< Tilbake til oversikten

Noen tips til min første handleliste på Atkins-dietten?

#1

Aadna sa for siden:

Heisann

Skal starte med atkins dieten i morra , noen som har noe tips til hva jeg burde starte med til frokost?



#3

Aadna sa for siden:

hva er sunest av kokt egg, speil egg og omelet?


#4

Fjonken sa for siden:

Ellers kan du følge med på tråden om pågående Nilleuker. Nilleuker er det samme som aktins induksjon. Se etter Fjonkens, Georgines og Milanias Nilleuketråd. Masse tips der.


#5

Fjonken sa for siden:

Alt er like sunt, men stekt egg hakket sunnere fordi da får du i deg litt fett..Ja, dersom du steker i riktig fett da.. meierismør eller rapsolje..


#6

Aadna sa for siden:

da kommer jeg til og spise egg til frokost hver dag framover , om jeg skal bli tynner er det bedre med kokt egg i lengden da ?


#7

nalana sa for siden:

Så lenge du fortsetter å spise lite karbo er det helt trygt å steke egget i sundt fett. Det er bare hvis du enten skjeier ut med ekstra karbohydrater eller begynner å spise vesentlig mere karbohydrater fast at du behøver å tenke på fettet igjen. Uten karbohydrater eller rettere sagt med lite, så gjør fettet deg bare godt og hjelper deg ned i vekt. Fettet er bare farlig sammen med for mye karbohydrater:D


#8

Lemen sa for siden:

Også må du huske på å bruke av det sunne fettet, meierismør, rapsolje og kaldpresset olivenolje.

Margarin og varmpresset olje er fyfy, pga at de inneholder transfett. Og det er det fettet som legger seg på innsiden av blodårene.


#9

themonk sa for siden:

Rått egg er best. :D Ellers er det vel det samme om det er bløtkokt eller stekt (med hel plomme, ikke snudd).


#10

Fjonken sa for siden:

Supler egget ditt med bacon du og mye fett så går du ned i vekt. På Aktins induksjon bør du faktisk få i deg så mye som 70/75% fett pr dag. Ellers er fordelingen slik: 5% karber, 20-25% proteiner.
Mye fett inn, gir mye fett ut.. utrolig nok.


#11

Aadna sa for siden:

ser den dag lista her bra ut ? eventuelt noen som kan hjelpe meg med en bedre?

Frokost : Egg , bacon , sopp , kinakål , agurk og paprika

Lunsj: kinakål ,agurk , tomat , sopp,paprika,tomat

Mellommåltid: Egg , bacon , sopp , kinakål , agurk og paprika

Middag:
Torsk medsopp kinakål , agurk og paprika++

Kveldsmat: kinakål ,agurk , tomat , sopp,paprika,tomat


#12

Georgine sa for siden:

Du har ikke proteiner og fett i lunsjen og kveldsmaten....


#13

themonk sa for siden:

Hmm... Her var det veldig lite mat... For min del ser det ikke ut som det er mulig å bli mett på noe såntno'. Salater kan suppleres med Rømme og kaldpresset olivenolje, noe kjøtt og/eller ost. Torsk er fint å kombinere med smør. Mengden avgjøres etter hvor mye fett du synes det er behagelig å spise.

Seterrømme, smør og ost er varer som alltid står i mitt kjøleskap. Nå er det dessverre en god del som reagerer på disse matvarene. Hvis ikke er de veldig bra som tilbehør, som kan være redningen for et litt magert måltid.


#14

Aadna sa for siden:

tåler ikke melke produkter.. så endel vanskelig og finne noe som ligner i atkins dieten


#15

Aadna sa for siden:

menner du at jeg skal spise kjøtt/egg fisk i alle måltidene?


#16

Fjonken sa for siden:

Ja, eller egg eller noe annet proteinrikt. Tåler du ikke melkeprodukter kan du jo hive på noe olje som dressing og meske deg med reker og skinke og roastbeef og stekt kjøttdeig og you name it. For deg som ikke kan spise melkeprodukter bør mct-olja være midt i blinken. Ta en ss til hvert målttid og du er sikra nok fett i kosten. Men les om mct-en før du starter. Finnes en haug av tråder om emnet her inne..


