< Tilbake til oversikten

Ang. cottage cheese

#1

AnnaV sa for siden:

Nå er ikke jeg på induksjon akkurat, men det er noe som alltid slår meg når jeg leser at man ikke bør spise cc på induksjon fordi det inneholder for mye karber.
Jeg har bodd i USA i 5 år (ikke nå, men 1996-2001) og husker cottage cheesen der, iallefall den magre varianten, der har de flere med forskjellig fett-og kaloriinnhold, inneholdt ca 5 karb pr 100 g. Den norske inneholder 1,5 g, så selv om en spise en hel boks a 300 gram, så blir det jo ikke mer enn 4,5 gram karbohdrat tilsammen. Kan dette være resultat av at Atkins jo tar utgangspunkt i amerikanske matvarer? At den norske cottage cheesen ikke er så ille på induksjon som den amerikanske?

Jeg bare lurer på hva dere andre mener om dette. Nille, du er jo en del i USA, har du noe formening om den norske kontra den amerikanske varianten av cc?


#2

Nille sa for siden:

CC er en ferskost, som man i tillegg spiser en god del av når man først spiser det. Det er en kjent sak at enkelte meieriprodukter som fløte, rømme og diverse meieriprodukter bør inntas med forsiktighet under induksjonen fordi de kan hemme vekttapet. Det er det samme med CC. Men den er ikke lett å begrense, siden det er vanlig å spise 100-200 gram omgangen av den. DERFOR skal man ikke spise den under induksjon.
[color=purple][/color]
Som sammenligning; Man drikker normalt ikke 2 dl fløte omgangen. Derfor er det lettere å begrense den til noen spiseskjeer, eller under 0,5 dl ! Et par SS CC blir litt lite liksom ! :D
[color=purple][/color]
Det har altså ikke noe med antall karber å gjøre, men med ostens virkning på kroppe i induksjonsfasen !


#3

jankph sa for siden:

Jeg vill ikke uttale meg om karbene, men en boks cc inneholder i underkant av 40g proteiner, og det er litt i overkant for et helt måltid (med mindre du trener aktivt og spiser denne like før eller etter treningen). For mye proteiner blir nemlig også lagret som fett.


#4

Nille sa for siden:

Kroppen klarer ikke å nyttegjøre seg mer enn ca. 30 gram proteiner pr time, men det skal mer til enn fattige 10 gram før protein omdannes og lagres som fett. Da er det snakk om flere hundre gram flere ganger til dagen. Det er ingen fare med normale mengder kjøtt/ost. Måltider med 30-40 gram proteiner er ikke noe problem, men faktisk hva bl.a Lindberg sine ernæringsfysiologer anbefaler !


#5

jankph sa for siden:

OKOK..jeg trekker tilbake litt av påståeligheten min. Det var ikke meningen å skremme AnnaV med 10g for mye protein, men som du sier, kroppen kan ikke nyttiggjøre seg mer protein per time, og da er det jo like greitt å ikke spise mer enn det kroppen faktisk kan omsette.


#6

auroraborealis sa for siden:

Når jeg var yngre og trente med vekter så lærte jeg at man kunne spise nærmest ubegrenset med proteiner, det kroppen ikke klarte å bruke forsvant med avføringen.
I ketolyseboken står det også at kroppen bruker mer energi på å fordøye proteinet fordi det er komplisert å fordøye samtidig som man mister protein med avføringen pga kroppen ikke rekker å fordøye det.
Det står også i ketolyseboken at protein omdannes ikke til fett...


#7

Fjonken sa for siden:

Nå ble jeg forvirra her. Jeg har alltid trodd at overskuddet av proteiner blir lagret som fett, men at de proteinene som faktisk blir forbrent krever mer energi i forbrenningsprosessen enn karber og fett.


#8

jankph sa for siden:

Vitenskapen strides kanskje litt om dette, og jeg siterer bare det jeg har lest i Rob Faigin's bok, som igjen har en rekke vitenskaplige henvisninger. Her sies det at også inntak av for mye protein fører til økt insulinproduksjon, på samme måte som inntak av for mye karbohydrater, men i langt mindre grad, i foholdet 1:3, dvs. at karbohydrater øker insulinnivået 3 ganger så my som proteiner gjør. Men, inntak av protein øker også utskillelsen av glukagon, dvs. motvekten til insulin. Insulin fremmer fettlagringen, mens glukagon fremmer fettforbrenningen. Protein gjør altså litt av begge deler, men først og fremst det siste. Og det er riktig at det koster kroppen mye energi å forbruke protein. Samtidig er det jo slik at kroppen ikke kan nyttiggjøre seg mer enn 30-50g protein per time, så hvorfor spise mer enn det uansett...hvorfor proppe kroppen med mer enn den kan bruke...?? Jeg bare spør.


#9

auroraborealis sa for siden:

Tja... Det metter jo veldig godt selv om kroppen ikke klarer å fordøye alt. Hvis kroppen i tillegg bruker mer energi på å fordøye det, så ser ikke jeg problemet her...
Men nå har ikke jeg lest så mye om akkurat dette bortsett fra det jeg leste i ketolyseboka og det jeg hørte i mine yngre dager når jeg trente.
Gjerne korriger meg hvis det er flere som har lest om proteinene i ketolyseboka og tolket det på en annen måte.
Jeg velger nå å tro at proteinene er en medvirkende årsak til mitt vekttap...


#10

donjuanwannabe sa for siden:

Hvorfor diskutere dette? Vi som spiser lavkarbo får ikke i oss for mye proteiner. Vi blir jo mette! Det er vel ett problem hvis du spiser for mye fettfattig kjøtt som f.eks. kyllingfilet o.l. Dette er kanskje heller noe å diskutere for de som spiser proteinpulver i tillegg til det vanlige de spiser?


#11

jankph sa for siden:

Tja, det finnes flere veier i lavkarbo-verdenen og når man kutter karbene kan man enten økte fettandelen eller proteinandelen. For mye protein og for lite fett er ihvertfall ikke bra, synes nå jeg. Men, alle er forskjellige og må finne ut hva som funker best selv.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.