< Tilbake til oversikten

Fikk "klage" fra skolen

#1

elian sa for siden:

Fikk et spørsmål fra frøken om jeg ikke kunne være så snill å sende med ORDENTLIG mat på skolen... Altså, BRØDSKIVER!

Det er nemlig ikke MAT det hun får meg seg skjønner dere.. :rolleyes:

Eksempel på en matboks: 1 pære, ca.10 valnøtter eller mandler, 1 yoplait yoghurt 0% 10-12 gulrotstaver og rundt 100gr ostebiter.... :rolleyes:

Eller: Et kyllinglår, 4-5 agurkstaver, 4-5minimais, ostebiter + et eple

Jaja....


#2

fjanni sa for siden:

spør om det er greit med loff med nugatti! hehe. hvor gammel er hun og hvor lang dag har hun? synes det var "litt lite" mat jeg da, men de er jo ikke så storspiste disse ungene.'


#3

Tone-G sa for siden:

Hvorfor spiser barnet ditt lavkarbo egentlig?


#4

Tone-G sa for siden:

Jeg bare kom til å tenke på hvordan kroppen min reagerer på lavkarbo.. Spiser jeg ikke kosttilskudd blir jeg slapp og jeg får kramper i beina.. Er det egentlig sunt for barn og bare spise lavkarbo? De skal jo vokse og bli store og sterke liksom.. Læreren ser jo barnet ditt i skolesituasjonen, kanskje hun ser at barnet ditt trenger mer mat for å fungere skikkelig f.eks?

Bare noen tanker jeg gjorde meg når jeg leste denne tråden..

Hilsen en som jobber på skole, å ser hvor viktig det er med nok mat for å fungere bra nok..

Barn spiser ofte frukt, yoghurt og nøtter i tillegg til skolematen..


#5

mofe sa for siden:

Så man blir ikke stor og sterk på lavkarbo?

Spiste barn for 1000 år siden brødskiver?


#6

elian sa for siden:

De er på skolen fra 8.30.13.20. Ho er 8år. Spiser bra før hun går til skolen (som regel ommelett eller en skål med All bran, den med ekstra fiber), har lunsj på skolen kl.11, og får mat igjen på sfo kl.14 (som regel tomatsuppe m/ makaroni, ostesmørbrød eller rundtykker) :rolleyes:

Også spiser ho middag hjemme ca.16-17 :)


#7

Tone-G sa for siden:

Jeg har ikke noen gode argumenter å komme med i det hele tatt, for jeg har ikke nok kunskap om det.. Men jeg er ganske skeptisk til at barn bare skal spise lavkarbo.. Det sier jo litt at jeg får store kramper i beina om jeg ikke tar kosttilskuddene mine da.. Å tenk på barn som skal vokse å bli store..

Jeg håper vi har utvikla oss i positiv retning på 1000 år selv om vi har forandra kostholdet;)


#8

elian sa for siden:

Barn SKAL også spise lavkarbo. De skal heller ikke gå rundt å være rusa på sukker (les brød), like lite som vi voksne bør gjøre det.

Ungene mine er MYE roligere og mer konsentrerte etter at de la om kostholdet.

INGEN mennesker trenger raske karbohydrater.

Men ungene mine går selvsagt ikke på ketolyse eller Atkins. De spiser frukt og de spiser brød, men KUN Fedon Lindberg brødet eller jeg baker selv med rugmel og nøtter/frø. :)


#9

fjanni sa for siden:

aaah. da er det jo ikke lenge mellom lunch og mat på sfo da. :D spør hva læreren synes er ordentlig mat da?


#10

elian sa for siden:

Men da spiser nok du VELDIG lite karbo, hvis du trenger de tilskuddene. Med Fedonbrød, frukt, 0% Yoplait yoghurt, masse grønnsaker, bønner, belgfrukter etc. Så er det ingeting ungene vil mangle :)


#11

elian sa for siden:

Jeg tror ikke jeg behøver å SPØRRE.... Blir nok brødskiver det :rolleyes: Og KANSKJE hun legger til at jdet godt kan følge med en gulrotbit eller noe... Også MELK da! For guds skyld, ungen MÅ jo ha melk!! Hun elsker vann, og har med en Imsdalflaske hver dag. Ser da ingen grunn til å betale 700kr i året for å trykke i henne melk...


#12

luringen sa for siden:

kosttilskudd er jo til for å suplere hvis man spiser ensidig eller er på diett. Barn og voksne som spiser variert - og gjerne lavkarbo- og har en bra livsstil trenger ikke kosttilskudd. med unntak av omega 3 for mange av oss kanskje.


#13

elian sa for siden:

Ungene her tar Eskimo Kids Omega 3,6,9 og Sanasol. Men Sanasol tar de bare fordi de synes det er godt :cool:


#14

Tone-G sa for siden:

Da syns jeg du gjør en god jobb med maten Eilan..

Jeg ble litt bekymra for at barna dine fikk bare lavkarbo :lol:

Kanskje lurt å hive med litt hjemmebakt brød i nisteboksen. De blir foret med masse kunnskap hver dag, å da trenger de masse næring for å følge med.. Det er slitsomt å lære:lol:


#15

elian sa for siden:

De får en skive brød i nista innimellom. Og da er nok frøken fornøyd. Fordi ho ikke vet at det er FEDON-brød :D


#16

mofe sa for siden:

Så du mener at brød inneholder ting som lavkarbo ikke gjør, da..? Som man trenger for å "lære"?


#17

Tone-G sa for siden:

Svært så krass du var da?

Kan ikke du belære meg litt da? Siden jeg ikke har så mye kunnskap på dette området:)


#18

elian sa for siden:

Brød gir veldig rask blodsukkerstigning og man får masse energi der og da. Men så synker blodsukkeret veldig raskt igjen også. Og da faller man rett i kjelleren, om du skjønner? :)

Det er derfor de skal spise lavkarbo de også, for å holde blodsukkeret stabilt hele tiden. Unngå disse blodsukker-svingningene hele tiden, som fører til ukonsentrerthet, humørsvingninger, trøtthet etc... :) Og som for noen unger desverre også fører til vektøkning... Alt for mange overvektige unger i dag...