#17

Aadna sa for siden:

Fisk og salat er vel greit ? :)


#18

magdalena sa for siden:

Hva med kylling til salaten? Eller lage hamburger(uten brødet selvsagt),steke kjøttdeig og lage en slik tacogryte som var en oppskrift på her.


#19

donjuanwannabe sa for siden:

Transfett legger seg vel ikke på innsiden av blodårene sånn helt uten videre? Det er jo fett akkurat som mettet fett. Er det ikke pga ugunstig virkning på hormonene at det er usunt da?

Aadna: Det viktigste i dietten din er fett og proteiner, suppler deretter med grønnsaker/salat med oljer osv. Hvis du spiser grøntfor 5 ganger om dagen så er det jo bra å fordele dem jevnt til måltidene. Å spise som er vegetarianer 2 ganger pr. dag trenger du ikke, ha heller fokus på noe som gjør deg mett til hvert måltid altså proteiner og fett-holdige matvarer. Kanskje du heller etterhvert finner ut at 4 måltider pr. dag er bedre, uten at jeg sier at det er feil å spise 5 måltider pr. dag. Lykke til!


#20

Nille sa for siden:

Jo, det gjør nok det - helt ubedt !
Transfett er egentlig bare en kjemisk benevning på hva som har skjedd med en fettsyre etter oppvarming eller hydrogenering. Den endrer struktur fra cis-form til trans-form (molekylet vrir seg). Om det er det som gjør at det fester seg bedre enn annet fett vet jeg sannerlig ikke, men det GJØR det. Tror ikke at hormoner har så mye med det å gjøre.


#21

Fjonken sa for siden:

Ja, men ikke glem fettet.


#22

themonk sa for siden:

Det er viktig å ikke skjære alt transfett over en kam. Det naturlige transfettet som finnes i melk, kjøtt, ost osv. har vist seg å virke beskyttende. Det er selve hydrogeneringen som gjør fettet usunt. Ikke at fettet har trans-konfigurasjon. Og den verste fienden mot "tette blodårer" er faktisk omega-6.


#23

Aadna sa for siden:

Frokost : Egg , bacon , sopp , kinakål , agurk og paprika

Lunsj: Egg , bacon , sopp , kinakål , agurk og paprika

Mellommåltid: Egg , bacon , sopp , kinakål , agurk og paprika

Middag:
Egg , bacon , sopp , kinakål , agurk og paprika[color=black][/color]

Kveldsmat: Egg , bacon , sopp , kinakål , agurk og paprika

ser det her bra ut for i dag?
[color=black][/color]


#24

themonk sa for siden:

Oi... Det var ikke en smule ensformig kanskje? Det er lov til å spise andre typer kjøtt altså. Fisk også.


#25

Nille sa for siden:

Neeeivel ?? Du spiser ikke bare egg, bacon , sopp , kinakål , agurk og paprika til hvert måltid hver dag ?? K-J-E-D-E-L-I-G !!
[color=purple][/color]
Da kommer du til å bli mektig matlei etterhvert. Tenk på alt det du kan spise da. Bruk fantasien og fråts i kjøtt, fugl, fisk og grønnsaker:
[color=purple][/color]
Fra: forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=419
[font=Arial][/font]
Dette er matvarene du kan spise liberalt av under induksjonen:

[CENTER][/CENTER]

*Østers og blåskjell har et høyere karbohydrat innhold enn andre typer skalldyr så begrens inntaket av dem til 100 gram per dag.
** Behandlet kjøtt, som skinke, bacon, peppironi, salami, pølser og andre typer kjøttpålegg - og noen typer fisk - kan være tilsatt sukker og vil bidra med karbohydrater. Prøv å unngå kjøtt- og fiskeprodukter tilsatt nitritt, som kan være kreftfremkallende. Vær også oppmerksom på produkter som ikke er rent kjøtt, fisk eller fjørfe, som imitert fisk, kjøttpudding og panerte matvarer. Tilslutt, ikke innta mer enn 100g innmat per dag.

