< Tilbake til oversikten

The return of romertopf

#1

Chunky sa for siden:

Min kjære gravde frem en romertopf leirgryte fra loftet for en tid tilbake. Dette 80-talls fenomenet er virkelig guds gave til oss lavkarbomennesker. Det tar gjerne noen timer ved kjøkkenbenken, men gud bedre så fantastisk mye god mat det er mulig å få til! Ingen smak går til spille. I dag laget madamen den beste kjøttgryten jeg har spist på årevis. Norsk sikringskost møter garam masala, hvitløk, chilli og rødvin :)

Så grav i skuffer og skap. Du har sikkert også en gryte som ligger og støver ned et sted. Den fortjener så absolutt å komme til heder og ære igjen.


#2

Charlott sa for siden:

Min rekker aldri å støve ned, myyyye brukt ja :D


#3

Yonah sa for siden:

Jeg har aldri rukket å skaffe en slik gryte, men jeg vet mamma brukte sin mye! Jeg lånte den noen ganger og det blir kjempegodt kjøtt i de!


#4

Charlott sa for siden:

Hender jeg fyller den med alskens digg og setter den inn på lav varme og lar den stå i ovnen natta over. Sååå enkelt og sååå godt!


#5

Chunky sa for siden:

Helt sant! Det er bare fantasien som setter grenser. Fisk, kjøtt, kylling, grønnsaker, krydder, urter, oljer, vin. Og så lav varme i et par timer. Du kan nesten ikke bomme. Men et tips er å frese kjøttet i stekepanne litt først for å få sprø stekeskorpe.


#6

Veggpryd sa for siden:

Å, jeg som kasta min (ubrukte) for flere år siden. :( Får man tak i sånne leirgryter lenger, tro?


#7

Charlott sa for siden:

Tror sannelig jeg har sett det på Claes Ohlson jeg.... og...hmmm... Jernia?




#10

Ana sa for siden:

Og jeg som trodde gubbdagis var Biltema :)
Sånn brukte jeg mye før, dessverre forsvant den i flytting en gang.


#11

Chunky sa for siden:

Den fra Clas Ohlson er litt for liten. Husk at du gjerne skal ha plass til masse rå grønnsaker i tillegg til kjøttet. Vi brukte 2 kg oksebog og omtrent en kilo grønnsaker i går, og da var vår 4-5 liters gryte stappfull. 3 liter blir for liten til f.eks. en hel Stangekylling som i oppskriften til LilMe også.


#12

Kanutten sa for siden:

Jeg har brukt min leirgryte minst to ganger i uka i årevis. Både kjøtt og grønnsaker blir sååå mye bedre når det er tilberedet i denne. :sikle:


#13

Kitt sa for siden:

Har ikke brukt min på en stund og det er bare et par dager siden min 16 år gamle sønn etterlyste leirgryte- grønnsaker!:sikle:


#14

Photobscura sa for siden:

Åh, de lager all kjøttmat i sånne på Kafé Sara! Det blir alltid supergodt. Hmm ... Dette kommer på ønskelisten sammen med manuell kjøttkvern med pølsehorn! :D


#15

Gracella sa for siden:

Grønnsakene og kraften som blir i gryten, pleier vi å kjøre til en saus med stavmikseren.
Helt fantastisk godt!!!!
:D


#16

Kanutten sa for siden:

Jepp! Gjerne med en skvett fløte i. :sikle:


#17

Carisma sa for siden:

De har solgt slike for harde livet på konkurssalget til Pytt og Panne i vinter. Men jeg tror det er over nå, for de hadde pakka ned butikken på CC vest hvertfall.


#18

Kitt sa for siden:

På CC i Drammen er Pytt&Panne fortsatt i full sving! 70% på det meste!

Jeg har kjøpt 2 ubrukte Römertopfer på loppis, jeg, og nå er det snart sesong for slikt igjen.......


#19

nellie sa for siden:

Hmm. jeg har ei leirgryte fra IKEA. Men har aldri fått brukt den, for jeg vet ikke helt hvordan man gjør den klar for bruk..


