Mulig jeg hisser på meg en del folk nå, men jeg tar den sjansen:
Hvilke motiver har dere for å delta på lavkarbo.no?
Jeg undrer meg stadig over å lese innlegg fra åpenbare motstandere av lavkarbo-tankegang. Er dere spioner utskremt fra ernæringsdiktatoratet, rene kverulanter som elsker å provosere slike som meg ... eller hva?
For ordens skyld: Jeg er selv medlem her inne fordi jeg oppdaget lavkarbokostholdets positive innvirkning på min fysiske og mentale helse, og fordi jeg ønsket å være del av et "samfunn" der folk utveksler erfaringer og kunnskap om noe jeg ikke nødvendigvis finner forståelse for i verden "der ute" ... enn så lenge.
Jeg er her inne for å lære av folk som har mer erfaring med dette enn meg selv, og etterhvert også forhåpentligvis for å kunne inspirere andre ved å dele mine sparsomme, men etterhvert voksende erfaringer.
Jeg merker at det er en god støtte og inspirasjon å lese andre lavkarbotilhengeres innlegg her inne. Jeg er ikke alene om å fryde meg over denne måten å leve på! :D
Langt de fleste er også her inne av samme grunn som min, så vidt jeg kan bedømme. Men så er det innimellom noen, da ... som får meg til å lure.
Hmmmmmmmmmmmmm ... og så spørs det om jeg får noen svar?
Jeg har tenkt endel av det samme som du skiver Ebbamor. Det er frustrerende å møte motstand når en tror en er blandt likesinnede.
Endel av dem som kommer inn her kommer inn som nysgjerrige, og at de er skeptiske er jo naturlig. Men det som frustrerer mest er dem som har vært her lenge, og som kommer med uttalelser om at "stakkars ektefelle/barn kan jo ikke spise slik mat" (om vanlig lavkarbo). Som om det var sær mat, og ikke noe alle har godt av liksom... Som om det ville være fælt for kroppen til barna å la være å slå dem flat med blodsukkersjokk av boller og saft og is og kaker og poteter og hveteskiver med nugatti.
Jeg kan jo alltids svare vet du..:D selv om jeg er her av samme grunn som deg.
Ble ledet inn her av et annet medlem av "klanen" og har ikke angret en dag, selv om jeg har perioder hvor jeg slett ikke er så aktiv til å svare og engasjere meg i det som skjer her lenger.
Og jeg finner hele tiden ny inspirasjon og motivasjon . Dessverre har jeg hatt en laaaang periode nå, hvor kostholdet slett ikke har vært Lavkarbo og DET merkes. Alikevel, så kan jeg med hånden på hjertet si at hadde jeg ikke hatt dette forumet, så hadde jeg vært myyye lenger ut på jordet enn jeg er nå. Nå styrer jeg ihvertfall unna det meste.
Og som du sier; jeg merker det både på min mentale og fysiske helse når jeg sklir utpå eller omvendt.:p
Håper og tror jeg er tilbake på rett spor igjen om ikke så lenge...
Jeg er her fordi jeg trengte råd og motivasjon i starten. Og forsåvidt ennå. Og fordi jeg synes det er så mange hyggelige folk her, det er vel kanskje den viktigste grunnen nå. I tillegg til at det hjelper meg å passe på meg selv litt ved å skrive hva jeg gjør.
Jeg er kanskje ikke flink nok til å lese rundt på forumet, for jeg har ikke merket meg så mange lavkarbomotstandere her.. hmm...
Menneh.. ellers så tror jeg egentlig ikke at man er så slem om man gir unger boller eller nugatti en gang i blant. Eller det spørs jo selvfølgelig hvordan de reagerer på det, men jeg tror aldri at jeg har blitt direkte slått flat av det.. uten at jeg egentlig kan huske at vi fikk nugatti hjemme. Men mamma laga boller av og til, og hun lager verdens beste skillingsboller :)
Alle får blodsukkerstigning av maten de spiser. Noen kjenner det bedre enn andre, men alle får den samme kroppslige påvirkningen.
Det er jo klart forskjell på å gi noe av og til, og stadivekk, og det er forskjell på å servere det til unger på tom mage, og det å sørge for at ungen har et solid grunnlag med skikkelig mat først før de skal få noe sukkerholdig.
