Med Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom som hyppigst opptrer i nedre del av ileum (del av tynntarm) men kan forekomme i hele mage-tarmkanalen
behandling rent kostmessig bør være proteinRIKT og fettFATTIG da en vanlig komplikasjon er steatorè (tilstand med fettrike, løse og omfangsrike avføringer med malabsorpsjon)
Jeg vet at folk med Ulcerøs Colitt ikke skal spise grove grønnsaker og rødt kjøtt, da det er vanskelig å fordøye dette for disse pasientene.
det er helt sikkert mulig å leve lavkarbo med morbus Crohn, men da må man velge en FETTFATTIG variant, og det er i tilegg viktig å følges opp av lege.
Dette står det ganske mye om i boka "Bedre uten brød". Lavkarbokost er SVÆRT gunstig for disse sykdomstilstandene. Les hva forfatterne skriver! Ikke hør på leger som aldri har satt pasienter på et slikt kostregime - hør på de legene som har gode erfaringer med det :)
Ang lavkarbo så vet jeg ikke, men jeg vil tro det er gunstig. MEN jeg vil bare komme med et tips: VITA BIOSA!
En kamerat av meg har hatt Chrons hele livet og har hatt et rent helvete, helt til han (som faktisk var skeptisk til slikt) begynte med Vita Biosa! Han ble 90 % bedre og kunne slutte med kortisonkurer og diverse, ble faktisk et nytt menneske!
Han har vært uten i små perioder, og blitt skamdårlig igjen, helt til han har fått kjøpt seg ny flaske og tatt det, da har det gått 1-2 dager så er han blitt helt symptomfri igjen!
Og når leger flest ikke vet om fordelene med lavkarbomat for denne pasientgruppen ... mener du likevel at man skal lytte til legene? Hallo!!! Det er en tysk lege som har skrevet boka jeg refererer til. Les side 133 - 141 i "Bedre uten brød"! Hvilke andre behandlingsmetoder (uten bivirkninger) gir 80 % symptomfrihet? Jeg begriper ikke at man kan overse slike resultater bare fordi leger flest ikke har peiling!
Hvilke studier kan du vise til, jeef-micro, som viser at lavkarbokosthold IKKE er heldig for denne pasientgruppen?
Bare for å presisere: 80% av pasientene ble helt symptomfrie på lavkarbomat (de fikk ikke 80% bedring). Hvilke andre behandlingsmåter gir så gode resultater?
Ja, jeg vet ikke helt om jeg ville ha satt min lit til fagfolk som kan mye om SYKDOMMEN men lite om ernæring. De fleste leger setter jo sin lit til SEF's anbefalinger, uansett sykdom. Spis lite fett og mye karbo, det er svaret på alt, uansett sykdom og uansett helse. Jeg legger iallefall ikke livet mitt i hendene på folk som ikke har satt seg litt mer inn i ting.
Nå er det leger som er svært oppdaterte på den fronten og da, men ikke mange nok.
Jeg synes faktisk det er ubegripelig at leger ikke er mer interessert i og oppdaterte på sammenhengen mellom ernæring og helse. En hel drøss med sykdomstilstander kalles jo livsstilssykdommer (med rette), og så skal løsningen ligge i medikamenter og feilslått ernæringslære? Hvem er det legene er i lomma på? Handler det til syvende og sist om makt og stadig mer profitt til legemiddelprodusentene - og næringsmiddelindustrien? Prestisje i ernæringsdiktatoratet? Hvem tjener hvem?
Jeg vet at det finnes leger der ute som følger med. Jeg vet at jeg banner i kjerka nå. Men hællemåne! Se dere om! Hvor ofte møter ikke vi lavkarbo-ere motstand fra folk som BURDE vite bedre? Hvor lenge skal vi måtte trykke labresultatene med de strålende blodverdiene våre opp i ansiktet på "eksperter" som mener at vi spiser oss til tette årer og hjertesykdom? Når skal folk VÅKNE?
Ja, lege Knut Flytlie hoppet jo av denne "korrupte karusellen" og startet privat praksis i Danmark, fordi han syntes det var helt vanvittig hvor mye legene ble tilbudt fra diverse legemiddelfirmaer for å anbefale den og den medisinen til pasientene. Når en lege kan få feriereiser og bonuser for å sette en pasient på kolesteroldempende istedetfor å heller la personen forandre livsstil, så er jo valget enkelt for mange leger, desverre.
