog at du er nysgjerrig hva om andre har prøvd din kost da,men det er kanskje et tema som passer bedre på andre arenaer der du vil få færre negativ og kritisk tilbakemelding.
Nei, jeg skjønner ikke at det har sin plass på ett lavkarboforum. Men så igjen er du det samme trollet som vanlig, ute etter å frelse oss som er blitt stokk dumme på lavkarbokosthold.
Jeg hadde aldri klart meg på et kosthold uten kjøtt og fisk. Meieriprodukter er jeg glad i også. Kaffe må jeg bare ha, Sukkerfri sjokolade og pepsi max også. Så dette kostholdet du presenterer er ikke noe for meg nei. Jeg føler meg veldig bra på et lavkarbokosthold jeg takk. :)
Dette er snålt og useriøst tema på et lavkarboforum, også med tanke på den forrige tråden til TS.
Det finns sikkert andre fora der de kan svare på disse spørsmåla.
Hvis du lester posten min så har jeg aldri sagt at lav karbo er dårlig. Alle er forskjellige for noen passer det ikke, men siden det alltid blir fremstilt som karbo er dårlig blir det vanskelig om en sliter.
Jeg beklager at det ikke slik for seg på sist tråd. Det var aldri intensjonen men jeg ble bare opphisset, men så jeg hadde lagt inn tråden på feil underforum og også presisert meg fel i start posten.
Jeg følger 80 10 10 av Doug Graham så jeg spiser rå mat for det meste.
En dag ser ut som dette.
Drikker 1 liter vann
Joggetur
Måltid: 8 bananer i lidt vann i en blender som jeg pulser. Blir en tykk smoothie, smaker nydelig :)
Måltid 2: En stor melon
Måltid 3: 1 liter appelsin juice som jeg presser selv av 4 appelsiner. Av og til 2liter
Måltid 4: 10-20 dadler blandet med en del vann i blender, dette smaker nesten som coca cola :)
Måltid 5: En salat, med frukt og grønnsaker
Jeg tenker aldri på kalorier, bare at jeg får i meg nok hele dagen. Spiser 3000+ kalorier + og går ned i vekt osv.
Jeg kjøper den frukten som er i sessong og den som er på tilbud. Er alltid forskjellige frukter på tilbud.
Noe annet som er super viktig på dette rå mat frukt og grønnsaker er at det er SUUUPER VIKTIG at frukten er moden, det er ikke den som blir kjøpt i butikken som regel. F.eks banan skal ha sorte prikker, da er den moden.
Mange dager er mye mer ensformig fruktmessig, men jeg liker bare å ikke bruke så mye tid på mat laging, oppvask osv. Jeg er heller ikke så bra på kombinere frukt osv. Jeg elsker all frukt og kan spise bare bananer og dadler en hel dag f.eks.
En vanlig dag på kokt kan jeg f.eks lime inn fra en av sidene www.drmcdougall.com/free_5a.html
Her har du, 12 dager me forskjellige oppskrifter
Som sagt beklager om det kom ut noe galt i sist post. Men det vil ikke skje igjen, skal presantere meg mye bedre. Kanskje du også lærer noe nytt å sjokkerende skal du se
Jeg bruker ikke krydder eller salt pga synes ikke det smaker noe på frukten :p
Men klart i starten blir det uvant uten salt, men det er en tilvenningssak. Har absolutt ingen problemer med det, og jeg kom fra en super høy salt bakgrunn da jeg var på Dr. Robert Youngs program pH mirakelet.
Jeg vet at DrMcDougall sier at noe salt er greit faktisk i senere tid. Men jeg kan ikke si det hundre prosent sikker.
Men ja du bruker alt av annet krydder du vil
Alle har lov å velge og de som er her inne har valgt lavkarbo fordi det fungerer best for dem. Det finnes helt sikker noen som er interessert i det du skriver der ute, men å tro at du finner disse på et lavkarboforum er utopi. Du har valgt feil publikum og bør finne de som faktisk er interessert i råd.
Dette er veldig sant om du spiser for lite. Det er veldig vanskelig i starten å spise nok frukt, når du først prøver det får du bakoversveis over hvor mye du må spise. Jeg ble medt av 3 bananer i starten.
Nå kan jeg ha så lite som 2 måltider til dagen om jeg vil. Jeg har samme metthetsfølelse som jeg hadde på lavkarbo. Er aldri sulten, spiser pga det er godt å jeg trenger det :) Frukt har jo som kjent masse fiber så veldig viktig å drikke mye. Etter du har spist er det bare 15 min så er magen tømmt for fiber osv. så du føler deg lett men alikevel mett :)
Når jeg var på forumet her inne og på lavkarbo forum ellers, trodde jeg også at jeg hadde prøvd høykarbo. Men når jeg hørte om dette var det like sjokkerende og nytt som det virker som de fleste her inne får når de hører om det.
Norsk kosthold og vanlig kosthold er ikke høykarbo som lavkarbo frontere beskriver det. Norsk kosthold er høy karbo, høy fett og høy protein.
Som sagt jeg vil bare gi tilbake, siden jeg brukte mye tid på dette forumet.
Igjen vil jeg presisere at lavkarbo IKKE ER DÅRLIG. Ingen er dårlig, folk er forskjellige så jeg vil bare presantere noe helt annet som jeg er ganske sikker på at ingen her inne har hørt om. Da får folk vite virkelig hva høy karbo er og de vet hva lavkarbo er. Da kan de lettere ta en beslutning også.