En matpakke som består av LITT trege karbohydrater (frukt, grønnsaker, kanskje litt lavkarbobrød), fett og proteiner (ost, nøtter, egg, kylling) er en perfekt matpakke, som gjør barna mette og holder dem mette lenge. Og de får ingen blodsukker-topp som skyter dem i taket den neste halvtimen eter spisetimen :)


#19

Tone-G sa for siden:

Ja, jeg er enig i at det er mange overvektige barn.. Desverre:)


#20

safran sa for siden:

Jeg ser ikke helt problemet med at barn spiser lavkarbo, men jeg syns kanskje matpakken manglet litt proteiner. Ja, det er noe i osten, men jeg hadde nok slengt med litt kjøtt, fisk eller egg også.


#21

elian sa for siden:

JEG HAR FORRESTEN NETTOPP FYLT OPP MORGENDAGENS MATBOKSER. OG I DE ER DET PROTEINBERIKET LAVKARBO-PASTA, KETOLYSEPØLSER I TERNINGER, BROKKOLI, SJAMPIGNON, SQUASJ, AUBERGIN, GULROT OG GRESSLØK :p

De gleder seg allerede. De fleste barna i klassene dems er misunnelige på matpakkene dems :D


#22

scartz sa for siden:

Hehe enig med Amariel, noen krasse svar :p Men uansett, skulle foreslå lindberg brød eller vita hjertegod, men ser det allerede var nevnt :)
Nei, teit når læreren påstår at det ikke er mat! Hørtes sunt ut det du gir i matpakke, eneste virka som det var litt lite. Men regner med at hun gir beskjed om det ikke er nok :)

Jeg tipper at matpakkene til de andre ungene ikke ser særlig sunne ut!!


#23

elian sa for siden:

Proteiner både i nøttene, yoghurten og osten :)

Men matpakkene varierer fra dag til dag. Det hender de har egg og kylling og skinke også :)


#24

elian sa for siden:

Det går 99% i brød, og mange har med loff og fine baguetter også. Og på toppen av det hele er det ofte sjokoladepålegg på dem! Også har minst halve klassen med seg Nesquickpulver til å tømme i melka :eek:


#25

safran sa for siden:

Det jeg mente å si var vel egentlig noe mer mettende. For slik du beskrev matpakken så manglet det liksom det, syns jeg.
Men som sagt, jeg tror dette er mye mer sunt enn brødskiver med prim og brunost, som mange har med på skolen. Barna mine får også misunnelige blikk på sine matpakker, for jeg sender også med mye rart. :p


#26

Carisma sa for siden:

Sjekk ut boka barn i balanse av Fedon lindberg. Har ikke lest den selv, men skal om jeg får barn :D Tror forøvrig alle som har noe som helst med barn å gjøre på jobb eller privat bør lese den og andre i samma sjanger....


#27

Pearl sa for siden:

Det ser ut for meg som du gjør en god jobb med maten til ungene dine. Men litt anderledes enn den vanlige norske matpakken. Læreren forstår tydeligvis ikke det. Kanskje du skal ta en prat med læreren om kosthold? Kanskje læreren har noe å lære? Det er forrresten litt vanskelig å lære lærere noe, de kan liksom alt.


#28

Sofie29 sa for siden:

jeg synes barnet ditt ser ut til å lære seg skikkelige og sunne matvaner, det eneste jeg reagerer på i tråden her er hvordan noen ikke tåler at det blir satt spørsmålstegn ved lavkarbo kosthold... Det må være rom for diskusjon!


#29

tulla sa for siden:

Tusen takk for den :confused:


#30

deniz sa for siden:

Er helt imponert jeg!!! skulle ønske jeg klarte å bare gi guttungen mat med lav gi.... syntes det blir extra vanskelig når han er allergisk mot melk, egg og nøtter...og siden han bare er 2, er han også i en fase der han ikke vil spise noe nesten...så det blir mye ris og sånn mat han liker...
Men elian du inspirerte meg litt her...så nå skal jeg prøve litt hardere for å få i han så mye sunt som mulig...
noen tips om ting jeg kan lage for å få han til å spise bedre...?
Har aldri møtt en så ung unge som er så kresen på grønnsakene sine!!!


#31

Chunky sa for siden:

Jeg synes du gjør en kjempejobb med matpakka, jeg!

Sunn, og jeg skulle virkelig ønske varm, skolemat, er en av mine virkelig store hjertesaker. Jeg er sikker på at det hadde betydd mer for læringen enn mange flere lærerstillinger. Ikke tusen ville hester hadde fått meg til å godta kun brødmat til lunsj på jobben, så hvorfor skal vi avspise barna våre med det?

Min kjære har alltid lagt sjelen sin i å lage spennende og sunne matpakker til barna, med kjøtt, fisk, kylling, pasta, alltid salat og frukt osv. Ikke to dager er like. Veldig ofte lager vi ekstra store middagsporsjoner for at de skal kunne få ordentlig lunsj på skolen dagen etter, og ikke brødskiver med brunost eller sjokoladepålegg som så altfor mange elever har som eneste næring. De drikker nesten utelukkende vann eller juice, og sjokomelk eller søte drikker er utelukket. Slik har det vært siden de begynte på skolen (lenge før vi hørte om lavkarbo), og de elsker det! Det hender selvsagt at de får med seg grovbrød, men aldri som eneste alternativ. I motsetning til deg har vi fått tilbakemelding fra andre foreldre om at deres barn er misunnelig på matpakkene til våre barn. De er nå henholdsvis 12 og 13 år, har 5-7 treningsøkter per uke, og får dra og handle seg ordentlig mat i ferskvaredisken til Meny (kylling, karbonade, salater osv) de dagene de drar rett fra skolen til trening.

