< Tilbake til oversikten

Brus vs. vann


#2

Summer sa for siden:

Vann er inn. :ja:

Skjønner godt at det er flaut å vise seg med brus.. Jeg gjør det aldri (siden jeg ikke drikker brus), men jeg føler meg litt flau når jeg desperat åpner en boks med honningnøtter med en gang jeg kommer gjennom kassen.. :flau:


#3

Fjonken sa for siden:

Flau av å drikke brus.. ? Nei, aldri.. Skjønt jeg drikker aldri sukkerholdig brus.


#4

jeef-micro sa for siden:

det er jo in å være sunn, og vann er jo sunnere enn brus. Jeg er ikke flau de gangene jeg drikker brus sånn på åpen gate, men det skjer ikke så ofte... det skjer faktisk ikke så ofte at jeg drikker vann sånn på åpen gate heller da


#5

ellenmaria sa for siden:

Syns ikke det er flaut å drikke brus, og nå blir det jo lite framover, pga aspartam og koffein i de jeg liker.. SNUFS!
Nei, har hivd meg på vannvogna! Drikker litervis daglig.
Apropos, kan man drikke for mye vann???


#6

minime sa for siden:

jepp du kan drikke for mye vann.. jeg fikk beskjed fra legen min at jeg måtte dempe ned vanndrikkingen min.. men så klart- jeg gikk over styr da.. så fikk jeg tips om å drikke fra drikkeglass istedenfor flaske.. for jeg kunne drikke opptil 8-10 flasker pr dag.. og det er litt for mye hehe... kroppen kunne få vannsjokk... det var ett eller anna med leveren jeg ikke forsto helt av


#7

Nille sa for siden:

Du må høre på legen din. Han kjenner deg og din kropp. Men bare så det er sagt...... Man får ikke "vannsjokk" om man fordeler vannet utover hele dagen (ca. 12 timer). Da kan man godt drikke 1/2 l pr time og mer uten at det gjør noe. Men 8-10 flasker var kanskje noe i overkant ! Det er når man hiver innpå flere liter på en gang det er farlig. Det har jeg fått bekreftet av flere leger jeg har spurt etter en tidligere diskusjon her inne. Da jeg hadde nyrebekken betendelse fikk jeg beskjed om å passe på i drikke mye. Minst 3 liter pr dag sa legen......
[color=purple][/color]
Normalt er ca. 2,5 liter liter til dagen er flott. 3 - 4 liter når det varmt - for da trenger kroppen mer.
[color=purple][/color]


#8

ellenmaria sa for siden:

Drikker nok nærmere fire liter om dagen.. Men når man steker seg i sola, og ikke kan gumle potetgull som man pleier, er vannflaska god å ha!:D


#9

minime sa for siden:

jupp... merket etterhvert at jeg er blitt "flinkere" å drikke fra glass... mens når jeg er ute så har jeg flaske i vesken min :D det funker jo, og ikke minst- det er sunt :D


#10

Karin sa for siden:

Jeg prøver å leve etter en slags regel om minst to liter per dag, og gjerne mer om det er varme sommerdager som nå. . . Men da etter behov. Altså minst 2 l, mer ved behov.

Men man kan helt klart drikke for mye. Syns jeg har hørt om folk som har tatt Ecstacy og rett og slett dødd av at de har drukket for mye vann som følge av det. Husker ikke omstendighetene, men det var noe med at de danset og danset og fylte voldsomt på med vann. For voldsomt i alle fall. Mange liter på kort tid.

Så det er nok noe med det å spre det utover, ja. Og jeg tror altså på å ha et minimum, og eventuelt fylle mer på etter behov.


#11

bjornove sa for siden:

Greit nok at vann er sunnere enn brus, men nå må dette vannhysteriet ta slutt. Vann blir stadig fremstilt som universalmiddel mot alle plager, men faktum er at kroppen behandler vann fra forskjellige kilder (leskedrikker, kaffe,te, vannholdig mat .....osv) på akkurat samme måte. Det er ikke noe spesielt med rent vann som gjør denne væsken til noe man må pimpe på dagen lang. Hvis du liker vann så ta deg gjerne et glass når du vil. Liker du det ikke så trenger du ikke å tvinge det i deg bare fordi "alle andre gjør det". Drikk når du er tørst. Det er kun under ekstreme klimatiske forhold og/eller ved hard fysisk aktivitet at kroppens vannreguleringssystem ikke alltid fungerer godt nok. Under de aller fleste forhold er tørsten en god nok indikator på om du får nok væske

www.abc.net.au/health/thepulse/s1460760.htm

www.scienceagogo.com/news/20020711213420data_trunc_sys.shtml

For en faglig artikkel om vanninntak og kroppens vannbalanse, se her (pdf format er tilgjengelig )

ajpregu.physiology.org/cgi/content/abstract/00365.2002v1

Bjørn Ove (som foretrekker Pepsi max og kaffe fremfor vann)


