mofe sa
for 18år siden:
Kom over denne artikkelen om nitritt.
www.side2.no/helse/article652066.ece
Fakta om nitritt:
Nitritt er giftig i store mengder
Det anvendes i små doser som konserveringsmiddel og beskytter mot bakterien botulisme.
Problemet med bruk av nitritt er ikke stoffene selv, men at det kan reagere med aminer i næringsmidlene og omdannes til kreftfremkallende nitrosaminer.
Mengden nitrosaminer som dannes øker med mengde nitritt som er tilsatt under produksjonen
EUs vitenskapelige komité har tidligere uttalt at for å unngå å utsette forbruker for nitrosaminer, bør nitrittilsetning i mat reduseres til det minimum som er nødvendig for å oppnå mikrobiologisk trygghet.
Stoffet nitritt omdannes til kreftfremkallende nitrosaminer i magen og finnes i pølser, bacon, skinke, leverpostei og kaldrøkte produkter, melder Expressen. Også i Norge brukes nitritt i disse kjøttvarene.
I Finland er grenseverdiene for nitritt senket på grunn av at barn spiser mye av matvarene som inneholder stoffet.
Vi vet ikke om dette også gjelder for Norge, men Mattilsynet ser helst at verdiene av inngående nitritt i maten blir senket, sier rådgiver i Mattilsynet, Ingvild tønneberg til Side2. Etter at Norge måtte følge det nye EU-reglementet har verdiene ikke vært så restriktive som tidligere.
Summer sa
for 18år siden:
Her er også en diskusjon om typer produkter som har nitritt (E250).