Jeg har spesialbestilt en ny (?) type hvitvin som heter 1.4 Chardonnay 2003. I reklamen står det å lese: "Den innholder bare halvparten av det antall karbohydrater som er normalt for en vin (2-3 g pr 100 g vin) 1,4 g pr glass a 1¼ dl – derav navnet. Så for den som virkelig kjører karbohydratnivået i grøfta, er denne besparelsen verd å ta med seg." Denne vinen promoteres altså for sitt lave karbohydratinnhold. Den har mao 1,12 karb pr dl om jeg har regnet riktig, jeg er ikke noe mattegeni... Og da skulle en liter gi 11,2 karber. Ikke sant?
Men hva med annen hvitvin? Er alle like? Jeg har kjøpt Bianco Da Tavola, fra TD'A, 12 %. Hvor mye er det i denne? I Atkins Karboteller står tørr hvitvin 12% oppført med 0,2 karb pr dl! Altså 2 karber pr. liter! Er dette en skrivefeil, eller? Det ser jo ut som om vanlig tørr (og mye billigere) hvitvin gir færre karber enn den spesialbestilte lavkarbohydratvinen?! Har jeg regnet feil?
Snittet av tørre hvitviner inneholder 2 gr sukker pr liter. Det oppgis normalt ikke karbohydrat innhold på viner. Det man normalt sjekker er sukkerinnholdet som Vinmonopolet oppgir på alle viner (på sine hjemmesider). Det meste av karbo i vin kommer fra sukker, derfor har det vært en grei rettesnor.
One 4 Chardonnay 2003 inneholder ifølge Vinmonopolets hjemmeside 0 gram sukker pr liter vin. (Se HER . ) Er du sikker på at det er pr dl. og ikke liter ?
Jeg ikke svare deg hvor karbene kommer fra. Og heller ikke hvor mange karber eller sukker det er i den andre vinen du nevner. Den finner jeg ikke på siden www.vinmonopolet.no
:confused: Nå har jeg fått svar fra selveste Vinmonopolet. Det de svarer er at dette ikke er lett å svare på, og de sender meg en tabell som jeg kan studere. Denne tabellen paster jeg nå her for alle interesserte. Pussig lesning, synes nå jeg!
[ATTACH]2169[/ATTACH]
Noen som kan forklare meg hvorfor i alle fall den norske utgaven av Karbohydrattelleren til Atkins ikke samsvarer? Noen som har den engelske utgaven som kan sjekke om ikke oversetteren har blingset (igjen)? Jeg kan vel stole på at Vinmonopolet vet hva de snakker om?! Jeg tror jeg skal legge hvitvinen på hylla for sommeren, og konsentrere meg om rødvin isteden..
Den lista er generell og omfatter hele spennet av hvitviner.. ergo blir deg jo fra 2,5 til 4 karber pr drink.. Skriv tilbake og be om karbohydratinnholdet i spesifikke sorter viner. Mye lettere å forholde seg til.
Atkins karboteller har jeg gitt opp jeg.. Alt for mye feil i den. Jeg bruker kun den matvaretabellen som ligger her på forumet.. Mye braere.. :D
Jeg ser at tabellen viser innholdet i halvtørr hvitvin og det er derfor man får såpass stor forskjell fra rødvin. Halvtørr hvitvin er jo en god del søtere enn tørr hvitvin. Så vidt meg bekjent er det omtrent like mange kh i tørr hvitvin som rødvin, men her også gjelder jo individuelle forskjeller fra merke til merke.
Som flere har tipset om på forumet allerede, så kan man gå inn på www.vinmonopolet.no for å sjekke sukkerinnholdet i hver enkelt vin.
Angående å spørre spesifikt, så var det det jeg gjorde i min mail til Vinmonopolet. "Jeg har kjøpt Bianco Da Tavola, fra TD'A, 12 %. Hvor mange karbohydrater er det i denne?" Og det medførte ikke annet svar enn det jeg pastet her. Hva vet vel forresten jeg om den er halvtørr eller tørr? Jeg er vindrikker, ikke vinkjenner. Det eneste jeg kjenner er om det er stygt eller godt. Ikke sant... For den som lurer på om Bianco Da Tavola er en bra vin, så er det IKKE det. Den har hint av surt vann med alkoholsmak. Og jeg var ikke alene om å synes det, så trelitersen ble stående urørt på festen. Men 1.4 Chardonnay 2003 smakte riktig så godt, og gled lett ned, både for Atkinsere og vanlige dødelige! Sikkert en grunn til at den koster 120 kroner flaska. Flott med spesifikt forslag om god vin med lite karber, det setter jeg pris på ettersom de flestes muligheter til utvidet vintesting er noget begrenset. Og ikke var de dyre heller?! Neste gang skal jeg visselig teste ut Canaletto Chardonnay Verdeca :D Og dette mitt spørsmål var min inntreden i lavkarbo.no's rike. Så takk Fjonken, nok en gang, var ikke klar over at det var en karbooversikt her engang, kremt (men det burde jeg jo ha skjønt). Men nå skal jeg rusle rundt her og lete det opp. Jeg lover :)
Ikke godt å vite det du !
