Jag får en hel del frågor om "fullkornsbröd". Själv äter jag inte bröd, men det finns bevisligen människor som klarar det. Så här skrev jag nyss i ett svenskt forum:
Här talas om bröd eller inte bröd, precis som om bröd vore en väldefinierad produkt. Men det är det inte. Äter man sådant bröd som bakades före valskvarnarnas tid, och rör sig som man gjorde före valskvarnarnas tid, så finns det goda förutsättningar (för en frisk person) att behålla både vikt och hälsa.
Äter man däremot sirapslimpa, med en fantasitext om grovt och fullkorn, eller Skogaholms nyckelhålsmärkta(!) sötlimpa så leker man med sin hälsa och sin vikt. Särskilt om man kombinerar skräpbrödet med ett modernt, stillasittande liv.
Är en brödskiva livsfarlig? Nej, det är den inte. Det spelar ingen roll vad man äter vid ett enstaka tillfälle, det må vara bröd, engelsk konfekt eller köpefrukt. Men brödätare har en tendens att vara brödätare. Det blir inte en skiva vid ett enstaka tillfälle. Det blir en skiva, eller en tallrik flingor eller en näve godis varje gång blodsockret går i botten.
Sådana matvanor bygger ohälsa.
Det bor en hundraårig gubbe en bit från mig. Han har murat sitt hus själv och förra året murade han ett rejält garage. Vid 99 års ålder! Hans pappa var kvarnägare och malde med stenkvarn. Kamraternas pappor malde med stålvals. När spanska sjukan kom smittades en massa ungar, däribland min hundraåring. Han tillfrisknade snabbt och hävdar att det beror på att näringsämnena fanns kvar i det bröd han åt. Kamraterna dog.
Mat og helse har skreve artikler om fordelane med ferskmalt korn og fermentering/spiring av korn. Både når det gjeld bedring av smak og næring og nøytralisering av ugunstige antibeitestoffer o.l.
Stor forskjell på brød bakt på sånt korn og den skiten me får i butikken.
Dette ble vel ikke så bra synes jeg. Sånn sett kan man lure på om
brød etc. er dårlig i dag vs gamle dager.........mens
annen mat er god nok........
ikke helt logisk.... det er jo andre forhold som gjør at noen ikke bør / kan ete brød, mens andre kan det galant.
Som et "tragisk" eksempel:
For 20 år siden hadde jeg en nabo på cirka 95 år som leste avisen uten briller, røykte som en svamp, syklet 2 mil daglig etter trafikert veg for å skravle med kompiser.....spiste mye brød og poteter og spagetti.
Ekstreme eksempler kan trekkes fram som argumenter for alt......
De fleste av oss er ikke som Jernfolka.
Når han syklet to mil hver dag så holdt han seg i form selv om han spiste mye karber. Hadde ikke trengt å lagt om kostholdet du heller om du hadde mosjonert like mye fra du var liten.
Det illustrerer like mye det at tåler man noe, så tåler man noe.
Trening hjelper null niks om du spiser mat kroppen din ikke vil ha.
Kalorier betyr veldig lite i motsatt tilfelle. Eter jeg såkalt vanlig mat, inklusive kornprodukter og grønnsaker og frukt, raser jeg opp uansett.
Ellers holder jeg meg "fin".
Jeg har alltid trent og vært idrettsaktiv, i alle år. Se nedenfor.:cool:
Til orientering ligger min treningsmengde på cirka 12 timer i uka vinterstid og det doble på sommerstid og et sted over midten høst/vår --- dette av lidenskap. Men vektmessig hjelper det null om maten er etter karboanbfalingen av "ekspertene"
Lagt om kosthold har jeg gjort flere, det går alltid bra, men skeis om man går tilbake til det såkalte "normale".
Så da så.:)
Jeg er helt enig i at trening alene ikke gir vektnedgang. Men jeg mener det virker mot fettlagring. Men har du en annen erfaring så gjelder dette ikke deg. Det er mange andre ting som virker inn som allergi, stress og matvaner.
En versjon av 'brød' er pizza ... for meg er det enten bake m bakepulver eller 0 pizza. (p.g.a gjæren).
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.