Her kommer et lite kjerringråd til de som sliter med fordøyelsen...
Allerede på begynnelsen av 1900-tallet fant man ut at gelatin bedrer fordøyelsen av korn, bønner, kjøtt og melkeprodukter, og hjelper med å normalisere magesyre. I 1905 skrev en forsker ved Universitetet i Bonn at gelatin forsterker den beskyttende membranen i mage-/tarmsystemet og hindrer "skade" som følge av dårlig fordøyelse. I 1937 fant Francis Pottenger ut at matvareintoleranser ble bedre eller helt borte med gelatin i dietten.
Jeg har hatt en del vondt i magen selv, og testet ut mange kosttilskudd mot dette, men ingen har vært så effektive som gelatin. En teskje gelatinpulver før maten fungerer helt genialt. Billigere enn det går det vel ikke an å gjøre det? Jeg vil anbefale alle som sliter med fordøyelse og matvareintoleranser å prøve det ut.
Kilde: "Eat Right 4 Your Type Hype", A review by Sally Eauclaire Osborne, M.S.
Tror du litt gele laget av saft og gelatinplater vil virke på samme måte? Da kunne man jo plutselig si at gele til dessert var sunt!
Hvordan tar du dette gelatinpulveret forresten? Oppløst i varmt vann? Eller rørt i kaldt vann? Da vil det vel ikke løse seg opp men bli nesten som en slimete masse . Tror jeg hadde hatt problemer med å få i meg det.:eek:
Da kan jeg jo lage sån kokkosbollemasse og spise det før maten med goood samvittighet. :D (stivpisket eggehvite med litt fruktose eller annet søtstoff med 3 gelantinplater i).
Jeg har bare tygd og spist det jeg. Litt vanskelig å svelge men... :rolleyes: Har prøvd å røre det ut i varmt vann også, men det ble bare ekkelt.
Det funker jo like bra å lage gele av det. Har gjort det noen ganger. Kjøpt frosne bær på butikken og hatt oppi. (Bare for de som tåler klumper i geleen. :)) Problemet er bare at man vanligvis spiser dessert etter maten, og gelatinen bør helst tas før. Men det er uansett ikke usunt.
Jeg har også lest om noen som laget saus med gelatin i. Jeg tror det var fra "Nourishing traditions" av Sally Fallon og Mary Enig. Har aldri prøvd, men det kan jo være noe for de som er glad i saus.
Kabaret var en god idè Guro! :ja: Bare at jeg aldri har likt det...:o Men for andre altså...
Hva kan en ha i en kabaret da? Ligger det noen oppskrifter her inne? Kansje jeg kan ringe til mamma, hun er så flink til å lage sånt.
Naai, er ikke helt sikker. Tror det hjelper til å bygge opp (eeh... jeg husker ikke det norske ordet) "intestinal lining". Altså det beskyttende laget i magesekken og tarmen. På den måten er det en del allergifremkallende stoffer som ikke slipper igjennom, og tarmen blir ikke like lett irritert.
Det tenkte jeg også. Litt sånn som poden vår som stadig får sånne sår i munnen, og har fått anbefalt en salve som hovedsaklig besto av et slags gummistoff og alovera som skulle ligge seg som et beskyttende lag.
Her i huset pleier vi å koke en svær gryte med kraft i helga, sånn at vi kan bruke den hele uka, denne kraften inneholder gelatin, den blir helt som gele når den avkjøles.
Billig er det også, vi kjøper kraftbena fra en slakter, den står ikke framme i butikken, men hvis man spør tar han det fram og selger det til 10 kr kiloen. Det er bare å putte de i en stor gryte og helle på vann med litt eddik i til det dekker bena og koke dem i rundt 8 timer på svakest mulig varme, de skal syde. Man kan bruke andre ting til å koke kraft på og, feks, kyllingbein og kyllingskrog.
Med den kan man lage de deiligste sauser og gryteretter du kan tenke deg.