Uheldigvis har ikke vi som foreldre vært like flinke, med alt for mye potetgull, godteri og "god mat" både i helger og ofte i hverdagen, kombinert med alt for lite trening. Resultatet er kjernesunne og friske unger med overvektige foreldre :)

Etter at vi begynte å sette oss inn i lavkarbo har vi fått oss temmelig mange aha-opplevelser. Barna får fortsatt karbohydrater på Lindberg-nivå, mens vi voksne nå kjører et ketoseløp for å komme ned i vekt. Når vi er der vi skal være, kommer også vi voksne til å gå mot et kosthold á la Lindberg, men uten å fokusere så mye på umettet fett.

Jeg vet dette ble et litt for langt innlegg, men jeg ønsker å si noe til de som mener at karbokontroll ikke er riktig for barn. Akkurat nå leser jeg boken "Good Calories, Bad Calories av Gary Taubes. Den er helt fantastisk bra, og har blant annet et eget kapittel som heter "Diseases of Civilization". Det tar for seg rapporter fra leger som har jobbet blant urbefolkninger i alle deler av verden. Fra Albert Schweitzers 40-årige arbeid i Vest-Afrika til forskning på Inuitt-eskimoer, aborginer, urbefolkning på Borneo, Indianere og mange flere. Denne forskningen skjedde i hovedsak på 1800- og tidlig 1900-tall. Felles for alle er at sykdommer som blindtarmbetennelse, kreft og hjertesykdommer var fullstendig fraværende. Først når de ble introdusert til "sivilisert" mat som hvetemel, ris og bearbeidede produkter begynte disse å utvikle våre livsstilssykdommer.

Er det ikke da et tankekors at det er nøyaktig denne maten våre helsemyndigheter og politikere anbefaler at vi gir våre barn på skolen?


#32

Veggpryd sa for siden:

Jeg har aldri skjønt hvorfor barna må fortsette å leve på brød, kornprodukter og sukkerholdige varer, når vi voksne har skjønt hvilke helseeffekter et lavkarbokosthold gir. Synes det er flott at du gir ungene dine skikkelig mat på skolen!

Husker selv skoletiden min, og har ofte lurt på om jeg vil få konsekvenser av et dårlig kosthold i barndommen senere i livet. Jeg var mye slapp og ukonsentrert som barn, og jeg levde på melk, brødmat, margarin og en potetmiddag en gang i blant.


#33

elian sa for siden:

Min minste er 19mnd og spiser ganske dårlig. Han er ikke så kresen, men han spiser veldig LITE...

Han får også Fedon Lindberg brød, men det som ikke har hele korn (Afrodite-brødet) Også spiser han en del pasta, men jeg kjøper den typen som er Lavkarbo og proteinberiket. Får du ikke tak i den, så er Fullkorns-pasta i hvertfall bedre enn den vanlige :) Ungene mine har aldri merket forskjell på disse pastaene.

Ungene her får også ris innimellom. Men jeg bruker den brune fullkornsrisen eller naturris. Første gang jeg serverte det undervurderte jeg ungene skikkelig! De var vant til den hvite risen, og var forøvrig VELDIG riselskere. Jg tenkte at dette blir det garantert protester ut av! :cool:
Men neida. Jenta på 8 (den gang 6) spurte om det var mer ris! :eek: :D

De får pølser, men kun Ketolyse-pølsene. Og der gode, så der har de ikke reagert heller. De får ikke pølsebrød, men det er de bare glade for. De liker best å bare holde pølsa i hånda :)

Alle er glad i kjøtt, men helst kylling. Det er lett å tygge, i forhold til oksekjøtt. Jeg lager kjøttboller av ren kjøttdeig/karbonadedeig å har i masse hakket spinat, hvitløk, løk etc for å få i den enda mer av det sunne :)


#34

danish sa for siden:

Interessant.

Det er forsåvidt ikke verst at de spiser loff fremfor grovt brød, hvit ris fremfor naturris o. s. v. Raffinerte varianter har mindre av det nasty du finner i korn, f. eks. næringshemmere (fytat, enzymin-inhibitorer), lectin, gluten (i korn), Rice Bran Agglutinin (RBA), Wheat Germ Agglutinin (WGA) og overdrevent mye fiber. De smaker dessuten bedre.

Et tankekors er at indere, selv ikke de mest fattige, spiser naturris. De spiser utelukkende hvit ris, som regel gjæret over natten. På et punkt har de nok sett hvor elendig en mann blir på naturris, og funnet ut at de ikke ønsker noe slikt.

Vil du bremse blodsukkerstigningen, sleng på masse fett, f. eks. meierismør og fet ost, eller en svært fet nugatti.

Forøvrig skjedde jordbruksrevolusjonen for 10,000 år siden. Unger for tusen år siden spiste nok brød. Voksne menn drakk øl, som er en mer næringsrik variant av brød (fordi kornet maltes og gjæres, som frigjør mineraler, omdanner noe gluten og dessuten lager bittelitt B-vitaminer).

Jeg vet ikke om jeg kommer til å sende mine fremtidige unger på skolen med øl, men det er en fin idè.



#36

Lizzi sa for siden:

Jeg synes du lager flotte matpakker jeg ! Vet at jeg hadde ikke klagd på den. Jeg klager/kommenterer heller de som har med seg kake/bolle og sjokoladepålegg hver dag på skolen. Det passer seg jo ikke når man skal sitte over lengre tid og konsentrere seg. Jeg lar også elevene spise litt når de er sultne, man må ikke vente til det er spising.

Her på skolen får alle barn gratis frukt i 10 tiden. Gjett om de kaster seg over det:) Og er det noe igjen så forsvinner det i løpet av dagen. Og gjett om vi merker forskjell de dagene vi har frukt og ikke :)

Stå på! Fortsett slik du gjør:)

Hilsen "frøken"


#37

peter sa for siden:

Hei
Har lest denne tråden, og det er virkelig et spennede emne. Føler ikke at dette er så veldig lavkarbo siden frukt og yougurt + litt brød er til stede. Men tror ikke aktive og normalvektige barn har noe problemer med dette.