#20

Kitt sa for siden:

Du må la den ligge i vann et døgn første gangen.
Den skal vaskes godt uten vaskemiddel og lufttørke før den settes bort til neste gang.
Ved senere bruk trenger den kun ligge i vann noen timer!:)


#21

Kitt sa for siden:

Leste akkurat om en travel småbarnsfamilie som kuttet opp grønnsaker/kjøtt/kylling etc og la i Römertopfen om kvelden.
Om morgenen satt de den inn i ovnen på 100 grader og vips, ferdig middag når de kom slitne hjem etter en travel dag på jobb og i barnehagen!
Lurt!:)


#22

Chunky sa for siden:

Timer :eek:

Vi lar den ligge 10-15 minutter i vann før bruk, og vasker med litt såpe.

Men veldig greit med langkoking, ja. Da kan det nesten ikke bli feil.


#23

Kitt sa for siden:

Det står så i min bok også, men min tidligere sjef, kokken, har andre meninger og siden han er kokk, så.......
Gjør meg ikke noe å legge den i vann om morgenen, da!
Men såpe har jeg aldri brukt etter at en venninne serverte den "kunne ha vært gode maten" med en sterk ettersmak av Zalo!:eek:


#24

Chunky sa for siden:

Kan være enig i at Zalomat er mindre sjarmerende :p Bruker det aldri i jerngryter, men jeg har aldri kjent noe av leirgryta.


#25

Gracella sa for siden:

Vi lar den også ligge i vann ca 15-20 min før bruk.
Først legges gryta i vannet, så tibereder man maten og så er det rett i ovnen.

Er det lenge siden den er brukt, så lar vi den stå 1/2 time i vann.
Bruker aldri såpe, men lar den stå i vann til saker og ting løsner etterpå.


#26

Carisma sa for siden:

Vil tro at om hun lot den stå i zalovann ttrekker den nok godt til seg og slipper når den blir varm ja. (Note to self som elsker å sette i vann ting i såpe... :rolleyes:)


#27

Charlott sa for siden:

Legger den aldri i bløt jeg... :o Sørger for at det er plenty med væske i gryta og setter den inn i mens ovnen er kald. Går så bra atte ;)


#28

Kitt sa for siden:

I dag fant jeg elgstek til halv pris på Rema!
Gjett hvordan den skal stekes?;)

Det verste er at kontoen min er tom, lønningen kommer kanskje i morgen og det ligger igjen 4 halvpris elgsteker som sikkert blir destruert i morgen........:(


#29

Carisma sa for siden:

Jeg er også blakk, dessuten er det jævlig langt til asker akkurat nå... :rolleyes:


#30

Gracella sa for siden:

:eek: :eek: :eek:


#31

Kanutten sa for siden:

Jeg legger heller ikke min i vann før bruk, og jeg setter den gjerne i knallvarm ovn. Min leirgryte er ca 20 år gammel.


#32

Hannehk sa for siden:

Føler meg alvorlig lost her..... Har aldri hørt om romertopf før! :eek:
Nå begynner det å demre for meg at jeg kan ha gått glipp av noe!
Altså man har i kjøtt og valgfrie grønnsaker i vann i denne gryta og lar det stå i ovnen over lang tid???? Hvor varm skal ovnen være da?


#33

Charlott sa for siden:

Her fant jeg èn side med oppskrifter som du kan ta utgangspunkt i :)
Hender jeg setter den inn på 120-150 gr natta over for å få "billig, trått" kjøtt mørt og fint. Eller jeg gjør den klar om kvelden og smekker den inn på ca 150 gr om formiddagen om vi skal avgårde på offroad kjøring feks. Deilig å komme hjem etter en lang dag ute til ferdig middag!

Kjøpte en slik First Price-pose med kyllingfilèter, men siden formen fortsatt er blæh renskjærte jeg bare filetène, hadde oppi en halv løk, urter,godt med krydder samt litt kyllingbuljong, lempet alt i leirgryta og stekte det i ovnen (200 gr). Vips, ferdig stekt kylling uten særlig jobb ;)


#34

Kanutten sa for siden:

Det er det samme som ei leirgryte. Mammas gryte kalles Teufeltopf, så kjært barn har mange navn. Jeg bruker ha ovnen på alt mellom 100-250 grader, alt etter hva slags mat jeg lager og hvor lenge det skal stå i ovnen.


