#1
Karin sa for siden:
...eller oksekjøtt som i burgund, blir det vel.
Man tager:
- ca 1/2 løk, finhakket
- noen skiver bacon, finhakket
- (Evt et eller to fedd hvitløk, finhakket)
- Sånn ca 1/2 - 3/4 kg oksekjøtt (kan være så fint kjøtt som mørbrad eller flatbiff, men også rundbiff), skjær i litt store terninger, sånn omtrent 2-3 cm
- 8 - 10 friske champignons, evt skåret i 2 eller 4
- 8 - 10 skrelte småløk (Legg i kokende vann for å gjøre skrellingen lettere, omtrent som når man flår tomater)
- ca 2 dl vann og 1 - 2 buljongterninger (etter størrelsen, og så smaker man til etter hvert)
- ca 4 dl rødvin
- pepper, paprikapulver, timian, laurbærblad
- (Evt: Noen gulrøtter i skiver eller terninger)
- (Evt stangselleri, oppskåret)- Surr (i kasserolle av aluminium eller emaljert) hakket bacon og løk, evt hakket hvitløk. Stek kjøttet fort i stekepanne, ha i gryten. (NB: Aldri vin i jerngryte!!! Blir helt feil i smaken!!)
- Ha på buljong + vann, vin og krydder, også gulrot og selleri hvis du skal ha det i. (NB: Ikke salt! Baconet og buljongen er salt - vent med salting til den er prøvesmakt eller ligger på tallerkenen, ellers kan du ødelegge maten.)
- Fres de skrelte løkene på stekepanne, deretter også soppen, og ha det i gryten.(ha på mer vann hvis nødvendig)
- Putrer 1 1/2 - 2 timer.
- Du kan jevne sausen litt hvis du har remedier eller samvittighet til det.
Serveres vanligvis med ris eller potetmos, men jeg bruker en blomkål-brokkoli-selleri-mos. (Hvitløk hvis jeg har hvitløk i maten)
Tror dessuten det ville bli himla godt med sommerkål!
Dette er GODT. Festmat!