#12

Nille sa for siden:

Det vil alltid være sunnere å drikke vann enn å hive innpå med litervis av kunstig søtet drikke..... og/eller koffeinholdig drikke. Det er ikke snakk om hysteri, for mange er det en nødvendighet.
[color=purple][/color]
Tror kanskje det kan være en ide å oppdatere deg på hva som skjer med kroppen på ketogen diett. Når man går på ketogene dietter er disse veldig vanndrivende og man SKAL og MÅ drikke mer vann enn normalt for å opprettholde væskebalansen - og for å skylle/rense ut "faenskapen"/avfallstoffer fra av ketoner og proteiner gjennom urinen. For å unngå belastning på nyrene er de viktig å drikke tilstrekkelig. Og da er det ikke likegyldig hva slags væske du drikker. 2-3 liter vann pr dag er anbefalt.
[color=purple][/color]
Og blir du tørst, ja da er det tegn på at du allerede er dehydrert...... '
[color=#800080][/color]
Her er også litt nyttig info:

[color=purple][/color]


#13

bjornove sa for siden:

Dette blir et lang innlegg Nille, så jeg tror jeg begynner med et lite sitat som nok vil få mange til å riste på hodet

"En vant kaffedrikker vil fint kunne innta sitt væskebehov med kaffe, sier toppidrettstrener John Gunnar Oppheim, som er ansvarlig redaktør for nettstedet Trim.no."

hentet fra:
www.matoppskrift.no/sider/artikkel25.asp

I disse vanndrikkende tider så virker dette utsagnet kankje temmelig vilt, men Oppheim har faktisk sitt på det tørre, etter min mening.

Når det gjelder kroppens behov for vann til forbrenning av fett, så er det selvsagt helt riktig. Vann er nødvendig for å forbrenne fett, på samme måte som det er det er nødvendig for å forbrenne karbohydrater og proteiner.

Poenget er at kroppen må være tilstrekkelig hydrert for at disse prosessene skal gå normalt. Økning av vanninntak utover det vil ikke føre til noe magisk økning av forbrenningen så sant man ikke drikker store menger iskaldt vann. Å drikke 4L isvann om dagen øker forbruket av kalorier med med ca 100-200 kcal . Årsak; kroppen bruker energi for å varme opp vannet. Ikke store bidraget akkurat.

Men visste du at kroppen også produserer vann ved forbrenning av fett? I g vann gir faktisk 1.07 g vann som restprodukt, i tilleg til CO2 og energi. Også forbrenning av karbo og prot gir vann, men langt mindre, under 1 g.

Faktisk er denne metabolsk vannproduksjonen helt essensiell for ørkendyr som kameler og ørkengnagere. Det er defor kamelen lagrer fett i pukkelen, og ikke vann som myten sier.

Desverre kan ikke vi mennesker utnytte dette metabolske vannet som vannkilde. pga av vanntap ved respirasjon og andre prosesser så har vi et netto tap av vann som på etterfylles. Men for ørkenrotta utgjør dette metabolske vannet faktisk 90 % av rottas vannbehov.

Poenget med mitt innlegg er å presisere at dette inntaket av vann ikke nødvendigvis må gis som rent vann. vannholdig mat, kaffe, te og sukkerfri brus gjør akkurat det samme nytten

Visste du forresten at til opp til 1969 var den allmenne oppfatning at man ikke skulle drikke ved fysisk aktivitet

www.scienceinafrica.co.za/2003/february/exercise.htm

Når det gjelder din påstand om at ketose er vanndrivende så er det helt riktig og du nevner også årsakene til dette. Det er altså nødvendig med et noe større væskeinntak ved ketogene dietter hvis disse brukes som slankedietter. (ved eplepsi er det motsatt, der må man være dehydrert for å få høy nok ketonproduksjon til å hemme de epileptiske anfall. Dette har en del bivirkninger som blant annet risiko for nyrestein)

Så til din påstand om at tørsten ikke er en bra nok indikator for å avgøre om vi er tilstrekkelig hydrert. Det er direkte feil. (se artikkelen av Heinz Valtin som jeg lenket til).