Men - det som er viktig for barn er fett.. Det trenger de for å utvikle hjernen og bygge viktige deler til cellene. Gode kilder for fett er smør og og fet fisk (eller et godt omega-3 tilskudd), og litt olivenolje, nøtter, kokos, avokado etc. - platemargarin bør man holde seg langt unna! Det inneholder for mye omega-6 som barn ofte har alt for mye av. Dette gjelder også barn som er overvektige, de har spesielt behov for omega-3.

Se www.youtube.com/watch?v=Iev9_6piwM4


#38

dynamitt sa for siden:

Barn trenger fett. De fleste former for karbohydrater tilfører ikke kroppen annet enn energi.

Hva skal da bygge hjerne, muskler, nerver og alt det andre?

Fett og proteiner.

Fortsett med sånne matpakker!

Men det gjør ingenting om denne yoplait 0% forsvinner, da! Leser ei bok som heter "Den hemmelige kokken", industrialisert mat er "produkter". Det meste av det viktige i maten er totalt ødelagt sammen med både smak og konsistens, og industrien tilsetter da smak og konsistens og farge for at den i alle fall skal se bra ut, og kanskje litt ekstra næring som vi oppfatter som positivt da, men som heller sier hvor ødelagt produktet har blitt som menneskeføde.

Hel mat er det beste!


#39

benam sa for siden:

Syns du er kjempeflink og veldig omtenksom som legger så mye omtanke i barnas matpakker, ikke bry deg om hva andre sier!!!:D


#40

Kitt sa for siden:

Og der har du kjernen i problemet!:ja:
Når hele klassen flokker seg rundt den matpakken og ingen vil spise sin egen mat.....


#41

Kitt sa for siden:

I min datters klasse er det "forbudt" med sjoko- pålegg, kaker, sjokolade etc i matboksen!
Litt overstyring muligens, men det er veldig greit! Maser snuppa om noe "godis" i matboksen, kan jeg bare si det er forbudt!


#42

Iset sa for siden:

Såå enig med Dynamitt. Og disse Yoplaitene inneholder vel aspartam, da heller jeg nesten mer til vanlig yoghurt. Men yoghurt naturell med noen skjeer rørte bær eller naturlig syltetøy er jo mye bedre, du kan sende det med i en liten tett boks. :)


#43

Summer sa for siden:

Så flotte nistepakker du lager til ungene dine da Elian! :heia:

Jeg er enig med safran i at den det ene eksempelet virket litt lite med 10 mandler og 100g ost. Ellers så er jo eksemplene veldig gode! (Lillebror her hos oss får ofte med omelett og grønnsaker i tillegg til grove skiver med leverposteii bhg og det har vi fått masse skryt for.)

Men det viktigste og mest essensielle spørsmålet her er jo: Er ungen fornøyd med maten hun får, og blir hun mett? I så fall så er det jo bare å ignorere læreren.

Dette må være det største bullshit jeg har lest på lenge. Fra begynnelse til ende. Seriøst.


#44

Lizzi sa for siden:

I min datters klasse er det "forbudt" med sjoko- pålegg, kaker, sjokolade etc i matboksen!
Litt overstyring muligens, men det er veldig greit! Maser snuppa om noe "godis" i matboksen, kan jeg bare si det er forbudt!

Har prøvd detta ja, og det funker til en viss grad, men når foresatte kommer med "men barnet mitt liker ikke noe annet/spiser ikke noe annet. Jeg må jo sende med noe han/hun vil spise" har jeg lite å stille opp med. Foresatte putter det de vil i matboksen, uansett oppfordring om sunn mat.
MEN når det er sagt har de fleste med seg flotte matpakker i forskjellige varianter :D


#45

Kitt sa for siden:

Tror nok de aller fleste er oppmerksomme på hva de putter i matboksene til de håpefulle, men har selv slitt med et barn som i perioder ikke vil spise, og det er ikke lett.

Heldigvis er begge mine greie i matveien nå som de har blitt litt eldre. Sønnen på 15 trener jo 8-10 økter i uka og har skjønt at riktig mat er viktig.
Snuppa på snart 10 er mer eller mindre altetende, så det er sjelden noe problemer med henne og mat.:D


#46

mofe sa for siden:

Ja, jeg var unødvendig krass i går - var i dårlig humør, og lot det går utover andre. Beklager! :)

Signerer denne, Lise :ja: Hva med å tipse læreren om å lese boken som MHM har gitt ut, om barn og kosthold (husker ikke tittelen i farten)? Evt. tipse om det på et foreldremøte..


#47

Carisma sa for siden:

Er ikke det "Barn i balanse", sammen med fedon?


#48

mofe sa for siden:

Jepp, det var det den het :ja:


#49

Bacon sa for siden:

Det hadde vært fint å høre argumenter på hvorfor dette er bullshit. Sånn "å ja? Vel du er dum!"-svar virker bare platt. Jeg for min del vil iallefall helst lese ordentlige argumenter i stedet for nedlatende svar. Problemstillingen interesserer meg. :)


#50

danish sa for siden:

Du står fritt til å utdype. Vulgær avvisning tjener ingen.


#51

Chunky sa for siden:

Jeg har full respekt for at du mener det du gjør, og jeg er sikker på at du har lest et eller annet som mener å underbygge det du sier. Det hadde vært veldig morsomt om du kunne linket til denne informasjonen. Uansett, så spørs det om du ikke har havnet på feil forum.

Jeg vet ikke helt om det er verdt bryderiet å svare deg, ettersom de færreste her inne neppe har noe behov for å følge opp det som i hvert fall jeg anser som litt ekstreme meninger.

