< Tilbake til oversikten

Søt chili-saus

#1

AnnaV sa for siden:

OM det er flere som meg der ute, som ELSKER kinesisk mat, og som VIRKELLIG har savnet en søt chili-saus (som sur-søt saus) så er dette deres lykkedag.... Jeg laget en i går av en oppskrift jeg fant på nettet, og det er den absolutt BESTE søte chilisause jeg har smakt - garantert. Og det helt uten sukker!
Jeg har lest og lest på innholdsfortegnelsen på alle typer chilisaus det finnes i hele bergen, tror jeg, for å kanske en dag, en vakker dag , finne en uten sukker, men de fleste har sukker og vann som ingrediens 1 og 2 - og vi vet jo alle hva det betyr...
I alle fall, her er oppskriten:

1 kopp vann
1 kopp riseddik (jeg kjøpte ren på innvandrersjappe, den på safari hadde sukker i seg)
3/4 teskje revet ingefær fra pose
1 ts revet hvitløk (kjøpte sånn pasta på glass)
2 ts sterk revet chili - også pasta fra glass
2 ts ketchup (iduns uten sukker)
2 ts bindemiddel - johannesbrødkjernemel eller agar agar funker
flytende natreen

Kok opp vann og riseddik. Bland de andre ingrediensene, utenom bindemiddelet og natreen, sammen i en kopp eller skål, tilsett når vannet og riseddiken koker, og la det hele putre sammen i ca 5 min.
Tilsett bindemiddelet, rør godt inn, og la putre i ett minutt eller to til. Trekk av varmen, la stå i en 10 min til det får kjølt seg litt, og tilsett flytende natreen - her skal det en god dæsj til, jeg brukte to korker.

Brukes til kylling, svin, wok (jeg lagte med minimais, vannkastanjeg og brokkoli - alskens grønnsaker kan jo brukes. Det var så godt at jeg satt og jublet for meg selv på kjøkkenet... Seriøst, om du er glad i kinesisk mat vil dette kunne bli fast inventar i kjøleskapet. :D


#2

Siljevanilje sa for siden:

det hørtes veldig digg ut. må prøve det en eller annen gang. :ja:


#3

Nille sa for siden:

Noen etterlyste denne !


#4

Robyn sa for siden:

Nå har jeg laget denne, og det virker som om to ts johannesbrødkjernemel ble i meste laget? :confused:

Det er i allefall ikke saus-konstistens på den, mer grøt konsistens.

Jeg brukte vanlige kaffekopper med vann og riseddik, er det feil?

Håper noen har tips til meg, hadde gledet meg til wok med denne sausen i kveld.


#5

Jabba sa for siden:

Dytter litt på denne .....
Er oppskriften til en middag eller en "hel flaske" ?
Kan sausen oppbevares i kjøleskap dersom man ikke bruker alt på en gang?


#6

trillian78 sa for siden:

Hva er agar agar? Og hvor får man tak i det? (liker ikke JBKM)


#7

trillian78 sa for siden:

Fant det:

         <aside class="bbquote">
agar-agar, en blanding av polysakkarider (karbohydrater) som framstilles av visse rødalger, har stor evne til å oppta vann. En a.-løsning stivner til en elastisk masse. Brukes derfor som næringssubstrat ved bakteriedyrking og som tilsetningsstoff i næringsmiddelindustrien.

Ikke aktuelt da altså :(


#8

Jabba sa for siden:

Noen andre som har testen denne ?


#9

Carisma sa for siden:

Jeg har laget denne før med jbkm, siden den er såpass spicy så merkes smaken veldig lite. (jeg takler heller ikke den). Men må innrømme at jeg brukte en ts maizenna nå sist... Ble ikke mange grammene, og jeg brukte bare litt av sausen. Men den var tynn da.. :rolleyes:


#10

trillian78 sa for siden:

Det er ikke smaken jeg reagerer på. Det er konsistensen. Det blir liksom så slimete :o Heller tynn saus da...


#11

Kitt sa for siden:

:ja::ja::ja:

Ikke godt med JBKM i saus når den klistrer seg til ganen!:nei::nei::nei:


#12

saxpia sa for siden:

Noen som har prøvd denne med annet søtningsmiddel enn natreen?

Søt chilisaus er jo bare så utrolig godt :sikle:


#13

Kanutten sa for siden:

:ja: :ja: :ja: (enig altså!!!!)


