OM det er flere som meg der ute, som ELSKER kinesisk mat, og som VIRKELLIG har savnet en søt chili-saus (som sur-søt saus) så er dette deres lykkedag.... Jeg laget en i går av en oppskrift jeg fant på nettet, og det er den absolutt BESTE søte chilisause jeg har smakt - garantert. Og det helt uten sukker!
Jeg har lest og lest på innholdsfortegnelsen på alle typer chilisaus det finnes i hele bergen, tror jeg, for å kanske en dag, en vakker dag , finne en uten sukker, men de fleste har sukker og vann som ingrediens 1 og 2 - og vi vet jo alle hva det betyr...
I alle fall, her er oppskriten:
1 kopp vann
1 kopp riseddik (jeg kjøpte ren på innvandrersjappe, den på safari hadde sukker i seg)
3/4 teskje revet ingefær fra pose
1 ts revet hvitløk (kjøpte sånn pasta på glass)
2 ts sterk revet chili - også pasta fra glass
2 ts ketchup (iduns uten sukker)
2 ts bindemiddel - johannesbrødkjernemel eller agar agar funker
flytende natreen
Kok opp vann og riseddik. Bland de andre ingrediensene, utenom bindemiddelet og natreen, sammen i en kopp eller skål, tilsett når vannet og riseddiken koker, og la det hele putre sammen i ca 5 min.
Tilsett bindemiddelet, rør godt inn, og la putre i ett minutt eller to til. Trekk av varmen, la stå i en 10 min til det får kjølt seg litt, og tilsett flytende natreen - her skal det en god dæsj til, jeg brukte to korker.
Brukes til kylling, svin, wok (jeg lagte med minimais, vannkastanjeg og brokkoli - alskens grønnsaker kan jo brukes. Det var så godt at jeg satt og jublet for meg selv på kjøkkenet... Seriøst, om du er glad i kinesisk mat vil dette kunne bli fast inventar i kjøleskapet. :D
Dytter litt på denne .....
Er oppskriften til en middag eller en "hel flaske" ?
Kan sausen oppbevares i kjøleskap dersom man ikke bruker alt på en gang?
agar-agar, en blanding av polysakkarider (karbohydrater) som framstilles av visse rødalger, har stor evne til å oppta vann. En a.-løsning stivner til en elastisk masse. Brukes derfor som næringssubstrat ved bakteriedyrking og som tilsetningsstoff i næringsmiddelindustrien.
Jeg har laget denne før med jbkm, siden den er såpass spicy så merkes smaken veldig lite. (jeg takler heller ikke den). Men må innrømme at jeg brukte en ts maizenna nå sist... Ble ikke mange grammene, og jeg brukte bare litt av sausen. Men den var tynn da.. :rolleyes:
Virker ikke som om det er så mange som har testet denne. Jeg elsker chilisaus, og bruker den på en omelett jeg lager så å finne et sukkerfritt alternativ hadde vært perfekt. Jeg skal teste denne i alle fall. :)
Kopper som mål er noe jeg hater. I alle fall når resten av oppskriften går på ts osv. Gi meg mål i desiliter! :D
Denne ble kjempe god!!! Å slimete konsistens skal d jo være på sursøtsaus.. Jeg fant ikke riseddig jeg da, brukte vanlig brun.. Stinket som F***, men smakte uansett kjempe godt :D
Jeg lagde søt chilli-saus i går og hadde den i en scampirett... Det jeg lurer på er om det går bra å varme sausen etter at søtstoffet er tilsatt? Jeg turte ikke å gjøre det ettersom jeg ikke visste om smaken ville endre seg...
Hvis noen lurer på retten jeg lagde så gjorde jeg sånn:
Delte en halv brokkoli i buketter, en halv rød paprika (for fargens skyld) og varmet dette i en stekepanne. På slutten av steketiden tilsatte jeg de ferdigkokte og ferdigrensede scampiene, la på lokk så alt ble varmt. Chillisausen kan enten blandes med de andre ingrediensene eller serveres ved siden av.
For de som kan, serveres naturris ved siden av (jeg serverte dette til mannen min som ikke er på lavkarbo)
Jeg kan visst ikke lese oppskrifter for tida. Jeg brukte først fiberhusk, det blei en geleklump. Syns smaken var litt for sterk. Så i forsøk nr. 2 brukte jeg 1 ts chilli og 3/4 ts hvitløkpure. Jeg hadde brukt opp all riseddiken min i førsteforsøk, så denne blei med vanlig eddik, og det gikk bra.
Går det an å fryse denne sausen? Disse glassa med hvitløk- og chillipure får jeg ikke brukt opp innen 4 uker, så jeg ser for meg en stor kjele som jeg fryser ned i passe porsjoner.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.