Hei, jeg heter Maria og har tittet på dette forumet i en tid. Dere virker utrolig flinke, mange av dere, til å lage god mat av sunne ting, og miljøet her ser også trivelig og velkomment ut.
Er også litt usikker på hvor jeg skulle poste dette, så det er bare å flytte hvis det er feil altså!
Jeg har PCOS og er overvektig. Jeg var normalt slank til 19-20årsalderen, da la jeg gradvis på meg og vektnåla stoppa på 30 kg over normalvekt, som var ca 60-65 kg. Da jeg gikk på ppiller i syv år, har jeg ikke fått klarhet i sykdommen siden det siste året. Nå har jeg endelig fått fingern ut til å endre livssituasjonen litt. Vi har aldri vært spesielt sunne her i gården, lager stadig noe god mat, og selv om vi holder snacks og brus til helgen, blir det for mye av det også.
Jeg har fra leger, andre jenter med PCOS og folk som har peiling fått vite at jeg skal, for å bedre sykdomsbildet og vekten, så skal jeg unngå mel (gluten), melkeproteiner (melk, ost, cremefraiche, rømme..you name it), og sukker. Skal satse på kosthold med rent kjøtt, mer grønnsaker enn poteter og ris, og pasta må være glutenfritt.
Jeg syns det er veldig spennende dette her, men det er dette med å komme i gang. Jeg syns det er vanskelig, men nå har jeg lest og surra rundt såpass mye at jeg begynner å få så mange ideer og input at jeg husker hva jeg skal ha i meg, hva jeg skal kjøpe og ikke kjøpe.
Nå, i helgen, har jeg begynt på Herbalifeshakene. Jeg er og har aldri vært flink til å spise frokost, jeg står opp om morgenen så jeg rekker jobben med minimal margin, og lunsj har jeg aldri tid til å ordne selv. Det blir som regel noe på kantina. Jeg har alltid vært flink til å spise frukt, men det hjelper liksom ikke når man spiser usunt i tillegg...
Så planen nå er to shaker om dagen, en til frokost, en til lunsj. Frukt sammen med lunsjen, og masse vann. Fra springen, jeg liker ikke tanken på å måtte kjøpe dyrt flaskevann når vi har det rett i springen. En kynisk utnyttelse av folk som vil tjene penger, er min mening...
Anyhow, videre skal middagen utelukke fete, hjemmelagede sauser og gratenger..sånt er vi flinke til her. Blandet kjøtt, som pølser og kjøttdeig må utelukkes..jeg er usikker på karbonadedeig, har ikke fått noe klart svar her.
Så, hvis jeg blir sulten på kvelden, kan jeg ta meg en ekstra shake eller noe frukt eller proteinbar. Jeg må si at jeg er veldig begeistret for disse Herbalifeshakene, hadde aldri i verden trodd at det skulle være så godt, enkelt og lettvint...Blir spennende å se hvordan dette går over tid.
Men det som gjør dette litt vanskelig, er at jeg har en samboer. Nå har jeg endelig fått backa opp meg selv, ved hjelp av en venninne <3 til å begynne med Herbalife og endre kosthold. Det er utrolig hvor lett ting går når man får litt støtte i ryggen.
Men det var dette med samboeren. Jeg er svak for påvirkning, og hvis han går i butikken og kjøper en brus, så...jeg skal ikke si at jeg kaster meg over den brusen med engang, men. Dere skjønner tegninga. Det er dette med ting man må unngå og ikke unngå. Jeg foreslo for han at vi skulle prøve dette med Herbalife sammen, men han likte ikke smakene. Han har nemlig også problemer, han er mange kilo overvektig og har ekstreme diarèproblemer. Legene finner ikke ut noe galt, og han nekter å gå til ernæringsfysiolog, av prinsipp..:(
Så neste skritt nå, er å bake glutenfritt til ham, jeg må rett og slett overta kjøkkendriften (om man kan si det så fjongt i en enkel husholdning) og ordne all matlaging selv. Eller kjøpe inn og skrive ned hva han skal gjøre...