#35

Val sa for siden:

Artig! mamma har en slik på loftet...kanskje en fattig student kan få den for å gjøre om first-price varene til deilig lavkarbo middag? :D


#36

Kitt sa for siden:

For de som ikke har en Römertopf i nærheten kan denne metoden prøves!:)


#37

Kitt sa for siden:

Fant til og med en (nesten)lavkarbo- ostekakeoppskrift i min leirgryte- kokebok.
I orginaloppskirftene er det 1 1/2dl rosiner og 1ss sukker, men det er jo bare å droppe!

Ostekake
4-6 pers (1,5l gryte)

1ss smør
500g cottage cheese
1dl hasselnøtter
3 egg
2ts vaniljesukker
1dl fløte

La gryten ligge en stund i vann. Smør så gryte og lokk.
Rør opp ostemassen litt og tilsett finhakkede nøtter, eggeplommer, vaniljesukker og fløte. Vend inn stivpiskede eggehviter.
Stekes på rist nederst i ovnen ca 1 time på 225 grader.
Serveres lunken med pisket krem!

Har ikke prøvd den selv, men kommer nok til å gjøre det. Var jo så enkel!


#38

nellie sa for siden:

Takk!:)
Står i vann as we speak.


#39

nellie sa for siden:

Dumt spørsmål kanskje, men..
Når man skal langsteke i leirgryte, kan det stå hur lenge som helst og steke da?
Selvfølgelig ikke i flere dager kanskje, men..


#40

Kanutten sa for siden:

Jeg kan steke kjøttet i nesten et døgn. Bare det er over 70 grader.. Har jeg lest et sted.


#41

Charlott sa for siden:

Hos meg hender det står i ovnen 8-12 timer, blir så mørt og godt atte :D


#42

kristinem sa for siden:

Så genialt! Jeg har jo også en sånn en, den er sikkert like gammel som meg, har fått den av mamma:) Har aldri brukt den, så dette må prøves.

Men lar dere den stå i ovnen mens dere er på jobb og sånn? Er ikke det litt skummelt, med ovnen på og ingen hjemme mener jeg?


#43

nellie sa for siden:

Lagde kylling i dag.. det var så mmmmmm. mmmmmmmmmmm. Kjøttet løsna fra beina bare man så på det. mmmmmmmnamnam


#44

Photobscura sa for siden:

Åååå! Jeg fant en romertopf for søtti spenn på Maritastiftelsen! (Eller faktisk så het den ... øøøøh ... knipsertofp?). Så ut som om den kunne romme kanskje halvannen til to liter?! Ikke kjempestor, men sikkert plass til en hel, liten kylling i. Håååååper ingen kjøper den før tirsdag, for da får jeg penger! Vil ha! Blir jo så ivrig av deres beskrivelser her :).


#45

Furine sa for siden:

Römertopf er genialt! Eg vaks opp med ein slik i hus, og den var MYKJE i bruk. Trur den var nokså innsteikt til slutt. Kan ikkje hugse at den har vore lagt i vatnen siste åra i alle fall. Botnen fins enno, men trur topploket sprakk delvis for nokre år sidan. Eg fekk tak i ein ny til mamma her nede, ein Classic. Trur den framleis er ganske mykje i bruk. Har ikkje kjøpt slik sjølv enno, men ein dag!
Det fins dessutan ein slags "steike-stol" for kylling frå samme produsent! Heldt på å le meg i hel på butikken år eg såg den. Du stikk altså heile kyllingen ned på denne standen, og så sit kyllingen så fint på denne i omnen. Chicko Chicken Roaster



#47

Furine sa for siden:

Serenio, vil tru det ja. :)


#48

Serenio sa for siden:

Fint! Da tenker jeg at jeg skal slepe meg dit i morgen og græbbe en sånn. Ny helgemat!! Juhu!


#49

nellie sa for siden:

yeah, jeg kjøpte min på Ikea. Ser ikke sånn ut da men.. funker veldig bra:)


#50

Karin sa for siden:

I min bok står det at man aldri skal bruke såpe. Poenget er at keramikken er porøs og trekker til seg ting - f eks vannet som den skal være gjennomtrukket med, og så trekker den til seg smaken av det du har oppi. Derfor bør du ha en egen til fisk og en annen til kjøtt. Det går også an å lage dessert i leirgryte, kanskje ikke det vi først og fremst tenker på - vi prøver vel helst bare å finne ut om vi kan finne på en dessert! Men i så fall må den også ha egen gryte.