Prøver ikke å få noen til å gå vekk i fra lavkarbo
Et ensidig kost vil gi mangelsykdommer uansett hvilken kostholdsretning du velger... håper du er under nær oppfølging av lege med blodprøver.
I tillegg blir menyen du la ut såvidt over 2000 kalorier (og da har jeg tatt i litt), så hvordan du klarer og trene hardt på den kosten forekommer meg som merkelig.
Jeg fatter ikke hvorfor du tror vi er interessert i det her på dette forumet? LAVKARBOFORUM? Er du her for å frelse oss eller? Finn deg et høykarboforum eller noe sånt..... :/
Det blir som å gå inn i ei kristen kirke og få dem til å bli muslimer.. doh.
Vi som er her er mer enn fornøyde nok med våre valg, uten at duster som deg kommer og skal "redde" oss ;)
Brukt Cron-O-Meter så ser du at det jeg jeg foreskrev er 3000 kalorier.
Jeg spiser minst 3000 kalorier, noenganger 5000 om jeg trener masse. Varierer helt
Jeg var her lenge på dette forumet uten å være helt fornøyd. Jeg trengte mer hjelp. Jeg tror ytterst få her inne er kvitt alle problemene sine, jeg sier heller ikke at lavkarbo er dårlig eller noen skal slutte med det. Jeg vil bare at alle skal få en ny definisjon av høykarbo eller mye karbo. En annen enn den som blir malt av lavkarbo frontere.
Jeg får mer vitaminer og næringsstoffer enn jeg noengang har fått. Brukt programmet jeg anbefalte så får du detaljer over alt. Jeg spiser masse grønnt i salaten som har det meste jeg ikke får av frukt. Spinat osv.
Med mindre du spiser noe fett sammen med frukten din så får du ikke i deg så mye vitaminer og næringsstoffer som du tror da det meste av vitaminer i frukt og grønt er fettløselig.
Kan du fortelle meg hva det er jeg går glipp av som ikke spiser loff, sukker, pasta og ris og sånt??
:>
Kan ikke skjønne at rent kjøtt og grønnsaker kan være så skadelig? :)
Kroppen min har aldri hatt det bedre enn nå. gått ned 30 kg. Alle leververdier og blodprøver er bedre, og huden min har det supert.
Eneste jeg har oppdaget er at jeg mister litt hår, og det er fordi jeg slanker meg, ikke fordi det er lavkarbo... Har aldri spist så mye grønnsaker som jeg spiser nå,
Jeg har null søtsug, jeg sover bedre, jeg er ikke oppblåst, jeg er kvitt hudsykdommer, jeg har ingen hodepine.. Need I say more? HVORFOR SKAL JEG BYTTE??
For all del. Dine synspunkter er basert på en annen enten lavkarbo eller annen boks syn. Jeg kan ikke svare for det, jeg vet at folk som har spist som dette i 5-35+ år og som har regelmessige blodprøver har supert på alt.
max 10% av kalorier fra fett. Det gir rom for noe, noe nøtter, avocado etc. Men ikke mer enn 10% av kaloriene til sammen med det andre
Du vil opplyse? Du tror ikke vi som er her klarer å opplyse om ting og tang, eller at folk klarer å google seg til ting selv? Makan så evneveik du tror vi er her inne da.. :p
Først må du lese posten min pga jeg sier at du IKKE SKAL spise dette. Brun ris er bra ikke det andre. Fullkorns pasta er ok men ikke optimalt pga det er som regel aldri 100% fullkorn. Har jeg sagt at grønnsaker er dårlig? vær så snill å les hva jeg skriver før du spør spørsmål
VENNEN MIN, DU SKAL IKKE BYTTE DA. Hør på hva jeg sier, jeg vil ikke at noen skal bytte. Jeg vil bare opplyse og kanskej de som sliter på lavkarbo kan ha nytte av dette slik jeg gjorde.
Det synes jeg alle folk fortjener
Ok, hvorfor kommer dette som er ULTRASJÅKK for alle da? himler med øynene og aldri hørt på maken til kosthold. Tydligvis ikke brukt google bra da.
Vel du svarer jo som en 3 åring :) når du ikke har fått med deg at jeg ikke vil noen skal bytte, spesilt de som trives og har det bra.
Kan du si at 100% av folka her inne er super fornøyde og ikke sliter med noe med tanke på lavkarbo? hvor lenge har de gått på lavkarbo?
Som sagt jeg var her inne en god stund og holdt på lavkarbo i 4 år, hadde det aldri bra men fortsatte pga det var alltid noe å sette fingern på fra forskjellige lavkarbo folk så jeg måtte prøve alt som skulle rette opp feilen. Tilslutt måtte jeg gi opp å søke helt på nytt.
Når jeg var her inne og gikk på lavkarbo visste jeg ikke om noen som hadde kurert diabetes, asthma, allergi, kreft osv. på høykarbo. Kanskje jeg levde i min egen lavkarbo boble, men kanskje gjør noen det her inne også da synes jeg de fortjener en sjangse å høre på dette så de slipper å møte veggen så mange ganger som jeg gjorde
hvorfor holde på i 4 år med noe som du mener ikke funker? Jeg har vært på kurs med Kenn som du snakket om, og jeg er meget fornøyd i alle fall ;)
Det er mange her inne som har holdt på lenger enn deg og som har det meget bra.
