Jeg spiser LCHF, altså blir det mer kjøtt, fisk og egg. Men jeg kjenner jeg får vondt i magen av hvordan vi tar det som en selvfølge at det kommer på bordet hver dag, og i relativt store mengder.
Det er vanskelig og bortforklare med at vi har et vektproblem også, synes jeg..
noen som har en mening om dette?
Jeg orker egentlig ikke å begynne på noen diskusjon her inne i "kjøtt-land", for jeg vet hva det ender i, men jeg ble altså vegetarianer på sekundet etter å ha sett filmen du linker til samt denne talen. Jeg fatter ikke at noen kan RØRE kjøtt etter å ha sett det. Men det er bare min personlige mening altså. Jeg er ferdig med kjøtt, fisk og fugl for resten av livet, og blir også veganer på sikt. Fy faen!
såg første 20 sek. vil ikke se mer.. bedre å ikke vite da ja :/ huff.. grønnsaker kan jeg ikke leve på.. hvordan i all verden får du i deg nok proteiner da uten noe kjøtt eller fisk eller noe?? Lavkarbo og bare grønnsaker funker vel dårlig? Hm...
Kjære deg, er bare interessert og ivrig på å finne en løsning for meg når det gjelder dette.
Hvordan klarte du da å gå ned så mange kilo uten kjøtt, fisk og egg.
Jeg føler meg uvel og skamfull å bare hoppe over dette.
Takk for at du svarte
Jeg tør ikke se på ,men har vært veggis mesteparten av livet. Nå elsker kroppen min fisk, og jeg tenker at det beste ville vært å spise fisk, egg og ost som animalsk proteinkilde, og ikke kjøtt. Jeg har ikke blitt glad i egg så jeg kjøper fortsatt kylling. Og jeg vet at de blir dårlig behandlet. Sukk.Men jeg har blitt flinkere til å spise fisk. Det skjer daglig nå, og det er en forbedring ihvertfall.
Jeg klarer ikke se ferdig denne filmen, begynner å gråte. Helt forferdelig! :(, og jeg som elsker dyr. :( Jeg forstår ikke hvordan mennesker kan behandle dyr på en så grusom måte!! :mad: :(
Det er det verste jeg har sett. Ikke på "jeg blir veggis" måten, men dette minner meg veldig om propaganda-film, hvor man dramatiserer noe voldsomt og får ting til å se 100 ganger verre ut en hva virkeligheten er. Kjøttindustrien er brutal ja - dyra må faktisk dø før vi spiser dem. Jeg tror virkelig ikke at det vi så her er noe som tilhører normaliteten i kjøttindustrien.
Spiser kun økologisk kjøtt. Og er heldog å bo et sted der man fortsatt har lokale slaktere og kan vite med sikkerehet hvor kjøttet er fra og hvordan dyrene blir behandlet. Kan også kjøre ut på landet og kjøpe direkte fra de økologiske bøndene.
Bruker my penger på mat, men det er det eneste kompromisset jeg kan leve med.
Jeg verken tror eller mener alle skal bli vegetarianere, men jeg synes (og jeg har jo gjort det selv, så på en måte skjønner jeg det) det er grufullt at de fleste bare lukker øynene for hva kjøtt egentlig er, går og kjøper en pakke kjøttdeig i butikken og ser for seg en lykkelig ku som spaserer rundt på ei norsk eng. Jeg synes i hvert fall folk burde være litt mer kritiske og kanskje holde seg til kjøtt de VET hvor kommer fra. Vilt er jo bedre, det har i hvert fall levd i naturen og hatt det greit frem til de plutselig blir skutt. Og jeg regner med økologisk kjøtt stort sett er bedre. Nei, dette er bare for vondt å tenke på. Jeg orker ikke å støtte industrien lenger whatsoever så lenge jeg ikke vet 100 % hvordan dyret jeg spiser er blitt behandlet, og siden jeg jo ikke kan vite det overhodet så unngår jeg det konsekvent. Men jeg er jo et uhyre følsomt menneske også, og veldig veldig glad i dyr.
Jeg er helt overbevist om at dette faktisk er ekte bilder, og at enkelte bønder behandler dyrene sine sånn. Det er det helt sikkert i Norge også; fra tid til annen leser vi jo om en eller annen bonde som har tilta og lar dyrene stå og dø på båsen i sin egen dritt. Men betyr det at alt kveg blir behandlet sånn? Nei.
Enig med deg, jvb.
Orket ikke se hele filmen, det der var ikke dyrehold, men dyremishandling på det groveste.
Noe som er rart å tenke på, er at norske myndigheter er med på å vedta dyremishandling i form av hvor langt en dyreflokk skal kunne fraktes til et slakteri. Og når man i tillegg tar med standarden på norske veier (særlig her oppe!!), så må det være forferdelig for de å bli humpet av gårde 50 mil eller mer.
Hvorfor er det ikke mobile slakterier, så vi kunne spist kjøtt direkte i fra nærmeste gård??
Og som en siste digresjon: jeg kjenner ingen bønder som behandler dyrene sine noe i nærheten av det der!!!!
Jeg skal ikke argumentere mot filmen, og jeg skal ikke argumentere mot det at noen velger å bli vegetarianere, og selvfølgelig ønsker jeg at dyr skal bli behandlet så bra som mulig.
Men når vi nå snakker om hvordan dyr har det, hvordan er arbeidsforholdene for de menneskene i de landene hvor all importert frukt og grønt kommer fra?
Jeg husker at jeg så en dokumentar om noe slik for en del år siden, og jeg husker at jeg tenke at akkurat den grønnsaken programmet handlet om ønsket jeg ikke å kjøpe igjen.
Jeg kommer ikke til å se videoen, for jeg kan godt tenke meg hva den inneholder, og jeg er fullt klar over virkeligheten fra før av.
Jeg er vokst opp blandt gårder og vet veldig godt at ikke alt dyrehold er dyreplageri. Derfor velger jeg å ikke skylde dyrenes lidelse på det faktum at jeg spiser kjøtt, men på det faktum at jeg kjøper kjøtt uten å tenke igjennom kildene til kjøttet!