Jeg sier ikke at vi ikke skal stole på legene, men litt sunn fornuft i bakhodet er alltid greit å ha med seg, og jeg syns det er altfor mange som legger ALT i hendene på legen(e) sin(e) uten å selv ta litt ansvar for egen helse. Jeg har verdens beste fastlege (som faktisk anbefaler lavkarbo) men allikevel sjekker jeg alltid opp mest mulig om min egen tilstand før jeg går til legen for endelig bekreftelse og evt. medisinering. Og kostholdet tar jeg meg av selv, siden jeg jo egentlig kan mye mer om det enn legen min.
Nå har ikke jeg noen alvorlig sykdom heller da, men jeg vet jo at de fleste leger fraråder fett når man feks. har operert vekk galleblæren, men det er mange på Eat-kurs og lignende som faktisk lever enda bedre på lavkarbo-høyfett enn på det kostholdet legen har foreskrevet, som feks denne dama her:
Unskyld meg Ebbamor, men jeg har da aldri sagt at disse pasientene ikke skal spise lavkarbomat... Jeg sier bare at de bør gjøre det i samråd med legen sin.
Grunnen til at jeg mener dette er rett og slett for at dette er en alvorlig diagnose...
det jeg skrev om morbus crohn tidligere her var fra lærebøkene mine i sykdomslære, og var kun rene faktaopplysninger.
Du må ikke legge på folk uttalelser de ikke har kommet med
Jeg sa bare at et SAMARBEID med legen er viktig og det gjelder uansett kosthold man velger å følge med denne sykdommen.
Og den forskningen du viser til... hvor mange pasienter ble fulgt opp? hvordan ble studien utført? hvem sponset den? Og jeg sier ikke her at jeg ikke tror på den, for jeg har stor tro på lavkarbokosthold. Jeg tror bare ikke det er alt...
Ja, det ser jeg du sier. Og det synes jeg er et dårlig råd, i og med at legen høyst sannsynlig vil fraråde et slikt kostregime. Å samarbeide med noen som ikke kan noe som helst om det, og som til og med er imot det? Neitakk. Og joda, det finnes sikkert unntak. Og å overvåke selve sykdommens utvikling mens man eksperimenterer med kosten, er sikkert en god ide. Men det var liksom ikke helt det jeg trodde du mente?
Og lærebøkene har alltid rett? Og forteller den hele og fulle sannhet? Hmmm ...
Les boka. Jeg aner ikke hvordan studien ble utført, men alt som skrives i boka er solid dokumentert (ni siders kildehenvisninger på slutten av boka). Det var sikkert noen kjøttfebønder som sponset studien! :p Hællemåne! En lege tjener ikke penger på at pasientene hans blir friske av å spise naturlig mat! En av grunnene til at det forskes altfor lite på effekten av naturlig mat, er jo nettopp at det ikke FINNES kapitalsterke interessekrefter som vil tjene på at menneskene spiser slik kost. Et paradoks, spør du meg!
Nei, lavkarbokosthold er heller ikke ALT. Men du verden, så mye sykdom vi ville spart menneskeheten for om vi ikke hadde stappa i oss så mye sukker og kunstig mat! Jeg synes det er strålende å lese i "Bedre uten brød" hvor mange sykdomstilstander som avhjelpes (uten bivirkninger!!!) av lavkarbokosthold. Og dersom denne tyske legen og hans amerikanske medforfatter skulle komme til å tjene gode penger på at boka blir solgt i kjempeopplag, så kunne intet glede meg mer! Jeg håper også Sten Sture og Torkil blir steinrike av å spre det gode budskap ut til folket. Det har de jaggu fortjent!!!
Mitt poeng er: det finnes faktisk "enkle" løsninger på kompliserte sykdomstilstander. Det virker ikke for absolutt alle, men med så gode resultater er det da jaggu verdt et seriøst forsøk? Livsstilssykdommer handler om at vi mennesker ikke lever i pakt med den naturen vi er skapt inn i. Da er løsningen snublende nær og logisk for meg: Legg om! Spis naturlig mat. Kroppen lyver ikke.
