Det var en diskusjon tidligere, hvor det ble hevdet viktigheten av mye kostfiber (Eyton-filosofi?), og jeg syntes det ringte noen bjeller, om en studie, som tilsa at lite/mye fiber ikke påvirket faren for (tykktarms)kreft.
Og riktig, i "Bedre uten brød" henvises det til The Nurses health study, som konkluderte med at de ikke fantes noe som knyttet høyere fiberinntak til risikoen for kreft i tykktarm el endetarm.
(Likeledes viser boken til en australsk studie, som indikerer det samme.)
Mener at jeg tidligere har lest om denne studien som omfattet over 88000 sykepleiere i 16 år.
Poenget mitt er, at det ikke er entydig opplest og vedtatt, at fiber forebygger tykktarmskreft. Regner med at man ved søk i pubmed får fram mere info om denne studien.
La det nå være sagt, at jeg ikke er "antifiber", så ingen tolker det dithen. Men, jeg har KUN merket positive endringer fra mage/tarm, etter at jeg startet med lavkarbo. Nix brød/gryn/mere fett gir meg regelmessig og mykere avføring faktisk!
Fiber er ikke bare brød/korn. Det er masse fiber i både grønnsaker og kjøtt - og ikke minst frø/nøtter - Som vi spiser.... :D Tror våre fibertyper er bra for oss jeg.
Det påstås ofte at fiber forebygger kreft. Vel, neppe så enkelt!
Disse undersøkelsene fra National Cancer Institute (NCI) hvor man dietterte folk med mye grønnsaker, frukt og lignende viste som de selv sier ”skuffende resultater” med henblikk på effekt på kreft. Så vil noen sikkert henvise til andre studier, men med så mye motstridende resultater kan man i beste fall si at det ikke er noe bevis for at fiber er effektivt, generelt sett.
Eskimoene levde stort sett på 80% fett og 20% protein og hadde ikke betennelser eller kreft i fordøyelsessystemet. (en del tidligere kommentarer om eskimoene vedrørende mangelsykdommer og årsak til ofte noe lavere levealder er ikke helt korrekte).
Masaiene i Nord Kenya tok inn veldig lite fiber og hadde heller ikke noe av vår tids fordøyelsesproblemer.
Fibermoten de siste 50 årene bygger på et arbeid fra en lege som hadde både hvite og fargede pasienter i Afrika. Helseforskjellen på dem var stor. Han mente at afrikanerne spiste mye fiber og det ga god helse.
Masaiene som hadde veldig god helse spiste null fiber. Frømat og korn ga de til sine dyr.
Masaiene var høye og flotte.
En stor undersøkelse www.biblelife.org/bowel-fiber-cancer.pdf går langt i å si at fiber ikke er kreftforebyggende slik det i noen tiår har vært populært å tro. Det er ikke noe som tilsier at verken kornprodukter, frukt eller grønnsaker er noe beskyttende mot stygg sykdom i tarmene – i følge denne undersøkelsen.
Artikkelen tung nok – bla nederst for konklusjonene.
Epilog
Jeg har litt sansen for en light-fortolking av Svihus sine utsagn om at mat er energi – og nærmest ferdig med det. Så blir det å fylle på den energien hver enkelt kropp tåler best – og ikke bry seg om kalkulatorene så mye, vedrørende inntak av så så mye av det og det. Livet leves ikke i et laboratorium. Tross alt.
hah ja d skulle tatt seg ut om Fiber er mettende ja. Jeg som kunne spise 3 store tallerkener med fiberrik frokostblanding å være kunstig mett sånn ca i 2 timer.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.