Valgene vi tar som forbruker påvirker produsentene, det er det ingen tvil om. Dersom vi kjøper mat fra lokale produsenter, og gjerne økologisk, kommer det flere lokale produsenter med økologisk mat og godt dyrehold (det kan man jo faktisk sjekke med et lite besøk!).
Dersom jeg kjøper billigmerker med ukjent opphav vet jeg at oddsen er stor for at de kronene jeg sparer er på bekostningen av et dyrs velferd. Så enkelt er det.
Jeg synes ikke det er en løsning å bli vegetarianer fordi man ikke påvirker produsentene. Du påvirker dem ved å belønne de som gjør det rett økonomisk. Money talks.
Et annet poeng er at de fleste vegetarianere (og også de fleste lavkarboere) bruker soyaprodukter. Skal man tenke økologi og ikke bare dyrevelferd er soya noe av det mest ødeleggende man kan spise. Det er årsak til at enorme mengder skog raseres årlig for å dyrke stadig mer soya til vårt enorme konsum.
Jeg kan nok ikke se den filmen. Jeg er av oppfatning av at vi er en del av øko-systemet, og dermed skal spise kjøtt. Hadde jeg kunne VALGT! hadde jeg skutt kjøttet mitt selv i skogen (hjort, rådyr, elg osv) og på viddene (storfugl), og jeg hadde hatt høner/kyllinger og gris og sau og ku selv. Helt sant! Men jeg kan ikke det her jeg bor - og jeg har ikke tid fordi jeg må på jobb og tjene penger til å betale huslånet :)
Jeg er dessverre også så overfølsom og lar meg påvirke så sterkt av propaganda (ja, jeg kaller det propaganda, fordi selv om jeg ikke har sett filmen antar jeg den viser EN side av dyrehold.). Akkurat som jeg ikke klarer å forholde meg til barnemishandlingssaker, trafficking, sult og nød og tortur i andre deler av verden - rett og slett fordi jeg ville blitt lagt rett inn på institusjon i fosterstilling med diagnosen "verdens-depresjon".
Har jeg av og til dårlig samvittighet fordi jeg ikke vet ALT kjøttet jeg spiser til middag har blitt utsatt for? Nei, det har jeg ikke. Jeg KAN ikke ha det - for som sagt - rett i fosterstilling... så for å klare å leve et noenlunde ok liv der jeg prøver å ha omsorg for mine nærmeste, pluss et par fadderbarn gjennom plan og redd barna - må jeg stenge en del av informasjonen fra verden ute... dessverre. Jeg er bare et menneske, og jeg gjør hver dag så godt JEG kan :)
OK - kanskje en propaganda film, men kan med hånden på hjertet si at ostekjeksen med egg og salami ikke smakte særlig godt nå.. :( Stakkar dyra.. Jeg blir skikkelig sint - og kvalm.. Ikke det at jeg blir vegetarianer el noe sånt men det var grusomt å se...
Jeg er helt enig med deg i at soya er et dårlig valg økologisk sett. Men størsteparten av soyaproduksjonen går ikke til vegetarianere, men til dyrefor. Blant annet blir "kortreist norsk storefekjøtt" foret med soya fra regnskogene i Brasil.
Det er helt greit å ikke være vegetarianer, men å beskylde dem for de økologiske problemene er bare helt borti staur og vegger feil. De gjør oss alle en tjeneste ved å spare miljøet for noe av kjøttproduksjonen, uavhengig av dyrevern.
Den filmen er det værste jeg har sett.. Ble kvalm, deprimert, og forbanna. Men det er vel med dette som all annen elendighet her i verden, Et resultat av kynisk kapitalistime hvor profitt er det eneste som betyr noe..
Mennesker kan blir meget syke av penger...
Vi spiser kjøtt, men spiser (ihvertfall fra gammelt av, forhold i enkelte land er en annen diskusjon) ikke dyr som selv spiser kjøtt. Risikoen i det er for eksempel kugalskap, og hvorfor kyr ikke bør fores av av døde kyr. Samme problematikken som med kanibalisme. Enn annet blir triklosiner (tror det var noe sånt) som er farlig og hoper seg opp i hver kjedeledd. Altså om ett dyr spise ett annet og vi spiser det igjen øker risikoen. Det spiser jo gjerne ikke bare ett i løpet av livet - derfor mye økt risiko. Derfor må du skrive under på ansvarsfraskrivelse om du skulle spise isbjørnkjøtt på Svalbard som det kan servere dersom ett dyr er skutt ved ett uhell. Kunne ihvertfall før, usikker på om det gjeder ennu.
Altså vi spiser vegtarianere i dyreverden. Spise selv kjøtt, da der er mye nering i det. Har ikke dårlig samvittighet da avskoging er vel så kjipt for dyr i naturen. Men som ved religion, hva andre gjør er opp til dæm. Vi har alle våre prioriteringer og meninger, ikke vet jeg hva som er rett :)
Selvsagt påvirkes kjøttindustrien av at flere og flere blir vegetarianere og veganere? Dessuten kan man med den ytterste glede boikotte den kyniske industrien der. Jakt er naturlig, slakterier er så langt fra naturen og så jævlig kynisk som det går an å få blitt, og jeg nekter å støtte det bare fordi jeg liker smaken av kjøtt. Jo mer og mer jeg tenker på det, jo mer hårreisende er det i mitt hode.
En skulle nesten tro at det er noe feil med de menneskene også. Det var bare en så uhuman måte å behandle dem på. Jeg tenker på om vi hadde jobba der, hadde jeg greid det, blir man så avstumpa at etter hvert så gjør man det samme.
Jeg vil ihvertfall prøve å være et bevisst menneske og jeg vil ikke glemme omsorgen for dyr.
Jeg mener også at en kan ikke gjemme seg bak at man er overvektig, derfor skal man spise kjøtt,egg og fisk i lange baner. En kan ikke bare skyve ansvar for sånne grusomheter bort, det gjør noe med en som et menneske, til daglig i omgang med andre .
Dette gjelder jo alt. Ser du en som har falt om på gata, så bør en spørre om en kan hjelpe, en må ikke slutte å bry seg, fordi det i all alminnelighet er så mye fælt.
En må bry seg....
