og alle advarer mot at jeg kommer til å legge på meg igjen straks jeg går tilbake til kosthold med karber. Jeg har vært på Atkins i 3 måneder. Har et karboinntak på ca. 65 pr dag. Nå vil jeg forsøke å telle kalorier - kanskje samtidig. Noen som har gode råd, menyer eller lignende?:p
Jeg ville latt være å telle kalorier, tror ikke det er løsningen, men heller økt med 'sunne' karber som grønnsaker (ikke rotfrukter), nøtter, fullkornsprodukter med mye fiber, moderate mengder med frukt og bær...kort sagt, godt over til Fedon, tenkt mer på GI enn på kalorier og tillat meg selv å skeie ut litt, men tatt noen Atkins-dager eller en hel uke i etterkant hvis utskeielsen er blitt veldig stor. Det er mitt råd.
og at så lite karber ikke er sunt i lengden. Jeg opplever også at kuren har gått veldig mye utover mitt (ellers) balanserte humør og tror nok at jeg har fått en start på kuren og nå etterhvert vil over på et kosthold med karbohydrater og proteiner i et mer balansert forhold. Jeg skjønner jo da at jeg kanskje ikke kan innta så mye kjøtt og skal rådet om sunne karber. Første dag på min nye kur starter i dag. :rolleyes:
Jeg tror heller ikke på at mye fett er så veldig bra, men det er jo heller ikke nødvendig på Atkins og jeg har ikke inntatt så mye fett. Jeg har heller ikke kuttet ut kaffen og jeg har nytt en kurv jordbær hver eneste dag i sommer. Likevel har jeg gått ned i vekt - men antakelig mye senere enn om jeg hadde holdt meg på 20 karber om dagen. :syklubb:
Man skal spise en god del fett på atkins ;)
Og fett er bra for kroppen, men forutsetningen for å kunne spise mye fett er at du spiser lite blodsukkerøkende mat.
Men om du velger flere karber må du også kutte på fettet. Og trives du best med det selv, så er kanskje det det viktigste... :)
Hmm... En artikkel publisert i Muscle Media. Hvorfor vil du tro på det i stedet for å tro på Atkins, som behandlet tusenvis av pasienter med et kosthold med lite karbohydrater?
Jaja, det er jo den enkeltes valg. Uansett må man finne et kosthold som man selv føler seg vel med. Bare din egen kropp vet hva den har godt av å spise. Allikevel ville jeg ikke gitt opp lavkarbo etter tre måneder. Det er flere her inne som har gått på lavkarbo i årevis og føler seg sunnere og friskere enn noen gang.
Kan bare sitere det fornuftige Aline sier her :)
Vi må nok alle finne den beste måten å gå ned i vekt for oss. Selv spiser jeg mer karbohydrater enn mange her inne, men det er bla fordi jeg føler at jeg har det bedre når jeg ikke er i ketose. Det innebærer at jeg kanskje går saktere ned enn andre, men det får så bare være.
Jeg er generelt skeptisk til "artikler" som ikke inneholder en eneste kildehenvisning, og som ikke har en eneste vitenskaplig referanse...
Det viktigste, og som flere er inne på, er å sette seg såpass godt inn i hvordan din egen forbrenning og ditt eget kosthold henger sammen, at du kan gjøre det som er best for det:) Og det ønsker jeg deg lykke til med!
Jeg kan anbefale Lindberg som en mer ballansert kur. Men fokus på lav GI, heller en å telle karbohydrater. Men da er det viktig å holde igjen på fettet.
For det første er Atkins ikke en kur, det er et kosthold, en kostholdsendring. Og for mange en livsstil. Atkins Vedlikehold er hva du gjør det til selv. Du kan godt komme opp på et par hundre karber pr dag på Atkins vedlikehold. (men dette står det dessverre ikke noe om i den norske utdaterte utgaven av boka, som bygger på 1992 utgaven av originalen. For korrekt info om dette må du lese enten revidert og ny utgave "Dr. Atkins New Diet Revolution" fra 2002 eller senere eller evt. "Atkins for Life" - begge på oroginalspråket....) Atkins Vedlikehold er i praksis det samme som Lindberg kosthold. Så om du ikke trives med Atkins vil jeg anbefale Lindberg. Der er det fokusert mindre på fett enn på Atkins, men etterhvert har de nærmet seg hverandre i og med at Ikke heller Lindberg lenger advarer mot mettet fett. Han har fått med seg nyere forskning som viser at bildet er noe mer nyansert.