Jeg er på ingen måte fanatisk. Poden har fått is nesten hver dag i ferien, men ikke tale om at han får det uten å ha spist skikkelig mat først. Og det samme gjelder i besøk. Mat først, og så kaker. Hos farmor får han syltetøy på skivene, men brødet skal være grovt, og han skal først spise leverpostei. Jeg synes det er veldig viktig, og jeg synes det er trist når foreldre lar ungene spise loff med syltetøy og ikke sørger for at de får nok byggesteiner- fordi de mener at å sørge for nok proteiner blir fanatisk. Da har de faktisk ikke skjønt helsefordelen og det de har lest.
Er her utelukkende for å holde motivasjonen oppe or å nå målet mitt. Har fått mange gode råd og har hentet mye inspirasjon. Er ikke her for å provosere eller spionere
Jeg er kanskje en av dem som kan virke som en liten motstander... uten at jeg egentlig er det. :rolleyes: Grunnen er at jeg spiser lavkarbo, men følger F2-plan dietten, som er en lav GI filosofi. Jeg er ikke på noen måte motstander av lavkarbo, men av at folk blir så opphengt i sin måte å spise på, og at det er kun lavkarbo med minst mulig karber og mest mulig fett som gjelder. Dette er jeg ikke enig i, men jeg er enig i at det er sundt å spise på en slik måte at man holder blodsukret på et jevnt nivå... om du forstår meg
For min del så er det en medisinsk grunn til at jeg spiser som jeg gjør. Min normalvektige søster har ikke dette behovet, og da mener jeg at hun ikke lever usunt om hun spiser raske karbohydrater, eller poteter og ris til middag som hverdagsmat.
det er altså ikke kostholdet, men måten man fremstiller sin mening på jeg blir litt toppgitt over til tider...
Vel ... der er vi nok uenige. Jeg er overbevist om at det sunneste for mennesker - uansett vekt - er å spise et kosthold som er basert på ren, naturlig mat. Og med naturlig mener jeg slikt vi er skapt for å spise. Ikke raffinert, bearbeidet mat. Ikke sukker, ikke poteter, ikke brød. Og så videre. Med andre ord: Jeg tror at et kosthold basert på mye fett, nok protein og begrensede mengder karbohydrater er det optimale for mennesker. Uansett vekt.
(Men det var jo egentlig ikke dét denne tråden skulle handle om ...)
Litt dumt skrevet av meg... men jeg mener at for et normalvektig menneske er det ok å spise grovbrød, litt potet til hverdags og heller kose seg med raffinerte karbohydrater som sukker, loff og slikt av og til...
grov brød spiser jo ikke de fleste lavkarbere, men for en normalvektig som ikke har insulinressistes skader det ikke å sise grovbrød til hverdags, og ei og annen loffskive av og til. om dere forstår... man kan allikavell holde blodsukret stabilt
det jeg skulle frem til var at jeg spiser lavkarbomat for at det er det riktige for meg, men det betyr ikke at det er det riktige for alle andre...
De fleste lavkarbere jeg kjenner spiser grovt brød. Jeg tror litt av grunnen til at man missforstår hverandre er fordi man har et forskjellig bilde av hva en lavkarber er. Når jeg hører at noen spiser et lavkarbokosthold, så tenker jeg på en som spiser Lindberg vedlikehold. Med grovt brød og litt poteter og ris innimellom til middag og sånn. Jeg tenker ikke på dem som er i en aktiv slankefase på induksjon eller på ketolyse eller skaldemann.
Mitt "motiv" er å ha noen å kunne diskutere med, sammenligne resultater, oppskrifter, få og gi motivasjon osv. Ingen jeg kjenner sliter med vekten, og da er det greit å ha et mini-samfunn å støtte seg til. Jeg vet av erfaring at det er ganske vanskelig å gå ned i vekt helt på egen hånd, i alle fall over såpass lang tid som jeg kommer til å trenge.
Hei.
Jeg er her inne fordi jeg oppdaget at jeg visste forferdelig lite om lavkarbo kosthold. Har lært en masse, har AHA-opplevelser hver eneste dag . Jeg lærer faktisk mye av de diskusjonene hvor folk er veldig uenige også....for det er ikke rart at det blir krangel når det man har blitt prentet inn helt fra barnsbein av ikke er bra alikevel. For selv om vi som er her inne er enige i at lavkarbo er bra, selv har jeg aldri vært så god hverken psykisk eller fysisk som etter at jeg startet på ketolysekuren så må vi vel innse at foreløbig så er vi i mindretall i samfunnet?
