Min mann som sendte meg nettopp denne beskjeden på msn:
Sukralose er et nytt søtstoff som ble godkjent for bruk i næringsmidler i fjor. I begynnelsen av mai vil sukralose også være å finne i butikkhyllene under merkenavnet Splenda.
Vet ikke helt hvor han fikk det fra, men sikker fra en eller annen nettavis. Måtte bare dele nyheten :D
Dette var da en sinnsyk bra nyhet. Har aldri kommet meg så langt som til å bestille slikt og annet fra utlandet. Nå slipper jeg det, så bra!
Her inne finnes masse oppskrifter med Splenda. Lettere baking med tilgjengelige ingredienser :)
Har lest alt dere har skrevet til nå, og det jeg lurer på er, hva er egentlig forskjellen på splenda, natreen og stevia? Hva er best, hva er forskjellen i kalorier og hva er mest naturlig? ;)
I forhold til natren så er ikke splenda så kunstig. Det er et søtningsstoff av sukralose, som er lagd av sukker, men inneholder mye mindre karbohydrater og er mye søtere enn sukker (rett på meg viss jeg tar feil nå da) Natren er vell lagd av aspartam
Stevia har jeg aldri brukt, så det vet jeg ikke, men tror det er en plante? og at den er litt bitrere enn splenda...
Natreen er laget av cyclamat og sakkarin + natriumscitrat som surhetsregulerende middel . I tillegg er det maltodextrin som hjelpestoff i pulveret. Det er 359 kalorier pr 100 gram (det er MYE), 89.6 g karbohydrat (tilsvarer søtmengde som 1 kg sukker). Kan ha en bitter ettersmak. Er IKKE laget av aspartame. Det er et helt annet søtsoff.
[color=purple][/color]
Splenda er laget av sukker, - det er sucralose, som har kommet til gjennom en kloreringsprosess. Akkurat det er det motstanderne reagerer på. Jeg mener det er noe overdrevet. De måler på en annen måte der borte i junaiten enn her:
[color=#800080][/color]
1 tsp (0.5 gr) = 0.5 gr karb = 2 kalorier
one half cup = 12 gr karb = 48 kalorier - tilsvarer søtmengde 100 gram sukker
1 cup = 24 gm carb = 96 calories - tilsvarer søtmengde 200 gram sukker.
Splenda har ingen ettersmak jeg kjenner iallefall.
[color=#800080][/color]
Med den lille mengden man bruker er forkjellen i karber og kalorier ikke noe å bry seg med. Søtstoff bør uansett begrenses så mye man kan. Ingen av dem er sunne !
[color=#800080][/color]
Stevia er utvunnet av en urt, og er det av søtstoffene som er mest naturlig. Noen av Stevia produktene er fremstillet/utvunnet ved kjemisk hjelp, uten at jeg vet noe mer om det. Har ikke smakt det og kjenner ikke til det. HP vet en del mer om det vil jeg tro !
[color=#800080][/color]
[color=#800080][/color]
[color=#800080][/color]
Tror det er få som bruker det fordi det ikke er lov å selge det "over disk" lenger. Du må bestille over nett som behandling til dyr eller slikt har jeg forstått !
[color=purple][/color]
I Mat & Helse 04/06 sto det en annonse fra www.stevia.no. Ta en titt der du !
[color=purple][/color]
Ang Stevia har jag funnit en svensk sida som säljer frön till planering!! Kanske något för de med gröna fingrar. En påse frö kostar 33,60 www.impecta.se/
Här kan man också köpa Stevia i många former - vet inte om det är jämförbara/samma produkter som på den norska sidan stevia.se/
Har inte testat det själv ännu.. saknar egentligen inte socker
Ville bare si at jeg var i sverige på lørdag og en kompis kjøpte et brett med cola light. Cola har begynt å bruke sukralose som søtningsstoff for å bevare smaken i lightbrus. Om det spruter ut kreft i alle vinkler pga sukralose vet jeg ikke, men næringsinnholdet var faktisk bare nuller!!! og 0 kcal p/100ml. så jeg lurer litt på hva slags hokus pokus de har kommet med nå.
PS. Det skal nevnes at cola lighten var vesentlig mye bedre, og overgikk egentlig vanlig cola. kameraten min løp inn og kjøpte enda ett brett ;)
Saccarin (natreen, noen billige lightbrustyper bla):
Laget av:
Produkt av reaksjon mellom sulfatdioksid, klorin, ammoniakk og to biokjemiske syrer.
300-500 ganger søtere enn sukker, metallisk og bitter ettersmak. 1/8 dels kalori pr skje.
Koblet til kreft hos rotter ved ekstreme mengder, men ikke skadlig for mennesker.
Aspartam (candela, de fleste lightbrustyper osv):
En kombinasjon mellom to amminosyrer: aspartic og phenylalanine.
Kjemisk smak, 180 ganger søtere enn sukker
Ufarlig så lenge man ikke har en genetisk sykdom som hete phenylketonuria som gjør at kroppen ikke kan fordøye phenylalanine.
Sucralose
(Speldia, nye cola lighten)
Sukkermolekyler behandlet med klorin.
600 ganger søtere enn sukker, inneholder ingen kalorier og har ingen kjente farer.
Men selvsagt. kjører en i seg ekstreme mengder er det alltids farer med det og. Man kan ta overdose av vitaminer og, for å trekke en paralell.
cola light-drikker :P
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.