Har nettopp sittet og lest en diskusjon på NM der noen fra Nederland forteller om kostholdet der nede, spesielt til barn. Det er snakk om KUN søte pålegg, og da er det kakepyntlignende ting, sjokoladeflak, sjokoladestrøssel, karamellpålegg, lyst brød, kake-ting, saft...
I Nederland får de sjokk om de ser en unge som spiser sunt, for "det kan da ikke være godt"?
Hadde det bare vært et fåtall, men jeg hører stadig om dette, og har venner som bor der nede og kan fortelle det samme. Deres barn spiser sunnere mat, og vennene deres er sjokkert over at ungen vil spise sunt, for "det hadde aldri mine barn likt, de liker bare sjokoladestrøssel og kaker". :eek:
Jeg blir lei meg når jeg leser sånt. Lei meg og rasende! Håper det blir bedre etterhvert, at de blir mer og mer opplyste.
Her er diskusjonen, for de som vil lese den. Nederland-maten blir ikke diskutert før litt uti diskusjonen, på side 8 (innlegg nr. 75 satte en skikkelig støkk i meg, stakkars barn!!), og så er det noen kostholdsinnlegg på side 2-3 også, tror jeg.
Dessverre en realitet i store deler av verden det. Ikke bare i Nederland, men i land som Tyskland, England og USA ikke minst. Ikke uvanlig at ungene får loff med jelly på til frokost, eller oversøta frokostblanding med sjokoladetrekk. Men sånn er det jo i enkelte lag av den norske befolkning også da. Unger kommer i barnehagen med loff og nugatti i matboksen. Har søte kjeks til lunsj da gjerne i følge med en sjokolademelk som er mer sjokoladepulver enn melk. Får snop og kaker hver dag og aner verken hvordan et eple ser ut eller smaker. Pizza Gradiosa men 1/2 flaske ketsjup på eller hentemat fra McDonalds til middag og en ny runde loff og nugatti til kvelds.. Dersom de overhodet spiser noe annet enn snop før de legger seg. Mange med dårlig råd og manglende kunnskaper om sunn ernæring kjører det løpet til barna sine, men også til seg sjøl. Ser ofte at småbarns familier på handletur fyller vognene med snop og kjeks og kaker. Grønnsaker og frukt er fraværende og loffen dominerende.. Men det avspeiles jo i samfunnet da.. Stadig flere barn blir inaktive og fete. De ender opp som dårlig stappa potetsekker forand tv og pc og har en motorikk som er så dårlig at de ikke kan balansere på en bom. Kondisjon er fraværende for foreldre kjører barna sine hit og dit de få gangene ungene går frivillig ut av stuedøra.. Blir en syk generasjon av slikt..
På lørdag hadde min eldste besøk av en kompis. Jeg serverer alltid mat, for ingen unger skal gå sulte hos meg.
Laget kyllingfilet, delte opp denne i biter og serverte med kokte erter, gulerøtter, blomkål og potet. Dermed kan man spise den grønnsaken man liker og greier man ikke f.eks blomkål så er det greit å plukke den ut..
Denne gutten ville ikke ha noen av delene, han likte ikke... Vel, da tilbyr jeg brødskive og ramser opp 8 forskjellige sunne pålegg jeg har.. Han liker ingen og spør om jeg har nugatti. Beklager, slik har jeg ikke. Da vil han bare ha smør på... Etter to biter liker han ikke brødet siden det av spelt. Vel.. jeg byr på eple.. Han så ut som jeg skulle ta livet av han!! Jeg byr på knekkebrød; liker ikke. Havregrøt; liker ikke.. osv osv..
Det var en gjest som var veldig glad da mammaen hans hentet han og de skulle dra på Mcdonald...
Jeg ble veldig lei meg på vegne av denne gutten... :(
jeg og måtte leite og leite og leite.. helt til jeg fant fra internett exsplorer og alt hoppa frem.. jeg som er så glad i firefox'en min.
Skremmende hvor uvitne folk er. og ser med skrekk på min lillebrors kosthold og skjønner ikke hvordan vi kan ha samme mor. Når vi var liten spiste vi fisk, hjemmelagete kjøttkaker, hjemmelagede gratenger og generelt sunn hjemmelaget mat.. og snop fikk vi mer eller mindre aldri.. stakkars lillebroren min som er oppvokst på pølser og pomfri, snop hver dag og ikke kan være i samme hus som en laks.