Andre matvarer som er akseptert under induksjonen:

Ost
Du kan spise 75-100 gram daglig av helfete, faste, myke og mellommyke lagrede oster*, inkludert:

  • Cheddar
  • Ku, sau og geit ost
  • Kremost
  • Norvegia
  • Mozzarella
  • Roquefort og andre blå/skimmel oster
  • Jarlsberg*Alle typer ost inneholder noe karbohydrat. Mengden du spiser bør styres av det. Tommelfingerregelen er å telle 25 g ost som tilsvarende 1 gram karbohydrat. Merk deg at Cottage Cheese og andre ferske oster ikke er tillat under induksjonen. Ingen ”diett” oster, smøreoster eller mysost er tillat. Personer med soppsymptomer, melkeintoleranse eller osteintoleranse må unngå ost. Ingen imiterte osteprodukter er tillat, unntatt soya eller ris ost - men sjekk karbohydratinnholdet.

Salat grønnsaker
Du kan spise 2,5-7,5 dl (230-340 gram) daglig av:

  • alfalfaspirer
  • japansk nepe
  • sopp
  • arugula
  • endive
  • persille
  • kinakål
  • escarole
  • paprika
  • selleri
  • fennikel
  • radicchio
  • sikori
  • jicama
  • redikker
  • gressløk
  • Salat
  • romaine salat
  • Agurk
  • vårsalat
  • gaukesyre Disse salatgrønnsakene har høyt innhold av phytonæringstoffer og er gode kilder til fiber.

Andre grønnsaker
Du kan spise 2,5dl (140-200 gram) daglig av disse grønnsakene om salat ikke overstiger 5 dl (230 gram). Følgende grønnsaker har litt høyere karbohydratinnhold enn salat grønnsakene:

  • artisjokk
  • sellerirot
  • gresskar
  • artisjokkhjerter
  • rabarbra
  • asparges
  • mangold
  • surkål
  • bambusskudd
  • grønnkål
  • sjalottløk
  • løvetann
  • sukkererter
  • bønnespirer
  • løvetann blader
  • spagetti squash
  • rødbetens blader
  • eggplante
  • spinat
  • brokkoli
  • palmehjerter
  • snittebønner
  • brokkoli blad
  • grønn squash
  • rosenkål
  • kålrot
  • tomat
  • bønnespirer
  • purre
  • turnips
  • kål
  • okra
  • vannkastanjer
  • blomkål
  • løk
  • små squash (buskgresskar)Hvis en grønnsak, som spinat eller tomat, koker mye ned, må den måles rå for ikke å undervurdere karbohydratinnholdet.

Krydder
Alt krydder etter smak, men kontroller at krydderet ikke er tilsatt sukker.

Urter

  • basilikum
  • hvitløk
  • rosmarin
  • cayenne pepper
  • ingefær
  • salvie
  • koriander
  • oregano
  • estragon
  • dill
  • pepper
  • timian Salat dressinger / garnish
  • Smuldret sprø bacon
  • Revet ost
  • Delte hardkokte egg
  • Sautert sopp
  • Seterrømme / Crème Fraiche Som salatdressing, bruk olje og eddik (men ikke balsamico eddik, som inneholder sukker) eller sitronjuice og urter og krydder. Ferdig salatdressing uten tilsatt sukker og ikke mer enn 2 gram karbohydrat per spiseskje (15ml) er også ok.