Men dette ble mye skriving, jeg tror jeg får gi meg nå.
Det jeg egentlig skulle skrive et innlegg for, var spørsmålene mine, men de kommer vi jo til, til sist :rolleyes:
Jeg har som sagt lest litt rundt her og fått noen impulser, men jeg ser at det ikke er så mange steder melkeprodukter utelukkes, feks. Så det hadde vært kjempeflott om noen av dere der ute hadde noen gode bakeoppskrifter, feks, uten melk og glutenfritt, uten sukker...eller linker, nettsider. Jeg er takknemlig. Tar gjerne imot andre oppskrifter også, om noen ser at det er noe som er midt i blinken for meg.
Og er det noen som kan svare på dette med karbonadedeig? Vi har alltid brukt dette istedenfor kjøttdeig, siden det er magrere, men hvor trygt er det?
Og dressing til salat, er det noen som har forslag? Jeg har brukt den fettfrie Franske dressingen, men i innholdsdeklarasjonen står det jo sukker der også. Finnes det gode, sunne dressinger man kan lage selv?
Og hvor er det billigst å handle glutenfrie produkter, samt soyaprodukter?
Er utrolig takknemlig for all tilbakemelding!
Jeg gleder meg til dette glir inn i dagliglivet, og til å gå ned i vekt..det skal bli supert! =)
Håper ikke dette er for rett på sak, men KAST herbalife shaken! Snakker av erfaring, har også pco, og sånne ting har forverret ting betraktelig for min del. Eneste de garanterer er at kroppen tviholdert på alt som kommer inn i den, og de kiloene sitter hardere enn noe annet. I tillegg til at det "fucker" med hormonene dine. Hun veninnen din... hun er ikke tilfeldigvis distributør for de vel? Eller har venner som er det?
Bruk heller de pengene noen måneder med herbalife-pulveret koster på et dr lindberg kurs. Uten det hadde jeg fortsatt vært lost. Det ga meg en masse aha-opplevelser i forhold til hormon-problemene mine og hvorfor jeg har kommet dit jeg er i dag. Og ikke minst hvordan jeg kan komme ut av det, eller hvertfall gjøre situasjonen bedre. Kostholdsfilosofien hans er tross alt utviklet med tanke på problemer som PCO og hormon-ubalanse.
Og om du ikke vil gå på kurs er det lurt å kjøpe "Endelig slank". Den foklarer kostholdet og tankegangen på en enkel og forståelig måte.
Lavkarbokosthold fungerer for de med PCOS, men da må du gjøre det fullt ut. Vil anbefale deg å investere i noen bøker eller låne de på bibilioteket; Bedre uten brød, Ketolyseboka og Fedons Metode.. og gjerne en Atkinsbok og...(Ketolyse er en norsk versjon av Atkins)
Les disse nøye og velg en vei, selvkomponert med litt herfra og litt derfra fungerer som regel ikke optimalt.
Når du sier at du skal leve fettfattig og spise pasta, ris osv får jeg ståpels på ryggen, all den informasjon og dokumentasjon jeg har lest det siste halve året i forhold til PCOS sier meg at det er feil. Det mange jenter her inne med PCOS som kan gi deg gode råd og hjelpe deg på veien :klem:
Og jeg slenger meg på de andre: KAST HERBALIFEN - den har absolutt ikke noe som helt i eet lavkarbo kosthold å gjøre. På lavkarbo spiser du MAT, ikke pulverdrikker !
Og om du ikke har gluten allergi eller gluten intoleranse er glutenfrie produkter bare bortkastede penger. De er laget for allergikere. De er dessuten fulle av karbohydrater - og med andre ord absolutt ikke lavkarbo. Glutenfri pasta er like ikke som vanlig pasta. Må du spise pasta, så prøv fullkornpasta eller lavarbo pasta om du får tak i det (Lindberg sin er utmerket). Jeg har i mine år på lavkarbo med masse ekjente og venner som har PCO, aldri hørt at de skal psie glutenfritt ! Hvem er det som har funnet på det ?