Faktisk er det forskere som hevder at mennesket er godt tilpasset å være i en tilstand av mild dehydrering (selv om dette ikke er ønskelig så er det ikke farlig å være mild dehydrert)
Årsaken er vår evolusjonære historie fra de tørre Afrikanske sletter.

Faktisk er overhydrering minst like farlig som dehydrering

news.bbc.co.uk/1/hi/health/4927936.stm

Igjen vil jeg presirere at jeg er enig med deg at rent vann selvsagt er sunnere en Pepsi Max, men ikke fordi rent vann har bedre vann enn Pepsi Max, men fordi pepsi max har andre stoffer som ikke er bra i store mengder (kunstig søtstoff og farve, fosforsyre......osv )

Men er egentlig rent vann bedre enn kaffe og te?

www.forskning.no/Artikler/2006/mai/1148455804.23

Med kaffe får vi både vann og en stor dose antioksidanter. Selvsagt skal man ikke overdrive pga av koffeinen og andre mulige potensielt skadelige stoffer i kaffen, men hvorfor er egentlig rent vann bedre en kaffe i moderate mengder?

Summa Sumarum, poenget med mitt innlegg er ikke å få folk til å slutte å drikke vann, men å kanskje gi litt bedre samvittighet til de som tvinger i seg vann fordi det er noe alle andre gjør

Slapp av, drikk når du er tørst og drikker du kaffe, te eller sukkerfri brus kan du trygt regne dette som fullverdig væske.

Dette får være nok for i dag. Det er leggetid for meg. Men jeg fortsetter gjerne diskusjonen en annen dag

Bjørn Ove


#14

donjuanwannabe sa for siden:

Jeg rister ikke på hodet :) Det er klart at kroppen trenger jo væske og kaffe er jo væske men spesielt sunt er det jo ikke. Men klart hadde man hatt med en tønne kaffe og ingenting annet, strandet i Sahara ørkenen, så hadde man garantert overlevd helt til kaffen hadde tatt slutt.
Synes den kommentaren var egentlig ganske useriøs og jeg er sikker på at John Gunnar Oppheim anbefaler vann istedet for kaffe (hvis ikke han selv er den "vante kaffedrikker" da.)

Ellers så drikker jeg (vann) kun når jeg er tørst, og det holder for meg.


#15

Nille sa for siden:

Alle mine "påstander" er grundig dokumentert. Og at maratonløpere advares mot å drikke for mye (spesielt etter løpet hvor mange hiver innpå flere liter på en gang) er et kjent faktum. Det kan neppe sammnelignes med dagliglivet. Ser ellers fra linkene dine at som med så mye annet er forskere, leger og kostholdsekspertisen også uenige om vanndrikking og nytten/viktigheten av dette. Det blir synsing mot synsing, påstand mot påstand og forskning mot forskning. Ut fra det grunnlaget ser jeg ikke helt hensikten av å diskutere.
[color=purple][/color]
Vi kan jo bare være enige om at vi er uenige ! :D


#16

Fjonken sa for siden:

På svært mange punkter der dere enige.. Det eneste dere ikke er enige om er om man bør drikke selv om man ikke er tørst. Jeg holder med Nille her. Evnen til å føle tørste er forskjellig fra individ til individ. Selv har jeg mor som aldri er tørst. Hun må derfor være veldig obs på hvor ofte og hvor mye hun drikker i løpet av dagen. Årsaken til hennes manglende tørstefølelse er hormonsforstyrrelser. Hun produserer ikke nok av de tørstefremkallende hormonene, viss navn jeg i farta ikke husker. Vel har ikke alle slike hormonforstyrrelser, men mange kan ha nedsatt hormonproduksjon og derfor liten tørstefølelse uten å vite det selv.
Med det i bakhodet og med fakta på bordet, at ketogene dietter fordriver vann og samtidig øker belastningen på lever og nyrer, vil inntak av vann rutinemessig uten tørstefølelse være et pluss, framfor et minus.
Og ingen dør eller blir dårlige eller får dårlig helse av et daglig vanninntak på 2-3 liter. Men et for lite væskeinntak kan gi til dels negative konsekvenser. Så for å safe bør man sørge for et jevnt væskeinntak til tross for at man ikke er tørst.


