For høy verdi av det "farlige" kolesterolet... Også fortsatte han med å ramse opp alt jeg måtte kutte ut og alt jeg måtte begynne å spise - så der røyk lavkarbo kostholdet mitt.
Jeg vet at jeg er arvelig belaste med hjerte/kar og ikke minst hjerneblødning, men betyr det at jeg må tilbake på kaloritelling og fettfattig kost?
Gode råd noen?:eek:
Ja, eller iallfall få en "second opinion" :ja: Nå vet jeg ikke helt hvordan man skal finne ut hvilke leger som er "for" lavkarbo, men.. Hvis du ikke bor langt fra Oslo, så ville jeg anbefalt Lindberg. :ja:
Hei
Stakkars deg så er det GR for deg :( , eller få en lege som kan noe om kosthold OG lipidforstyrrelser ( to sider av samme sak - untatt de arvelige lipidsykdommer):o
.
Har du Familiær Hyperkolesterolemi eller familiær kombinert hyperlipidemi ( litt vanskelig å se i vanlige kolesterolprøver) bør du ha medisinsk behandling og det er ikke å tulle med. Til gjengjeld kan tabletter fint kombineres med lavkarbo.:)
Siden du sitter på baken og flytter papir, bør 30-60 min mosjon daglig være et must for deg. Og Ingen tobakk.
Ingen fare med å følge lavkarbokost med for høyt kolesterol. Det eneste du trenger å tenke på er at du ikke skal øke for brått med fettet. Begynner du plutselig å øke på med fett så kan du risikere å få blodpropp. Er du vant med mye fett så er det bare å fortsette med det.
Egget bør helst være bløtkokt fordi da er ikke kolesterolet i egget ødelagt og det vil da gi en kolesteroldempende effekt. Også planteoljer har kolesterollignende bestandeler (plantesteroler) som virker kolesteroldempende. www.mozon.no/vekt_og_kosthold/dietter_og_kostr_d/plantefett_reduserer_kolesterolet
Ellers så er det lurt å spise mye grønnsaker uansett hvilke diett du følger.
Hør på Torkil du. Er det noen leger her i landet som kan noe om dette så er det iallefall han (og en god del andre om du er heldig å treffe på dem!!) :D
Jeg testet kolesterolverdier++ før jeg starta på lavkarbo. De var alt for høye, men legen min glemte å si fra om det.
Jeg levde på lavkarbo en mnd og tok nye prøver. Og den første måneden var jeg skikkelig flink. Gjorde alt etter boka, ingen kunstig søtning osv. Og måneden etter sa legen min at det var som to forskjellige personer hadde tatt blodprøvene, og samme hva jeg hadde gjort, så måtte jeg fortsette med det:)
Menneh.. jeg tør ikke anbefale deg noe annet enn det legen din sier.. du får tenke litt på det.. de andre her har nok bedre råd enn meg.. uansett, lyke til:)
Supert å få litt støtte!
Jeg er ikke SÅ inaktiv da... Trener step og aerobic 2-3 ganger i uken og går 7-10000skritt hver dag, men som sagt, jeg har en stillesittende jobb. Kuttet røyken for 3 år siden og gikk opp 15 kg. Vet nesten ikke hva som er verst - røyken eller kg...
Iallefall har jeg 8 kg jeg gjerne skulle fjernet.
Tror jeg fortsetter med fettfattig lavkarbo frem til jeg skal ta neste prøve - om 2 måneder. Føler at jeg har mer energi når jeg spiser lavkarbo. Har forsøkt å telle kcal, men da klarer jeg ikke gå ned selv om jeg ligger på mellom 800-1200.
Men du.. hvis du ligger så lavt som på 800 kalorier er det ikke rart du ikke går ned.. Det er så lavt at kroppen sporenstreks tenker "krise!!" og går inn i sparebluss.