Har du PCO(S) er det viktig å få hormonene i balanse. Og den beste måten å gjøre det på er å:
Punkt/råd nr 1 er: Kutte ut sukker, raffinert hvitt mel, poteter, pasta og ris.
Spise "ren" mat som kjøtt, fisk, kylling - både kjøttdeig og karbonadedeig, kyllingkjøttdeig og pølser er OK å spise - og egg. Masse grønnsaker, urter, nøtter, bær og litt frukt. Du kan godt være litt forsiktig med meieriprodukter, men det er variabelt hva folk tåler, - og med mindre du har en intoleranse for slike er de helt greie. Spis/lag en mat uten tilsetningsstoffer - og altså IKKE pulver.
Du skal ikke være redd for fett. Bruk kaldpressede oljer, meierismør og Cocosa i matlaging og til dressing. Dette er "godt fett". Hold deg borte fra oljer som ikke er merket extra virgin eller kaldpresset. Ikke alt mettet fett er farlig, det er transfettet du skal holde deg unna. Transfett er egentlig bare en kjemisk benevning på hva som har skjedd med en fettsyre etter oppvarming eller hydrogenering. Den endrer struktur fra cis-form til trans-form (molekylet vrir seg).
Transfett finnes i alt industrifett, men margarinene har nå mye mindre enn før. De største kildene er pommes frittes, potetgull, kjeks, kjøpte kaker, posesupper, posesauser m.m. Det er ikke så strenge krav til merking i Norge som i andre land. Om det står "delvis herdet vegetabilsk fett", eller "delvis hydrogenert vegetabilsk fett", så er det det samme som transfett. Men norske regler sier at man ikke trenger deklarere dette, og det kan derfor bare stå "vegetabilsk olje".
Men om du ikke føler deg vel med fett i det hele tatt (det krever ny tankegang) er du ikke nødt til å spise det for å leve lavkarbo. Anbefaler deg å lese Fedon Lindbergs nye bok "Fedons Metode". Den er ny og helt oppdatert med hensyn til nyere forskning etc. Der finner du mye info om insulinresustens som kan være til nytte (de fleste som har PCO har også insulinsresistens).
Se også her på forumet. Mange med samme problem du kan diskutere med og utveksle erfaringer med.
Men for all del, igjen - IKKE HERBALIFE når du har PCOS !!
Det er helt i orden at du snakker rett fra hjertet! Bare irriterende om folk går rundt grøten...
Men om jeg har forstått deg rett, så mener du at jeg kommer ikke til å gå ned et kilo ved hjelp av Herbalife? Siden du sier at kroppen tviholder på alt som kommer inn i den?
Og hvorfor fucker Herbalife med hormonene? Jeg blander den med soyamelk som inneholder østrogen, som vi PCOS'ere jo trenger mere av.
Jeg tror du må ha misforstått meg, for ris og pasta er jo det jeg egentlig skal holde meg unna. Men jeg har hørt (fra en sykepleierkollega med PCOS samt tre leger) at glutenfritt er greit..jeg vet ikke hvorfor, men jeg skal huske å spørre neste gang.
Jeg skulle aldri ha nevnt den Herbalifeshaken, eller hva? :rolleyes: Hehe.
Jeg må si jeg ble veldig forvirra nå, når det gjelder kosthold finnes det jo utallige forskjellige metoder, og jeg har ikke råd til å kjøpe flere bøker for å finne ut en metode som passer meg best..jeg har i grunn ikke så lyst til å følge en bok som sier at du må gjøre sånn og sånn. Jeg har lyst til å finne ut hva jeg skal spise og ikke spise, og sette sammen ut i fra det..
Det er en sykepleier og tre leger som har sagt at jeg kan prøve glutenfritt..men jeg skal spørre hvorfor neste gang.