#17

Karin sa for siden:

Jeg husker at min mor heller ikke var særlig tørst. Jeg måtte jobbe med henne for å få henne til å drikke. Men det var den gang - det er nå nesten 8 år siden hun døde.

Selv vil jeg nok fortsette å telle vann, ikke kaffe eller brus. Jeg mener det er en forskjell mellom væskebehov og vannbehov. Man trenger så og så mye væske uansett hvis man ikke skal bli dehydrert og syk. Da tror jeg at brus og kaffe er bra nok som væske. Men som hjelp til forbrenning, og i hvert fall til utrenskning, tror jeg på vann. Og da vet man i alle fall at det er sunt og uten karber og uten koffein og uten søtstoffer.

Og noen væsker - kaffe og te-sorter og sånt - virker jo vanndrivende. Da ser jeg ikke helt den helsemessige fordelen ved akkurat det - med mindre det er akkurat det man er ute etter.


#18

Fjonken sa for siden:

Jeg har lest at for hver kopp kaffe eller te bør man kjøre i seg to kopper vann, nettopp på grunn av vanndrivingseffekten. Ergo er vann et bedre væskealternativ enn kaffe, te og brus.. Rent vann går direkte ut i blodet.. slipper å renses og siles og det følger ingen ekstra energi-kalorier eller kunstige stoffer med.


#19

Fridolina sa for siden:

Ja,dette sa de till mig på sykehuset når de merkte att jag var dehydrert.. 1 kopp thè eller kaffe+ 2 glass vann...


#20

paprika sa for siden:

Nille, jeg er enig med deg i mye, men å drikke en halv liter væske i timen er ikke bra. Nyrene blir overbelastet av for mye væske, de filtrerer til sammen 1500 liter væske i døgnet til sammen. 2,5 til 3 liter væske i døgnet i tillegg til det du får i deg gjennom maten er glimrende når man er på lavkarbo. For folk med mer "vanlig" kosthold gjelder 1,5 til 2 liter. (Noen ganger får man beskjed om å drikke mer, men det er nettopp i forbindelse med urinveisinfeksjon eller nyrebekkenbetennelse el, men dette er ikke gangbar mynt til daglig) Dersom man drikker for mye væske, vil nyrene etter hvert bli utslitt, og man er mer utsatt for nyresvikt ved en infeksjon.


#21

Nille sa for siden:

Ehh... nå sier jeg ikke at man skal drikke så mye da, jeg sier at man KAN uten å få vannsjokk (og dø) som var innlegget jeg svarte på. Sier jo også at 8-10 flasker (regner med at det er halvlitere) er noe i overkant. Dvs. 4-5 liter er litt mye under normale forhold. Jeg anbefaler 2,5 - 3 liter vann pr dag når man går på lavkarbo fordi dietten i seg selv er kraftig vanndrivende. I varmt vær, dvs. i en slik sommer vi har nå, er det viktig å få i seg nok vann og da anbefales det i visse deler av verden (hvor det kanksje er bittelitt varmere enn her) å drikke minst 1/2 liter pr time. Det er spesielle forhold hvor man svetter mye - og da belastes ikke nyrene på samme måte.
:)


#22

paprika sa for siden:

Ja, men da er vi jo enige


#23

paprika sa for siden:

Jeg mente:)


#24

Nille sa for siden:

Visste jeg vel !! :)


#25

Ziggy sa for siden:

...Og så må man ike glemme den ubalansen man kan få i saltbalansen da i ureasystemet om man bare pøser på med vann uten å tilføre en liten mengde salt i tillegg... og det kan faktisk være like så farlig...

.


#26

Nille sa for siden:

Jada, Ziggy. Vi har "snakket" om alt det der også ! ;)


#27

Ziggy sa for siden:

hihihi... vile bare terge litt jeg... ;)

.


#28

Hege_ sa for siden:

1500 liter?? Nyrene filtrerer ca. 180 liter i døgnet, kalles forurin. Av dette blir ca. 178,5 liter vann, + næringsstoffer (som sukker/aminosyrer) holdt tilbake og man skiller ut ca. 1,5 liter som urin.