Men det som har minst karber og garantert ikke ødelegger ketosen er VANN. Med sitronskiver i ser det ut som GT (Gin & Tonic). Må man ha noe med alkohol er rent brennevin av de fleste typer, uten smakstilsetninger eller blandevann, det med minst (så og si ingen) karber. Neste er rødvin, også kommer tørr hvitvin.... mener jeg å huske ! Og så kommer lavkarbo ølet, men jeg vet ikke hvem som har dem.
[color=purple][/color]
Ligg unna blandevann med sukker, vanlig øl, og søte viner.
[color=purple][/color]
I utlandet har de Slimline Tonic på de fleste barer, men her i Norge har de det ikke enda. Du får kjøpt Slimline Tonic i Ultra butikker i hele landet og på Helgø matsenters butikker i Stavanger området + ICA Middelthon på Tasta i Stavanger. Sistnevte importerer selv.
Ren vodka, ren konjakk, ren hjembrent.. grøss og gru.. ! Fjonken vil nok velge vann ja, eller nippe til en Pepsi Max med grøntfor på kanten. Men da blir Fjonken kjedelig altså..
jeg drikker vann jeg. eller cola light i sjeldne sammenkomster.
drikker jeg vin/øl blir jeg verre i candidaen, det er småkjipt
drikker jeg sprit kan jeg provosere på meg et nytt magesår og det er heller ikke sååå kult. så det blir med vann. men jeg blir aldri kjedelig jeg. snakker å snakker å snakker... munn diare ? jeg? snarere enn munnfoss..
:lol:
Hei. :) Mitt første innlegg her. Hurra ;)
Hvor mye karbohydrater er det i rent brennevin? For man kan jo helt fint drikke brennevin blandet med cola light/pepsi max el. Det er et krav gjennom sjenkebevilningen at alle skal ha et alternativ for de med diabetes osv. så sukkerfritt blandevann har de jo.. jeg skal ikke drikke rent brennevin hvertfall :p
Tusen takk for konkrete vinforslag. Det var supert!!! :)
Til deg som ikke liker sure viner.. Bland det med farris (evt. farris med smak), det er veldig godt og mildner smaken :)
Det skal ikke være karber i vanlig brennevin. Dvs. rein vare. Men er de tilsatt "smaker" er det ofte sukkerholdig. Styr unna. Det samme med drinker som har fancy navn. Da er det som regel en eller annen funny mix oppi og masse sukker.
[color=purple][/color]
Å blande sprit (uansett type) med sukkerfri drikke er OK, men vær sikker på at det er sukkerfri. En venninde av meg har cola radar og 50% av gangene hun bestiller rom & cola får hun med vanlig cola. Det er ikke så kult !
[color=#800080][/color]
Min favoritt er "SL" Slim Gin - dvs. gin med Schweppes Slimline Tonic. Men den tror jeg ikke de har fått her i landet. I England har de der småflaskene i alle barer.
[color=purple][/color] skål
A blind tasting of the One.6 chardonnay and One.9 merlot pitted these newcomers against three moderately priced competitors. The question was whether these especially low-carb wines would stand out in some way because of their level of carbohydrates. They did not.
Although the One.9 merlot emerged as the top scorer overall and the One.6 chardonnay came in second among the whites, there is little for these wines to boast about.
Bottled by Brown-Forman's Stonybrook Vineyards, located in California's Mendocino County, One.6 and One.9 were compared against chardonnays and merlot from Sutter Home and BV Coastal Estates, whose makers have promoted both lines as meeting the federal government's low-carb criteria. Serving as controls, were a chardonnay from Geyser Peak and a merlot from Canyon Road.
Carb and calorie counts were supplied by the winemakers and are per 5-ounce serving. Consumers counting carbs need to remember: The government's low-carb standard is an interim ruling and there's a debate over the correct way of measuring carbs in wine.