Husk hva Ghandi klarte, han fikk hele India, mot Det Britiske imperiet....... veldig mye er mulig.... jeg liker ihvertfall den tanken og jeg liker tanken på at vi kanskje ikke må ha så mye proteiner, men mer fett og at en også da kan bruke rene planteoljer og cocosa.
Vel jeg måtte bare si det og er glad for at så mange har skrevet. Hadde jeg sett det vi så på filmen i virkeligheten, tror jeg at jeg ville tenkt meg om flere ganger før jeg fortsatte med denne dietten.
Jeg husker Knut Bry -fotograf-norsk og verdens kjent, tok bilder i et slakteri i Norge- og det var hans goodbye to meat!!!
Vel, vel ha en fin fredag og kos dere med maten, er bare glad for at vi ihvertfall engasjerer oss så mye at noen velger å se og kommentere, jeg tror allikevel at på sikt gjør det oss mer bevisste.
Dersom det er noen som har erfaring med å spise mindre kjøtt, fisk og egg og mer fett, som er i ketose. Please write.......
Det teller knapt som å legge de økologiske problemene på vegeterianerenes skuldre, der synes jeg du tar innlegget mitt litt langt.
Soyaproduksjonen er med på å minske en betydelig fattigdom, det er billig mat som i veldig stor grad bidrar til å holde hungersnød unna for de alt for mange menneskene på kloden vår. Ja, det brukes til dyremat, og ja det er populært hos vegeterianere. Aldri ville jeg finne på å påstå at dette var et lett og ukomplekst problem som kan løses ved at vegeterianere "tar til vett" og slutter å spise soja.
Men, det betyr ikke at det ikke ville hjelpe. Og jeg som kjøtteter kan gjøre mitt ved å velge mat fra bønder i området som ikke bruker soya i dyrematen.
Hele poenget er jo at uansett hva man spiser så nytter det veldig lite dersom man ikke vurderer HVOR maten kommer fra! Og da mener jeg hele kjeden. Kjøtt eller grønt, ingen av oss har grunn til å ha så veldig god samvittighet. Vi må uansett bruke hodet og ha litt sunn skepsis til maten så vi kan ta de beste mulige valgene.
hahaha! Det der var den værste veganerpropogandavideo jeg har sett. Sett av filmklipp om dyremishandling, legg til dyster musikk og få kommentatoren til å si alle disse adjektivene som smerte, treg, grusom og voldelig. og vips så har du denne videoen som er laget av choseveg.com. Folkens dere skuffer meg inderlig. Ja kjøtt = død. Og død = smerte/lidelser. Hva forventer dere? Synes dere synd på antilopen som blir spist av en gruppe hyene eller noe sånt? Selfølgelig er det grusomt, men det er slik naturen er. Sånn er naturen og gå mot den vil bare ødelegge dere selv og ikke minst naturen.
Den største forbrytelsen mot naturen er jordbruk og ødelegger mer, enn slakting flere tusen dyr, men dette sier folk ikke så mye om.
Det som er ille er også at svært mye mat kastes her, fra restauranter bl.a mens det i andre land går folk på søppelplasser og leter etter mat.
Husk at jordbruk danner mat som skal fore dyra vi spiser da. Uten jordbruk blir det også mindre dyr som får mat. Vi er for mange her på kloden fordi en hel haug overlever på ris og hvete.
Uansett vegan eller ikke. Jordbruk er en av de største angrepene mennesker gjør mot modernatur. Å gå over til vegiterianer mat hjelper ikke mot dette. Det er flere dyr som er utryddningtruet pga jordbruk. Drikkevann innsjø og elver som blir forurenset. Men dette tenker ikke folk på.
Hadde lenge tenkt å ikke skrive i denne tråden, men kom til at jeg vil si mitt jeg óg.
Om alle kjøttprodusentene lar dyra sine beite gress og gir dem høy å spise samt hadde dem frittgående ville jeg vært overlykkelig. Dessverre er det ikke slik....... La oss jobbe for at produksjonen av alt vårt kjøtt foregår på den ovenfor nevnte måten - at dyrene har det godt og at avlivingen blir humant utført....Da tror jeg vi skal være fornøyde :)
Økologisk jordbruk går ikke utover drikkevannet kanskje? De bruker vel noe annet enn gjødsel? Hm, skal man så istedet brenne opp gjødselen? Det gir jo også fra seg karbon.
Økologisk eller ikke, eneste forskjellen mellom økologisk jordbruk eller vanlig er at de ikke bruke skadelige kjemikalier?
Naturen består av et hav av mangfold av arter av planter og dyr. Man hogge ned skog og driver vekk andre arter bare for å dyrke en type sort art, det er ikke naturlig...
Jordbruk tar plass uansett.
For å få mer plass og dyrkbar jord, hogges ned skog for å kunne dyrke mer mat. Skog har som sagt mange preventive egenskaper som sørger for jord skal holde seg på plass og hindre erosjon. Skog huser flere dyrearter. Hogger man dem ned og de står i fare for å bli utryddet. Bare ta en skikk på Kina og deres pandabjørner.
Off nå høres det ut som jeg står å snakker dritt om bøndene her i landet. Men jeg prøver bare å balansere denne diskusjonen om å spise veggie/vegan har sine bakdeler også. Men sannheten er at uansett hva dere foretar dere av livstil, så vil alltid noen som måtte betale for deres velferd.
Det finnes ingen frihet eller fri lunsj. Blir man rikere så må andre bli fattigere.
Alt har en kostnad. Spørsmålet er hvem som må betale for den. Hvem vil dere skal betale for våres eksistens?
Jeg synes et eksempel om en antilope som blir spist av hyjener blir litt annerledes enn disse dyrene som lever hele livet i en liten bås som ikke er stort større enn dem selv, åpne sår og greier. Den antilopen har nok blitt jaget et par ganger før den blir tatt og det er jo "tortur" det og, men inntil den blir spist har den det vel relativt bra? Eller lever hvertfall slik som det var tiltenkt i naturen (ja, jeg vet, det å spise andre arter er naturlig, jeg sikter ikke til at de dør, men måten de lever på frem til det).
Nå skal jeg innrømme at jeg ikke så mer enn noen sekunder, men det var nok...