Jeg forstår at du har et litt dårlig forhold til leger her Ebbamor, men de legene jeg har vært til i forbindelsemed pasienter eller meg selv, synes faktisk det er greit at pasientene prøver ulike måter å feks spise på for å takle sin sykdom. Jeg vet at leger ikke er så negative at de nekter en pasient å spise den maten de selv ønsker. Så det å bli fulgt opp av en lege når man har en kronisk og alvorlig sykdom er viktig. I forhold til den medisisnke delen av sykdommen ikke minst.
og om lærebøkene har rett det skal jeg ikke påståd, men det har søren meg ikke forskningen alltid heller... men akkurat her så skrev jeg jo bare om denne sykdommen og hvordan kroppen reagerer på den... viss du setter spørsmålstegn ved hvordan en Crohnspasient reagerer på fett, så håper jeg at ingen du kjenner eller gir råd til har denne sykdommen.
og du henviser her til en studie du ikke engang har kunnskaper om hvordan ble utført, og alikavel får jeg intrykk av at du mener at denne studien er den eneste riktige i forhold til morbus Crohn Hmmmmmmm ??
og som jeg sa i sted... Jeg har tro på et lavkarbokosthold, men akkurat i forhold til denne sykdommen her bør det være et lavkarbokosthold basert på mindre fett, da det ikke gir malapsorbsjon.
Jeg er selvfølgelig helt enig med Jeef; pasienter med Crohns bør spise i samråd med legen. Jeg kjenner en som dessverre lider av alvorlig crohns, noe som har resultert i at han gjvenlig har og må operere ut tarmerne, skylle de - og sette de inn igjen... Jeg trenger ikke å si at det er grusomt.
Man sier at lavkarbo er betennelses dempende, men man bør uansett konsultere behandlende lege når man har slike alvorlige sykdommer.
Vel ... så har jeg kanskje mer tiltro til leger enn jeg gir uttrykk for, likevel, da? For det er altså en lege som har skrevet "Bedre uten brød".
Når det virker for 80% av Wolfgang Lutz' pasienter med denne sykdommen, så virker det kanskje for 80% av andre pasienter også?
Hvilke andre tilnærminger gir så gode resultater?
Foreslår at du leser boka, du som kan lese den med "vitenskapelige" øyne. Det kan ikke jeg. Du kan sikkert også få noe ut av referanser og dokumentasjon. Jeg leser ikke med slike briller.
Skal stikke og låne den på bibloteket en dag, for Crohns er jo ikke en veldig vanlig sykdom, så jeg vil tro at denne studien ikke gjaldt så mange pasienter da, viss det var hans pasienter... men jeg skal låne boka, lese den og se om jeg finner de henvisningene han referer til...
Jeg har nemlig erfart at man ikke skal stole blindt på artikler kun for at de har referanser...
Av og til er motivene for å snakke høyt om funn man har gjort, viktigere enn all verdens referanser. Kall meg naiv, men jeg tror faktisk denne tyske legen ønsket å gjøre det beste han kunne for sine pasienter. Og han lyktes åpenbart. Selv om legemiddelindustrigigantene i Tyskland helt sikkert ville foretrukket at han hadde gitt paisentene medisiner.
Gleder meg til å høre hva du synes om boka! :) Den handler jo også mildt sagt om mye annet enn tarmsykdommer. :p
Man sier at lavkarbo er betennelses dempende, men man bør uansett konsultere behandlende lege når man har slike alvorlige sykdommer.
Dette skriver jag under på!! jag har mobus betchtrews..dvs betennelse i ledder,ikke i tarmen så som mobus crohns.
Jag førtalte min reumatolog att jag ville prøve med ketolyse-dieten,og dette var hun helt med på..man kan ju alltid prøve.
Men det er ju VELDIGT viktigt att diskutere med sin lege viss man har en kronisk-sykdom,vilken sykdom det en er..
Min betennelse dvs senkan har IKKE blivit bedre av lav-karbo..men det kanskje blir bedre etter vert,eller ikke..
Det er ikke alle som det virker betennelse dempende på..
[color=red][/color]
Mange sier att leger er så "firkantet", men VI må også passe på det.. âven om vi er på ett lav-karbo forum..
LAV-KARBO er supert på MANGE måter,men det hjelper ikke mot allt!!!
Jag liker en diskution her inne,men jag syns man kan vare litt mer ødmjuk når det handler om andre menneskers kropper å sykdommer...
ALLE ER VI OLIKA OG DET FINNS INGET FASIT SVAR!!!:p
Selvsagt skal man diskutere sykdommen med legen sin, det skulle da bare mangle. Jeg tror ingen her inne mener noe annet. Det JEG mener og synes er litt vanskelig, er at mange leger jo "automatisk" følger ernæringsrådets anbefalinger og vil jo ikke anbefale noe annet til pasientene sine. Ernæring er jo ikke akkurat "hovedjobben" til en lege, de skal jo konsentrere seg om sykdom og medisinering! Så JEG ville heller brukt egen kunnskap og lett opp info på nettet feks, enn å bare snakket med legen min om en spesiell type kosthold, da ikke alle leger kjenner til eller vil anbefale noe annet enn SEF sine råd.
