Jeg trodde alfalinolsyre var et annet ord for Omega 3, men så leste
jeg på nettsiden til Udo Erasmus om 5 typer av omega 3 fettsyrer; ALA,
SDA, EPA, DPA og DHA. Udo sier at alfalinol-syre er den essensielle
omega-3-fettsyren som kan gjøres om til de andre fettsyrene i kroppen.
Så dagens store spørsmål.. Hvis vi får EPA og DHA fra fisk. Får vi da
alle omega 3 fettsyrene som kroppen trenger, eller må vi få dem fra
planteriket?
Jeg har alltid trodd at fisk var tingen, men sånn som jeg forstår
artiklene til Udo, så må vi få ALA fra f.eks linfrø, men noen må i
tillegg spise fisk pga kroppen deres ikke effektivt gjør om ALA til
EPA og DHA. Så tenker jeg på eskimoene, men de spiste vel neppe mye
linfrø?
Hvis vi får EPA og DHA fra fisk, trenger vi ikke noen annen kilde til omega 3-fettsyrer. Synes det er rart at Udo Erasmus hevder det, men...
Sitat Mat & Helse (linken din):
Legen min sa at når man er kronisk syk er det best å tilføre EPA og DHA direkte. Jeg tok omega 3, men da det ikke hjelp på den tørre huden min sa han at jeg kunne ta litt Udo's Choice i tillegg. Men det tror jeg var mer pga de andre fettsyrene i Udo's. Det er et veldig bra produkt :ja: Men min flaske ble dessverre stående og bli for gammel til at jeg kunne bruke den, så jeg har ikke prøvd den så veldig egentlig... :o
Har ikke bladet, så kan dessverre ikke fortelle hva som står der...
Han hevder vel ikke akkurat det, men synes det var en rar måte å skrive på.
Han skriver:
N-3 = omega-3 fatty acids include:
ALA (alpha-linolenic acid; abundant in flax, and present in small quantities in hemp, walnut, soybean, and canola); given enough ALA to start with, the body converts ALA into SDA, EPA, and DHA in various tissues, according to need; conversion varies, depending on several factors, and ranges from less than 5% to 36% per day of the amount of ALA consumed;
SDA (stearidonic acid; present in a few exotic seeds);
EPA (eicosapentaenoic acid; parent of Series 1 eicosanoid hormones; found in fish oils);
DPA (docosapentaenoic acid);
DHA (docosahexaenoic acid; the major brain n-3; also found in eyeball (retina), red-brown algae, and fish oils).
ALA = Alpha-Linolenic Acid is the omega 3 (n-3) EFA.
EFA står for essential fatty acid.. Derfor mitt spørsmål om fisk (EPA, DHA) er det eneste vi trenger siden det står at ALA er EFA og om vi ikke trenger ALA, SDA og DPA.
Hvis jeg forstår deg rett lurer du på om vi må ha ALA fordi det er essensielt. Vi må jo det, men hvis vi får det i "ferdig" form som EPA og DHA trenger vi ikke det forstadiet... Greier ikke helt å forklare hva jeg mener, men (er så trøtt :o ).
Men det gjør vel ingenting om vi får i oss ALA også. Hvis man ikke skal høre på Barry Sears, mannen bak sonedietten da. Han mener at det ikke er noe gunstig med store mengder ALA, og er fan av store doser omega 3 i fiskeoljeform.
Disse forskerne har sine kjepphester... det beste er vel, som alltid, å finne balansen ved å lytte til sin egen kropp (og uavhengige kilder).
hehe.. ja, jeg er trøtt jeg også, så ikke så rart det er vanskelig å forstå hva jeg prøver å si.
Det ene jeg lurte på var om ALA var essensielt som du svarte på, men det står at kroppen blant annet gjør om ALA til SDA. Hvor får vi SDA fra hvis vi bare spiser fisk? Kan kroppen gjøre om EPA/DHA til SDA eller trenger vi ikke det pga andre omega 3 fettsyrer har overlappende funksjoner/kan brukes istedenfor SDA?
Håper jeg får med de riktige forkortelsene og at det ikke går helt i ball for meg nå.. hehe
Vi skandinaver er visst i risikogruppen; fordi forfedrene våre var flinke å spise fisk, kan det hende at vi ikke gjør om ALA veldig effektivt (hvis i det hele tatt) til EPA/DHA. Eskimoene har årtusener med tilpasning til nær plantefrie dietter, så det kan hende de kan omdanne EPA til ALA selv om vi andre ikke kan det.
Ernæring og næringsbehov er individuelt. Som det sies, "One man's food is another man's poison."
Drar opp igjen denne jeg. Nå har jeg nemlig fått vite at jeg bør ta ALA og lurer på om det finnes noen kloke sjeler som kan utdype hvorfor det er viktig. (Og hvis noen har link til et sted der jeg kan få kjøpt det i 400 mg doser er jeg takknemlig for det også! ;))
Hva med å kjøpe en flaske udo's og blande med juice? Jeg pleide å blande 50/50 med eplejuice og udo's, men det anbefalte på flasken er vel å ta to ganger så mye juice som olje for å kamuflere smaken.
Rett over veien fra Anker har de en butikk som selger proteinpulver og sånt. Der har de Udo's choice til 250 kr flasken.
Du kan jo se på linfrøolje kanskje? Jeg har forstått det som om linfrøolje er den oljen som er rikest på ALA. Tror du finner forskjellige produsenter i helsekosten til forskjellig pris. Og jeg mener jeg har sett en linfrøolje som Fedon selger.. bl.a på meny.
Legger med en artikkel fra Mat&Helse igjen, hvor det står litt om ALA og linfrøolje :)
Hei Zincite, takk! Har tenkt litt på å kjøpe linfrøolje (og valnøttolje). Men nå har jeg fått tak i kapsler med ALA, fikk dem i posten i dag og skal begynne med dem i morgen. Er veldig spent! :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.