Er det sånn som det ble vist på filmen i Skandinavia?
Greddy, det er en sannhet med modifikasjoner. I norge finnes 35 % av artsmangfoldet i kulturlandskapet, og den største trusselen er faktisk igjenngroing av dette. Så manglende menneskelig aktivitet har dyttet mange arter ned på rødlista.
Svar til :"Alt har en kostnad. Spørsmålet er hvem som må betale for den. Hvem vil dere skal betale for våres eksistens?"
Man kan jo begynne med takknemlighet og gi av takknemlighet når en har fått noe, istedetfor å være grådig og frekk nok til bare å ville ha mer uten tanke på andre. Vi skulle alle ta vare på hverandre og droppe penger som byttemiddel og begynne å gi frivillig til hverandre istedet. Alle har noe man kan gi bort og alle har noe en trenger.Vi trenger ikke noe imellom om vi er renhårige.
Heh... semantikk, ord og definisjoner. Hva som er grusomt er opp til enhver å mene. Faktum er at for at dere skal leve, uansett livstil.
Så er det alltid noen som må betale for prisen. Å gå veganens vei bare for å lette på samvittigheten på dyrs vegne er bare tullete siden det skjer "grusomheter" i den campen også.
Da tenker jeg ikke kun på Norge, men de som bor i den tredjeverden og den suppa der.
For at en befolkning skal kunne leve på kjøtt så må dyr gå gjennom den kjøttkverna for å fylle behovene våres.
Hvordan trodde dere kjøttindustrien var? at dyr var villig og lykkelig til å ofre sine liv og sto og gleded seg i kø for å dø, for å mate oss med næring?
Reality check. Nei.. hadde de hatt muligheten så hadde de flyktet for sine liv, men slik er det ikke og synd for dem. De er født fanget og vet ikke bedre. Jeg ser dem som mat og ikke mer.
Dyr som lever i frihet, beite på gress og gjør ikke stort annet og venter på å bli spist.
Frihet er et meningsløs begrep som er oppfunnet av mennesker i fangenskap.
Frihet eksistere ikke. De dyra der lever også i sin egen gyldenbur og venter på at rovdyra skal gå å plukke dem.
For rovdyra er de mat og ikke mer.
Spørsmålet er: skal vi som mennesker som har større tankekraft, ta hensyn til dette, at dyr også kan føle smerte og ha følelser,
og dermed føle empati for dyrene som blir voldet skade og spist?
Skal vi som er tenkende vesener gjør ting annerledes, når resten av naturen ikke tar hensyn til dette?
Smerte og angst for døden, er programmert av naturen slik at liv ikke skal unødvendigvis gå tapt. (Og da tenker jeg på evolusjon og videreføring av gener)
For at en befolkning skal leve veganens vei, så må dyr og andre folk vike for å kunne drive jordbruk, ødelegger økosystemer, klimaendringer m.m.
Jeg anbefaler at dere leser gjennom "The Vegetarian Myth" av Lierre Keith
Hva er egentlig best? At vi skal ta hensyn til noen dyrs følelser, eller mangfoldets overlevelse?
Denne tråden har mer alvor i seg enn jeg har sett hittil på dette forumet. Det er tre sider ved dette som jeg ikke har våget å ta opp selv, men som gnager meg som relativt fersk lavkarber. Det er 1) dyrevelferd, 2) verdens befolkning trenger mat 3) miljøet/naturen. Det hele er utrolig komplekst.
Jeg orker ikke se videoen. Har fremdeles klistret på netthinna en film som ble vist på nyhetene for mange år siden, om frakt av slaktedyr halve Europa rundt, og den groteske behandlingen de fikk. Etter det har jeg føket bort til TV´n og slått av hver gang det blir truet med å vise noe lignende. Så den videoen det lenkes til her forblir usett. MEN, jeg har ikke tatt konsekvensene av min sårbarhet på dette ved å slutte å spise kjøtt, for det er lett å tenke at det er ikke slik hos oss. Nå spiser jeg riktignok mer fisk og mer grønnsaker på dette kostholdet, og neppe mer kjøtt enn før. Jeg har imidlertid planer om å fylle fryseren med vilt og utegangarsau til høsten - og med lokalprodusert kjøtt fra Bondens marked.
Verden er overbefolket og 90 prosent av energien tapes for hvert ledd (husker ikke prosenten, men tror det er noe sånt). Det vil si at ved å spise planteføde ville vi kunne mette langt flere.
miljø/natur. Her er vi virkelig i et kaos av hensyn og argumenter for og i mot. Alt henger sammen med alt, som Gro skal ha sagt.
Dette er riktig i mange land, ja. Det var også riktig i Norge, særlig på 60- og 70-tallet da intensiveringen i jordbruket var som sterkest. Det er riktig at ca 35 prosent av artene som er truet av utryddelse i Norge lever i kulturlandskapet og at hovedtrusselen i dag er gjengroing, altså at arealene ikke lenger er i bruk, som Mear er inne på. Gjengroingen skyldes jo blant annet at det er langt færre beitedyr i utmarka. Om alle dyra vi spiser hadde beitet i utmarka, ville dyrene ha det bra mens de lever og vi ville holde kulturlandskapet åpent og variert. Det ville blant annet bety at vi kunne bevare de ufattelig vakre blomsterengene som var vanlige da jeg vokste opp. Disse er nesten helt borte, og med dem alle de artene av sommerfugler og andre insekter, samt planter og fugler som bare kan leve i et variert "gammeldags" kulturlandskap. I Afrika, Asia og Sør- og Mellom-Amerika er selvsagt problemet motsatt. Man fjerner natur for å gjøre plass til menneskenes matproduksjon. Dessverre er mye av kraftforet våre husdyr spiser dyrket i tidligere regnskog i Brasil. Vår påvirkningsmulighet er ikke så stor, annet enn å slutte å kreve billigere mat hele tida.
Bombus er det vitenskapelige navnet på humleslekta. Humlene er på rask vei tiloå dø ut verden over, mest fordi våre kulturlandskaper er i forfall. Navnet har jeg tatt fordi dette opptar meg sterkt.