Mamman min fikk Ulculøs Colitt (skrives det sånn da?), og har nå fjernet tykktarmen. Hun er nylig stomioperert, og er ikke helt iform enda. Plages bl.a. av veldig sur og tyntflytende avføring.
Jeg forsøker å fortelle litt om lavkarbokosthold, jeg da. Men hun vil ikke høre på meg. Ekspertene, les:legene, har gitt henne beskjed om å spise mye pasta og brød fordi det binder magen og skal gi henne "roligere" mage.
Jeg vet at det er endel matvarer hun skal være forsiktig med etter en slik operasjon, men det har hun ikke fått noen beskjed om fra legehold.
Så man kan jo begynne å lure litt........ Hva er de eksperter på liksom?
Nå er jeg ikke helt sikker på om lavkarbo er det helt optimale for henne. Men jeg blir litt oppgitt over at disse menneskene som enkelte ser på som guder, bare slenger ut av seg et par setninger nærmest i forbifarten.
Jeg skal lese "Bedre uten Brød" jeg:D
Og så har jeg plukket opp tipset om VitaBiosa! Det er notert:)
Du har rett i det,att det er viktigt att lete fram information, men jag skulle ändå ikke når jag har en kronisk sykdom begynne med en diet uten legens medvirkan..
Denne tråden begynnte med crohns symtom så jag må si att viss en crohns pasient får feil kost,så kan det bli katastrofala føljder!!!!
Kanskje lav-karbo kan hjelpe en del,som noen sier det står i boken om, men man må absolutt ikke" leke med elden" å eksprimentere med dette!!!
[color=red][/color]
Va med å ta med informationen man har funnit till legen sin å be han lese det? Då kanskje han førandrer mening!:p
[color=red][/color]
Men jag skjønner vad du mener Iset,men man må vare førsiktig speciellt med en tarm-sykdom:)
Jeg må presisere at ''bedre uten brød'' anbefaler å holde seg under 72g karbo så dette er ingen ekstremdiett og trenger neppe å følges opp av lege for å kunne følge dietten.
Er ikke sikkert jeg er helt med på hva du mener nå, eller så har jeg misforstått, men jeg trodde spørsmålet var om Mb Crohn og lavkarbo sånn generelt jeg...
Hvis årsaken til at du vil spise lavkarbo er for å reparere kroppen så holder det at du holder deg under 72g karbo for å få balanse i hormonene.
Hvis du vil hurtigere ned i vekt så bør en ned til 20g karbo.
Men det gjør da ingenting at en forteller legen at en passer på karbene. Legene er jo pålagt å fortelle om ernæringsrådets anbefalinger men legene forstår jo at det er lurt å begrense karbene og gjør det ofte selv.
Står det i boken att en kost med max 72 karbo og mere fett anbefalles(så som de fleste lav-karb kosthåll) eller bare det å dra ned på karb???
det er ju det med fettet Jag ,jeef og melanie (trur jag) reagerer skeptiskt emot når det gjeller crohns syndrom..Viss jag nå har oppfattet dette rett jeef å melanie....:p
Va sier boken kristian??
jepp det stemmer nok at en Crohns pasient bør unngå fett, da det kan ha store konsekvenser for pasienten om han/hun spiser fett... men det er anbefalt proteinrik mat til disse pasientene da, så det er jo på en måte lavkarbo, selv om det ikke er de "strengeste" av filosofiene man bør følge
Atkins anbefaler at du får oppfølging av lege hvis du er over 35 år eller har en sykdom.
De fleste vil nok gå ned i vekt på OE (bedre uten brød) men bare ikke så fort som på Atkins.
Ja nå er det en stund siden jeg har lest boken så jeg husker ikke hva den sa om fett og denne sykdommen. Ellers så er det sikkert noen her som har boka i hylla og som kan sjekke det, ellers så kan du sende en PM til Ziggy. Han er jo eksperten her på OE:) Men nå tar jeg ferie:cool:
Står det i boken att en kost med max 72 karbo og mere fett anbefalles(så som de fleste lav-karb kosthåll) eller bare det å dra ned på karb??? det er ju det med fettet Jag ,jeef og melanie (trur jag) reagerer skeptiskt emot når det gjeller crohns syndrom..Viss jag nå har oppfattet dette rett jeef å melanie....:p Va sier boken kristian??