Men så lurer jeg på, hvorfor mener dere at Herbalife ikke er bra? Jeg har blitt forklart at man får i seg næringen man trenger, pluss fiberkosttilskudd. Og det er jo ikke ment som en erstatning for mat livet ut. Det er ment som en hjelp til å komme ned i vekt, og å endre kosthold. I alle fall er det det for meg...
Jeg må si at jeg inntil videre ikke kaster Herbalifen, den kostet såpass mye penger at jeg vil prøve og se om det blir noen resultater først..
Jeg blir altså så usikker når du snakker om transfett som finnes i posesupper og posesauser..for fra andre hold har jeg fått vite at det er hjemmelaget som ikke er bra..men når du snakker om transfett, så...hvor ser man på innholdsdeklarasjonen at varen inneholder transfett?
Hvorfor er virginolje og kaldpresset olje farlig?
Jeg har tenkt på det der med olje i det hele tatt...frityrolje er jo tvilsomme greier, etter 30 min koking med frityrolje begynner den å utvikle giftige stoffer. Hva da med olje som vi steker mat med, det er jo mye mer påvirkning der. Men ikke skal man bruke smør heller så...
Skjønner hva du mener. Men du skrev at du ville prøve lavkarbo siden det er anbefalt for de som har PCO. Det beste er jo å venne kroppen til skikkelig mat med en gang. Ikke en pulverkur. En pulverkur, uansett ha den inneholder, kan aldri erstatte et godt variert, sammensatt, sunt kosthold ! DET var det jeg mente ! Dette er et lavkarbo forum og her inne vil du aldri få råd om å bruke herbalife !
Ja, det skal bli spennende å høre om. Det er som sagt heller ikke lavkarbo, og om du ikke har symptomer på cøliaki eller en intoleranse er det både dyrt og bortkasta. Leger og sykepleie utdannelse gir dessverre ingen garanti for at de vet noe om kosthold. Det sier til og med legene selv (bl.a. Dr. Torkil Andersen her inne - han har hatt kurs for leger om lavkarbo).
Det et selvfølgelig ditt valg ! :)
Kjenner flere som har gått ned mange kilo med herbalife, og farlig er det jo ikke. Men jeg mener bare du, kroppen din (ikke misnt magen din) og PCO´en din har bedre utbytte av å begynne med skikkelig mat med en gang. Pulver er pulver, mat er mat.
De som kan finne på å gi råd om å spise ferdigmat fremfor naturlig hjemmelaget må ha blitt kraftig feilinformert et eller annet sted på veien ! ALLE kostholdseksperter (professorer etc. uansett "retning" eller filosofi - selv om de er uneige om alt annet, så er de enige om DET), ernæringsfysiologer og de fleste helhetsterapeuter anbefaler skikkelig mat og grønnsaker fremfor ferdigmat !! Står det "vegetabilsk olje" på innholdsfortegnelsen er det som regel transfett !
Hvorfor er virginolje og kaldpresset olje farlig?
Sorry, det var det to ord som hadde falt ut ! Har rettet opp nå. Det er IKKE farlig, det er derimot de oljene du BØR holde deg til fordi de er de sunneste av alle !
Helt rett ang. frityr olje, det er fyfy ! Men hvem sier at du ikke skal bruke smør da ? Klaret meierismør et det absolutt beste å steke i, sammen med Cocosa. Men meierismør er også bra. Det er de som tåler varmen best. Avocado oljen og rapsoljen tåler også varmen bra, mens oliven olje tåler mindre varme.
Etter herbalife kuren din må du regne med å bruke litt tid å finne ut av hva mat du tåler/ikke tåler. Og hva kroppen din reagerer på. I den prosessen kan du regne med en liten vektoppgang (det er helt naturlig etter en pulverkur basert på kaloriinntak). Magen din skal også bli vant til fast føde igjen og det betyr at du må legge til mat sakte og ikke plutselig begynne med 100 % mat fra en dag til en annen. Du bytte ut et måltid om gangen altså. Ikke alle på en gang ! I mellomtiden kan du jo låne bøker på biblioteket. Det er verdt turen og er ellers gratis !