å legge om kosten er uansett vanskelig samme hvilken retning man velger. det å gå bort i fra det lette og enkle som man er vant til er et stort steg uansett. En kan ikke tro det er superlett å legge om kosten uansett hva man gjør. En må ville og orke å gjøre en innsats for å få det til!
Det er en grunn til at det er så mange overvektige der ute...
Vel det fynker som bare juling for meg og 1000 andre.
Har grete roede kurert kreft, diabetes, asthma, allergi osv. ? hvis ja, da synes jeg det er verdt å prøve.
Lavkarbo og kosthold generelt er ikke bare om vekt, det er om velvære å helse OG vekt. Det er en hel pakke. Finnes mange syke måter å gå ned i vekt på.
Nei ikke google etter andre måter å spise på om dere er fornøyde, det er det jeg sier. Men mange her inne sliter kanskje og i stedenfor å få svaret ok du må øke fløte mengden eller fett kilden osv. så kan det være godt å høre om andre ting.
Jeg nekter å tro at alle her inne har det perfekt. Dette er et forum for å hjelpe folk, folk som nettop har startet eller har lyst til å starte osv. Dette handler om sammarbeid.
Grunnen til jeg holdt på i 4 år var pga jeg hadde profisjonelle rundt meg og jeg leste vanvittig mye selv og spurte folk. Hele tiden dukket det opp nye ting som kunne være grunnen til mine symdromer osv. derfor tok det så lang tid. Det var så evig mye som måtte prøves osv. osv. for alltid sa den ene at dette er tingen du mangler osv.
Jeg vet om mange som har holdt på lenger enn meg som har det supert, men jeg vet om enda mer som har holdt på kortere og lengre som ikke hadde det bra.
Det krever veldig mye å endre kosten, men har du store problemer er du villig til å gjøre hva som helst. Har du kreft f.eks så gjør du hva som helst for å bli frisk, har du 5 kilo for mye og thats it så driter du i det. Som sagt alle er forskjellige.
Ja det er mange grunner til overvekt der ute, og jeg vedder livet midt på at det ikke skyldes for mye frukt, grønnsaker, ris og poteter
Ok men da føler jeg at kan kan ta meg tid til å hjelpe noen eller strekke ut en hånd hvis noen her inne er usikre og sliter slik at de kan forstå hele bilde av høy karbo og lavkarbo. Ikke bare at høykarbo er masse snop, loff, sukker osv.
Tror ingen diet kan kurere kreft, bare kroppen selv. Men gir du den det den trenger så har jeg full tro på at det går.
Det er mange som har kurert kreft med bare kosthold ja, trodde du hadde googlet dette? siden du visste alt
senorita: jeg kan godt presantere hvorfor kjøtt ikke er bra, men det er ikke derfor jeg er her. Jeg vil ikke svart male noe, jeg vil bare opplyse om høykarbo siden det virker som de fleste egentlig ikke vet hva det er.
Er det ikke bare å la fyren (dama?) være i fred da? Det er ikke like gøy å holde på her inne om folk ikke gidder å kommentere, og om noen (mot formodning) skulle få lyst til å prøve dette så dør de nok ikke av det ;)
Uten at denne diskusjonen skal ta samme retning som den andre, hvilke befolkninger/populasjoner har levd på et kosthold som likner på det du snakker om?
Det finnes ingen urbefolkninger som lever 100% vegetarisk. (ref: Cordain)
Det finnes gode bevis for at menneskets hjerne skilte seg fra de andre primatenes hjerne i det vi begynte å innføre langkjedede omega3-fettsyrer fra animalske kilder i kostholdet i vesentlige mengder. Her snakker vi om EPA, DHA og DPA, hvorav DHA har hatt mest å si i forhold til utvikling av hjernen.
Du dekker heller ikke behovet for protein med et slikt kosthold. Det basale proteinbehovet er jevnt over godt etablert som 0,8g/kg kroppsvekt, og dersom inntaket består av lavkvalitets vegetabilsk protein, øker behovet betraktelig.
Enkelte vitaminer, som A-vitamin, vil du slite kraftig med å få i deg nok av, og B12 får du ikke i det hele tatt uten animalsk mat.
Men aller først, hvilke kjente populasjoner har levd på et slikt kosthold?
Alle vet vel at høykarbo ikke er bare snop, loff, sukker osv. Høykarbo kosthold er også grovt brød, poteter, pasta, ris, pålegg, frukt, kjøtt, fisk, grønnsaker. Vi skjønner da vel såpass fordi om vi har et lavkarbo kosthold da vet du.
Could it Be B12 er en bok skrevet av en hard core kjøtt spiser. Der viser de at minst like mange som spiser kjøtt har B12 mangel, kanskje mer. At man får B12 fra kjøtt viser seg nesten å være en myte.
Jeg vet at de som lever denne livsstilen her med de anbefalingene jeg kommer med har aldri slitt med for lite protein, vitamin eller mineraler. De trenger heller ingen supplementer utenom B12. Som ikke helt kan sies når det gjelder andre sider som promoterer f.eks lavkarbo hvor protein pulver, vitamin kapselr blir solgt i hytt å gevær.
Når det gjelder folk som har spist på den måten som Dr McDougall sier, altså basert på stivelse, ris, poteter osv.