Men jeg kan jo nevne at selv om jordbruket oppstod for 10 000 år siden, så ble mennesket som rase utviklet gjennom den paleolitiske perioden, som strekker seg 2,6 millioner år tilbake i tid. Det vil si at over 99% av den menneskelige evolusjon skjedde i en periode hvor mennesket var jegere og samlere, og jordbruk ikke eksisterte. Jeg tror neppe du finner noen forskere innenfor paleoantropologi, paleontologi, arkeologi, genetikk eller biologisk antropologi som mener at 10 000 år er lang nok tid til å tilpasse seg genetisk til et nytt kosthold. Lang mindre å tilpasse kroppen til brød på 1000 år.

Når det gjelder raffinerte jordbruksprodukter snakker vi om de siste par hundre år. Hvis du mener at raske karbohydrater (som man får fra raffinerte produkter) ikke har noen som helst betydning for diabetes, hjertesykdommer, fedme, blindtarmbetennelse osv. så tror jeg du er litt på kant med de fleste her inne. Men det er jo din fulle rett :)


#52

elian sa for siden:

Jeg må si jeg blir oppgitt (hvis det er det riktige ordet) over en del av innleggene til Danish... Mulig det er riktig, men det har ingenting her på lavkarbo.no å gjøre... Hvitt brød, hvit ris, honning etc.. Hmmm.. Også SAMMEN MED MASSE FETT.... Det er jo nettopp DET vi blir tykke av.... Skjønner ikke den filosofien der, altså.. :rolleyes:

Også reagerer jeg veldig på dere som skriver at den maten jeg nevner at barna mine spiser ikke er så "veldig lavkarbo".... Det er absolutt LAVKARBO, selv om det ikke er Atkins eller Ketolyse... Vi spiser ganske likt Fedon metoden, og det er da så absolutt lavkarbo, er det ikke?

LAVkarbo er en ting, tilnærmet lik NULLkarbo er en annen ting :)


#53

elian sa for siden:

Glemte en ting.. Ungene mine blir alltid mette av det de har med på skolen De sier selv hva de vil ha med seg hver dag. Og når Linnea ber om å få ha med seg pære på skolen, da sier jeg at det er ok, dersom ho også tar noen nøtter/mandler. Og når de får med "pannekaker" (my lowcarb-style så klart) så må de også ha med noen ostebiter og en form for grønnsaker etc...
Vi blir stort sett alltid enige om det de skal ha med :)


#54

Kitt sa for siden:

Ikke bry deg om de sære innleggene. Du har et sunt, bevisst forhold til dine barns kosthold, og det kan ingen klage på! Litt lav, lav eller høylavkarbo!:lol:

Og Danish er vel et lite kapittel for seg selv!:rolleyes:


#55

elian sa for siden:

Helt enig i det. Samtidig som jeg må innrømme at jeg er nysgjerrig på hvor det kommer fra.... :rolleyes: Masse raske karbo, masse fett, bittelitt protein og absolutt null fiber.... :cool: Hmmmm....

Skulle kost meg om jeg ble tynn på dette... :p


#56

Kitt sa for siden:

:spisesnak:ja:


#57

Nannah sa for siden:

Går litt tilbake igjen her...til det å ha sukkerholdig mat i matpakka...
jeg synes virkelig all sukkermat burde forbys i skolen!
Og selv om argumentet er at min unge liker ikke annet sjokopålegg så tror jeg nok at ungen hadde spist alikevell. Det er ingen unger som frivillig sulter ihæl!!
Nekter de å spise vanllig mat så la de slippe, men ikke premier dem med sukkermat
det blir jo aldeles feil i mitt hode.

Hvor Danish henter kunskapen sin vet da "fåglarna" ...
Høres ut som hun/han har "røyka sokkene sine" spør du meg!:D

Men for all del Danish,...nysgjerrig på dine kilder her jeg :)

Det står at dine filosofier er Weston price og Kwasnievski...men disse er jo ikke i det hele tatt tilhengere av det du står for! Litt merkelig?


#58

Fnutte sa for siden:

Med fare for å få så ørene flagrer her så skal jeg forsvare Danish på et punkt. Tror det han prøver å belyse her er at selv om en del mat gir saktere blodsukkerstigning enn annen mat betyr ikke det at det ikke inneholder uheldige stoffer som man heller kanskje ikke utsette seg selv eller ungene for.

Jeg tror det er mye vi ikke vet om disse tingene. Og har du noen kilder Danish vil vi gjerne se.


#59

isabella sa for siden:

Jeg trodde egentlig at kosthold og forskjellige filosofier var noe de fleste syntes var interessant. Om en er enig eller uenig er en helt annen sak.

Vi må ikke bli blind på at det vi har valgt er det eneste rette. Eller at alt vi spiser på lavkarb kosthold er nødvendigvis et kvalitetsstempel ift innhold av diverse uheldig tilsetninger.

Til Danish - skulle gjerne lest litt mer om dette - har du noen referanser.

Men jeg må si Elian - du er kjempeflink og gjør en kjempejobb med å lære dine barn gode kostholdsvaner. Vet ikke om du har lest noen av de bøkene folk anbefaler (muligens det står en plass og jeg ikke har sett) men det er nok viktig. Dine barn spiser nok sunnere enn mange andre, men husk at dersom du velger å gi barna noe som ikke faller inn under "normen" vil du få spørsmål og da er det viktig at du har gode, korrekte svar. Slik er det når noen går foran og baner vei. Tenk om du kan bidra til flere på skolen velger en sunnere vei! Fortelle om dette på foreldremøter e.l. - men da må du kunne dokumenter.

Så da sier jeg som andre på forumet her - les boken (bøkene som er relevante) :D


#60

Anne sa for siden:

Halloooo. Jeg tolker Danish som ironisk! At det nesten er sunnere å spise de "ødelagte" ingrediensene som er i hvit mel, fremfor de skadelige stoffene som er i grovere mel osv...mulig jeg tolker feil, men....:o

#61

Fnutte sa for siden:

Jeg vet at Elian leser/har lest barn i balanse av Fedon og MHM :D Skal skaffe meg den boken jeg også og prøve å påvirke barnehagen litt :)

Glemte å si ovenfor at jeg synes det er kjempefint at du tenker lavkarbo for ungene uten at det er et ketogent kosthold da selvfølgelig. Jeg synes vel også at du skulle skippe den youghurten da ...