Men takk for en god påminnelse! Nå er det en stund siden jeg brukte min. Det åpnet plutselig en hel annen tankegang!


#51

Serenio sa for siden:

Ble bomtur i dag, Ikea Furuset har ikke sånn leirgryte (og de visste ikke om de fikk det heller), må visst på Slependen. grmf.


#52

Kitt sa for siden:

Du vet du kan sjekke på nettet hva de har inne?
Ellers så jeg i dag at de hadde på Clas Ohlson til 189,- . En ganske stor en, også!


#53

Serenio sa for siden:

Ja, jeg hadde bare glemt at det gikk an. Takker for Clas Ohlson-tips. :)


#54

Kitt sa for siden:

Er så lei av bomturer til Ikea, så det er det siste jeg gjør før jeg drar dit, selv om det tar mindre enn 10min å komme til Slependen!:p


#55

Øystein sa for siden:

Nå ble jeg veldig inspirert til å prøve ei slik leirgryte! Hvilke egenskaper er det denne romertopfen har som gjør at maten smaker bedre?


#56

Kitt sa for siden:

Poenget er vel det at man legger den i vann først! Leiren suger til seg dette vannet som blir til damp i ovnen og gjør maten ekstra saftig.
Feks kan oksestek være vanskelig å steke fordi den fort blir tørr, har aldri opplevd det i en römertopf!

I boken min står det at blant annet at alle smaksemner blir bevart og at maten blir brasert(dampstekt).


#57

The Dude sa for siden:

Det er ikke noe magisk med en leirkrukke, du kan like gjerne bruke en stekepose. Du vil da slippe vasken og skapplassen.

Poenget for saftig mat er å bruke lav temperatur over lang tid. Sous vide gir perfekt kontroll hvis du vil ha saftig mat.


#58

Kitt sa for siden:

Nei, du kan ikke like gjerne bruke en stekepose!:eek::eek::eek:

Blir ikke den samme delikate maten, syns jeg. Neeeeei, blir ikke det samme, nei!:)


#59

Kanutten sa for siden:

Enig med Kitt! Stekepose blir IKKE det samme!!


#60

Cornelia sa for siden:

Dette lurte jeg veldig på også. Vet ikke om jeg hadde turt det.
Men skjønner hva jeg har gjort feil da jeg få ganger har brukt leirgryten vi har hjemme. Jeg har ikke latt den ligge i vann - bare skyllt av den og jeg har definitivt ikke latt det stå lenge nok i ovnen.
Har en stor oksesteik hjemme så spørs om ikke dette skal testes. :D
Hvis jeg setter det i ovnen på morgenen så burde det vel da være bra til middag i 16-17 tida?

Ett annet spørsmål , har dere ovnen på varmluft eller "vanlig" over/under varme? På ovnen min har desverre varmluften gått istykker tror jeg.. bare varmluft med grill virker..


#61

Kitt sa for siden:

Om det er lenge siden du har brukt leirgryta, la den ligge i venn minst et par timer, lokket også!:) (Helst over natta)

Jeg bruker bare vanlig over-/undervarme!

Fikk denne av en kompis.:
Oksestek i leirgryte

Beregn 1- 11/2 time pr kg
Kald ovn 220 grader

Gulerøtter etter 1/2 time
Blomkål 1/2 time før slutt
Løk fra start
Fløte/CF et kvarter før slutt


#62

Photobscura sa for siden:

Du mener man skal sette gryta inn mens ovnen fortsatt er kald?


#63

Charlott sa for siden:

Sist vi hadde oksestek la jeg ferdig krydret stek, masse grønnsaker samt en skvett rødvin i gryta, satte den inn på ca 120-150 gr og reiste på offroadkjøring :D

Kom hjem slitne, kalde og ikke minst sultne 7-8 timer senere til en meget ferdig stek. Lagde saus av krafta og dyttet innpå. Steka var så mør at den kunne spises med skje :D


#64

nellie sa for siden:

Ja, man skal sette inn leirgryta i kald ovn.
Først i bløtt i en halvtimes tid også inn i kald ovn.