#29

paprika sa for siden:

Hæ? Jeg har lært 1500 liter på anatomiundervisningen vår. (jeg går på sykepleien) Jeg skal sjekke det, og komme tilbake.


#30

paprika sa for siden:

Her kommer det, etter en liten sjekk:
Nyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gå til: navigasjon, søk

Grisenyre

En nyre (ren) er et organ i kroppen som har som oppgave å filtrere ut avfallsstoffer fra blodet, slik at disse avfallsstoffene forlater kroppen som urin. Mennesker har to nyrer, som ligger på hver side av ryggraden, ved bakre bukvegg.
Selve filtreringen skjer i medulla, nyrepyramidene, som består av ca. én million såkalte nefroner, blodrensende enheter. Hvert døgn passerer det omkring 1 200 liter blod gjennom nyrene, og utskillelsen av urin varierer fra 0,4 til 25 liter pr. døgn, avhengig av væskeinntaket. Hvis nyrene slutter å fungere, vil avfallsstoffene samle seg opp og forårsake en urinforgiftning.
Nyrene veier ca 125-150g hver.



#32

Nille sa for siden:

Wikipedia er ikke vitenskaplig - det er et brukerstyrt "leksikon" der hvem som helst kan legge inn info.

Og jeg blir litt forvirra, er det blod eller vann dere snakker om nå ??


#33

paprika sa for siden:

Nyrene har som oppgave å rense alt blodet vårt, og det filtreres hele tiden. Nyrene jobber på denne måten: Filtrasjon, absorbsjon, reabsorbsjon og sekresjon (av urin).

" Hos et gjennomssnittsmenneske på 70 kg strømmer det i hvile omtrent 1200 ml blod gjennom nyrene hvert minutt (1440 minutter i døgnet x 1200 ml pr minutt = 1728000 ml i døgnet.) Nyrene som har en vekt tilsvarende 0,5% av kroppsvekten, mottar altså 20 - 25% av hjertets minuttvolum. Den store gjennomblødningen skyldes ikke at nyrene har et ekstremt høyt behov for tilførsel av oksygen og næringsstoffer, men den legger til rette for en effektiv utskilling av avfallsstoffer. Dessuten vil justeringer av blodets sammensetning mens det strømmer gjennom nyrene, ha forholdsvis stor innflytelse på sammensetningen av kroppsvæskene. Dette gjør nyrene for å sikre stabil sammensetning av kroppens væskemiljøer."

Kilde: Jan G. Bjålie, Egil Haug, Olav Sand, Øystein V. Sjaastad. "Menneskekroppen, fysiologi og anatomi" Gyldendal norsk forlag. (Pensum på sykepleierutdanningen)


#34

Hege_ sa for siden:

Jeg jobber med nyre, dialyse, diabetes, og hypertensjonspasienter til daglig. Jeg ser vi snakker om to forskjellige ting, så da er misforståelsen oppklart. Syns 1500 liter var uhorvelig mye..

Skriver hva som står i min bok, så ser du at vi ikke snakker om det samme:

Urinen dannes i nefronene. Hvis BT er normalt vil omtrent 20 % av blodplasma presses (filtreres) ut av kapillærnøstet og over i nefronenes rørsystem. En spesiell hinne holder større elementer (proteiner/blodceller)tilbake i blodet. Væsken som presses inn i nefronenes rørsystem kalles forurin. Foruringen passerer gjennom nefronenes rørsystem mot samlerørene og nyrebekkenet. Underveis blir de stoffene kroppen ikke ønsker å kvitte seg med sugd tilbake i blodet. Det meste av vannet og alle næringsstoffene (sukker og aminosyrer) suges tilbake. Avfallsstoffenen suges ikke tilbake til blodet, men renner i konsentrert form til nyrebekkenet og kommer ut som urin. Det dannes ca. 180 liter forurin hver dag. I gjennomsnitt blir bare ca. 1,5 liter skilt ut som urin, resten trekkes tilbake i blodet. Vi sier at diuresen er på 1,5 liter i døgnet.


#35

paprika sa for siden:

Ja, men likevel er det jo så mye væske som filtreres gjennom nyrene i løpet av et døgn.


#36

Hege_ sa for siden:

Det skal jeg være enig. Fantastiske organer.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.