En viktig ting å tenke på også synes jeg, er at barn "trenger" mye mindre søtt enn voksne bruker. Det er en dårlig uvane som voksne har at alt skal smake så søtt.


#62

Løvetann sa for siden:

Til Danish: Det kan vel ikke være noen tvil om at hvit ris inneholder mindre næring enn naturris? Bearbeidingsprosessen fjerner bl.a. det meste av B3, B1 og B6, viktige mineraler, fibre og essensielle fettsyrer. For å kompensere for dette, "berikes" derfor hvit ris.

At inderne spiser så mye hvit ris, skyldes nok andre faktorer enn innsikt i ernæring. Dels er brun ris ikke så holdbar (i fuktig klima) som hvit ris, dels er det regnet som "finere".

Praksisen har konsekvenser som avspeiles i barnas helsetilstand. Nita J. Kulkarni peker i artikkelen "Something seriously wrong with the diet of Indian children" på følgene av feilernæring: "One third of all Indian children are clinically underweight and three-quarters of all Indian infants between the ages of 6 and 35 months are anemic"

Det er ingen automatikk i at det som er en utbredt praksis, også er klokt. Heller ikke i India. På grunn av uvitenhet er det f.eks. så mye som 70% av indiske mødre som ikke gir sine nyfødte råmelken (den første, ekstremt nærings- og antistoffrike melken moren produserer etter fødselen).

Forfatteren skriver videre:
"White polished rice is not good enough
Also, a large proportion of Indian children are fed polished white rice, which is less nutritious than unmilled rice. (…) That explains why such a large proportion of the kids and their mothers (over 50%) were found to be anemic. Anemia is what causes growth retardation.
"

nitawriter.wordpress.com/2007/01/20/something-seriously-wrong-with-the-diet-of-indian-children/


#63

elian sa for siden:

Danish er jo I MOT fiber, mener det ødelegger kroppen og er gift for tarmene etc... Så derfor mener han også at hvit ris er bedre. For der er alt det VI mener er sunt, tatt bort... :rolleyes:


#64

elian sa for siden:

Jeg synes det Danish skriver, på en måte, er interessant. Og vil gjerne vite mer om hva og hvorfor disse påstandene i det hele tatt finnes.

Men det er ikke tvil om at det ikke har noenting her på lavkarbo.no å gjøre! Dette er et LAVKARBO-forum, hvor vi diskuterer og hjelper hverandre innenfor et titalls forskjellige LAVKARBO-filosofier.

Men Danish sitt kosthold finnes ikke på grensen til lavkarbo en gang. Og derfor har det ingenting her å gjøre.. :rolleyes:

Det kan diskuteres på et x antall andre kostholdsforum og slankeforum, men ikke på et LAVKARBO-forum.


#65

isabella sa for siden:

Hmmm... jeg trodde Danish følgte OE. Det står ihvertfall Kwasniewski som jeg trodde hadde med OE å gjøre. Weston Price vet jeg lite om men mener det også anbefaler lavkarbo. Men jeg kan ta helt feil.:rolleyes:

Uansett så synes vi skal ha et åpent sinn og argumentere på en skikkelig måte. Dette blir litt imot det jeg egentlig synes er fint med forumet. At vi kan få informasjon utover det vi selv bruker/kan og kanskje lære noe nytt. Eller forkaster utfra at det ikke passer for oss.

Trodde takhøyden var litt større jeg.... :confused:


#66

Fetpåmidten sa for siden:

Ja, jeg tolket det også som ironi...men hva vet jeg:o
Elian, din skolemat er jo fantastisk! Hvis jeg får barn håper jeg vi klarer å få til det samme som deg!:lesebok:


#67

Bacon sa for siden:

Lavmål og unødvendig.

Dette er et konstruktivt svar! Takk Løvetann, her er det grobunn for god diskusjon og potensiale for læring. :)

Her er jeg uenig med deg. På slike fora som dette er det viktig at noen fungerer som motpoler innimellom, slik at man faktisk må tenke igjennom de valgene man tar og hvorfor man tar de. Jeg har reagert på den nesten gladkristne og nyreligiøse glorifiseringen av lavkarbo flere ganger her inne for å være helt ærlig. Det er bare sunt at noen tør å ha litt andre meninger enn røkla og at de utfordrer noen av "sannhetene" alle aksepterer. Slike møter tvinger oss til å finne ut hva vi egentlig mener og til å sette ord på det. Da får man heller ta den diskusjonen og tørre å være uenig, i stedet for å skulle skyve folk unna.
Uenig med Danish? Da synes jeg man skal argumentere mot påstandene i stedet for å latterliggjøre eller dytte under teppet.
Jeg som er ny med lavkarbo lærer mye av diskusjoner hvor man prater som voksne og tør å være uenige med hverandre. Da må jeg bruke hjernen selv, og det er viktig for å ta informerte valg.
Jeg åpner armene for Danish jeg, kjerringa mot strømmen er hjertelig velkommen.


#68

Fetpåmidten sa for siden:

Så flott, Bacon! Uten å gå inn på danish' innlegg her, syns jeg dette er en kjempebra holdning å ha på forumet generelt. Når man må argumentere for sitt synspunkt, da kan man oppdage noe man ikke visste:) Jeg elsker å bli motsagt, for da må jeg skjerpe meg og, som du sier, bruk hjernen selv. (enda så tungrodd den kan være til tider...:ku:)


#69

Nannah sa for siden:

Men om noen faktisk påstår at de inspirert av to meget annerkjenet lavcarboforkjempere...og dette virkelig ikke stemmer...da er det jo lov å lure???
Virker ikke troverdig på meg i det hele tatt.