Starches Consumed Throughout History
Barley – Middle East for 11,000 years
Corn (maize) – North, Central, and South America for 7,000 years
Legumes – Americas, Asia, and Europe for 6,000 years
Millet – Africa for 6,000 years
Oats – Middle East for 11,000 years
Potatoes – South America (Andes) for 13,000 years
Sorghum – East Africa for 6,000 years
Sweet Potatoes – South America and Caribbean for 5,000 years
Rice – Asia for more than 10,000 years
Rye – Asia for 5000 years
Wheat – Near East for 10,000 years
Hvorfor kan du ikke lese posten min da? Høykarbo kostholdet jeg snakker om er ikke kjøtt, fisk, grovt brød. Det er jo derfor jeg lager denne posten, folk er jo ikke opplyste om det
Glemte å tilføre en ting. Du har rett at det som kanskje er dokumentert ialefall i følge de tallene jeg presanterte så stemmer det at de ikke har vært 100% vegeterianere. Jeg vet at en sjelden gang(1-5%) spiste de noe kjøtt for å unne seg noe godt å kose seg, det samme som vi går å kjøper en minde sjokolade. Med andre ord ikke sunt, men de gjorde det.
Lenger tilbake er jeg ikke sikker, jeg skal lete litt. 2 sec, husker det ikke i hodet sånn spesifikt.
Jeg vet da at det du snakker om ikke er det. Det er jo veganer kost det. Men du fikk det til å høres ut som høykarbo er bare loff, sukker osv. Du missforstår det jeg skriver.
Ahh ok forstår, beklager. Men den "sunne" høykarbo kosten som du presiserer her med pålegg, grov brød, fisk osv. mener jeg også er laaangt unna det jeg snakker om. Og ikke bra i det hele tatt :)
Skjønner godt at tanken på høykarbo er både skremmende og provoserene på et lavkarboforum, men jeg vet om noen som har levd på nesten bare frukt i mange år og er i ekstremt god form. De mener bl.a at kostholdet gir dem enormt med energi, jernhelse og en følelse av en konstant "lykkerus" Det så sånn ut på de også.
Jeg har ikke noen planer om å bytte kosthold, men setter allikevel pris på informasjonen dydde. Om dette er rette forumet eller ikke har jeg ikke noen formening om.
Her var det jo nesten berre frukt. Eg toler dårleg frukt. Hadde eg ete som deg hadde eg hatt abonnement på do, og verkeleg blitt sittande der.
Nei, et du nesten berre frukt så er det jo ikkje rart du ikkje brukar krydder og salt. Eg meinte på grønsaker etc. Fint for deg at det virkar, men eg hadde blitt regelrett dårleg på din diett.
Jeg er helt enig at det kan være vektreduserende med en slik diett, spesielt for noen som er skikkelig overvektige - det ER lite energi i frukt. (Kan du vise hvordan du regner ut dette til å bli 3000+???)
Derimot vil jeg gjerne ha noen kilder på hvordan høykarbo kan kurere diabetes, noe som for meg virker komplett ulogisk.
Graham med sin 80/10/10 filosofi får like mye pepper av USA`s råd for mat, som lavkarbo får i Norge. Antagelig fordi de som sitter i rådet er kjøpt og betalt av de forskjellige industrikonsern. Grahams tanker om rå mat, betyr at industriforedlingen ikke får sine penger, noe som er fy fy. Det er like mange toppidrettstjerner på 80/10/10 som på lavkarbo - i praksis null prosent. En av dem trente visst sammen med Lance Armstrong - om begge var dopet er uvisst - men han vant aldri noen store konkuranser.
Jeg tror fordelen med sånn mat er at den er ren, akkurat som på lavkarbo. Graham mener imidlertidig at kjøtt er det absolutt verste et menneske kan spise, og der står vi ganske steilt imot. Som innehaver av blodtype 0 må jeg si at jeg hadde omkommet rimelig kjapt om jeg ikke kunne få spist kjøtt. Michel Blomgren, svensk blogger, gikk fra zero carb til 88/5/10 dietten. Men han spiser en del behandlet mat, som raffinert sukker og sirup. Blir han slankere på en sånn diett? Han sluttet på lavkarbo fordi han mente det ikke "funket". Men han spiste en veldig dårlig lavkarbo diett, den besto nesten utelukkende av stekt kjøttdeig med fett.
Jeg tror mange mennesker som går på lavkarbo, som opplever at den ikke "funker", har feil kosthold. For meg er lavkarbo ren mat. Den skal være variert, og økologisk så langt det går. Grønnsakene skal være både rå og kokte. Det går fint å hive i seg 1 kg grønnsaker pr dag og likevel holde seg under 20 karbo om man ønsker det. Personlig er jeg ikke det minste redd for karbohydrater, og spiser det jeg merker kroppen vil ha. Nøtter er noe den ikke vil ha, men bær er den glad i. Frukt er den ganske så likegyldig til. Men kjøtt og fisk i alle former, o la la. Sånn har jeg vært siden fødselen av.
Veganere MÅ stort sett ha B12 tilskudd, og tilskudd av omega 3 og 6, og helst kokosnøtt olje tilskudd. Grunnen er simpelthen at i frukt og grønnt finnes det ikke B12, og med vår korte tykktarm har vi heller ikke nok bakterier som kan gjære frem en slags erstatning. Ergo: B12 tilskudd er livsnødvendig.
Jeg anser at en diett som ikke gir alle vitaminer og mineraler som vi trenger, er en diett som ikke er korrekt, men som det fint går an å leve på, om man tar tilskuddene.