Det er vel ingen tvil om at kostholdet blant barn har blitt betydelig svekket siden vi var barn. Jeg hadde hjemmeværende mor som brukte lang tid på matlaging og som laget alt fra bunn av. Ser sjøl at jeg ikke greier å være like flink som henne. Blir endel hurtigløsninger, selv om jeg primært lager sunn mat. Det er andre familietilstander nå enn da jeg vokste opp på 60-70 tallet. Nå er de fleste mødre yrkesaktive, barna aktive og opptatt med mange ulike ting. I løpet av noen få og hektiske timer på ettermiddagen skal mat handles inn, tilberedes og nytes før man haster videre til fritidssyssler og klubbmøter. Sier seg sjøl at ting av og til må gå litt fort.
Jeg er også oppvost med mat laget fra bunnen... Men jeg lurer innimellom på om det var så inmari mye bedre... Faren min mener at det er ikke middag om det ikke er "pottit"... Noe som resultertte i at jeg var 20 før jeg oppdaget at det ikke opprinnelig hørte poteter til pasta- og pølsegryte... :rolleyes:
Og var det potet, så skulle det være saus... selvfølglig av meierismør og H-melk. Og alt skulle lages av ordentlige ingrendientser, med andre ord ikke lett/light ting. Forsåvidt en god tankegang, men sammensetningen var jo horribel. Med andre ord god norsk sikringskost.
Har alltid blitt sett på som litt sær hjemme fordi jeg slutta å spise smør på brødet da jeg var 10, aldri vært særlig glad i brød, og hvertfall ikke med ting som brunost, syltetøy og nugatti. Men erstatningen for brødmaten var som regel honni korn og frosties.... Men om ikke annet har jeg lært hva mine eventuelle unger IKKE skal spise! :)
Vi kan godt sitte her og riste på hodet og kritisere kostholdet i England, Nederland og USA...men problemet er jo at vi følger etter . Se i butikkhyllene på den overfloden som er av billige og usunne produkter. Og som foreldre er vi faktisk ansvarlige for det som skjer i samfunnet. Jeg er for litt tvang , slik som jeg vokste opp med. Alt skulle smakes på , og overfor mine unger har jeg brukt som argument når vi har mat som ikke akurat står på ønskelista at denne middagen spiser vi fordi den er sunn....selv om den ikke smaker så godt.
Den norske sikringskosten som vi som er litt opp i åra vokste opp med var sunn den gangen. Det vi glemmer i denne debatten er at mange ting har endret seg siden den gang. Pottiter og saus med mye fett i var ikke helsefarlig dengang. Nå rister sikkert mange på hodet.. men tenk etter. Min foreldregenerasjon vokste opp under krigen. Den gangen TV ikke var påtenkt, den gangen man brukte beina til og fra og den gangen ungene virkelig var fysisk aktive. Den gangen var resusstilgangen knapp og man var glad at man overhodet hadde noe å sette på middagsbordet. Pottitten har redda mange fra feilernæring og sult. Det mine foreldre vokste opp med videreførte de til oss, men da begynte ting å gå på skakke. TV'en kom.. sukkerkonsumet gikk gradvis opp. Livsstilen endret seg betraktelig. Vi ble mer og mer bilbåren og passive. En trend som så ble overført og forsterket til neste generasjon. Men hva skjedde med matvanene og mattradisjonene.. Jo de hang mer eller mindre på samme sted. Vi ble tyta ørene fulle med at H-melk var sunt og pottitter nødvendig. Brødskivene holdt stand, samtidig som gatekjøkkentrenden oppstod og snop ble mer og mer vanlig. Når vi rister på hodet over tidligere tiders kosthold, må vi ha det i bakhodet at endringer tar tid. Forsking og utvikling tar tid. Bevisstgjøring og allmen aksept av ny viten tar tid. Vi her på lavkarbo vi ligger litt lengre fram i løypa enn allmennheten ellers.. Men gi allmennheten litt tid så kommer de løpende etter. Enn så lenge må vi møte disse skeptikerne og det trauste tradisjonsbundne matfolket med toleranse og huske på at Roma ble ikke bygget på 1 dag. Vi kan mase, vi kan forklare, vi kan mene at vårt syn er bedre enn andres, men vi kan ikke forvente at alle andre skal kaste sine verdier over bord på null komma triks og følge vår filosofi uten motstand. Sånn er det bare.. Vi må haste langsomt og aldri gi opp..
Når jeg var der i sommer synes jeg det var et veldig godt utvalg sunn mat der, og de fleste jeg så på gata var slanke, jeg så mange færre overvektige mennesker enn i Norge. Så at kostholdet der visstnok er dårlig var overraskende nytt for meg.
Sjefen min mente at nederlendere er så høye og ofte tynne og henglste fordi de bor så trangt, eneste plassen de kan vokse er i høyden... :p
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.