Så har vi klimaproblematikken. Dyr fjerter, særlig drøvtyggere. Det betyr at de slipper ut metan som er en av de kraftigste klimagassene. Det kan høres latterlig ut, men dette utgjør faktisk en vesentlig andel av klimagassutslippene.
”Hvis det ikke er meningen at vi skal spise dyr, hvorfor er de da lagd av kjøtt?”
-Homer Simpson
Denne tråden har mer alvor i seg enn jeg har sett hittil på dette forumet. Det er tre sider ved dette som jeg ikke har våget å ta opp selv, men som gnager meg som relativt fersk lavkarber. Det er 1) dyrevelferd, 2) verdens befolkning trenger mat 3) miljøet/naturen. Det hele er utrolig komplekst.
Jeg orker ikke se videoen. Har fremdeles klistret på netthinna en film som ble vist på nyhetene for mange år siden, om frakt av slaktedyr halve Europa rundt, og den groteske behandlingen de fikk. Etter det har jeg føket bort til TV´n og slått av hver gang det blir truet med å vise noe lignende. Så den videoen det lenkes til her forblir usett. MEN, jeg har ikke tatt konsekvensene av min sårbarhet på dette ved å slutte å spise kjøtt, for det er lett å tenke at det er ikke slik hos oss. Nå spiser jeg riktignok mer fisk og mer grønnsaker på dette kostholdet, og neppe mer kjøtt enn før. Jeg har imidlertid planer om å fylle fryseren med vilt og utegangarsau til høsten - og med lokalprodusert kjøtt fra Bondens marked.
Verden er overbefolket og 90 prosent av energien tapes for hvert ledd (husker ikke prosenten, men tror det er noe sånt). Det vil si at ved å spise planteføde ville vi kunne mette langt flere.
miljø/natur. Her er vi virkelig i et kaos av hensyn og argumenter for og i mot. Alt henger sammen med alt, som Gro skal ha sagt.
Dette er riktig i mange land, ja. Det var også riktig i Norge, særlig på 60- og 70-tallet da intensiveringen i jordbruket var som sterkest. Det er riktig at ca 35 prosent av artene som er truet av utryddelse i Norge lever i kulturlandskapet og at hovedtrusselen i dag er gjengroing, altså at arealene ikke lenger er i bruk, som Mear er inne på. Gjengroingen skyldes jo blant annet at det er langt færre beitedyr i utmarka. Om alle dyra vi spiser hadde beitet i utmarka, ville dyrene ha det bra mens de lever og vi ville holde kulturlandskapet åpent og variert. Det ville blant annet bety at vi kunne bevare de ufattelig vakre blomsterengene som jvar vanlige da jeg vokste opp. Disse er nesten helt borte, og med dem alle de artene av sommerfugler og andre insekter, samt planter og fugler som bare kan leve i et variert "gammeldags" kulturlandskap. I Afrika, Asia og Sør- og Mellom-Amerika er selvsagt problemet motsatt. Man fjerner natur for å gjøre plass til menneskenes matproduksjon. Dessverre er mye av kraftforet våre husdyr spiser dyrket i tidligere regnskog i Brasil. Vår påvirkningsmulighet er ikke så stor, annet enn å slutte å kreve billigere mat hele tida.
Bombus er det vitenskapelige navnet på humleslekta. Humlene er på rask vei tiloå dø ut verden over, mest fordi våre kulturlandskaper er i forfall. Navnet har jeg tatt fordi dette opptar meg sterkt.
Så har vi klimaproblematikken. Dyr fjerter, særlig drøvtyggere. Det betyr at de slipper ut metan som er en av de kraftigste klimagassene. Det kan høres latterlig ut, men dette utgjør faktisk en vesentlig andel av klimagassutslippene.
Husk nå på at villfisken( den første som går er sannsynligvis tunfisken) er utryddningstruet. Så akkurat det er vel en dårlig trøst , når det kommer til økologi, miljø.Om du mener at fisken er lavere i næringskjeden og dermed ikke kan ha det så vondt som ku og sau, og derfor kan spises med større velbehag..... hm...... det er vel et utopisk bedrag.
Det at det knapt er mat nok til alle på jorda, og ihvertfall ikke kjøtt, fisk, egg, melk til alle mennesker på jorden er et tankekors for oss, som bare vil spise ennå mer fordi vi er for feite. Huff jeg kjenner det er til å bli syk av........
Ser du er opptatt av humler, hva med bier, de er også svært forstyrret om dagen, de forvirres av sannsynligvis, mobil stråling og skjønner ikke hvordan de skal komme tilbake til bikubene, i USA har de dødd i enorme hopetall.
Jeg sender ønsker om en bedre verden og om at alle tenker seg om og at dette ikke er en tråd som skaper ufred og krig...........
Husk nå på at villfisken( den første som går er sannsynligvis tunfisken) er utryddningstruet. Så akkurat det er vel en dårlig trøst , når det kommer til økologi, miljø.Om du mener at fisken er lavere i næringskjeden og dermed ikke kan ha det så vondt som ku og sau, og derfor kan spises med større velbehag..... hm...... det er vel et utopisk bedrag.
Det at det knapt er mat nok til alle på jorda, og ihvertfall ikke kjøtt, fisk, egg, melk til alle mennesker på jorden er et tankekors for oss, som bare vil spise ennå mer fordi vi er for feite. Huff jeg kjenner det er til å bli syk av........
Ser du er opptatt av humler, hva med bier, de er også svært forstyrret om dagen, de forvirres av sannsynligvis, mobil stråling og skjønner ikke hvordan de skal komme tilbake til bikubene, i USA har de dødd i enorme hopetall.
Jeg sender ønsker om en bedre verden og om at alle tenker seg om og at dette ikke er en tråd som skaper ufred og krig...........
Ikke bare bier... Men også hvaler, delfiner etc. Noen mener at det IKKE skyldes stråling, men rett og slett at den magnetiske nordpolen har begynt å bevege på seg igjen.. Og da blir det liksom endel feilmarginer magnetisk nordpol kontra innebygd gps.
Den beveger seg hele tiden den, og da hadde nok hvalene slitt før! De har levd lenge, millioner av år!
