< Tilbake til oversikten

Fructan og irriterte mager

#1

StineK sa for siden:

Har lest mange artikler om at personer som tror de ikke tåler gluten i kosten kanskje heller er i den situasjonen at de ikke tåler fructan.

Finner ikke noe på norsk om dette - men masse på engelsk. F.eks. denne:

draxe.com/fructans-fructan-intolerance/

For min del ble det en gledelig overraskelse at magen ble mye bedre da jeg begynte med lavkarbo.

Etter mye prøving og feiling innså jeg at brød/hvetemel bør jeg unngå. Fikk så meg testet for cøliaki - men det har jeg heldigvis ikke.

Spiser jeg lavkarbo og unngår hvetemel har jeg det som sagt mye bedre - men av og til er det noe jeg reagerer på. Leser at fructan finnes i mat jeg av og til spiser mye av på lavkarbo: løk, kål og mandler. Så mere testing og prøving må vel til.

Er det andre her som tester ut slikt?


#2

Yonah sa for siden:

Ja, jeg reagerer på fruktaner. Da jeg falt v ketogent for noen år siden, måtte jeg spise strikt lav fodmap. Å være på ferie der de vil servere glutenfritt brød var vanskelig, for nesten alt av glutenfritt brød inneholder feks erteprotein og andre ting om jeg reagerer på.

Det jeg kjenner når jeg er tilbake på ketogent igjen, er at jeg tåler litt større mengder av blomkål, løk osv. På lav fodmap med stivelse i kosten kunne jeg spise en dusk blomkål og ligge hele natta med vondt i magen. Nå kan jeg spise 150g, så lenge jeg ikke slenger på med løk og masse hodekål samme dag. Jeg må fortsatt passe på totalen hver dag.

Jeg prøvde meg på en halv ovnsbakt løk i høst, det var ikke lurt, det var for mye. Et par ringer løk på hamburger går greit.

Og epler, kjære vene. Ingen her i huset har glemt siste gangen jeg spiste et eple. Jeg hadde vondt i magen i 3 dager, med skikkelige kramper og luft.

Ellers er jeg laktoseintolerant, men det er ikke så stort problem, det er bare å spise laktosefritt eller ta en laktasetablett.

Og jeg må holde meg unna hvitløk, det er en skikkelig versting, så ikke noe tørket hvitløk i mitt tacokrydder.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.