Jeg spiser forresten fortsatt gelatinpulver fra pakka. Er vanskelig å avgjøre helt hvilken virkning det har, men dårlig kan det ikke være. Spesielt å anbefale for de som har proteinintoleranser, siden det er med på å hindre at ufordøyde proteiner slipper over i blodstrømmen.
Jeg vil fortsatt anbefale Lises kokosboller også. :)
Artig tråd!
Jeg ville jo tro at vanlig løslig fiber vil gi samme effekt.
Ser ikke helt at gelatin vil gagne systemet over lengre tid.. men det er jo kjempe bra at det funker som noe temporary relief.
Etter jeg flytta til tyskland, så har de innfødte treningskompisene mine fått meg til å konsumerer:
Originally from southern Mexico, Central America and northern South America, the papaya is now cultivated in most countries with a tropical climate like India and the Philippines.
The primary use of the papaya is as an edible fruit. It is usually eaten raw, without the skin or seeds. The unripe green fruit of papaya can be eaten cooked usually in curries, salads and stews.
Papaya is rich in an enzyme called papain (a protease which is useful in tenderizingmeat) and other proteins. Its utility is in breaking down the tough meat fibers and it has been utilized for thousands of years in its native South America. It is included as a component in powdered meat tenderizers. Papaya enzyme is also marketed in tablet form to remedy digestive problems. Caution should be taken when harvesting, as papaya is known to release a latex fluid when not quite ripe, which can cause irritation and provoke allergic reaction in some people. The papaya fruit and leaves also contains carpaine, an anthelminticalkaloid which could be dangerous in high doses.
Women in India and Sri Lanka and other parts of the world have long used papaya as a folk remedy for contraception and abortion. Medical research in animals has confirmed the contraceptive and abortifacient capability of papaya, and also found that papaya has contraceptive effects in men as well.[1] Unripe papaya is especially effective, in large amounts or high doses. Papaya is not teratogenic and will not cause miscarriage in small, ripe amounts. Phytochemicals in papaya may suppress the effects of progesterone. [2]
The black seeds are edible, and have a sharp, spicy taste. They are sometimes ground up and used as a substitute for black pepper. In some parts of Asia the young leaves of papaya are steamed and eaten like spinach.
Excessive consumption of papaya, like of carrots, can cause carotenemia, the yellowing of soles and palms which is otherwise harmless.
Raw sauerkraut is an extremely healthy food. It is an excellent source of vitamin C, lactobacilli (even more than yoghurt), and other nutrients. However, the low pH and overabundance of lactobacilli can easily upset the stomach of people who are not used to eating raw sauerkraut. Sauerkraut provided a vital source for these nutrients during the winter, especially before frozen foods and importation of foods from southern countries became generally available in northern and central Europe. Captain James Cook always took a store of sauerkraut on his sea voyages, since experience had taught him that it was an effective remedy against scurvy. It is now known that the preservation of sauerkraut in an anaerobic environment (under the brine) keeps the vitamin C in it from being oxidized. There is some evidence [1] that indicates that kimchi and by extension sauerkraut may be used to treat avian influenza in birds. There is currently no evidence of its effects on human cases.
Sauerkraut is also a source of biogenic amines such as tyramine, which in sensitive people can cause adverse reactions [2][3].
[/INDENT]En ting er at det er mageregulerernde, men det er helt rått hvilket treningsutbytte man får.
Har aldri klart før å bli like ripped som jeg er nå(78kg, 9%bf), med samme styrke og utholdenhet. Før da var det stress å være ripped, sliten hele tiden osv..
Papaya er visstnok også kjent som skjønnhets frukt,
for those who cares :D
Jeg sleit også noe med magen før(løs mage), noe jeg er rimelig sikker på var pga proteinpulverene jeg konsumerte.
Jeg slutta med det, la om kostholdet, mer velbalansert og med friske enzymrike frukter(papaya,kiwi,ananas) til hvert protein måltid.
Jeg prøvde også denne FitLine yoghurten en tid tilbake, uten videre hell. har prøvd noen andre probiotiske yoghurter også, uten effekt. Funker sikkert for noen, men det å få probiotiske bakterier til å faktisk etablere seg i tarmslimhinnen har jeg liten tro på.