Ellers synes jeg det er fint at man tar stilling til om man er ok med at man spiser kjøtt etc slik Mattilsynet er ok med at det produseres. Det er verre om man ikke har tatt inn over seg at karbonadedeigen har vært en ku.
Ser ikke helt sammenhengen mellom dyremishandling og mangfoldets overlevelse men... (Jeg snakker ikke om kjøttkverner og slakting)
Helsemessig så er nok dyr som har hatt det godt og spist det de er ment for å spise å foretrekke fremfor de som er sterkt mishandlet, fulle av sykdom, og gud vet hva... Dette gjelder nok både fysisk og psykisk helse.
Selvfølgelig skal ta hensyn til både dyrs følelser og mangfoldets overlevelse Greddy :)
Det er jo nettopp det de fabulerer om skal komme til å skje i 2012 i følge mayakalenderen.. Det at den magnetiske nordpolen skal endre seg, kraftig og Norge kanskje havner i syden.. :p Og dette skjer blant annet grunnet issmelting og annet som gjør at jorda ikke lengere er "avbalansert" i forhold til rotasjonsaksen.
Jorda flipper ikke sånn (jeg er geolog). Nordpolen og sørpolen kan bytte plass, men det er ikke slik at det betyr at aksen vi roterer rundt forandres. Skal hele aksen bytte sted brått må man ha en enorm komet og da er vi f***** allikavel.
Hæ? Mener du seriøst at man IKKE skal ta hensyn til dette? Klart man kan spise kjøtt om man vil, men skal man ikke ta hensyn til at dyr føler smerte i det hele tatt og behandle dem deretter selv om de til slutt blir til mat? Sånn som du skriver virker det jo som om du mener dyr kun er matvarer på fire bein uten noen som helst følelser som bare kan behandles som ja, den forbruksvaren de er. Jeg blir syk! Som jeg sier; selv om rovdyr spiser andre dyr, kan ikke dette sammenlignes med menneskenes jævelskap i slakteriene.
Og selvsagt er det ikke tullete (jeg blir provosert bare jeg tenker på det) å bli veganer av etiske årsaker! Når man ikke trenger kjøtt for å overleve men egentlig kun spiser det fordi det smaker godt, synes jeg det er mye mer tullete (for å si det mildt) å drite i dyrenes velferd fordi man vil spise godt. Jeg trenger ikke animalsk føde, ergo skal dyr slippe å lide for MIN skyld.
Tips til alle. På denne linken kan dokumentaren earthlings sees gratis: [url]www.earthlings.com[/url]
Kall det gjerne propaganda. Det er en dokumentar bygd opp på en intelligent måte for å fremme produsentenes syn på saken. Selvfølgelig, hvilken dokumentar er ikke det?
Dette er en dokumentar alle bør se. Å ikke se den fordi man ikke "orker" eller ikke vil vite er feigt. Se filmen, velg selv hva du tror stemmer med virkeligheten og ikke, men se filmen!
Bror er ku- og grisebonde.. Mamma jobbet i en barnehage.. Mamma pleide alltid si at det var strengere regler for storfe- og svinehold enn det var for kommunen og drift av barnehagen! Både kyrne og grisene kan gå ut av fjøsen når de vil. Kyrne har madrasser for å unngå liggesår! Dyrene har MER rom rundt seg enn det barna i barnehagen hadde. Det var strengere krav til lufting etc for dyra enn det som ble krevd i barnehagen..
Men jeg er enig med dem som sier at det er turen til slakteriet som er stressende.. Og det kan man merke på kjøttet. Det er stor forskjell på en hjemmeslaktet gris og en slakterislaktet. For å "konvertere" trivsel til oss tobeinte så er det jo antydet at kontorlandskap skal inneholde grønne innslag.. Hva med alle elevene som sitter på rekke og rad i klasserom med dårlig lufting??
De norske melkekyra står konstant i bås 10 mnd av året. For å produsere melk hele året må kyra få en kalv hvert år, og denne kalven blir tatt fra moren rett etter fødselen, så ikke kua skal slutte å die. Alle som har sett en ku som har blitt fratatt kalven sin vet at kuer har et veldig sterkt morsinnstingt. De hyler og kjemper for å beholde kalven, og sørger etter tapet. De nyfødte kalvene blir satt på enten båser sammen med andre kalver, eller bås helt alene. Dette er opp til hver enkelt bonde. Deretter blir de slaktet, eller blir melkekyr selv.
Dette går jo ikke på kjøtt og slakt, men på melkeprodukter.
Disse kuene har det ikke bra. Noen av kyra har båser som er store nok til at de slipper å få liggesår. TENK så heldige.
Det meste av kjøttet som selges i Norge, og det de fleste kjøper kommer fra store slakterier, og ikke fra den lokale bonden som tar vare på dyra sine. Det sinnsyke forbruket av kjøtt og melkeprodukter er grunnen til at det har blitt masseproduksjon med dårlig dyrehold. Om man ikke skal bli veggis, kan man hverftfall kutte kraftig ned på forbruket.
Du har kanskje ruslet rundt og sjekket de norske fjøsene du da Maissa? For melkekyrne der jeg vokste opp var så sannelig ute på gode arealer det aller meste av året.
Vi har strenge regler for dyrehold i norge. Ikke dermed sagt at ikke ting kan bli bedre, men det er så visst ikke ville tilstander i norske fjøs.
Litt blandaball mellom dyrevelferd og miljøproblemene her. Nei, jeg glemmer nok ikke at også fisken kan føle smerte - det har vel forskerne omsider begynt å innse. Sånn sett kan man trekke dette helt ned til reka og blåskjellet. Jeg har ikke noe godt svar - veggis blir jeg bare ikke.
Joda, tunfisk (mange arter) og hai (en herskare av arter) er under sterkt press, og kysttorsken, ueren og ålen står på den norske rødlista.
Humler er også bier. Det med strålingsforstyrrelse har jeg ikke hørt, det høres nok mer ut som en hypotese. Men at den store biedøden er et kjempeproblem for birøktere er kjent. Dette er imildertid i hovedsak et problem for dem som lever av honningproduksjon og ikke et miljøproblem. Årsaken til biedøden er ikke helt kjent, men virus og andre sykdommer er en av teoriene. Det at arter av humler og andre bier dør ut er imidlertid et helt annet problem som først og fremst kommer av at vi ødelegger deres levesteder, i tillegg til bruk av insektisider.