Kunne ønske at noen av de med PCO kunne ta seg en tur innom her og gi deg noen råd. Det er bl.a. to sykepleiere som selv har PCO her inne........
Jeg har hørt fra min egen lege, legen her inne (Torkil) og flere andre leger, ernæringsfysiologer og helsepersonell at lavkarbo (ikke nødvendigvis glutenfritt) er bra for folk med pcos. Jeg ble anbefalt av min egen lege å spise slik siden jeg sliter med det samme. :)
Hææ? Hvem har sagt at det er hjemmelaget som ikke er bra? En full person? :eek: :p At posemat er bedre enn hjemmelaget er jo nesten som å si at kullos er bedre å puste inn enn oksygen. :p
Hvem sier at det er farlig? Åja jeg ser at Nille muligens har skrevet et "ikke" for mye i en setning her oppe hehe. Det er kaldpressede oljer og virginoljer som er bra. VARMEBEHANDLEDE oljer er dårlig.
Ikke bruke smør? Det er jo smør man SKAL bruke. Meierismør eller kokosfett, altså mettet fett. Det tåler varme best. Meierismør er svært sunt, faktisk. :)
Hei :) Svarer deg med annen farge i det du har skrevet her... Jeg er 27 år, og har PCOS. Jeg går til en lege som har tatt doktorgraden sin på PCOS, og har masse erfaring med jenter som oss ;)
Det jeg mener med at kroppen tviholder på alt som kommer inn i den er førlgende: De 3-4 første ukene går du ned endel, rundt ti kilo vil jeg tippe etter egen erfaring. Mesteparten vann, og litt muskler. Så begynner å kroppen å skjønne at den ikke får den normale tilførselen av brennbare ting å lage energi av, den tror rett og slett det er hungersnød. Så den begynner å lagre alt annet du putter i den. Den vet ikke at tilstanden er midlertidig, den reagerer slik den biologisk er programmert til for å overleve. Og det den lagrer da, det gir den ikke lett slipp på igjen. Det er jo kriselageret!
Det at hormonene blir enda mer forstyrret kommer egentlig av det samme. Når man har pco kommer det av en skeiv fordeling av hormonene i kroppen. Det kroppen trenger er stabilitet. Den trenger å vite at den får mat til faste tider, og at den får det den trenger. Da kan den begynne å fokusere på å reparere det som er feil. Dette er ikke relatert spesielt til herbalife, det gjelder alle suppe-, pulver-, "hospital"-, anorektise og bulemiske kurer. Tro meg, jeg har testet de fleste!
Det VAR det jeg mente, trodde du mente vanlig jeg..hehe. Jeg må virkelig sjekke ut det der med glutenfritt, hvorfor jeg ikke skulle spise det.... Men vi må uansett prøve pga samboeren da..
Du sier det finnes lege her inne, svarer han på spørsmål angående dette? Eller kanskje det finnes andre fagfolk som kan dette?
Ellers så syns jeg det er merkelig, at jeg skal ha fått sånne råd når mange her sier at mange av rådene jeg har fått er helt feil..snakk om å bli usikker :o
Ja, jeg får bare si det samme som til Nille, jeg får helt hakeslepp av dette. Neste onsdag er det et møte i Herbalife, hvor jeg kan komme og spørre fagfolk osv, og jeg skal notere meg spørsmål (får jo bare enda flere spørsmål etter å ha sett deres synspunkter) og kryssforhøre dem litt. (c;
Har du fåt tnoen forklaring på hvorfor du skal spise glutenfritt?
jeg er en av sykepleierne som Nille snakker om, og har i tilegg et veldig bra samarbeid med legen min, som ahr tatt drgraden sin på PCOS. Hun har aldri sagt noe om glutenfritt, men det er jo mulig du har fått tipset nettopp pga alle karbene i mat med gluten da...
Hva er det i mel som gjør at vi ikke skal ha det? Og poteter, ris, melk?
Du sier at syrnede melkeprodukter er greit, hva er det med det som gjør at det andre er dårlig?
