< Tilbake til oversikten

Kalorier vs karber

#1

Fjonken sa for siden:

Jeg står stille 4 uka på rad. Spiser riktig, men rikker meg ikke på vekta. Da lurte jeg på om jeg kanskje spiser for mye mat rett og slett, i forhold til aktivitetsnivået mitt. Har glupsk appetitt og sitter mye stille pga studiene. Bør jeg regne kalorier i tillegg til karbs da? Hva er riktig matmengde på lavkarbodiett liksom. Men det å regne kalorier blir jo også litt feil da. Jeg mener pga fettinnholdet i maten så blir jo kaloriinntaket skyhøyt i forhold til hva som er tradisjonelt riktig. Vi lavkarbere skal jo ha mer fett enn lavkalorifolka. Så der kræsjer det jo. Jeg holder meg under eller på 20 karbs til dagen og er i ketose. Men går altså ikke ned. Forsøker å gjøre noe med aktivitetsnivået, men ser ofte at det rett og slett ikke blir tid. Så hvordan finner jeg ut om matinntaket er for høyt eller ikke? Hvordan justerer jeg det? Går ned på proteinmengden eller? Kan jo ikke gå ned på fettmengden. Blir litt ruskomsnusk og forvirra i hodet av dette her. Lavkarbo er mye mer komplisert enn lavkalori. I allefall når man skal forsøke å finne ut hva som er galt.


#2

Trolljenta sa for siden:

Det står i boken til Fedon hvordan du kan regne ut proteinbehovet ditt pr dag, men jeg husker det ikke nå og er ikke hjemme hos meg selv.
Kan sjekke det på mandag hvis jeg husker det :p


#3

Fjonken sa for siden:

Protisbehovet er vel 2 g pr kilo kroppsvekt. Veier jeg 82 kilo blir det 164 g pr dag. Men hva blir det dersom jeg vil ned i vekt?


#4

Huldr sa for siden:

Du har samme proteinbehov enten du skal ned i vekt eller ikke! Spiser du for lite protein går det ut over muskelmassen. Det er forholdet mellom karbohydrater og fett du må justere på. Mer fett, mindre karber... eller omvendt.

Det er nok ikke alle som tåler å spise like mye fett uten å legge på seg - overskuddet lagres jo hvis du ikke forbrenner det. Spiser du for mye fett vil kroppen ta av det til forbrenning og la kroppens eget fett være.

Du må prøve deg frem - men ikke kutt på proteinene (hvis du da ikke spiser mer enn behovet ditt tilsier).


#5

jankph sa for siden:

Korrekt. Og ketostixen viser utslag, uten at du forbrenner et eneste gram kroppsfett.

Men, spiser du for mye proteiner, vil et overskudd her lagres som fett, det også, så det er en hårfin balanse her, som er forskjellig fra person til person. Selv har jeg stått stille i 8 uker, så jeg ver hvor frustrerende det er.

Jeg skal ikke anbefale deg å gjøre det samme, men etter å ha lest boka til Rob Faigin om NHE, har jeg lagt om i den retningen, dvs. minimalt med karber, relativt mye protein, og bra (men ikke overdrevent mye) med fett, samt oppkarbing to kvelder i uka. Etter det har jeg sett en ørliten fremgang på vekten, men det er bare to uker siden jeg la om, så det er for tidlig å si noe ennå.

Ikke gi opp, hold ut og prøv deg fram. Det tok sin tid å legge på seg, og det vil ta sin tid å ta av også, desverre...(eller heldigvis, for det handler jo om livsstilsendring på laaaang sikt, ikke glem det)

Jan.

P.S. Har gubben endelig fått smakt Redlight'n?


#6

Daizy sa for siden:

Oppkarbing jankph?
Kan du si litt mer om hvordan du gjør det? :)


#7

Fjonken sa for siden:

Sunn oppkarbing på fullkornspasta og naturris eller? Veit om ei som oppkarba på sjokolade, gikk fint den første måneden, men så begynte hu å legge kraftig på seg. Så den metoden vil ikke jeg bruke. Og hvorfor 2 oppkarbinger i uka? Holder det ikke med 1 da?


#8

jankph sa for siden:

Min måte er oppkarbing om kvelden dag 3 og dag 7, f.eks. tirsdag og lørdag, ellers i uka vanlig lavkarbo, maks 20kh/d, 4 måltider om dagen maks 20-50g protein pr måltid, passe mye med fett. De to siste måltidene dag 3 og 7 er rene karbemåltider helst helt uten fett/protein, som oftest ris (100g delt på to måltider), eller to-tre skiver godt rugbrød, eller Fedonbrød med mager ost, kanskje honning, eller en bit sjokolade (IKKE 70%) eller to, eller en kurv med druer. Neste dag er det tilbake på lavkarbo.

Om kvelden etter karbomåltidet er ketostixen knapt rosa i det hele tatt, men neste dag er helt mørk igjen, så dette ser ut til å fungere utmerket.