Når det gjelder fett er det kun transfett som er skadelig for deg. Alt annet er sunt og godt for kroppen. Selv har jeg levd på lavkarbo kosthold mer eller mindre siden 1982 og alle tester viser at jeg er friskere enn noen gang. Jeg tør påstå at jeg har fått store helsemessige fordeler av dette kostholdet. Hvis lite karber i lengden ikke er sunt vil jeg gjerne vite hvordan min kropp/hud/hår/negler ser såpass bra ut og hvorfor mine tester vister perfekte verdier...... Og hvorfor jeg er friskere nå enn da jeg var 25. Jeg vil også gjerne vite hva som er så sunt med det jeg IKKE spiser, nemlig poteter, pasta, ris, hvitt mel og sukker. Men det er det aldri noen som kan svare meg på gitt :rolleyes: Jeg har et sunnere og mer variert kosthold enn noen andre jeg kjenner i RL, det er iallefall sikkert ! Det bekrefter også legen min, som egentlig var i mot lavkarbo...
[color=#800080][/color]
I form pleier å være et OK blad, selv om de ikke har så god greie på lavkarbo kosthold. Mye av det som står om lavkarbo i bladet inneholder dessverre en del feil, selv om det er positivt vinklet. Men de kommer seg stadig. Artikkelen du viser til stammer ganske riktig fra Muscle Media (kilden til artikkelen) - og det gjør meg også skeptisk. Med mindre du driver med mye muskeltrening/kroppsbygging er ikke dette råd som kan gjelde "hvermansen" - og selv de som driver med kroppsbygging begynner å se at det finne andre måter å gjøre ting på.
Men det er DEG handler om her og hva DU velger å tro/stole på. Det kan bare du selv avgjøre. Du må finne et kosthold som funker for DEG, uavhengig av hva andre mener..... og er løsningen for deg det å telle kalorier så må jo det være helt greitt ! Cluet er bare at du bør ha riktig informasjon om lavkarbo/Atkins kosthold før du gir det opp... :)
Tusen takk for veiledning. Jeg ser jo at det er vanskelig å både holde eg på et lavt karboinntak og et lavt kalorinivå. Hittil i dag er jeg kommet til 1093,- kcal og 64 karber. Jeg har en innarbeidet (u)vane å ta en atkins proteinbar ved to tida - det kvikker opp sammen med en kopp kaffe og sammen med to karbiser til lunsj blir jo det et høyt kaloritall.
Jeg må nok over til mere fullkornsprodukter tenker jeg - og da ryker vel karbetallet høyere.
Det er vanskelig å fatte dette med fettrikt kosthold. Det viktigste er at man ikke blander sukker/fett. Det er jo fullt mulig å bruke Grete Roede-modellen å gå ned i vekt. Det har jeg gjort mange ganger...
Problemet er vektøkningen som kommer etter Grete Roede. Jeg kan gå sulten i 2-3 måneder, men ikke i 2-3 år. Derfor må man trene ganske mye for å svi av energien fra sukker/stivelse. Men det er jo også fullt mulig! Det finnes ikke fete syklister eller eliteutøvere på ski. Men se på dem 10 år etter! Ikke alle er sylfider lenger da. Og se på Lasse Kjus/K.A.Aamodt som begge to må kunne kalles aktive. De trener mye, men klarer ikke å svi bort brødet og pastaen ned bakken.
Poenget er at med lavkarbo/høyfett får man kroppen til å brenne sitt eget fett. Pluss det fettet du putter i munnen. Insulinet får stabile arbeidsforhold, og alarmbjellene(les blodsukkersvingningene forsvinner) og kroppen vet etter en tid at det kommer mat. Og ergo frigjøres lite insulin for fettlagring.
Men artikkelen du viser til er "rett" nok den om du brenner fett og sukker med hard trening. Men hva spiser bodybuildere? Det tror jeg du skal se nærmere på. det kreves ulidelig selvdisiplin å spise magert kjøtt, drikke protein, og diverse andre næringsstoffer. Er det sunt?
Og hvis du spør en eldre kar om hva de spiste da de drev hardt skogsarbeid, så får du noe slikt til svar(jeg har spurt flere): "jo vi hadde med kjøtt og flesk i skogen, for ellers klarte vi ikke arbeidsdagen.