Og hva med rømme, ost, creme fraiche og slikt?
Hvorfor grønnsaker som har vokst over jorden?
Jepp, jeg har sett oppskriftforumet her, der er det mye bra :)
Nei, jeg har ikke fått noen forklaring, har rett og slett ikke fått spurt..
Men jeg skal finne det ut, og følge med. Det er jo spesielt når så mange reagerer! =)
Det er greitt å spørre distributørenom du føler for det, men Herbalife distributører er neppe fagfolk på PCO, med mindre vedkommende har det selv eller har utdannelse den veien. Det er til og med mange leger som har lite eller ingen kunnskap om dette. Spør om de har dokumentasjon du kan lese om dette eller om det er noe de har hørt av andre eller "tror".
Nå har jeg spurt flere jeg kjenner som HAR kunnskap (en ernæringsfysiolog, en lege og et par selvstuderte som selv har slitt med PCO i mange år og vært hos spesialister), og ingen anbefaler pulverkurer (hverken Herbalife eller Natures Own eller andre) eller glutenfri kost (til folk som ikke har glutenintoleranse(allergi). Glutenfritt er som sagt IKKE lavkarbo.
Men det kan jo være noe nytt noen har funnet ut. Håper du får skikkelig svar iallefall.
Som sagt, det er ikke farlig å gå på Herbalife, - men etter min mening er det ikke nødvendig !
I mel, poteter og ris er det en god del karbohydrater som påvirker utskillelsen av insulin, altså blodsukkeret. Med pcos følger jo ofte insulinresistens og man tåler ikke så godt raske karbohydrater (eller for mye karbo i det hele tatt), derfor bør man unngå hvete, poteter, vanlig brød, sukker, pasta og ris.
Når det gjelder melk er det vel fordi det ikke er så sunt, siden den er pasteurisert og homogenisert osv. Jeg er litt usikker på akkurat det, men drikker ikke melk fordi jeg mener det ikke er så sunt. Bruker litt h-melk i maten av og til da, men helst fløte.
Rømme, creme fraiche, oster og slikt kan man bruke fordi de tåles bedre og inneholder få karbohydrater.
Hvorfor man bør spise grønnsaker som vokser OVER jorden? Jo, igjen - færre karbohydrater. Gulrot, kålrot, løk og poteter osv inneholder en god del karber. Løk er forsåvidt greit (jeg spiser egentlig alle typer grønnsaker utenom poteter men så teller jeg jo ikke så nøye heller da) men grønnsaker som vokser over jorden er fattigere på karbo. :)
Var det Herbalife du hadde fått disse sinnssyke rådene av? Som feks. at hjemmelaget var dårligere enn posemat?
Grunnen til at du skal unngå de matvarene som står over her, er rett og slett at det er mat som gir deg en rask stigning i blodsukret og som også får blodsukret til å synke kjapt etterpå. kort og enkelt forklart er det dette blodsukret som får fettet til å legge seg på magen...
grønnsaker som vokser under jorda har raskere karbohydrater enn de som vokser over
rømme ost og creme fraiche kan du spise, men mengden kommer an på hvilken filosofi du velgerå følge
Du kan lese litt mere på PCOS-forumet... der står det masse informasjon
Men hva bruker man istedenfor mel? Jeg mente å ha lest noe om soyaprotein her, hva er dette for noe?
Finnes det pasta og ris som er spesielt for oss med PCOS?
Du har jo helt klart rett i det med melken..men hva bruker du isteden, det er jo en del stoffer i melka som er viktig for oss? Kalsium feks?
Så bra at løk er lovlig, jeg hadde daua ellers! :eek: I love onion. <3
Det var distributøren for Herbalife (ikke venninnen min) som gav meg disse rådene ja, blant annet. Det var i hvert fall hun som påsto at man heller skulle bruke posesauser osv...