Mitt motiv er å gå ned i vekt, ikke noe mer egentlig. Men så er det det da, at det er så mange oppegående folk her at denne sida tar mer tid enn beregnet ;)
Jeg er her for å lære mer (man blir jo aldri utlært), for å motivere meg selv, for å diskutere favorittemnet mitt - ernæring, for å møte "venner" og for å få tips og oppskrifter. Knallbra forum.
Jeg har også merket endel "motstandere" i det siste, og undrer meg litt om de vet hvilket forum de faktisk er på, om de tror de er på et generelt slankeforum, eller om de kommer inn for å prøve å "omvende" oss lavkarbere eller noe. Men egentlig tror jeg de er her for å lære mer, fordi de er nysgjerrige. :)
rene matvarer fra naturen slik som vår skaper mente vi skulle spise derfor "laget" han mat for oss slik at vi skulle spise det og holde oss friske;
kjøtt, fisk, fugl, egg
grønnsaker
bær
nøtter
frukt
smør
olivenolje og andre sunne oljer
krydder
urter
Men vi lever jo tross alt i 2006 så det er rom for utskjeielser, men bare noen ganger. F.eks. en gang i uka.
Hvis man derimot spiser fast 1-2 brødskiver hver dag i tillegg, eller 1 potet eller litt pasta fast nesten hver dag så blir det ikke lavkarbo for meg. Jeg vil heller kalle det ett sunnere og forbedret kosthold for de som spiste kanskje 3 brødmåltider før eller spiste mye ris og 3 poteter før til middag hver dag.
Men ernæringsrådet fraråder jo fortsatt fett og bryr seg ikke om du har syltetøy på skivene og sier at man har ikke behov for kjøtt/fisk-middagsmat hver dag engang. Det er ikke særlig balansert.
Jeg vil si det er stor forskjell på å spise to skiver med smør og leverpostei til frokost, og det å spise to skiver med syltetøy.
DWB: Det er lavkarbo det du beskriver, men det er veldig mange filodsofier innen lavkarbo, der noen er strengere enn andre, og man kan ikke diskvalifisere det ene eller det andre egentlig. Man spiser etter det kroppen trenger og spiser man mindre karber og lavglykemiske sådanne og blanserer med fett og nok proteiner i forhold til kroppsbehovet, så spiser man etter lavkarbofilosofien. (og det gjør man jo ikke akkurat når man spiser etter SEF sine anbefalinger og skyr fett og ikke tenker på proteinene, men det viser også at "lavkarbo" og SEF sine anbefalinger ikke er så ulike, og at det ikke skal være så fryktelig vanskelig å ommøblere litt på tallerkenen. )
Gammel vane er vond å vende heter det... og jeg tror det er mange som får et lite kultursjokk av lavkarbo-oppleggene når de har blitt innprentet ernæringsrådet og grete rohde/libra osv fra før tenårene. Særlig jenter. Hvor mange kurer har vi ikke prøvd opp gjennom tida?
Hvis jeg ikke hadde gått på Lindberg-kurs og fått endel aha-opplevelser og ikke minst dypere forklaringer på kroppens reaksjoner før jeg oppdaget sida, hadde jeg hatt vondt for å svelge endel av det jeg også. (både i bokstavelig og overført betydning.. :D )
Og nå har jo lavkarbo blitt en sånn in-greie alle har hørt om, så mange har nok veldig lite kunnskap om hva det egentlig er. Og derfor har de veldig lite referansepunkter før de dumper innom. Men gi de litt tid, så skal du se at de mest ihuga kranglefantene ender opp som predikanter. :D (ref. Iset's sure nabo.... :rolleyes: )
Og for min egen del, jeg har fortsatt en vei å gå når det gjelder å ta inn over meg alt, selv om jeg begynte å snuse på lavkarbo for over 2 år siden. Både i forhold til meg selv og ikke minst i sosiale sammenhenger.
Signerer. Det er så fint å kunne diskutere og lære om dele uten at folk synest jeg er "sær" i matveien. Som de fleste ikke-lavkarbere gjør når jeg sier neitakk til en sjokolade men gjerne tar litt ekstra krem...
Om det er sunt eller ikke kan vel diskuteres, men jeg synes dette er helt greit, jeg. Om folk ikke har noen problemer med det, så må de jo spise det de vil for min del uten at jeg skal sette noen pekefinger på det. Det er jo det jeg vil også - spise det jeg vil, uten at noen skal blande seg i det. Men folk som sliter med overvekt/andre plager burde jo helt klart bli gjort bevisst på hvilken innvirkning det de spiser har på kroppen deres.