Jeg er litt fan av å spise gode ting via føde, istedet for å supplere med allverdens. Man kan spise så mye isolerte proteiner, vitaminer, mineraler, enzymer osv. men bio-tilgjengeligheten vil aldri bli den samme som the real deal.
mente ikke at gelatin var fiber, men at en type løslig fiber ville gi noe av den samme lindrende effekten.
uansett,
hvilken aminosyre profil har gelatin, og hvordan skal dette bygge opp tarmslimhinnen?
antall karbohydrater er proposjonal med alderen på papayaen, virkningsgraden til enzymene er derimot omvendt.
Er virkelig ikke på noe lavkarbo diett jeg.
Er mer bevisst på om jeg får tatt opp næringen eller ikke.
Lavkarbo dietter gir ofte mangel på kroppens tennplugger, nemlig enzymer, vitaminer og mineraler.
F.eks. du kan spise så mye rødt kjøtt du vil, men uten c-vitamin så spiser du deg glatt på anemi.
Jeg kommer ikke inn her for å banne i kirken, synes mye av det som forfektes er spennede.
Ønsker bare at folk skal tenke litt over hvor faktisk flaskehalsen til god helse faktisk ligger !
:ja: du har rett i det. Men så spørs det hva du mener med lavkarbo. (lavkarbo er pr definisjon mindre enn 160 karbohydrater pr. dag, dvs. ca 50 % av "et vanlig norsk kosthold".) Om du ser på det som slanke-dietter eller livsstil-endring. Det er to sider av samme sak. Diettene man slanker seg på ha dessverre den ulempen at man i tillegg til å spise riktig mat, og da spesielt grønnsaker, for å få i seg enzymer, vitaminer og mineraler, også MÅ ta kosttilskudd. Når man slanker seg vil kosten uansett ikke være optimal for de fleste. det er derfor det bl.a. ikke anbefales å være i ketose for lenge. Dessverre finnes det også her ekstreme versjoner som ikke mener det er like viktig med grønnsaker i kostholdet. De virker, men jeg vil iallefall aldri påstå at de er sunne - og derved anbefaler jeg de heller ikke.
Når man ikke er i ketose eller er på vedlikehold (eller Lindberg kost), dvs. at man har gjort en livsstil endring, er det ikke like nødvendig med all slags tilskudd. Men siden mat også, selv ren mat, stadig blir mer næringsfattig på grunn av jordsmonn og forurensning, trenger de fleste også tilskudd. Selv vedlikeholder jeg, og nå spiser jeg en god multivitamin, Omega 3 og kalsium med D-vitamin. For meg på min alder, og på vedlikehold er det nok. Men så spiser jeg store mengder og varierte grønnsaker i tillegg til fet fisk, fugl, fisk og skalldyr. Baker brød med frø og nøtter gjør jeg også. Jeg har for høye verdier av B-vitamin i blodet, sannsynligvis pga. alle grønnsakene, men ellers har jeg ingen målbare overdoseringer/mangler. Og anemi hadde jeg FØR jeg begynte på lavkarbo. Nå spør de meg om jeg vil bli blodgiver :)
Nå er det ikke store mengder enzymer, vitaminer og mineraler i sukker, hvitt raffinert mel, pasta ris og poteter (som i basis er det eneste vi ikke spiser) som ikke kan erstattes av andre grønnsaker, frukter, urter etc.
Det er bra å tenke over hvor flaskehalsen til god helse ligger. Dessverre er det sånn at mange ser ser blindt på hva vekta sier og ikke tenker på hva de gjør med kroppen sin. Det prøver vi å advare mot her inne. Noen hører etter, andre gjør det ikke.
Du banner absolutt ikke i kirka Jedi, vi trenger en oppvekker og impulser utenfra ! :D
Gelatin har en veldig rar aminosyreprofil, som består for det meste av Prolin og Glysin. Akkurat hvordan det skal kunne bygge opp tarmslimhinnen vet jeg ikke, men ideen kommer herfra:Book review: Eat right 4 your type
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.