Jeg hadde rimelig god peil på Doug Graham da jeg valgte å starte på LCHF, fordi Paleo tanken - å følge sesongen med mer bær og grønt på sensommeren - virket mer fornuftig en Grahams tanker om at vi er hårløse aper. En grundigere sjekk av dette bekreftet at vi ikke er aper, fysiologisk sett. Men at vi kan leve på det, og at noen også føler seg mer vel på det, er bevist.
Jeg liker å leve nesten Paleo (fløte og rømme er ikke Paleo, men skitt au), noen liker å leve 80/10/10. Jeg velger å respektere Dydde`s valg, men MIN kropp hadde blitt ødelagt av en kost med så lite fett og så mye fruktose.
Det er jo bare svada, da, at man kjøper proteinpulver, kapsler og vitaminer i hytt og gevær. Jeg har spist lavkarbo- ren mat fra naturen - i 2 år uten å ha kjøpt en eneste kapsel eller pulver, noe jeg anser for helt unødig, og har jernhelse. Før var jeg syk flere ganger hvert eneste vinterhalvår, nå har jeg ikke vært syk på 1.5 år, selv om folk rundt meg er klin forkjølet biter det ikke på meg lenger.
En kan også legge ut liste på de som IKKE har spist annet en kjøtt og fett i mange tusen år, sånne lister kan ikke legges ut som bevis for at vi er bestemt for en type mat, men kan brukes som argumentasjon at det fungerer bra.
Sånn kan man si at Conquistadoren som beskrev indianerne som ekstremt sterke, like hurtige som en bøffel, løp hele dagen uten å hvile osv osv på kjøttkost, kunne vært bevis på at det er det optimale. Men nei. Det går ikke, jeg mener man på se på hvert individ, så må det prøve seg frem på hva som er best.
Nok i denne sammenhengen betyr nok til å unngå mangeltilstander, og denne grensen er individuell.
Alle som spiser vegetarisk uten å ta B12tilskudd får B12-mangel. Hvis du får B12-mangel og samtidig spiser animalsk mat, ligger det en malabsorbsjon til grunn, og da snakker vi ikke lenger om friske mennesker.
De som promoterer lavkarbo pusher såvidt jeg vet ikke kosttilskudd. Det eneste unntaket er en mineraltablett for de som skal følge ketolysekuren, men spiser du variert nok (inkluderer innmat i kostholdet osv), så er det unødvendig. Proteinpulver er hvertfall unødvendig.
Denne listen din sier vel ikke noe mer enn når de ulike stivelseskildene bla tatt i bruk, og det er jo kjent kunnskap. Jeg klarer hvertfall ikke å lese utifra den listen om det eksisterer/har eksistert noen populasjon som har levd på din type kosthold.
At poteter ble spist i søramerika for 13000 år siden sier ingenting om den totale dietten deres.
Når det gjelder de urbefolkningene vi kjenner til i dag, så har de hatt et kosthold som består av i gjennomsnitt ca 69% animalsk og 31% vegetabilsk. Denne fordelingen varierer fra 99-1 (eskimoene) til 24-76 (Gwi).
Skal låve deg at det ikke er lite energi i frukt, jeg flyr rundt hele dagen på frukt :) www.youtube.com/watch?v=Pcs6MSdG2W0 www.pcrm.org/ der har du siden til en av legene som kurerer diabetes med høykarbo. Neal Bernard heter han, kan søke på youtube osv. også om han
Som sagt noen velger helse og velvære fremfor det meste. Jeg synes dette smaker fantastisk og ingenting annet fristet. Jeg føler jeg spiser dessert hver eneste måltid.
Hvor lenge jeg holder på kan jeg ikke si. Men så lenge jeg føler meg som nå og får alle resultatene jeg har drømt om, kan jeg ikke be om annet
Har du vurdert om du egentlig bare har byttet guru og ett litt fanatisk (?) kosthold med et annet?
Blir rett og slett litt bekymret og betenkt når noen presenterer et så ensidig kosthold, jeg tror virkelig ikke at vi nordboere er laget for å leve utelukkende på masse frukt og litt grønt, ref våre lange vintre.
Må ærlig innrømme at jeg ikke håper flere kaster seg på en så ensidig diett altså... :o
De tallene der er basert på at de produktene var hovedbasen av kostholdet. Det tok opp omtrent alt de spiste i tillegg til 2-3 andre ingredienser. Vel som sagt les b12 boka så får du den funne sannhet. Jeg har ikke lest hele, men vet om en del som har. Med tanke på b12 nivå så varierer de vanvittig hva som er standard. Har du 150 her i Norge er det flott men det er SUPER LAVT i Asia hvor 450 er terskelen. Så det kommer helt ann på hvem du spør og hvem som sier hva.
Det aller viktigste for meg blant all denne vitamin og mineral osv. osv. diskusjonen er resultatet. Så lenge det jeg spiser og alle de som spiser slik som jeg snakker med og som har spist slik i 5-35+ år bruker ingen supplementer og de trenger ikke stresse med masse forskjellige frukter og grønnsaker. De har super blod, føler seg fantastisk og har ingen mangel sykdommer. Da må man stille spørsmål til alt dette forskjellige folk fra den andre siden hevden. Resultateter snakker MYE høyere enn noen teori.
Dette er jo en klassisk lavkarbo fronter som er veldig populær, Mark Sisson. Hvis ikke dette er supplementer så vet ikke jeg primalblueprint.com/categories/Store/Supplements/
Nå dro jeg bare et eks på det første jeg fant.