Av det jeg har lest her inne, så synes jeg det er mest håning den andre veien - mot de som ikke vil spise så mye fett. Hva er grunnen til at vi tror at vi har alle svarene i dag egentlig? Er det ikke litt naivt å velge å tro på kun en type forskning, og at den pr i dag er fullstendig? Kommer man ikke til å finne nye sider/konsekvenser ved lavkarbo/høyfett i framtiden? Og startet ikke livet med bakterier? Og amøber osv? Er det naturlig å tro at mennesket stoppet å utvikle seg i steinalderen, og at vi derfor ikke tåler annen mat enn den vi hadde tilgjengelig da? Jeg vet ikke. Men det er ikke naturlig for meg å tro at vi vet alt i dag. Jeg "tror" jo på lavkarbo, og kan gjerne fortelle folk hvorfor jeg tror det er best, men de må likevel få gjøre det som de synes er best for dem. Folk må jo få lov til å leve med disse blodsukkersvingningene sine osv, om det gjør dem lykkelige å spise en bolle nå og da.
Nåvel.. vet ikke om jeg bevega meg litt utenfor tema nå, men jeg er her fordi jeg synes et lavkarbokosthold er best, og fordi jeg har møtt så utrolig mange hyggelige folk her. :)
Motivet mitt var i utgangspunktet at jeg ville gå ned i vekt. Dette forumet oppdaget jeg ved en tilfeldighet etter at jeg hadde begynt på Ketolysekuren.
Jeg synes det er et flott treffsted!
Her får jeg inspirasjon, hjelp og støtte. Og innimellom en god latter:D Her er det så mange flotte og positive mennesker!
Føler meg ofte alene i en lavkarbohverdag, og da hjelper det veldig å titte innom her.:)
Jeg havnet her etter å ha surfet på nettet fordi jeg ville vite mer om Skaldeman etter å ha sett ham på TV i januar år. Etter mine første forsøk med Skaldeman-kosthold ble jeg nærmest 'frelst' av lavkarbo-filosofien og føler meg hjemme i dette fellesskapet. Her har jeg funnet mange gode råd og tips og støtte på vei til et lettere og sunnere liv, og dessuten så er det litt morsomt å følge med (på sdelinjen) på alle diskusjonene og meningsutvekslingene her inne, og veldig spennende å følge med hvordan det går med de andre her, og bidra litt selv også, med de erfaringene jeg har.
Jeg er paa Slankenett og Fjonken er ogsaa der. Hun har i noen av sine innlegg nevnt dette forumet og generell nysgjerrighet paa lavkarbo filosofi fikk meg til aa lurke paa dette forumet for jeg registrerte meg.
Paa hjemmesiden for forumet sies det:
Nettstedet for deg som er nysgjerrig på et kosthold med lite karbohydrater. Enten du sverger til Atkins, Lindberg, Sears eller Poleszynski, så vil du alltid ha noen å spørre eller diskutere med i dette forumet. Ved å registrere deg som medlem kan du skrive din egen dagbok, lese andres dagbøker og være med i brukergrupper. Det er absolutt ikke bare karbohydrater som blir diskutert, men alt om kosthold, oppskrifter, kosttilskudd, trening, selvutvikling og helse generelt.PS: Forumet er kun brukerstyrt - her finnes ikke noe ekspertpanel.
Saa min grunn er at jeg forst og fremst er nysgjerrig. Jeg er ogsaa i ferd med aa legge om til et mer lav GI kosthold (har Lindebergs bok fra for). Jeg har ogsaa en generell interesse for forskjellige kostholdsfilosofier og ernaeringslaere.
Men samtidig er det viktig at de som ikke deler forumets hovedfilosofi som er lavkarbo har respekt for forumet og dets medlemmer. Det aa dele med seg av sine erfaringer uten aa misjonere og uten aa ha en "bare jeg har rett" innstilling er greit, synes jeg. Men ikke komme her for aa misjonere for sitt "dette er det eneste rette" kostholdsfilosofi. Det kan sammenlignes med f.eks. buddister og kristne komme til et Islam forum og misjonere for sin religion med en "dere kommer til aa brenne i helvete" innstilling.
Jeg haaper at dere "snakker meg til rette" hvis jeg gaar i den fella paa en hyggelig maate haaper jeg
Dessverre har jeg ikke anledning til aa vaere saa aktiv som jeg ser mange er her. Det er mye paa grunn av at jeg er aktiv paa andre fora og begrenset tid paa internett.
Det var egentlig dette jeg ville frem til også... jeg fikk bare ikke til å forklare det så bra...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.