Hei, for en tid siden leste jeg denne artikkelen, og begynte å lure litt. Hvordan i alle dager klarer man å få så høyt blodsukker at man for ketoacidose, om man følger en Atkins-diett?
Er det JEG som misforstår noe, eller det bare skremselspropaganda uten rot i virkeligheten? Nå hadde jo vedkommende dame en del andre "lidelser" også da...
Problemet ligger i at ordene er veldig like. Ketoacidose er noe man kan få som diabetiker, og dette er potensielt livsfarlig. Ketose er det som skjer på lavkarbokost, og er altså helt ufarlig. Det er jo lett å tro at ketose er kortversjonen av ketoacidose, akkurat som bil egentlig er kortversjonen av automobil.
Enig, og selv om mange vet forskjellen (legen min lærte meg forskjellen da jeg fikk diabetes for en del år siden), så skjønner man jo at enkelte misforstår.
Det som er sikkert er at damen ganske sikkert ikke har fulgt Atkins - iallefall har hun ikke lest boka ! Hun har muligens fulgt avis/kortversjonen med kun kjøtt & fett og ikkeno mer. Som kjent skal man spise endel andre ting også, bl.a. grønnsaker - og vann er lurt å drikke ! :rolleyes:
[color=purple][/color]
Torkil skrev et utmerket svar på artikkelen som sto i flere aviser:
Fedon har rett i en del av sin forklaring, - men burde vite mer om Atkins enn han viser til i sitt svar. Han vil ikke assosieres med Atkins, og bygger dessverre på noe utdatert info. (Sannsynligvis den norske utgaven som er basert på Atkins 1992). Atkins er jo ikke bare induksjonsfasen/vedvarende hvor man er i ketose på induksjon og delvis på vedvarende. Det er da man legger til frukt, resten av belgfruktene (en del belgfrukter kan man spise på intro og) og korn som han etterlyser. Det finnes to faser til på Atkins - og han har ikke fått med seg at Atkins Vedlikehold er omtrent identisk med hans egen "diett" - noe flere av hans egne oppdaterte kursledere bekrefter.
[color=purple][/color]
Torkil er den legen som vet mest om ketose her i landet. Så når det gjelder den delen av spørsmålet ditt lar jeg hans svar tale for seg.
[color=purple][/color]
:D
Jepp, og har fått svar på det jeg lurte på... Blir jo litt som om jeg blir påkjørt i morra... Det er ikke det at jeg spiser lavkarbo som gjorde at jeg ble påkjørt - men avisene hadde sikkert klart å vinkle det slik. :)
Llikte godt det hun venninna di skrev i et annet innlegg, om Korrelasjon vs. kausalitet:)
Det er sikkert mange som ikke vet forskjellen også, så for ordens skyld setter jeg inn en liten forklaring jeg har postet tidligere:
MEN ER IKKE KETOSE FARLIG ?
Det er ikke farlig å være i ketose på en lavkarbo diett. Kroppen vår er laget for effektiv bruk av ketoner som brennstoff når det ikke finnes glukose. Ketose blir ofte blandet med et lignende ord, ketoacidose. Ketoacidose er en livstruende tilstand for diabetikere. Og det handler ikke om keto- delen av ordet, men acid – syre. Det er syreforgiftning av blodet og skyldes opphopning av ketosyrer i blodet på grunn av alvorlig insulinmangel. De vanligste årsakene er ved nyoppstått type 1 diabetes og i tilfelle hvor mennesker med type 1 diabetes får annen sykdom med feber som øker behovet for insulin. I slike situasjoner vil blodsukkeret være høyt (over 15 mmol/l) og man finner sukker og ketonsyrer (ketoner) i urinen. Uten behandling vil man raskt blir alvorlig syk med bevisstløshet (diabetes koma). Kombinasjonen høyt blodsukker, sukker og ketoner i urinen bør føre til at man straks kontakter lege. Det er altså det høye blodsukkeret og syreforbindelsen som er farlig. Ketonene er en del av bildet og er et resultat av tilstanden – IKKE årsaken. Diabetikere med type 1 diabetes kan trygt følge en ketogen diett for å ta av fettvekt, men under nøye oppfølging av lege da blodsukkeret må holdes lavt og stabilt.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.