Vel i våre tider så har man tilgang på all slags av varer. Men ja det kan virke unaturlig med tanke på at vi bor i Norge. Så lenge jeg føler meg fantastisk, og seriøst ensidig kosthold eller ikke. Mangelsykdommer osv. finnes ikke på dette bare så det er sagt. Jeg vet at min måte å spise på er den mest ekstreme. Men som sagt McDougall og alt dette her er jo kokt veganer kost så da kan du jo spise masse annet.
Resultat betyr alt. Ingenting kan måle seg hvordan fantastisk føles
Når folk spør om bevis så gir jeg dem det.
Er jo dette jeg sier, alle er forskjellige og man må gjøre det som fungerer best. For deg virker det som å være lavkarbo. Som jeg har nevnt i sted så plukket jeg bare ut en populær lavkarbo fronter Mark Sission og han selger sin del av supplementer ialefall og bruker masse selv. primalblueprint.com/categories/Store/Supplements/
For meg er frukt og grønnsaker det optimale, om jeg ikke har tilgang på det så går jeg seff for nummer 2 som er ris, poteter osv. Derfor jeg nevner DrMcDougall som har kostholdet basert på dette. Dette har vi i flust i Norge. Så det er ingen problem. Føler du gjør det vanskeligere enn det er.
Derfor det er så kanon at jeg har venner som har gjort dette i alt fra 5-10-35år+ og alle har det bedre enn noen gang, de blir bare bedre og bedre :)
Ris og potet er heller ikke opprinnelig mat for oss nordboere. Hvordan kan mat som ikke vokser naturlig her, utover en kort sesong, bli anbefalt som en helårs vidunderkur? Finnes ikke logisk whatsoever..
Takk for innspillet. Vel Jeg har begge bøkene til Dr Doug Graham. I Sport and Athletic Performance er det oversikt på 4 sider, 4 hele sider tettskrevet med navn som bruker 80/10/10 diet som er athleter. Se på f.eks Mike Arnstein som løper 2.28 maraton. Han har ikke godt på dette kostholdet lenger enn noen år. Så denne informasjonen er feil. [url]www.foodnsport.com[/url] tror jeg også har noen. Dr Doug Graham har trent mange alt fra bodybuildere osv. til sprintere, maraton løpere, turnere osv.
Jeg vet hvilken svenske du snakker om, ja han blir slankere faktisk. Mistet fett prosent osv. Jeg snakket med han jeg også siden vi hadde samme erfaring med lavkarbo.
Tja problemet vi på lavkarbo fikk var ikke renheten i maten. Det var rett å slett bare for lite karbo. Altså glykogen lagrene våre var tomme i muskler og alt. Vi slet også med det mentale pga for lite glukose til hjernen og alt. Så det føltes bare som du hadde troffet veggen fullstendig.
Jeg var veldig ren på lavkarbo siden jeg hadde perioder hvor jeg ikke spiste noe meieriprodukter. Bare egg og kjøtt å fett fra slakteren, samt grønnsaker osv. Ikke noe sukker osv. bare rene produkter men samme resultat.
Helt klart det Dr Doug Graham spesielt men også DcMcDougall anbefaler tjener jo ingen av de store industriene penger på så selvsagt blir det kritisert som bare juling. Å si at kjøtt, meieriprodukter osv. er dårlig da får du ganske mange aktører på nakken.
Det at vi er skapt eller ikke for det, forklarer Dr Doug Graham vanvittig godt i boka si, det samme gjør DcMcDougall. Først og fremst vi har vanvittig lange tarmsystemer som alle vegetar dyr har. Carivore dyr som spiser kjøtt har veldig korte tarmsystemer.
Godt å kunne holde disksjonen på et voksent nivå :) For å ta det siste først, så står de to frontene Graham og Carnivore fronten steilt mot hverandre. Graham mener vi har vegatarsystem, Carnivore fronten sier vi har likt system som ulven, med noen cm lengre tykktarm. Vi har ikke enzymer som kan knekke cellulosen osv osv. Graham peker på hjørnetenner, klør osv osv. krangle, krangle.
Maraton på 2.28 er langt under pari, det kan ikke kalles verdenstopp. Vi har elitemosjonister i Norge som løper på den tiden. På samme måte finnes det veldig store bodybuildere på lavkarbo, orientering, ultra løp, triathlon, men i verdenstoppen, altså topp 10 året rundt tror jeg hverken lavkarbo eller 80/10/10 kan fronte med noen. Ja bortsett fra Ferry da. Men han spiser kanskje renest av alle lavkarbo folk, med nesten kun økologisk kjøtt, selfisket, selvskutt, selvdyrket, selvplukket.
Jeg treffer veggen når jeg har fulle glykogenlagre, det var egentlig mitt problem. Syra knakk meg fullstendig når jeg tok drag i hoppbakker (unnarennet). Fysiologisk sett er det jo logisk at fett for meg gir bedre effekt, med tanke på at mine muskler har fått langt fler mitokondrier, så blir det en bedre effekt enn glukose. Det som gjør at fett er langsommere enn glukose, er at det må føres inn i mitokondrien av L- Carnitine. Med såpass øket mengde mitokondrier, blir den effekten borte, og siden fett gir en større mengde ATP enn glukose pr enhet, så sier det seg selv hva som funker best for meg. Fett gir heller ingen melkesyre, så det blir jo også et pluss.