Ja nå er det en stund siden jeg har lest boken så jeg husker ikke hva den sa om fett og denne sykdommen. Ellers så er det sikkert noen her som har boka i hylla og som kan sjekke det, ellers så kan du sende en PM til Ziggy. Han er jo eksperten her på OE:) Men nå tar jeg ferie:cool:
Kanskje EBBAMOR kan svare på dette då? VAD står det i boken Ebbamor?:p
Jeg har iallfall mistet all respekt for den vanlige skolemedisinen siden jeg begynte å intressere meg for lavkarbo og helse. Enten er de hjernevaket eller så er de rett og slett onde. Jeg har hatt nok av dårlig opplevelser med de folka der gjennom min egen familie.
Med noen av de ekte og ærlige naturterapautene jeg har snakket med mener at et lavkarbokosthold er bra for krohns pasienenter. Da spesielt det å kutte ut korn og belgfrukter, Og kun bruke upasteuriserte melkeprodukter. Og å ha et regelmessig inntak av fermenterte matvarer. Men det som overasket meg mest er at kokosolje ser ut til å ha en svært gunstig effekt på krohns pasienenter, det samme gjør kjøttkraft med mye gelatin i.
Jeg har hatt Ulcerøs Colitt i ca fire år nå.
Når jeg har snakket med leger og ernæringsfysiolog sier de bare at hver og en må finne ut hva man tåler eller ikke tåler men at endel ikke tåler melk så godt. Jeg har også fått beskjed (fra ernæringsfysiologen) om at loff er bra hvis man har ømtålig mage!!! :eek: (men det var fordi det kunne være vanskelig med mye fiber i syke tarmer)
I sommer fant jeg ut at jeg skulle prøve å legge om til lavkarbo kosthold fordi jeg vil ned i vekt. (noe som for noen kan høres rart ut siden man får høre at folk med UC og MC ikke akkurat er overvektige. Stemmer altså ikke alltid!) Først og fremst ville jeg kutte ut sukker og hvetemel men etter å ha lest masse her inne blir man jo både gira og inspirert. Formen min (colitten) hadde i lenger tid vært elendig men hadde lite med avgjørelsen om å gå over til lavkarbo å gjøre.
Uansett, jeg satt igang med atkinslignende kosthold, ikke strikt induksjon men close. Noen vil kanskje si jeg spiser litt for lite fett...?
I løpet av de første fem dagene var tarmen min en helt annen!
Det merkeligste jeg har sett! Hvorfor kunne ikke legene eller ernæringsfysiologen informere meg om dette???
I ettertid har jeg funnet ut at Elaine Gottschall har skrevet en bok som på dansk heter "Bryd den onde cyklus- en sund tarm gennem diæt". Dietten heter "Specific Carbohydrate Diet "
Etter det lille jeg har lest om SCD virker Atkins lettere gjennomførbart og så lenge colitten er så mye bedre er jeg fornøyd!
SÅ utrolig bra at du har funnet noe som hjelper for deg :) Det er ikke sikkert din ernæringsfysiolog er klar over dette... du får fortelle og snakke om dine positive opplevelser med dette neste gang du har time... kanskje det får opp øynene til en ernæringsfysiolog ;)
Jeg anbefaler å lese boka "bedre uten brød" for alle som har UC eller MC.
Her er et lite utdrag fra side 133/134 i "Bedre uten brød" fra forlaget Lille Måne -www.lillemaane.no
:
"Det er klar forskjell mellom Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Den førstnevnte kan omfatte hele tarmsystemet, mens den sistnevnte bare oppstår i tykktarmen og endetarmen. I motsetning til ulcerøs kolitt vil Crohns sykdom med stor sannsynlighet kunne helbredes i løpet av et halvt til ett år med karbohydratfattig kosthold, som regel uten komplikasjoner. De som er rammet av disse ganske likeartede tykktarmslidelsene, bør forsikre seg om at legen deres har stilt riktig diagnose. Crohns sykdom lar seg nemlig uten videre behandle med karbohydratbegrensning, mens ulcerøs kolitt krever mer tid, og det forekommer tilbakefall selv om pasientene holder seg strengt til dietten med 6 BE (brødenheter)".
"Bedre uten brød" Har jo hørt snakk om denne boka i andre poster også men visste ikke før idag at UC og MC er nevnt spesefikt.
Takk for tips! :)
Og jeg skal nevne lavkarbo for legen min som jeg snart skal til.
Jeg har time for utredning om operasjon men slik jeg har det akkurat nå ser det ikke ut til at jeg trenger operasjon! :D
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.