Jeg må snart begynne å notere ned all denne informasjonen jeg. =)
Husk at Herbalife er bygd på pyramidesalgsprinsippet... og de vil si nesten hva som helst for å få solgt varene sine. De må tross alt kjøpe de inn selv først og taper jo penger om man er skeptisk... Fikk direkte kjeft av en fyr jeg studerte med fordi jeg mente det var merkelige ting han sa om hvor fantastisk det skulle være.
Soyaprotein kan du bruke, egner seg ypperlig i lavkarbobrød, vaffler og pannekaker. Masse godt og lovlig det kan brukes til.
Hvorfor ikke lage seg kyllingfilet, en biff eller noe annet istedenfor pasta? Er selv en pastaelsker av rang, men det finnes så mye annet godt i stedenfor.. og bruk heller rene råvarer. Hva med kyllingbiter i hjemmelaget tomatsaus med en god salat ved siden av? Jeg bruker og litt Dolmio pastasaus innimellom, den har ikke sinnsykt mange karber per 100 gram..
Kalsium får du i ost eller som tilskudd.
Noter gjerne ned, men ta deg og en tur på biblioteket og lån deg en bok ;) Da får du helheten og sikkert masse ting vi glemmer å opplyse om :o
Oki..ja, det er rart med det..men jeg må jo innrømme at jeg blir utrolig skeptisk når jeg leser at så mange skriver negativt om Herbalife...
Det er jo et kosttilskudd, så man skulle ikke tro det var så dårlig. Men det er vel det at det blir en erstatning for mat.
Det som gjorde at venninnen min ble begeistret for det, var all energien hun fikk, og formen. Hun er en alenemor med tre små gutter, så det sier seg selv at hverdagen hennes er hektisk. Og hun fikk det mye bedre med Herbalife, derfor ble nå jeg nysgjerrig på å prøve også.
Men jeg innser at det nok er forskjell på henne og meg som har PCOS.
Men hva bruker du istedenfor melk når du skal lage feks hvit saus til fisk? (Og hva bruker man istedenfor mel? Kan man bruke soyaprotein her?)
Kan man bruke soyaprotein til en generell erstatning for mel, i alt, så å si?
Til bakervarer er det vel stort sett greit å bytte ut lettmelka med kefir(for den er vel ok?) eller kulturmelk, men det finnes jo ting der man ikke kan bruke annet...som sagt saus til fisk. Noen gode råd?
Beklager om jeg maser fælt på dere altså. Men jeg blir mer og mer gira på dette her. Takk for at dere tar dere tid og svarer meg :blomster:
Nyydelig hvit saus som faktisk nesten smaker som ekte hvit saus, utrolig nok:
1 kartong fløte (1/3 liter)
1 pakke Philadelphia eller Tine kremost naturell (til pasta etc kan du jo bruke de med smak)
Muskat, salt, hvit pepper
Revet ost
Ha fløte og kremost i en kasserolle. Kok opp og la det småkoke noen minutter. Ha i en god del revet/skivet hvitost og la det smelte inn til skikkelig konsistens. Smak til med krydder. Muskat gjør at sausen får skikkelig "hvit saus"-smak.
Fjonken er et geni, som kom på denne! I love Fjonken!!
Jeg laget en nydelig fiskegryte nylig ved å tilsette rå biter av torskefilet i sausen og la det koke til fisken var ferdig. Hadde også i halvkokte minigulrøtter, brokkoli og kålrotstaver og litt grønne erter, og serverte med kokt blomkål som poteterstatning.
Vesla på 3 år spiste som om hun aldri hadde sett mat før!
Nå er det helg, og til tirsdag får jeg lønning, så nå skal jeg ta en sjauing her. Skal samle inn all mat jeg ikke kan spise, og gi bort (de blir vel sjokkerte når de ser alt jeg ikke kan ha i meg :rolleyes: ). Så blir det handletur, må finne substitutter for ting, og så skal jeg samle inn oppskrifter og sånt herfra. Og så biblioteket i morgen den dag!! :D
Hvordan er det å bruke soyamelk som substitutt for vanlig lettmelk?