Lutz har jo kurert kreft. Diabetes 2 får man jo daglig rapporter om kurerte folk. Jeg vet også om unge mennesker på diabetes 1 som ikke tar medisiner lenger, så lenge de spiser ketogent er de friske. Tydeligvis skjer det samme på 80/10/10. Kan være interessant å se hva som egentlig er optimalt, for som Dag Viljen sa på et kos møte: Denne kosten er ikke optimal, men den er det beste som finnes foreløpig.
Jeg har kikka på linkene du gir angående kurering av diabetes på høykarbo.
Linkene sier meg ingenting. Han lover slett ikke å kurere diabetes 1 men sier:
"While people with type 2 diabetes can often reduce (and sometimes eliminate) medications when their weight is reduced and food and exercise are better controlled, those with type 1 diabetes will always need a source of insulin. "
Kjenner du til (ikke bare et navn i ei bok eller en artikkel i et annet land på en person vi ikke en gang vet om eksisterer) en eneste diabets 1 person som har klart å vekke en død kjertel til live? Og ikke vis til en eller annen intetsigende link.
Diabetes 2 kan kureres med kosthold, og jeg kjenner personlig diabetes 2 pasienter som blir friske ved å legge over til lavkarbo.
Diabetes 1 er en autoimmun sykdom der kroppen skaper antistoffer mot bukspyttkjertelen og før eller siden dreper kroppen sin egen bukspyttkjertel.
Med en død kjertel er man avhengig av å få tilført insulin kunstig, ellers dør man.
Enkelt og greitt.
Behovet for insulinmengde kan imidlertid kontrolleres ved kostholdet, men med en død kjertel vil man aldri kunne produsere insulin selv.
Selv om man spiser så sunt bare kan, vil f.eks. en infeksjon i kroppen umiddelbart føre til at blodsukkeret stiger. Og blodsukkeret synker ikke uten insulin.
Spm diabetiker 1 selv ville jeg nok dødd på et kosthold slik du skisserer med mindre jeg tok gigantiske doser insulin for å tvinge blodsukkeret ned igjen.
Når det gjelder frukt så spiser jeg det i små mengder. Jeg kan foreksempel spise ei halv banan uten å måtte sette insulin, men der går grensen.
Jeg spiser frukt som en del av måltidene der jeg også spiser fett. Da takler kroppen bedre karbohydratene.
Skulle jeg spist meg mett på frukt, ville blodsukkeret mitt gått i taket, og jeg ville garantert ikke følt meg frisk og sunn......
Om du mot formodning skulle kunne finne et garantert bevis på at høykarbo får kroppen til å gro frem en ny og frisk kjertel, så bør jo dette fenomenet være av stor betydning f.eks. for mennesker som mister lemmer i ulykker. De kan bare spise høykarbo og så vokser det frem en ny finger:rolleyes:
Jeg vil gjerne se en seriøs kilde, med henvisning til hvilke folkeslag som har hatt dette kostholdet.
Jeg føler jeg taler for døve ører her, men prøver igjen: B12 FINNES ikke i vegetabilsk mat. Veganere/vegetarianere er nødt til å ta tilskudd for å unngå mangel på dette vitaminet.
Jeg baserer mine uttalelser på informasjon i Modern Nutrition: in disease and health, som er den ledende fagboken i verden når det kommer til ernæring. Denne tar hensyn til all forskning som er gjort på hvert enkelt næringsstoff, og i kapittelet om B12 er det referert til 160 forskningsrapporter.
Folk som har tatt fedmeoperasjon må også få tilskudd i form av injeksjoner av dette vitaminet, fordi det er et av få vitaminer som trenger hele tarmsystemet for å taes opp.
Denne handler jo om at B12-mangel er mye mer utbredt enn det leger i dag er villig til å innse, og at mange tilfeller av B12-mangel ikke blir oppdaget fordi andre diagnoser blir stilt.
Derav tittelen: Kan det være B12?
Om en utrent person begynner å trene, øker mengden og størrelsen av mitokondrier. Inntil et visst punkt. Om han da valgte å gå over på lavkarbo, ville mengden og størrelsen øke ytterligere. Det er naturlig, da mitokondrier er laget for å forbrenne fett - de kan ikke forbrennes på andre måter - og når tilgangen på glukose blir så liten at den må holdes igjen til vitale organer, må musklene bruke fett. Derfor vil kroppen bygge flere mitokondrier slik at den kan bruke fettet optimalt. Dette har også med hormoner å gjøre, mengden anabole hormoner øker og gjøre kroppen istand til å bygge mer muskler og øker også evnen til å yte mer.
Ja med andre ord, b12 mangel kommer ikke av kjøtt mangel for det finnes ikke akkurat flyst av vegeterianere. Jeg vet at Dr Doug Graham supplerte med b12 tabletter i 1 måned for mange mange år siden og har aldri tatt noe b12 før eller siden og har ikke b12 mangel. Igjen kan jeg bare si resultat snakker høyere enn noen teori.
Den boka du referer til virker fin den, men så lenge alt blir motbevist av resulateter i forhold til vitaminer og mineraler så går den boka ut vinduet for min del. Når folk har spist dette kostholdet i 5-35+år og ikke lider av noenting som denne boka hevder de vil gjøre da er svaret enket for min del.
VOF siste utgave (kom i posten i dag) har en større artikkel om vegetarkost som bør leses for de som er interesserte i dette temaet.
Narvesen selger VOF - om man ikke er abonnent.
Artikkelen har 42 kildehenvisninger...