Når humler og bier er borte kan også menneskene pakke sammen. Einstein har sagt at om alle bier døde ut ville menneskearten ha 4 år igjen på jorda.
Igjen; alt henger sammen med alt. Å leve hundre prosent etisk er komplett umulig. Det er en miljø- og/eller velferdshake ved alt vi forbruker.
Ja, det har jeg faktisk. Jeg har heller ikke sagt at tilstandene i norske fjøs er ville. Jeg snakker om hvordan flertallet av de norske melkekyrne har det. 70 % av norske kyr står på bås, og er ute minimum 8 uker. Vis meg en bonde som lar kuene sine gå ute langt over 8 ukers grensa!
Nå synes jeg faktisk at det tar litt av her:) Om jeg hadde vært ei ku:pville jeg helt klart bodd hos en bonde jeg kjenner, som har fjøs der kuene går fritt uten bås:)
I USA er det helt forferdelig, en kvinne blogger om det her. En av svarene under artikkelen hennes sier at Tine importerer melk fra USA, stemmer det? Er all melk som selges i Norge norsk? All ost, alle andre melkeprodukter? Jeg er uansett veganer, så for meg spiller det ingen rolle sånn sett, men det kan være greit å vite sånt. Hadde jeg vært kjøtteter hadde jeg i hvert fall aldri verken spist eller drukket noe som helst animalsk i det landet, eller andre land for den saks skyld.
[quote=Charlott;1029120]Det siver jo ned i drikkevannet sammen med alle typer miljøforurensninger;)
Dyrs avføring skal nok jordkloden klare å takle. Og nei, all bæsj kan ikke renne ut i drikkevannet. Det er ikke drikkevann overalt der dyr gjør fra seg.
Jordbruk langt fra drikkevannet vårt er heller ikke skadelig på samme måte som jordbruk rett ved et drikkevann.
Herregud, så mye pseudo-religiøst tullball det skulle være her! At folk velger å bli vegetarianere fordi de synes synd på dyra skal jeg ikke krangle med men når noen påstår at vi ikke trenger animalske produkter blir jeg oppgitt, og når de sprer denne falske planteeter-propagandaen som alt av usikker, smårebelsk ungdom sluker rått blir jeg eitrende forbannet!
Av alle tingene folk gjør som virkelig går meg på nervene er det å bastant uttale seg om ting uten å ha det videste begrep om hva de snakker om det værste. Som f.eks. "the vegetarian myth", altså at å leve på ris, soya, mais og korn er så bra for oss og naturen. Du skal ikke bruke mange minuttene på relevant faglitteratur for å skjønne at det ikke på noen måte er bra for oss å leve på planteføde alene (det er faktisk umulig å overleve på, les: essensielle ammino- og fettsyrer, vitamin B6 og B12, overbelastning av bukspytt- og skjoldbruskkjertlene, osv.). Det bør også være retardedly åpenbart til et hvert oppegående menneske at industrijordbruk er det suverent mest skadelige vi som art noengang har foretatt oss. Mil på mil med landskap rives opp, alt av plante- og dyreliv utslettes i massemord av groveste form. Derpå dyrkes én type avling der med hjelp av kunstgjødsel, insektsmiddel og andre morosaker i noen fattige år før jorden er så utarmet at den er like lite fruktbar som midten av Sahara.
Hva de linkede videoene angår.. dyr har det ikke sånn i Norge. Jeg kjenner både bønder og flere som har jobbet og jobber på Gilde her i Vestfold, og selv slakteforholdene legges til rette for at dyrene skal stresses minst mulig. Ja, de blir slaktet. Ja, de blir avlivet med en kruttfyrt bolt som går tvers igjennom hodet på noen få millisekunder. Hva er alternativet? Forby kjøtt, det mest næringsrike og hensiktsmessige vi kan spise, og la hele befolkningen bli enda sykere av feilernæring enn vi allerede er..?
Den eneste "løsningen" jeg ser er å gå tilbake til bøndenes røtter og bedrive vekselvirke. Korn på 1/3 av jorden, grønnsaker på 1/3 av jorden, og kløver og gress på resten. Den siste biten fungerer som beitemark for dyra, som spiser halm ol. fra korn- og grønnsaksproduksjon om vinteren og samtidig sprer naturgjødsel over hele området. Ikke bare hadde dyrene fått det bedre, vi hadde fått sunnere mat.
Det blir jo litt enkelt å si. Jeg har lest om tidligere norske slakteri-ansatte som har blitt vegetarianere eller hatt lyst til å bli det pga. det de har sett, de har gått ut og sagt at selv om dyr har det bedre her enn mange andre steder, er det ikke til å komme unna at det er MYE lidelse i norske slakterier også. Ja, på gårder også. Jeg blir like oppgitt når folk snakker om de glade norske dyrene som har det så fantastisk, som du og andre blir av oss veganere som tenker motsatt. Du skal få lov å ha din mening altså, men jeg står fast på min egen, heldigvis.
Joda, men som sagt, i Norge er det største problemet for opprinnelig plante- og dyreliv i kulturlandskapet at bønder legger jorda brakk (altså gjengroing).
Ja, og at dyr beiter i utmark og holder gjengroingen i sjakk. Det er ironisk å tenke på at vi importerer kraftfor fra andre sida av jorda (og derved bidrar til å hogge ned regnskog og utrydde arter der) samtidig som vi gror igjen av godt dyrefôr over hele Norge og derved utrydder en drøss med arter her også.
Har jobbet på Gilde, Vestfold, og vet at det dyr har blitt returnert fordi de har vært for skitne bla... det ER strenge krav på slaktedyr :)
Så vidt jeg kan se er det ingen som har skrevet om "glade norske dyr som har det så fantastisk", poenget var at de aller fleste norske slaktedyr har hatt et fullt akseptabelt liv. Det blir bla mer og mer vanlig med løsdrift i fjøs, tilrettelegging så slaktefe valgfritt kan gå ute hele året osv.