Chardonnays
2002 Geyser Peak Chardonnay Russian River Valley. An interesting first impression: buttery oak enriched with notes of cooked fruit and a smooth, soft finish. Some tasters complained it was too oaky. 3.1 grams carbohydrates, 122 calories. 2 corks. $13
2003 One.6 Chardonnay. Throws an initial punch of light, bright sweetness before settling down into a genial and undistinguished tartness. 1.6 grams carbohydrates, 120 calories. 1 cork. $10
2002 Beaulieu Vineyards BV Coastal Estates Chardonnay. Creamy and with a touch of sweetness at first, the wine rapidly thins out on the tongue. 3 grams carbohydrates, 124 calories. 1 cork. $9
2001 Sutter Home Winery Chardonnay. Tasters complained this was too demure a wine, with little fruit aroma and thin flavor. 3.8 grams carbohydrates, 120 calories. 1 cork. $6
Merlots
2002 One.9 Merlot. A pleasant chewy texture, hearty flavor and spicy peppery finish help make this merlot stand out. 1.9 grams carbohydrates, 125 calories. 2 corks. $10
2002 Canyon Road Merlot. Tannins lend structure to the fruit and give the wine a dry finish. Yet one taster complained the wine is vapid; another said it falls off into nothing. 3.3 grams carbohydrates, 119 calories. 1 cork. $10
2002 Sutter Home Winery Merlot. A mellow if rather one-note pour that offers some fruitiness and spice. 4.1 grams of carbohydrates, 119 calories. 1 cork. $6
2001 Beaulieu Vineyards BV Coastal Estates Merlot. Thin, dry, with little sign of fruit and a very subdued finish. 3.5 grams carbohydrates, 126 calories. 1 cork. $9.
Er det 1,9 g karb i 1,4 deciliter er det 10,1 karb i en vanlig vinflaske på 0,75 liter - dette gjelder merlot'en.
Chardonnayen One 4 er da 7,5 karb i en 0,75 l flaske.
Har funnet en annen vin. Den er visst ny på markedet. Fikk anbefalt den av Vinmonopolet og jeg likte den.
Skal bare se om jeg får lagt inn linken nå...
Jeg liker ikke tørre viner. Kan det være en ide å tilsette litt kunstig søtning for smakens skyld? Noen som har prøvd det? Liker best litt søte viner a la Blue Nun. Schwartze katze o.l.
:eek: Kunstig søtstoff i tørr hvitvin ??????? Det er det verste jeg har hørt. Da ødelegges vinen og da er det like godt å finne noe annet å drikke ...
[color=purple][/color]
Jeg synes at J.p chenet Cabernet-Syrah 2005 er en god vin til "terrasse bruk", så jeg tenkte jeg skulle sjekke karbohydrat innholdet i denne.
På vinmonopolet sine nettsider står det følgende: Innhold: Alkohol 12,00% Sukker: 4,60 g/l Syre: 5,30 g/l.
Vil dette si at denne vinen inneholder 4,6 g sukker per 1 liter vin, og er dette i så fall det samme som 4,6 g karb per 1 liter vin? Altså ca. 1,15 g karb per glass (2,5dl)…
I matvaretabellen står det jo at 100 g (ca. 1 dl)12% rødvin inneholder ca. 2,5 g karb, altså ca 6,25 g per glass (2,5 dl). Og 100 g sukker = 100 karb.
Altså, stemmer det da at denne vinen har 4,6 g sukker = 4,6 g karb per 1 liter? Eller er jeg helt blond nå…..:confused: :o Skulle innholdet på polet sine sider egentlig vært oppgitt i dl….?
4.6 gr KH pr liter er jo det samme som 0,46 gr pr dl, så da er det jo bare å regne seg frem? et glass vin er vel 1,25 dl, dvs 0,58 gr kh pr glass..
Eller?
Nja, ville ikke stolt på det, er litt forvirret selv. De fleste chabliser ligger f.eks. rundt 2-3g sukker per liter (som vel ikke er spesielt mye eller lite), men i tabellen til vinmonopolet står det 25g KH/liter i halvtørr vin :confused:
For at dette skal stemme må det være ANDRE karber enn fra sukkeret, fra hva vet jeg ikke men....
25 g KH/liter stemmer veldig dårlig med listene i Ketolyseboken ihvertfall (ca 0,2 KH/glass tørr hvitvin). Hvem tar feil? Er det feil i vinmonopolets tabell som sier 25g KH/l (som ble pastet inn i denne tråden)? Håper virkelig det, her må noen ta ansvar og sjekke opp!
Og en annen ting: hvis det stå "0 g sukker" på en vin i oversikten fra vinmonopolet så mistenker jeg at det betyr "vet ikke/ingen opplysning".
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.