#65

Photobscura sa for siden:

Ok, jeg MÅ bare kjøpe en sånn en når jeg får penger, skjønner jeg :p. Jeg vil også ha kjøtt som kan spises med skje :D


#66

nellie sa for siden:

Ja, det er helt fantastisk! Rett og slett.


#67

Charlott sa for siden:

Veldig greit å kunne kjøpe billig kjøtt og få det skikkelig mørt uten noe styr :p
Grønnsakene blir helt møre når de ligger like lenge som steka, digg å knuse dem inn i sausen/krafta og slurpe innpå :D


#68

Kitt sa for siden:

Som sagt, du finner en fin en på Clas Ohlson for 189,- når du kommer så langt.
Ellers kjøpte jeg en fin en på loppis for 2 år siden for en 10'er!;)



#70

LineJM sa for siden:

Lett påvirkelig som man er så endte jeg opp med å kjøpe en på Clas Ohlson i går :eek:
Den står i ovnen nå og godgjør seg. :rolleyes:


#71

Photobscura sa for siden:

Jeg lurer på å nevne dette hjemme hos mor og far i påsken. De tenderer til å samle på mye rart for en regnværsdag. Vet de blant annet har fonduegryte som de ikke klarer å kvitte seg med (ikke at jeg skal ha det, altså. Kokende olje er vel idet siste jeg er hypp på å tilberede kjøttet mitt i ;)).

Jeg har forresten ønsket meg manuell kjøttkvern med pølsehorn til bursdagen min! DET hadde vært stas, det. Jeg elsker pølser, men gidder liksom ikke å trykke i meg alt dette stivelsesmakkverket, og å kjøpe Jakobs-pølser blir for dyrt og Ketolysepølsene smaker omtrent like spennende som First Price sine grillpølser ...


#72

LineJM sa for siden:

Lurt! Jeg vet at mamma har en sånn en stuet bort i kjelleren men det er litt for langt unna til at det er lett å overta, dessuten er den veldig stor. Passer bedre med en litt mindre til enmannshushold. :)

Lage egne pølser høres spennende ut! Jakobs er ganske dyre ja, har enda ikke smakt ketolysepølsene. Hvis jeg spiser pølser så er det oftest Bønes pølser. Spesielt lammepølsene er gode.

Maten er forresten ferdig. Ble knallgodt! :stortsmil


#73

Carisma sa for siden:

Men de er verdt det... :) Eller overtal en venn med bil til å kjøre til sverige, Böklunder er helt greie og grei pris.


#74

Photobscura sa for siden:

Men jeg skal jo få manuell kjøttkvern med pølsehorn i bursdagsgave :stortsmil


#75

blåbær sa for siden:

Jeg fant en romertopf i skapet hos mamma! Hurra! Var vissnok noe pappa kjøpte engang i sin ungkarstilværelse på 70-tallet. Den skal prøves i påsken :) Gleder meg! Har lest denne tråden med vann i munnen ...


#76

Photobscura sa for siden:

Fantes dessverre ingen her i huset ... Mamma husker disse, da. Mormor, superkokken hadde sånn alt på femtitallet.


#77

LineJM sa for siden:

Så synd. Får krysse fingra for loppis. :)
Ikke så rart om en sånn var i bruk på femtitallet. En jeg kjenner kommenterte at det så ut som et kokekar hun hadde sett i en museumsutstilling av et romersk kjøkken. :rolleyes: Er visst ikke en helt ny patent.


#78

Photobscura sa for siden:

Ellers får jeg gå på Clas Ohlson og kjøpe en til to hundre spenn. Jeg har inntrykket av at det er verdt det ;).
Römertopf betyr forresten romergryte :).


#79

LineJM sa for siden:

Se der ja!
Må også få si at jeg synes det er verdt det. Jeg har tenkt at neste prosjekt i herligheten skal være lammeskanker. Må bare finne en oppskrift jeg kan avvike fra.


#80

Supera sa for siden:

Nevnte for mora mi at jeg ønsket meg leirgryte (etter å ha lest denne tråden), og hun spurte om jeg ikke kunne bruke den hun hadde. Hurra for foreldre som har alt og samler på alt. Som regel ikke hurra for vi har roterom i flertall, men akkurat denne gangen var det hurra. :snill: Den har ikke blitt brukt på 20 år ca, så tror nok den bør ligge i bløt lenge. Jeg tror jeg skal knabbe en elgsteik fra fryseren deres og teste ut i morgen. Elg blir jo som regel tørt.