De fleste norske dyr har det slett ikke så ille :)
Om dere veganer/vegitarianer tror at tallerken deres ikke består av død og lidelser, så må dere tro om igjen. Dyr har død og mennesker har lidd for at dere skal ha deres kjøttfrie kosthold.
Enda en ting som til tider irriterer meg noe helt grenseløst ille er når folk ikke klarer å skille mellom meninger og fakta, men fordi jeg respekterer deg Photo skal jeg moderere meg etter beste evne (så du slipper å gjøre det om jeg blir ufin). :rolleyes:
Du kan mene at himmelen er grønn til du blir grønn i fjeset. Du kan også mene at vegetarkost er fullverdig og sunt, eller at frittgående høns eller melkekyr på beite har det ille med all din viljes makt. Det som er så flott med fakta er at jeg ikke egentlig behøver å forholde meg til denslags subjektivitet. Klart, det er mye f**nskap rundt i verden, men om du gidder å sjekke ut linkene jeg postet i ste får du kanskje et litt videre syn på ting. Jeg håper i allefall du er åpen for fakta, har jo skravlet endel med deg her inne og du slår meg som noen som tenker selv og oppsøker informasjon, fremfor en som ubetinget lar følelsesmessige apeller lure deg til et bastant, trostbasert synspunkt på ting.
Industrijordbruk er faktisk det værste vi gjør mot planeten. Hvorfor er det så ille at jeg velger å spise en bit av ei ku eller en gris som per Norsk lovgivning antageligvis har hatt et bedre liv enn mange av hundene folk eier har? Jeg kjøper kun kjøtt med "Norsk storfe" eller "Norsk svin" på innholdsfortegnelsen. Har du noengang tenkt på hvor mange dyr, og hvor mange kvadratmil natur som har gått tapt for soyapølsene og tofukjøttdeigen din? Jord som tynes til den er død og ubrukelig både for bønder og natur, før industrien hugger ned nye områder natur for å ha dyrkbar jord i noen få år til..
Altså, jeg tror ikke vi kan bli enige uansett, og grunnen til det er jo at jeg er totalt imot slakterinæringen og også meierinæringen (i tillegg til at jeg mener kumelk er for kalver og ikke for mennesker). Jakt er jeg mer åpen for selv om jeg aldri kunne jaktet selv og aldri vil spise kjøtt (og fisk) igjen, men selve slakterinæringen med akkordjobbing og dyr på samlebånd, den liker jeg ikke og vil aldri noensinne støtte igjen. Så da lever vi egentlig på hver vår planet når det kommer til meninger om mat. Men det er jo helt greit, folk får mene og gjøre som de vil. :)
Joda, dersom du velger å ikke spise dyr fordi det ikke føles rett for deg skal jeg ikke si annet enn: Respekt til deg!
Bare ikke kom og påstå at du tar det valget fordi industrijordbruk er mer bærekraftig enn å spise dyr, eller fordi veganerkost er fullverdig mat for menneskeorganismen. Da mener du noe som er fullstendig på kant med fakta, noe jeg faktisk har et problem med.
Men, for å sitere Dr. Gregory House: "If you could reason with religious people, there'd be no religious people." ;)
Men hvor kommer maten til dyra vi spiser fra da? Er ikke det industrijordbruket? Dersom 90 % av energien forsvinner når den går gjennom dyret i form av planteføde fra industrijordbruket, vil vi jo kunne klare oss med 10 prosent av dette industriarealet dersom alle åt planteføde direkte (uten at det gikk gjennom dyr).
Bare for å erte deg, altså. Jeg er verken religiøs eller veggis. Men jeg mener ikke nødvendigvis at det er etisk høyverdig å spise dyr, selv om jeg gjør det.
Lar meg ikke erte så lett, er såre enig med deg! Griser og kyr er ikke laget for å spise korn og soya noe mer enn vi er. Å fóre dyr med det som regnes som "menneskemat" er idiotisk, for som du selv har presisert hadde både naturen og dyrene selv hatt godt av å få beite fritt, og plantematerien de da hadde spist inneholder i hovedsak cellulose som vi uansett ikke kan fordøye.
Uansett hvordan man vrir og vender på det er vekselvirke og beitedyr den mest bærekraftige løsninga. Dyrene lever et bedre liv og spiser det som er sunt for dem og som vi uansett ikke kan nyttegjøre oss av, og de av oss som ønsker å spise fuglematen som ellers ville gått til dyreføde kan gjøre det.
Det går ikke an å forsvare det å spise kjøtt og meieriprodukter med at det er like ille for naturen at vi spiser mye grønnsaker++. Dyr må også spise for å produsere melk og vokse , så de selv kan spises. Så spiser man kjøtt ødelegger man indirekte regnskog og annen natur, i tillegg til å støtte eventuell dyreplageri. Basta.
Dyr kan spise gress. Kan vi det? Jeg skulle gjerne sett deg spise gress. Det er bare til å sette igang å spise gress og ta bilde av det og poste det her på forumet :p hvis du vil da!
Kanskje dette er tull og bedrag fra ende til annen, men det var rikelig med kilder under artikkelen i hvert fall. Og Noah er jo ikke akkurat en jalla-tulleorganisasjon. Jeg tror folk er ganske naive når de tror dyr har det så bra i Norge. Legg spesielt merke til dette under her, bare dette er grunn nok til å boikotte kylling, mener nå jeg. Horribelt, men kanskje jeg bare er et føleri-menneske. :snill:
• Millioner av hanekyllinger av “egglegger”-rase gasses eller kvernes ihjel en dag gamle hvert år fordi de er verdiløse.18. 19)
På filmen i hovedinnlegget ser man denne prosessen. Hyggelig.
Ja, og så kan vi jo samtidig ta bilde av Greddyen, løpende etter en kanin eller lignende, slenge den i bakken og tygge den i stykker med tennene og slafse i seg innvollene rå. :)
NEI HUFF!! Dette blir verre og verre:) Jeg fortsetter nok å spise kjøttet mitt, etterpå skal jeg gjøre som strutsen(STIKKE HUE LANGT NED I SANDA) Apropo struts, er det godt??:D
Men jeg har spist både zebra og antilope.. fy meg... men det var godt ;)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.