Når det gjelder temaet B12:
"Vitamin B12 får vi hovedsaklig gjennom animalsk kost, men det blir ofte hevdet av vegetarianere at fermenterte (gjærede) matvarer og alger er gode kilder. Imidlertid er det slik at innholdet som er målt i ulike typer alger, for en stor del kan være såkalte korrinoider, dvs B12-analoger som ikke er biologisk aktive. Det gjelder bla for ferskvannsalgen spirulina."
Kilde: Herbert V. Vitamin B12: plant sources, requirements, and essay. American journal of Clinical Nutrition 1988; 48:852-8.
VOF anbefaler også boka "The vegetarian Myth" skrevet av Lierre Keith, som var veganer i 20 år før hans sviktende helse gjorde at han måtte endre kosthold til et mer steinalderkosthold. Keith gjennomgår vegetarianerenes moralske, politiske og helsemessige argumenter og viser at ingen av dem er holdbare.... Boka er veldokumentert og full av referanser, kanskje Dydde burde sjekke ut litt informasjon fra en med 20 års erfaring istedet for å stole blindt på sine egne 6 mnds erfaring?
Case closed for min del - jeg stoler mer på VOF sine faglig dyktige journalister når det gjelder dette enn jeg gjør en ferskis på fruktkosthold med bare 6 mnd etter seg :) Sorry Dydde ;)
Ingen har låv å si at de kan kurere noe, kun eventuelt legene. Så nei man kan aldri hevde at man kan kurere noe. Jeg skal finne eks. på personer som har kurert diabetes 1 og 2 til deg. Gi bare litt tid til å søke rundt.
Det er veldig farlig å isolere ting som du hevder her. Jeg kan kun spise halv banan hvis ikke går alt gale. Dette betyr nødvendigvis ikke at frukt er problemet. Dette blir som å si at jeg tok en kopp kaffee med litt fløte i og dæven jeg fikk energi av det lille med fløte.
I følge Dr McDougall og høykarbo folka er grunnen til at blodsukkeret osv. går til himmelen er at du spiser for mye fett og har for mye fett i årene og systemet. Dette hindrer karbohydraten altså glukosen i å nå cellene pga fettet blokkerer dette. Som igjen fører til at glukosen bare fyker rundt i blodet og cellene som gjør at dette skaper problemet. Med andre ord, fett er problemet ikke frukten.
Helt enig, på verdenstoppen har verken 80 10 10 av Graham eller lavkarbo noe å fronte med. Men når det gjelder veganer siden har de veldig mange i verdenstoppen altså 80/10/10 bare kokte versionen. Se på Carl Lewis for å nevne en, men det finnes enormt mange. Jeg kan finne dem frem etter litt leting. Men også så er det ikke å stikke under en stol at alle som er i verdenstoppen går på et høykarbo kosthold, ikke alla 80 1/ 1 men det er høykarbo. Er det bra, ikke helsemsig siden idressfolk sliter latterlig mye med helsa. Dette er jo mer standard kjøtt, fett og bare hovedmengden karbo.
Vet jeg sier hverken lavkarbo eller høykarbo er optimalt. Men det finnes samme kureringer med begge metoder. Det er det som er så fasinerende og så vanvittig merkelig. At veien skal være så latterlig "vanskelig".
Jeg synes idrett er veldig bra å måle opp mot, for uansett idrett er sunt som bare juling. Men klart toppidrett har vanvittig stor skygge side med doping og andre midler som fremmer prestasjon som er på grensa.
Men grunnen til idrett er bra å se på er at det er en MULTImilliarder industri og de er alt for hva som er bra for prestasjon. Hvis lavkarbo hadde vært det er jeg ganske sikker på de hadde brukt det.
Jeg har ikke alle svar, jeg er bare en som har prøvd begge måter å leve på å vil formidle at høykarbo er vel så like bra. For meg mye mye bedre.
Med tanke på diabetes og lavkarbo, jeg vet ikke hvordan det går gått med disse menneskene på langsikt? 5-10+ år ?
Grunnen til jeg ikke har sottet meg inn i diabetes eller noen andre "sykdommer" er pga jeg ikke har dem selv. Jeg har bare suttet meg inn i asthma og allergi, prestasjon og trening gå ned i vekt osv. Det var min grunn til min kostholdsreise.
Du må seriøst lese posten min. Jeg sier ikke noen har mer rett enn noen. Det jeg vet er at McDougall har resultater å backe alt opp med. Det betyr mest for meg.
Jeg har fått erfart at Atkins og alle disse her har feil som bare juling. Det høres flott ut teori messig men for meg fungerte det ikke i det hele tatt. Da kan det virke så flott så bare det, så lenge det ikke gir resultatene det lover er det ikke vært papiret det står på for meg.
Jeg er forøvrig 48,5 kilo og 1,60 høy.
Rimelig aktiv siden jeg har bikkjer og tror absolutt ikke på at "I følge Dr McDougall og høykarbo folka er grunnen til at blodsukkeret osv. går til himmelen er at du spiser for mye fett og har for mye fett i årene og systemet. Dette hindrer karbohydraten altså glukosen i å nå cellene pga fettet blokkerer dette. Som igjen fører til at glukosen bare fyker rundt i blodet og cellene som gjør at dette skaper problemet. Med andre ord, fett er problemet ikke frukten. "
Det er ikke fett i årene eller systemet mitt som er problemet, men at jeg ikke produserer insulin, slik at kroppen ikke lenger kan håndtere karbohydratene.
Kolestreolet mitt er forøvrig helt perfekt.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.