#81

Kitt sa for siden:

Og det ble overhodet ikke tørt i römertopfen!:D


#82

middag sa for siden:

Hei , jeg bruker min til¨å lage mye god mat. Søndager , tar jeg gjerne en kalkunstek , og masse gode grønnsaker og setter stekovnen på ca 100 gr. Maten er ferdig når jeg kommer hjem fra tur. Den står da gjerne og godgjør seg en tre eller fire timer.:)


#83

S@nne sa for siden:

Ser at de selger Römertopf hos traktøren, 3 forskjellige størrelser. :) Tror jeg må investere. ;)


#84

Iselilja sa for siden:

Drar opp denne igjen siden jeg nå kan stille meg i rekken av de som har foreldre med mye rart i skapene. Fikk en av min mor som jeg tror aldri har vært brukt, så nå er jeg på jakt etter oppskrifter! :D Å bare "slenge oppi forskjellige grønnsaker og kjøtt" er jeg ikke kreativ nok til. :o


#85

Carisma sa for siden:

På matprat.no stod det at man kan bruke den på grill!


#86

Kitt sa for siden:

Jeg har to små søte bøker . Den ene heter Mat i lerigryte og den andre akkurat det samme!:p
Googler du "mat i leirgryte" får du opp en masse!:sikle:


#87

Iselilja sa for siden:

Tror nesten jeg må gå til innkjøp av de bøkene selv. Fant ikke særlig mye på nettet, dessverre. :( Har søkt på både "mat i leirgryte" og "romertopf" uten å få opp så veldig mange konkrete oppskrifter. Skal lete videre på engelsk.. :)


#88

Kitt sa for siden:

Jeg klarte meg i mange år med en liten bok som heter "Mat i leirgryte" Den er fra 1988 og er opprinnelig svensk.
Den forteller om alt fra forskjellige typer gryter til steketemperaturer og råvarer og seff mer enn 100 oppskrifter som er gode å ha som utgangspunkt når man er helt ny i gamet!
Den er ikke i salg lengre, desverre!:_oppgitt:
Men noe liknende må det da gå an å finne! Denne feks!


#89

Iselilja sa for siden:

Takk, ja, jeg får kjøpe meg noe slikt. :)

I dag tenkte vi å slenge oppi noen grønnsaker, tre store kyllingfileter og tre poteter (:eek:) i romertopfen. Hvilken temperatur og hvor lenge bør det steke/koke?



#91

TigerTove sa for siden:

Så godt å høre at det er flere enn meg som bruker römertopfen flittig.


#92

Carisma sa for siden:

minne meg selv på å vanne römertopf'en På søndag blir det langstekt lammeskank og grønnsaker :sikle:


#93

Kanutten sa for siden:

Jeg vanner aldri min for da får jeg ikke denne stekte skorpen på kjøttet..


#94

Kitt sa for siden:

Men atte, er ikke det noe av poenget med hele opplegget, da?:confused:
At fuktigheten skal komme fra vannet?
Uten kunne du vel like gjerne ha brukte en vanlig ildfast form?


#95

Carisma sa for siden:

Også har jeg hørt at de sprekker uten vann? Kanskje når de er litt mer slitt, men....


#96

lijo sa for siden:

I dag blir det kalvestek i leirgryta, ante ikke at den var så super å steke i. Fant min på Fretex. Spent på dagens middag:hungry:


#97

lijo sa for siden:

Ble knallgodt kjøtt, alle var veldig fornøyd med smak og mørhet. Det blir ikke siste gangen jeg bruker den:)


#98

Kitt sa for siden:

Den er suveren på sånt som stek, da!:D Ingen fare for å steke noe tørt feks!;)


#99

Supera sa for siden:

Men er det jeg som gjør noe feil, eller får alle masse, masse sjy i formen? Formen er nesten full av sjy... Type halv liter eller noe.


#100

Kitt sa for siden:

Masse god sjy som blir til god saus mens kjøttet hviler under alu-folie!:sikle:


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.