Ikke tenk kalorier - tenk naturlig mat. Kjøtt, fisk, ost, nøtter, grønnsaker osv. Ingen posesupper, ingen lettprodukter (ofte høyere karbonivå på de), ikke spaghettimiddager, ikke godteri, ikke kaker, ikke.. Osv.
Du behøver ikke å kjøre "nazi-lavkarbo" for å gå ned - kanskje du skal legge deg mere på Lindberg?
Ja, Mofe, du har helt sikkert rett. Det er vel ikke bare bukselinningen som roper krise!
Men en ting er sikkert; eneste måten vekten beveger seg i riktig retning er når jeg spiser lavkarbo - ca 20gr.
Kan legge til at jeg har levd mer eller mindre lavkarbo siden 1982 og har hele tiden hatt flotte kolesterol verdier rundt 4 - 4,5. Plutselig i fjor spratt det opp til over 8 !! Har familiær hyperkolesterolemi - men har ikke begynt medisinering enda. Har tatt nye prøver idag - hos ny lege som klart sier at lavkarbo kosthold med fett ikke hever kolesterolet !!
NEMLIG !
Oj, da må noen sannelig snakke Kwasniewski til fornuft, for han sier vi bare har godt av å starte rett på med mye fett og lite karbo uansett før-kosthold.
Og han har helt rett !
Om man fikk blodpropp av å plutselig starte med mye fett i kostholdet ville de fleste - om ikke alle- på Atkins og lignende "dietter" ha problemer. Og det har de ikke.
[color=purple][/color]
Som tidligere nevnt (og som DVP har gjentatt til stadighet) er det IKKE det fettet vi spiser som lager problemer som blodpropp etc. Det er det IKKE alt mettet fett som gjør, det er det TRANSFETTET som gjør, og det spiser vi jo ikke :rolleyes:
[color=#800080][/color]
Det er det masse linker til dokumentasjon på her i forumet også.
Akkurat det jeg trodde ja. syntes det hørtes rart ut (innlegget mitt over skulle egentlig være ironisk altså, vet ikke om det ble så vellykket hehe). :D
Jeg vil bare inn å kommentere på det Nille og Iset skriver: Kwasinewski har sikkert rett i sine funn om dietten og at den fungerer, men jeg er av den oppfatning av at kroppene våre ikke har så godt av brå overganger. Jeg tror vi trenger å omstille oss litt når vi skal begynne på noe nytt, og at dersom kroppen er sårbar i utgangspunktet, så vil den sette mer pris på en vennlig endring som gir den tid til å omstille seg og reparere seg, heller enn at den skal bli stresset av å mått plutselig forholde seg til noe helt nytt. Jeg tror det er en fordel å trappe ned over en ukes tid dersom man har levd på et totalt annerledes kosthold, -for det viser seg jo at abstinensene blir mindre når man feks skal gå i ketose når man har trappet ned, og det ser jeg på som et tegn på at kroppen strever mindre.
Det var jo nettopp i ''best uten brød'' jeg leste det og det var mettet fett det var snakk om. Muligens i forbindelse med en sykdom. Kwasniewski sier at alle har godt av fett og særlig det mettede fettet fordi hjertet bruker kun mettet fett som energikilde. Men hvis du har hatt ett antifett kosthold før så bør du øke gradvis.
Nå er dessverre boken levert tilbake til biblioteket så jeg kan ikke finne det frem igjen, dessverre.
Ja nå får jo alle som er over 35 eller har en dårlig helse og vil begynne på Atkins beskjed om å snakke med lege først. Legene gir sikkert beskjed om å vise varsomhet og det vil sikkert de fleste gjøre uansett. Dessuten så er det de færreste som liker fett når de ikke er vant med mye fett i kostholde, og dermed blir det til at de får en gradvis økning.
Men da DVP hadde et intervju med selveste Kwasniewski himself (Mat og Helse-artikkel) så spurte DVP om folk burde ta det litt gradvis med fettet og slikt, men Kwasniewski mente bestemt at alle (normalt friske) personer kunne bare gå rett på uansett kosthold. Ikke vet jeg...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.