Om det er rett eller ikke, vet jeg ikke, men jeg legger også evt. alkoholinntak til karbekveldene, noen ganger har man jo lyst på litt ekstra kos.

Å karbe seg bare på sjokolade blir jo helt feil...der er det gjerne mer fett en karbohydrater, ikke rart at man da legger på seg. Poenget er at oppkarbingen skal bestå av så 'rene' karber som mulig, og helst så mye stivelse som mulig, ikke sukkerkarber.

Grunnen til at jeg begynte med dette er ikke bare 1) fordi vekta har stått helt stille i to måneder (men jeg har jo bevist for de som ikke vil tro det at jeg kan spise så mye fett jeg bare vil uten å legge på meg, bare jeg holder meg unna karbene) men mest 2) fordi kjente at treningen ikke gikk så bra som den burde, vekselvis kardio (sykling) og vekter annenhver dag. Det ble bare et ork, og det var ikke bra.

Ifølge Rob Faigin, som har skrevet boka om NHE, så virker vekt- og styrketrening bedre på fettforbrenning enn utholdenhetstrening. Sistnevnte brenner rett nok mer kalorier under selve treningen, men vekttreningen setter igang en fettforbrenningsprosess i etterkant av treningen, noe ren kardiotrening ikke gjør. Dagen etter styrketreningen er måltidene mine mer proteinrike enn fettrike, for å bygge opp musklene, mens jeg dagen etter det pøser på med fett fordi jeg skal forbrenne det mens jeg trener på sykkel. Vel, det er min filososfi.

OK, jeg får se hvordan det går. Jeg føler meg ihvertfall bedre etter treningen nå enn jeg gjorde før, da var det bare slitne muskler i dagevis, jeg kom liksom aldri til hektene igjen.

Jeg reiser en del i jobben og dette opplegget passer helt perfekt, fordi jeg slipper å ha dårlig samvittighet for å skeie ut med hotellmat og litt vin iblant, bare jeg går tilbake på lavkarbo igjen dagen etter. Noen ganger blir det litt rot i systemet pga det, kanhende det blir 2/7 eller 3/6 i stedet for 3/7, men jeg forsøker å la det gå minst 2 dager med lavkarbo mellom hver oppkarbing.

Jan.


#9

Nille sa for siden:

Trener du veldig mye, siden du trenger så mye som 2g x kroppsvekt i proteiner ? Normalen ligger vel på 1,5g x kroppsvekt ? Jeg hadde iallefall lagt kraftig på meg om jeg hadde spist 2g x kroppsvekt i proteiner. Det er altfor mye for meg.
[color=purple][/color]
Atkins sier at OM du har problemer og må telle kalorier (noen av oss må dessverre det også, selv om det egentlig ikke skal behøves), så er det mest optimale å ligge på 10-12 ganger kroppsvekt i pund pr dag. Dvs. for meg som veier 64 kg/141 lb, så bør mitt kaloriinntak ligge på mellom 1410 og 1692 kalorier pr døgn om jeg vil gå ned i vekt. Det er ikke noe problem, selv med 75 % fett 25 % protein og 5 % (20 karber). Om jeg på grunn av høy FETTandel ligger høyere i kalorier legger jeg ikke på meg, -snarere tvert i mot. Det er jo det som er litt av cluet. Dess mer riktig fett du spiser, dess mer fett forbrenner du.
[color=purple][/color]
Det er selvfølgelig snakk om porsjonskontroll også. Spiser man for lite eller for mye vil man ikke gå ned i vekt. 50-60 gram protein pr måltid er noe i overkant av hva en kropp i normal aktivitet tåler (uten trening).
[color=purple][/color]
Når det gjelder oppkarbing er det mange dette funker for, men dessverre minst like mange det IKKE hjelper for. Her må man prøve seg frem. En gang i uka burde holde og man oppdager fort om det har motsatt effekt.
Som Jan sier er det vikrig å karbe opp med pasta, ris elle poteter og ikke sjokolade. Sistnevnte virker mot sin hensikt. Videre er der lurt å karbe opp i dagen siste måltid. Da får man blodsukker ubalansen og påfølgende reaksjoner når man sover. Det kan for noen bli riktig ubehagelig i våken tilstand. Personlig vet jeg at såkalt "oppkarbing" ikke funker for meg. Jeg legger på meg og bruker minst 2 uker på å ta det av igjen. Dessverre.
[color=purple][/color]
Dessverre finnes det ikke noe fasit svar for dette heller. Vi er så forskjellige at hver og en må prøve seg frem for å finne SIN metode....


#10

Trolljenta sa for siden:

Jeg veier rundt 90 kg og proteinbehovet mitt når jeg bare sitter på ræva er ca 60 gram (60 gram proteiner og ikke 60 gram kjøtt altså). Mer når jeg er mer aktiv og enda mer hvis jeg trener aktivt..
Tror ikke det er så veldig vanlig å spise for mye proteiner pga fett og proteiner metter veldig, men jeg vet om en som er veldig glad i kjøtt som opplevde at hun rett og slett spiste for mye kjøtt.