Og btw...jeg er heller ingen lavkarboentusiat...så det er sagt:)


#70

Bacon sa for siden:

Nemlig! Det er bare moro det! :)

Da går det an å spørre om hvorfor på en voksen og respektfull måte vel?


#71

Nannah sa for siden:

Ja for all del!
jeg skal endelig ikke prøve å være litt humoristisk flere ganger! :D


#72

tyto sa for siden:

He jeg skulle gjerne hatt de matpakkene til ungene dine til ungene i bhg. hvor jeg jobber. Det er som du sier mye loff og sjokkolade pålegg.
Mine egne gutter på 12 og 9 år spiser lite karbo. De har det mye bedre nå etter at sukkeret forsvant i heimen. De spiser det samme som meg men litt potet, pasta, frukt og brød.

Gi ungene et liv uten for sukkertyraniet.


#73

Alkazelters sa for siden:

Jeg tror dere som klager over Danish sitt innlegg bør lese det en gang til....... Han/hun sier jo at vi helst bør unngå all form for korn, og at korn inneholder mange stoffer som ikke er bra for kroppen. Dere leser med feil briller tror jeg!


#74

Nannah sa for siden:

Med hvilke briller skal dette leses da? Fett på brødskiva, ok....men at du bremser blodsukkeret med nugatti??


#75

Alkazelters sa for siden:

Les hele innlegget og se på helheten. Ikke bit deg fast i digresjonen om at fint mel ikke inneholder en del skadelige stoffer som finnes i den grove delen av kornet. Fett bremser blodsukkerstigningen, uansett. Spiser du masse brød, får du høyere blodsukkerstigning enn om du spiser brød med fet nugatti (helst mye fetere enn den du får kjøpt).


#76

Photobscura sa for siden:

Host, da mener du/dere vel nougat, da. Nugatti er et merkevarenavn; Altså sjokoladepålegget ;)


#77

Nannah sa for siden:

Det står nugatti...så jeg går utfra det er det som menes.
Og jeg finner ingen forskjell samme hvor mye jeg leser jeg...
Like klok..


#78

safran sa for siden:

Nugatti inneholder jo stappfullt med sukker, og bremser vel neppe blodsukkerstigningen.


#79

Fnutte sa for siden:

Ikke alle som er så opptatt av merkenavn da. Kom på at jeg akkurat hadde lest denne oppskriften: forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=23758

Kanskje på tide å gå tilbake til riktig tema. Lavkarbomatpakker til barn :D


#80

Anne sa for siden:

Jeg er enig, som jeg sa over her....:)

#81

Pearl sa for siden:

Beklager for en dum generalisering. Den skyldes dårlig erfaring med enkeltlærere.


#82

energibunten sa for siden:

Elian, synes det du gir barna dine er helt midt i blinken. Karbo gir ingen næringsfordeler som ikke fett og protein kan gi.
Det er også nok av skjulte allergier for hvete og melk idag som ikke oppdages (tror jeg som akkurat etter 37 år har funnet ut at jeg ikke tåler melk selv og har mange rundt meg som ikke tåler gluten) så jeg anbefaler minst mulig ensidig brød.

Altså, karbo gir ingen fordeler for barn, kun som energi. Dersom ungene er aktive er likevel karbo ikke noe problem siden de forbrenner det likevel, men hjernen trenger jo ikke karbo for å funke, tvert imot.

DU ER FLINK ! Stå på. Det er så mye ukunnskap... i helga fikk jeg kommentar på at jeg ikke passet på linjene, det var en komment på at jeg spiste brødskive og jeg la på skikkelig med smør, skinke, ost, for å veie opp for all karboen. Og så senere på kvelden går det i frukt, kake, melkesjokolade, popcorn... for dette er jo helt grei mat liksom. LOL...

Gi dama en kommentar om at dine barn trenger nok næring av alt, skikkelig mat som forbrennes sakte og gir jevn energi så de er konsentrerte...

:-)


#83

elian sa for siden:

Men Danish mener fortsatt, at hvis man absolutt skal spise ris og korn, så skal det være av den fine, hvite sorten?? :confused:


#84

Tone-G sa for siden:

:klem:


#85

deniz sa for siden:

hmm ja guttungen min får også lindberg brød eller vita brødet.
Men hvor får du tak i den pastaen...og pleier egentlig alltid å bruke fullkornspasta, vet ikke hvorfor jeg ikke har det i hus lenger...

Jeg får begynne md å bytte ut risen og pastaen, guttungen får vanlig pølser..smakte noen ketolyse wiener pølser og er ikke spess fan, så han får vanlig kjøttpølse...
ja har funnet ut at jeg må gjemme grønnsakene godt i maten så går det som oftest ned en skje eller 2, men blir frustrert når han ikke spiser noe, og da skal jeg innrømme at jeg fort går over til å gi han noe som er heller usunt bare for å få i han noe....

har ikke lest noen av disse bøkene dere anbefaler her, så kanskje jeg skulle løpe å kjøpe i morgen...

Jeg skulle vært super stolt hadde jeg vært like bevisst på kostholdet på barnet mitt som elian...
Når det kommer til str på porsjon, er det vel ingen andre enn henne og barna hennes som vet hvor mye de orker å spise...


#86

trillian78 sa for siden:

Hvis det er populært med kjøttkaker/kjøttboller/burgere el.l. så funker det gjerne fint å rive grønnsaker (eks, squash, aubergine el.l.) og blande i kjøttdeigen før du lager f.eks. kjøttboller av den. Man kan ha ganske mye revne grønnsaker i før det merkes. Syns bare kjøttbollene blir saftigere. :p


#87

deniz sa for siden:

ja pleier å ta litt sellerirot og sånn i dt...det er mye man kan gjøre om man bare tenker over det...Har bare tenkt skammelig lite på hans kosthold, selv om jeg har fullstendig forandret min..
Seff har alltis vært streng på at han bare får grovbrød, lite sukkervarer, og prøver å få i han grønsaker...men når jeg ser hvor gjennomtenkt andre kan være, får det meg til å se hvor mye mer jeg kan gjøre...


