Sivensvans sa for siden:
6 personer
800 g reinsdyrskav frossen
500 g kantarell
200 g sjampinjong
2 store løk
200 g sideflesk lettsaltet eller bacon
500 g sellerirot
Valgfri(e) grønnsak som passer deg – tilsvarende 5 gulrøtter (jordskokk/blomkål/brokkoli/rosenkål for eksempel)
1 boks creme fraiche
2 dl fond/kraft
5 skiver ekte hvit geitost
Smør til steking
1 bunt frisk timian
1 bunt frisk rosmarin
I morter knuser du:
2-3 ss tørket einebær
2 ss solbær tørket, evt friske eller tyttebær
1 ts pepper nykvernet
1 ts havsalt
2 ts tørket timian
3-4 ts viltkrydder
Krydderier er smak og behag, så her tar du jo bare oppi det du vil;)
Slik gjør du:
Tin reinskavet i kjøleskap et par timer før du skal bruke det. Sil bort smeltevannet. Kutt sideflesket eller bacon i terninger. Gjør klar grønnsakene før du begynner å steke. Rens soppen. Finn frem en stor gryte, aller helst jerngryte, og en stekepanne.
Start med å surre løken og sideflesket i litt smør. Ha over i gryta og skru på varmen på lav temperatur. Tilsett fond/kraft.
Stek så kjøttet i to eller tre omganger og ha det over i gryta. Pass på å røre litt i gryta også mens du steker.
Stek soppen i tørr panne til den begynner å «svette», da tilsetter du en klatt smør og krydrer med salt og pepper. Ha over i gryta med det andre.
Tilsett grønnsakene. Ha i vannet, hvit geitost og creme fraiche.
Knus einebærene i en morter sammen med tørkede solbær hvis du har, hvis du ikke får tak i tørkede solbær er det veldig godt med friske solbær eller tyttebær i gryta. I morteren knuser du også i tørket timian, salt og pepper, som du rører inn i gryta.
Surr litt hyssing rundt en håndfull frisk timian og rosmarin, og ha i gryta.
Kok opp og la det småputre under lokk i ca 20 minutter. Kok uten lokk i rundt 10 minutter for å redusere væsken.
Kanskje servere blomkålmos ved siden av?
Håper det smaker!