Det er vanskelig å velge, men okke som må du finne din vei. Lykke til!
Som så mange har sagt her så er det du sommå finne ut hva som er bra for deg og din kropp... Jeg har valgt en retning som går ut på lav GI-mat, samt lavt på fett. Jeg føler skjelden sult, og går sakte men sikkertned i vekt...
se litt på Lindberg, elller søk på nettet og finn ut litt om Eyton og F2-plan dietten hennes. Jeg anbefaler deg å lese om de forskjellige filosofiene før du bestemmer deg.
Det er fremdeles et svært lavt karbetall per dag sammenlignet med et 'normalt' kosthold. Dessuten er det jo få karber per måltid går jeg ut fra, og DET er like viktig, om ikke viktigere, enn totaltallet.
Deilig med backup. Tårene avtar......:nedfor: Her kommer jo forskjellen tydelig til uttrykk. Jeg skal i prinsippet legge på meg av 2650 kcal på en stillesittende dag foran pcen. Nå kan jeg bare håpe på at jeg likvel ikke legger på meg med 73 karber. :spent:
hvis en person spiser etter det som er et norsk anbefalt kosthold, hvor mange karber får en i seg da? bare lurer jeg.. er det snakk om tusenvis eller hundrevis..
Mulig at teorien min blir noe feil her, men hvis en gjennomsnittlig person har et maksimalt glykogenlager (les:karbelager) på 300 - 500g, avhengig av muskelmengde, mer kan rett og slett ikke lagres, og hvis man da spiser 300g pluss karber om dagen, vil det som oftest være et overskudd av karber i kroppen, med mindre man trener mye i løpet av dagen og bruker mer karber enn man tilfører, og da er det ikke rart at disse ekstra karbene omdannes til fett og sakte men sikkert øker vekten...sukk. Ok, for enkelthets skyld har jeg sett bort fra økt insulin og derav økt fettlagring og alt det der, men i prinsippet er det vel dette som skjer? Med andre ord, 73g karber ER ingen grunn til bekymring når man er på lavkarbo i utgangspunktet ?
I "Bedre uten brød" anbefales det jo 72 gram karbo pr dag og så mye fett/proteiner som skal til for å bli mett. Så da er vel 73 gram perfekt da.
Du får prøve deg frem noen uker å se hva du tåler :)
:eek: :eek: :eek: Det vil si nesten 110 kg i året! :eek: :eek: :eek:
Og det er de som spiser etter rådets anbefalinger, "alle" vet at folk i dag spiser mer sukker og karber enn det "anbefalte" behovet.
Jeg tror jeg skal gå over til en mer balansert diett selv. Delvis fordi vektnedgangen nå har stagnert og delvis fordi jeg har lyst på en mer "fresh" diett, og ha større muligheter når jeg ikke er hjemme. Jeg kommer til å slutte å telle gram, karbohydrater, osv., fordi jeg føler at det blir litt manisk.
Hva tror dere om å karbe opp litt nå et par dager? Er det OK for å få i gang forbrenningen igjen?
Selv følger jeg delvis 'Natural Hormonal Enhancement' av Rob Faigin. Her følges strikt lavkarbo, men med to oppkarbingskvelder i uken, f.eks. dag 3 og dag 7, og det bør i alle fall gå minst to hele dager på lavkarbo mellom karbekveldene. Her kan du i utgangspunktet spise tilnærmet ubegrenset mengde SUNNE karber som siste kveldsmåltid, f.eks. grovt brød, ris, pasta, eller du kan skeie ut med søtsaker og godis. Meg passer dette utmerket, fordi jeg noen kvelder har lyst på noe godt, kanskje en øl eller to, eller jeg er ute på reise og har ikke alltid tilgang til lavkarbomat, men husk, måltidet skal være nesten bare karber, minst mulig fett og proteiner, ikke mer en 10-20g av det. Om dette passer for deg vet jeg ikke, men jeg har har bare gode erfaringer. NB, det har ikke økt min vektnedgang, men jeg bruker den mest fordi jeg trener en del og føler at detgår bedre med ihvertfall noen karber innabords, og fordi jeg går tilbake til lavkarbo dagen etter skjer det heller ingen fettlagring av de ekstra karbene
Du SKAL spise balansert på Atkins. Det er hva du gjør det til. Som jeg har sagt tidligere så tror jeg du ligger for lavt i karber og at du vil ha stor nytte av å øke. Men det lønner seg å øke forsiktig. Litt om gangen. Å karbe opp har av en eller annen grunn ikke funket særlig for de på ren Atkins. Men det er jo mulig det funker for deg. Lurer på om det kanskje kunne passe for deg med EAT eller evt. Faigin's opplegg. Begge bruker jo oppkarbing/spisedag. Men jeg ville ha forsøkt iallefall en oppkarbing før jeg bestemte meg da. Funker den kan du jo vurdere videre.