#14

sma sa for siden:

Virker ikke som om det er så mange som har testet denne. Jeg elsker chilisaus, og bruker den på en omelett jeg lager så å finne et sukkerfritt alternativ hadde vært perfekt. Jeg skal teste denne i alle fall. :)

Kopper som mål er noe jeg hater. I alle fall når resten av oppskriften går på ts osv. Gi meg mål i desiliter! :D


#15

Kitt sa for siden:

I Norge er en kopp halvannen, 1 1/2, dl!
Er det amerikanske tall, er det noe annet som jeg desverre ikke husker


#16

Yonah sa for siden:

En amerikansk cup= 2.25dl ;)


#17

Kitt sa for siden:

Takker!:suss:
Nå må jeg skrive det ned, tror jeg! Men hvor?
Jo, i den store ketolyse-kokeboken min, tenker jeg!:D:D


#18

Flittige bie sa for siden:

Åhhh denne skulle jeg ha hatt i dag da jeg woket elsker og kina mat


#19

sma sa for siden:

Takk for oppklaring! :klem:


#20

Iset sa for siden:

Hadde du elskeren og kinamaten i samme gryte? :eek:


#21

Carisma sa for siden:

Finanskrise kanskje? Tar proteiner der man får det? :lol:


#22

Life_Tone sa for siden:

Denne ble kjempe god!!! Å slimete konsistens skal d jo være på sursøtsaus.. Jeg fant ikke riseddig jeg da, brukte vanlig brun.. Stinket som F***, men smakte uansett kjempe godt :D


#23

morthy sa for siden:

Jeg lagde søt chilli-saus i går og hadde den i en scampirett... Det jeg lurer på er om det går bra å varme sausen etter at søtstoffet er tilsatt? Jeg turte ikke å gjøre det ettersom jeg ikke visste om smaken ville endre seg...

Hvis noen lurer på retten jeg lagde så gjorde jeg sånn:

Delte en halv brokkoli i buketter, en halv rød paprika (for fargens skyld) og varmet dette i en stekepanne. På slutten av steketiden tilsatte jeg de ferdigkokte og ferdigrensede scampiene, la på lokk så alt ble varmt. Chillisausen kan enten blandes med de andre ingrediensene eller serveres ved siden av.

For de som kan, serveres naturris ved siden av (jeg serverte dette til mannen min som ikke er på lavkarbo)


#24

kamp sa for siden:

Denne laget jeg i går :) Brukte fersk chili og hvitløk.


#25

Camz sa for siden:

Mmmmm, skal prøves i dag :D


#26

engasjert sa for siden:

Tusen takk :)

Skal prøve.


#27

Sjokoladegris sa for siden:

Jeg finner ikke riseddik. Noe annet jeg kan bruke? :)


#28

Carisma sa for siden:

Finnes på alle innvandrerbutikker stort sett


#29

sistegang sa for siden:

Jeg kan visst ikke lese oppskrifter for tida. Jeg brukte først fiberhusk, det blei en geleklump. Syns smaken var litt for sterk. Så i forsøk nr. 2 brukte jeg 1 ts chilli og 3/4 ts hvitløkpure. Jeg hadde brukt opp all riseddiken min i førsteforsøk, så denne blei med vanlig eddik, og det gikk bra.

Går det an å fryse denne sausen? Disse glassa med hvitløk- og chillipure får jeg ikke brukt opp innen 4 uker, så jeg ser for meg en stor kjele som jeg fryser ned i passe porsjoner.


#30

Bixen sa for siden:

Nam, fantastisk! Nå har jeg en god dipp til kyllingnuggetsene også! :) Jeg brukte forresten vanlig Eddik fra Idun, og det ble bra!


#31

Moogie sa for siden:

Takk for oppskrifta! denne må jeg definitvit prøve meg på!


#32

Colt-pixy sa for siden:

Jeg tenkte jeg skulle prøve denne her en gang, for er det noe jeg savner er det søt chili-saus, men hvor mye er en kopp i dl?


#33

Carisma sa for siden:

1 US cup =2.36588237 dl iflg google :)

Jeg har et desilitermål (fra Nille) som det står cups på, men jeg glemmer alltid å sjekke hva det står på andre sida der dl står.


#34

Colt-pixy sa for siden:

Tusen takk!


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.