Akseptert fett og oljer
Mange typer fett, spesielt oljer, er essensielle for en god ernæring. Olivenolje er spesielt verdifull. Alle andre vegetabilske oljer også er tillatt, de beste er raps, valnøtt, soya, druekjerne, sesam, solsikke og safflor olje, spesielt hvis de er merket ”kaldpresset” eller ”expeller-pressed”. Ikke stek flerumettede oljer, som mais, soya og solsikke, på høye temperaturer, de skal heller ikke brunes eller ryke.
Smør er tillat. Margarin bør unngås, ikke grunnet karbohydratinnhold, men fordi de vanligvis inneholder transfettsyrer (hydrogenisert fett), som er helsefarlig. (Noen typer ikke-hydrogeniserte margarintyper er tilgjengelig i helsekostforretninger).
Du trenger ikke ta bort skinn og fett fra kjøtt eller fugl. Laks og andre kaldvannsfisk er glimrende kilder til omega-3 fettsyrer.
Vær oppmerksom på at å forsøke en lavfett versjon av Atkins Ernæringsmessige Tilnærming vil forstyrre fettforbrenningen og avspore vekttapet ditt.

Kunstige søtstoff
Du må selv finne ut hvilke søtstoff som fungerer for deg, men følgende er tillatt: sucralose (Splenda™), sakkarin, cyclamat og acesulfam-K. Naturlige søtstoff som ender på "-ose," som maltose, fruktose, etc., bør unngås. Men, enkelte sukker alkoholer, som maltitol, påvirker ikke blodsukkeret og er aksepterte.

Sakkarin har blitt inngående studert, og skadelige virkninger oppsto i laboratorie forsøk når det ble gitt til rotter bare i høye doser. The Food and Drug Administration (FDA) har fjernet sakkarin fra listen over kreftfremkallende stoffer, avgjørelsen er basert på grundig gjennomgang av medisinsk litteratur og National Institute of Science sin uttalelse om at ”det ikke er noen klar sammenheng mellom sakkarin og kreft hos mennesker.” Det kan trygt brukes i moderate mengder, det vil si ikke mer enn 3 pakker per dag.

Vi fraråder bruk av aspartam fordi kliniske observasjoner har vist redusert vekttap hos enkelte individer. Urten stevia er av Næringsmiddeltilsynet (og FDA) bare godkjent som kosttilskudd, ikke som søtstoff.

Det beste på Atkins er sucralose (Splenda™), det eneste søtstoffet som er laget av sukker. Sucralose er trygt, uten kalorier og hever ikke blodsukker nivået. Det har vært brukt i Canada i flere år, og FDA godkjente det nylig etter å ha gjennomgått mer enn 100 studier som er utført over de siste 20 årene.

Men husk at hver pakke med sukker erstatning inneholder omkring 1 gram karbohydrat, så ikke glem å inkludere det i din daglige total.

Aksepterte drikkevarer
Pass på å drikke minst 2 liter vann per dag, inkludert:

  • Filtrert vann
  • Mineral vann
  • Kilde vann
  • Vann fra springen I tillegg, kan du drikke følgende:
  • Klar eller mørk buljong (ikke alle merker; les etiketten)
  • Club soda
  • Kremfløte eller matfløte (begrens til 2-3 spiseskjeer daglig(30-45ml); regn med karbohydratene)
  • Koffeinfri kaffe eller te*
  • Lettbrus laget med sucralose (Splenda™); pass på å telle karbohydratene
  • Kullsyreholdig vann med essens smak (det må stå "ingen kalorier" og bør ikke inneholde aspartam)
  • Urte te (usøtet)
  • Sitron eller lime juice (legg merke til at hver inneholder 2.8 gram karbohydrat per 30ml); begrens til 2-3 spiseskjeer. *Overdrevet inntak av koffein kan gi ustabilt blodsukker og bør unngås av dem som mistenker at de er avhengige av koffein. Alle bør prøve å unngå koffein. Korn drikker (kaffe erstatninger) er ikke tillatt. Alkoholholdige drikker er heller ikke tillatt under induksjonen; de som inneholder lite karbohydrater kan brukes i moderate mengder i sener faser om du velger det.