#88

quinoa sa for siden:

Jeg kommer innom med et par tips jeg...

Lage ekstra middag og ha i tupperware.. omelett, salater, quinoa med ostebiter i....

Havregryn er jo ikke så ille da så du kan lage havregrynkjeks (har oppskrift et sted om du vil ha) med rosiner og nøtter i. Det er karbo, men veldig godt som snacks.


#89

quinoa sa for siden:

Jo, jeg glemte å kommentere selve tråden..

Jeg syns at du gir riktig mat, helt klart. Barn spiste ikke brødskiver for 1000 år siden og har ikke behov for det heller. Brød fremmer ikke god helse!
Men jeg ville heller gitt litt ekstra mat oppi matboksen.. sleng oppi noe mer.. banan, kokt egg...


#90

deniz sa for siden:

lager alltid extra mat... når det kommer til godt kosthold, har jeg litt extra å tenke på når guttungen er alergisk mot både egg, melk og nøtter.. så jeg må kombinere dette med et lavkarbokosthold...
det er fullt mulig, det vet jeg, men krever litt stor omvelting i tankegangen...men er bestemt på å forandre hans kosthold nå også...

Fikk en tankevekker, der det gikk opp for meg at når jeg har totalt forandret livstilen min i snart 4 mnd nå, og ser alle fordelene med det, hvorfor har jeg ikke forandret min sønns?...hmmm følte meg litt egoistisk...
vil seff ikke få han inn i en ketogen kost, men lav karbo burde vært åpenbart for meg...
off nei, har allerede begynt forandringene...må bare få hjulene til å gå...


#91

Iset sa for siden:

De gjorde nok det, jo. :p Men ikke for 10.000 år siden, hehe.



#93

screwball sa for siden:

Meget interessant tema dette, jeg har veldig lyst til å teste ut litt lavkarbo på vår toåring. Jeg er redd endel av maten vi gir ham gjør ham enda mer hyper enn han er fra naturens side. Vært interessant å forsøke med noe slikt som Elian gjør, og se hvordan han reagerer på det. Han er altetende og elsker å f.eks ha med seg oliven og ost til fruktmåltidet i barnehagen. Men litt for ofte nå har det blitt enten banan eller en yoghurt - noe han bestandig spør etter i barnehagen om han ikke får det siden de andre barna 9 av 10 dager har det med seg. Vi misliker mengden sukker han får i seg gjennom det, men merker vi er litt redde for reaksjonen fra de ansatte i barnehagen om vi plutselig sender med ham veldig alternative matpakker.

Jeg er derfor glad for diskusjonen her inne, gir oss ammunisjon til å våge å teste ut lavkarbo på ham og se hvordan han reagerer på dette.

PS: Til middag spiser han som regel det samme som meg, altså kjøtt/fisk og blomkål/brokkolimos, ofte med soppsaus basert på smør, sjampinjong og fløte. Han elsker mosen og spiser mye av den - og dermed får han i seg rimelig mye grønnsaker (og noe fett).


#94

elian sa for siden:

Jeg gjør dette ofte. Selv om barna mine er flinike til å spise grønt utenom også. Det blir velsig god smak på kjøttboller/kaker når man gjør det. Jeg tar som regel tomater/tomatpure, spinat, fetaost, paprika, hvitløk etc. Kjempegodt :)


#95

elian sa for siden:

Min eldste sønn hadde så positiv effekt av å endre kostholdet, at læreren hans ringte meg å spurte hva som hadde skjedd med han. Han hadde nemlig begynt å sitte rolig i timen :D :eek:


#96

achillea sa for siden:

Jeg har prøvet alt mulig på min 3-åring, men av en eller annen grunn klarer han å oppdage grønnsakene uansett. Blandet finrevne grønnsaker inn i kjøttboller, kjørt de helt fint med stavmikser og blandet inn i sauser og supper. Med en gang han får litt inn i munnen stopper det helt opp og han nekter å spise mer. Merkelig unge. Det eneste han spiser av grønsaker er ørlite potet, til nød enda mindre kålrot. Det eneste jeg har sett han spise mer en et par biter av er kålstuing.

Han kunne levd på pasta og ris. Kjøtt og fisk utgjør minimalt av kostholdet. Spiser skive uten hele korn, med begrenset utvalg pålegg - makrell i tomat, ost, fiskepudding og servelat. Alt med majones.
Det eneste han spiser godt av er pannekaker, grøt og Yogurt uten fruktbiter.

Ikke ser han ut til å ta noen skade enda, da han er passe tung og knapt har vært sjuk i hele sitt liv.


#97

Kitt sa for siden:

Min mann var sånn som barn når det gjaldt fisk og sopp! Svigermor kunne kamuflere ting etter alle kunstens regler, men han oppdaget det eller rett og slett nektet å spise eller brakk seg av maten han fikk!

Som voksen ble det oppdaget at han var allergisk mot..... ja nettopp, sopp og fisk!;)


#98

Carisma sa for siden:

Broren min spiste ikke grønnsaker før han var langt oppi 20åra. Han er og har alltid vært tynn som en strek. Jeg elsket grønnsaker, og er alt annet enn en strek.... :rolleyes:
Men jeg mener uansett man skal spise grønnsaker altså! :ja:


#99

PrøveKanin sa for siden:

Spørsmålet er vell heller hvorfor læreren vil at Elian skal slutte å pakke ordentlig mat og istedet pakke ned dårlig erstatning for ordentlig mat...


#100

valleygirl sa for siden:

Helt enig! Hva er det egentlig denne diskusjonen dreier seg om? Får barnet for lite mat? sannsynligvis ikke. Får barnet usunn mat? nei. Får barnet mat som læreren ikke er vant til å se som nistemat? trolig. Ser ut til at det er mer lærerens problem enn noen andres. Har ikke barn selv, så jeg kjenner ikke til grunnskolens vidunderlige verden for tiden, men herlighet, må man finne seg i slikt fra en lærer?


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.