Hvis jeg husker riktig, så står det i boken til Skaldeman at en blanding av salat og broccoli på nesten 1 kg inneholder ca 30 gram karbohydrater. Da skal jo alle her kunne spise en del grøntfôr. Nå vet ikke jeg hvordan det er for andre, men de gangene jeg har overspist har vært de gangene jeg har hatt for lite grønt til maten. F.eks Torkil sin ketolyse-pizza. Veldig god, veldig mye proteiner og jeg ble stappmett før jeg fikk sukk for meg.. Så neste gang jeg skal spise ketolysepizza blir det med salat ved siden av :o


#11

jankph sa for siden:

I følge boka til Rob Faigin om NHE hører brokkoli til de grønnsakene som faktisk er med på å øke forbrenningem, og slik sett kan spises i tilnærmet 'ubegrensede' mengder og ikke behøver å telles med i tillate kh/dag:

Asparges, Blomkål, Brokkoli, Kål, Reddiker, Salat, Selleri, Sopp, Spinat

Det påstår ihvertfall han.

Jan.


#12

Fjonken sa for siden:

Wow.. takk for DUGELIGE innspill her. Dette må jeg nesten lese igjennom flere ganger. Kanskje det er noe i dette her som gjør at jeg sitter bom fast vektmessig.. En ide å gå ned på proteinene altså.. Må regne litt på hva jeg faktisk spiser av protisser først og så evt nedregulere. Men suuupert dere! Takker og neier og er så glad.. for all hjelpen.


#13

jankph sa for siden:

Kanskje litt for tidlig å rope hurra ennå, men etter 8 uker med total stillstand og kanskje litt oppgang, så har 1 kilo forsvunnet etter 2 uker med to karbekvelder i uka, slik som beskrevet over...endelig!! Kanskje det er dette som virkelig funker for meg, ikke ren lavkarbo i uke etter uke...Jeg får se videre...og snart kan jeg endelig flytte tallet på tickeren min et hakk mot høyre...Yabbadabbaduuu!!
God påske.

Jan.


#14

Nille sa for siden:

Går man på Atkins og Ketolyse skal man telle karber i alle grønnsaker, inkl. disse. Dessuten er det ikke alle som opplever at forbrenningen øker ved inntak av disse grønnsakene. De som allerede har dårlig/ødelagt forbrenning opplever ikke noen bedring dessverre. Jeg spiser vannvittige mengder brokkoli, blomkål, salat, selleri, spinat og sopp - men forbrenningen min er akkurat like lav :( Dessverre !


#15

jankph sa for siden:

Jo, det vil nok være forskjellig fra person til person og igjen et bevis på at det ikke finnes EN ENDELIG sannhet hva mat og kosthold angår. Det som jeg personlig har erfart er at jeg trenger flere karber og proteiner og mindre fett enn hva den typiske lavkarbo-kuren tilsier. Men...uansett er det utrolig lærerikt å nå studere hva kroppen reagerer på og hva ikke, der jeg før bare stappet i meg og ikke skjønte helt hvorfor jeg gikk opp i vekt eller følte meg slik jeg følte meg.


#16

Huldr sa for siden:

Oops, gikk visst litt fort da jeg svarte sist. 164 g proteiner må jo være alt for mye!

I følge mine utregninger (basert på en formel i "Finn din sone" av Barry Sears) har jeg et behov på ca 70 g pr dag. Så jeg vil tro at du har behov for adskillig mindre enn 164 g du også, Fjonken.

Men jeg mener fortsatt at man ikke må spise mindre proteiner enn behovet tilsier - man må bare beregne det riktig :)


#17

Nille sa for siden:

:ja: det har du helt rett i !!
Det er utrolig urettferdig at noen kropper ikke lystrer slik de egentlig skal :( Det er jo rene vitenskaps prosjektet å finne ut av ! Burde ha fått statsstøtte til slikt !


#18

jankph sa for siden:

Din kropp er DIN kropp og reagerer på DIN måte, det gjelder bare å finne ut av det og bli trygg på egen kropp, men litt statstøtte ville ikke vært dumt, nei. Vi er vel ganske gode ernæringseksperter etterhvert alle sammen her inne.


#19

Fjonken sa for siden:

Gid det fantes en fasit..Fjonken er gla i fasiter.. ;)


#20

ssskaldeman sa for siden:

Jag som inte tränar äter sällan mer än ett gram protein per kilo kroppsvikt. Ibland blir det bara ett halvt gram. Äter man mer protein än vad kroppen behöver fungerar det nästan lika illa som karbohydrater!

Men när jag börjar träna, någon gång, kommer jag att äta mer protein. Eftersom jag inte komma att sikta på muskeltillväxt utan på kondition kommer jag inte att äta så mycket som 2 gram per kilo kroppsvikt.

Den som tränar hårt och äter mycket protein kan självklart inte mäta sina framgångar på vågen. Om man nu inte är ute efter att gå upp i vikt...

Sten Sture


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.