Og hva bruker dere istedenfor sukker? Jeg regner med at det finnes litt forskjellig, og alle søtningsmidlene er ikke like bra, har jeg hørt. Hvordan er det diabetessukkeret, Natreen?
Hvor går grensen for dere ved antall karbohydrater pr 100 g?
Jeg vet det er forskjell på raske og trege karbohydrater, hvordan vet man hvilke matvarer som inneholder hva?
Hei,
Bare et enkelt godt råd. Dersom du har mistanke om at du har cøliaki, skal du aldri begynne å spise glutenfritt før du har fått skikkelig diagnose etter gastroskopi. Hvis du gjør det, vil tarmslimhinnen din leges slik at man ikke ser noe galt, og dermed går du glipp av grundstønad på 1663.- kr. om måneden!
Så Imp, dersom din samboer har mistanke om at han har cøliaki bør han insistere på å bli undersøkt for det.
Ellers kan du regne med, at de fleste glutenfrie spesialprodukter har veldig høyt glykemisk indeks. dvs. at de får blodsukkeret til å stige veldig raskt for så å falde raskt.
Oh...jeg lovte å fortelle hvorfor Herbalifedamen mente at jeg ikke skulle spise gluten. Jeg ble invitert på et møte med masse Herbalifedamer..er usikker på hvor mye jeg kan skrive rundt dette her, men jeg syns det var merkelige greier. Jeg fikk en følelse av folk som ville frelse meg, på en måte...guffent :P
Jeg spurte uansett om gluten: Lederen for møtet svarte at det skal vi ikke spise fordi det ikke er lettfordøyelig. Det samme sa hun om melkeproteiner.
Når det gjelder samboern, så har han (les: jeg..) kutta ut brød og mel og slikt, i to uker. Han var like dårlig i magen da. Innstillingen til samboern når det gjelder å finne ut dette her, er veldig dårlig...det er jeg som er pådriveren, og da er det ikke alltid lett.
Han har ikke tatt gastroskopi, men motsatt vei,og de fant ikke noe galt da. Men de ser kanskje ikke cøliaki på den måten?
Er det mulig han kan ha cøliaki selv om han ikke ble bedre med to uker uten gluten?
Mange med cøliaki må spise glutenfritt lenge, før de blir bedre i magen, så to uker er ingen tid. Så lurer jeg også på, om han virkelig har spist helt glutenfritt, for det er ikke nok å kutte ut brød og mel. Gluten finnes i mange ferdigprodukter, man skal ikke ha den minste smule med gluten for å unngå å bli syk. Man må også unngå forurensing fra redskaper og brødfjøl. Smørepålegg kan være forurenset av smuler fra vanlig brød, og dette er nok til at man kan få en reaksjon. Det er altså et omfattende prosjekt å få til å spise glutenfritt. Derfor er det heller ingen vits i å gjøre det, hvis det ikke er strengt nødvendig, dvs. hvis man har cøliaki. For da må man, og da føles det ikke så besværlig, men heller nødvendigt.
Hilsen Sirene
Jo takk har også fått tipset om å bruke Herbalife - noen år tilbake.
Noen få kilo snek seg vekk så var det bom stopp, brukte dette i noen måndeder før jeg ga opp og da kom de tilbake gitt sammen med noen flere kilo som bonus.:mad:
Starta med Herbalife etter råd fra medisinsk lege og når jeg har tatt opp dette med ham i senere tid sier han faktisk rett ut at nå ville han ikke for alt i verden ha anbefalt med noen for pulverkur da dette ikke gagner min hormonbalanse.
Nå er jeg ny her inne å forsøker å leve etter lavkarbo metoden og får massevis av gode råd så for min del er det slutt med å tenke pulver for å komme ned i vekt.
Så hvorfor ikke returnere Herbalif shaken og alle talbletter du skal ta ved siden av og bruke 30 dagers returrett/angrefrist dersom du har kjøpt direkte fra en distributør og bruke pengene på noe mer konkret som f.eks. god lavkar mat eller bøker om tema?
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.