[color=purple][/color]
Cluet er at du skal finne noe som passer akkurat DEG !
Nei, jeg tror heller ikke at ren karbing i en dag eller to ikke hjelper det grann på Atkins. I verste fall skifter kroppen tilbake til sukkerforbrenning i stedet for fettforbrenning, og man er tilbake på start. Hensikten med NHE eller disse karbekveldene er å ikke sulte kroppen helt for karber men samtidig opprettholde ketosen. Men som Nille sier, prøv EN gang først og se hva som skjer.
Jeg skal ikke ha noen drastisk oppkarbing, men jeg kommer nok til å kose meg litt denne uken. Jeg var nettopp på butikken, og dette må være den mest forsiktige utskeielsen noen gang ;) Resultatet ble: Fiberrik m/solsikkekjerner, smøreost (0 % karb), grov leverpostei (6 % karb), 86 % sjokolade, lett-is fra Hennig-Olsen.
Jeg kommer nok til å ende opp med noe à la Lindberg tenker jeg :)
Det er jo veldig bra å ha dette forumet og alle dere mer erfarne å støtte seg til, kjenner meg tryggere på at jeg ikke kommer til å gå tilbake til gamle synder nettopp pga. dere :D
"I millioner av år var vi samlere og jegere. Vi eksisterte på korn, grønnsaker, frukt, bær og et og annet dyreslakt. Kostholdet bestod av over 70 prosent naturlige, fullverdige, av glykemiske og mineralrike karbohydrater. Men etter hvert som den sosiale evolusjonen tok over for den biologiske evolusjonen (det desperate behovet for å være slank - med en gang!), har mange av oss byttet ut den naturlige matkjeden med lettvinte løsninger, et kosthold som gir oss det vi ønsker i dag, og som betaler seg gjennom morgendagens helse... og morgendagens fysikk. Det jeg refererer til her, er høy-protein/lav-karb dietten."
I alle dager? Kommer dem med reinspikka løgn eller er dette sant? Vet at homo sapiens ikke har levd i millioner av år i alle fall :D
Spiste mennesket korn for mer enn 20'000 år siden? Jævla kipt å knaske tørre korn er det ikke? Kankke tenke med at dem lagde baguetter og frokostblandinger hehe
Vet ikke hvor de har infoen fra, men riktig er det vel knapt nok. De har tydeligvis ikke fått med seg steinalderen i historietimen, og iallefall har de ikke skjønt hva lavkarbo er. Er det noen som spiser ren mat og grønnsaker er det jo oss ! Våre forfedre spiste lavkarbo de. Nettopp fordi ris, pasta, poteter, raffinert sukker, hvitt mel, stivelse, transfett og e- stoffer fantes på den tiden. Kanskje det et trykkfeil eller dårlig utrykksmåte. De spiste iallefall ikke 70% karbohydrater !!
Skuffende fra bladet, siden de faktisk har skrevet positivt om lavkarbo tidligere !
Før i tiden så var det TN som ga ut det bladet, men de syntes det var for useriøst, så de kuttet det ut. Jeg har mange MM og det morsomme er at de motsier seg selv hele tiden. Jeg har et inntrykk av at det er mer eller mindre profilerte byggere som skriver sin versjon av "sanheten" om kosthold og trening. Artiklen er forøvrig full av fakta feil. Nesten alle de negative tingene som står om lavkarbodietter er ting som man normalt vil forsvinne i løpet av de første 14 dagene på dietten.
Atkins vedlikehold er for meg en veldig balansert diett, men det høres ut som om Lindberg kan være tingen for deg.
Men den artikkelen ville jeg ikke umiddelbart tatt for god fisk...Jeg har spist 20 g karber daglig i et halvt år nå, og er verken trøtt eller energiløs. Men, men - det fins jo mye motstridende forskning ute og går, så det får være opp til hver enkelt hva man vil tro på. Jeg vil likevel anbefale Atkinsbøkene, om du ikke alt har lest dem. :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.