Matvarer med spesielle hensyn
For å ha litt ekstra variasjon, kan du spise 10 til 20 olivener per dag, en halv liten avokado, 30ml seterrømme (2ss) eller 90ml usøtet kremfløte (6ss), så vel som 2 til 3 spiseskjeer med sitron eller lime juice. Men vær oppmerksom på at disse matvarene noen ganger kan redusere vekttap hos noen personer, og kanskje må unngåes de første 2 ukene. Hvis det virker som at vekten går sakte ned, så modererer du ditt inntak av disse matvarene.

Matvarer som forenkler hverdagen
Selv om det er viktig at du primært spiser ubehandlede matvarer, så vil noen kontrollerte karbohydrat produkter gode å ha hvis du ikke har mulighet til å finne passende mat, ikke har tid til å lage mat eller trenger en kjapp snacks. Flere og flere produkter lage sunne produkter som kan spises under induksjonsfasen på Atkins. Bare husk på 2 ting:

  • Ikke alle produktene er like, så sjekk etiketten.
  • Selv om disse matvarene kan gjøre livet på Atkins lettere, så pass på at du ikke overdriver. Husk du må alltid følge reglene for induksjonen.--

Dette er en oversettelse av:
atkins.com/Archive/2001/12/15-464579.html
Denne norske oversettelsen er © HP @ karbojunkie.com


#26

Aadna sa for siden:

hehe , blir aldri lei den maten der ! beste som fins da ?!!
men har det noe og si helse messig om jeg kun spiser egg og bacon?


#27

Fridolina sa for siden:

jag kan nesten garantere 100 % att du kommer å gå lei!!!!!!!:D viss du varierer mere,så er det mindre sjanse att du "sprekker"...
[color=red][/color]
viss det har noe å si helsemessigt,låter jag noen annen svare på ..
Men jag trur ju ikke bacon er så veldigt næringrikt kjøtt då.. :p
du kanskje kan prøve å ha egg å bacon till frukost,og vælja fisk,kylling eller en biff til middag... Å massa grønnsaker:)


#28

Nille sa for siden:

Om du spiser så ensidig er det absolutt ikke sunt for kroppen din. Den trenger mer variert næring enn det som finnes i egg, bacon, sopp, kinakål, agurk og paprika. Både kinakål og agurk inneholder store mengder vann og lite næring - og de enzymer og mineraler som finnes i sopp og paprika er ikke nok til å "støtte" kroppen i ketose.
[color=purple][/color]
Men du velger jo selv. At du blir lei er det ingen tvil om,men jeg tror kroppen din blir leiere først ! Bacon hver dag er OK, men ikke til hvert måltid. Og steker du det forsvinner jo store mengder av fettet også. Får du i deg andre fettkilder ? Det er jo viktig på Atkins.....
[color=#800080][/color]
Nåja, du bestemmer jo selv hva du vil spise - men det er på kanten å kalle dette for Atkins. Det blir liksom ukeblad versjonen..... I MIN bok står det iallefall at man skal spise variert. :)
[color=purple][/color]


#29

Aadna sa for siden:

okei takk!:D, skal varier på måltidene , men menner du at det er sunnere og spise bacon som ikke er stekt ? du skreiv (
(Bacon hver dag er OK, men ikke til hvert måltid. Og steker du det forsvinner jo store mengder av fettet også. Får du i deg andre fettkilder ? Det er jo viktig på Atkins.....)


#30

Nille sa for siden:

Joa, du kan godt steke baconet, men det spiller stor rolle hvordan du steker det. Om du steker det slik at det blir hardt og sprøtt - og mørkebrunt, - da er det ikke mye fett eller "godsaker" igjen. Da er det "stekt ihjel" om du skjønner hva jeg mener. Det er ikke galt eller farlig å spise det, men næringsmessig har det da liten verdi, på linje med all brent mat. Det beste er nok å steke det slik at det blir litt gyllent, men fremdeles er litt mykt....
[color=#800080][/color]
hilsen masa.......:D


#31

Aadna sa for siden:

okey, tusen takk for tipsa :)

Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.