Den alltid så glupe professor og overlege Serene Tonstad mener at flere bør spise kolesterolsenkende medisin. I dag selges det statiner for 890 millioner kroner årlig!!! Det er ikke nok, mener Tonstad!
I stedet for å spise naturlig mat, skal vi spise medisiner mot kolesterolet.
En pille for alt. Snart kan vi ta en pille som gjør at vi ikke trenger å sove. Vi kan ta pille som skal ta bort minnet ved traumatiske hendelser -må tas innen rimelig tid for at de skal virke (noen som har sett evig solskinn i et plettfritt sinn? Anbefales!), også har vi forebyggende medisin. Statiner til alle! Og mens vi er i gang, så kan vi sette nyfødte på insulin med en gang, så kan vi fore dem med cola istedet for å stresse med å amme.
:rolleyes:
Jeg synes dette var et veldig bra tillegg inni avisartikkelen: KOLESTEROL er største risikofaktor for hjerteinfarkt. Det viktigste legemiddelet for å senke kolesterol er statiner, som kom på markedet i slutten av 80- årene. Bruken av disse har eksplodert, i fjor ble det solgt statiner for 890 millioner kroner! Rundt 25 prosent av kolesterolet i kroppen kommer direkte inn med maten du spiser. Rundt 75 prosent produserer kroppen selv. Mat med høyt innhold av mettede fettsyrer, som meieriprodukter og kjøtt med fett, påvirker kolesterolnivået mest. LDL (det dårlige) kolesterolet avleires i åreveggene. Jo høyere LDL, jo høyere risiko for hjerte- og karsykdommer. HDL (det gode) kolesterolet frakter LDL vekk fra blodårene, og bør være høyest mulig. Hos den voksne befolkningen ligger gjennomsnittet av totalkolesterol på ca 5,8 mmol/l. Anbefalt nivå er 5 eller lavere, og dødeligheten øker fra 4. Det er dermed en stor del av den voksne norske befolkning som har behov for å redusere kolesterolnivået. HJERTEINFARKT oppstår når avleiringer av LDL
danner blodpropp i hjertekransårene. Blod- og oksygenforsyningen til hjertemuskelen blokkeres, og en del av hjertemuskelen dør. Beregninger tyder på at 12 000 - 15 000 nordmenn får akutt hjerteinfarkt hvert år. HJERTESUNN MAT Her er Fedon Lindbergs hjertetips på mat som senker det farlige kolesterolet: Spis MER av: Nøtter/mandler (rundt 40 g daglig).
Soyaprotein (f. eks. soyamel og hele soyabønner).
Kanel (1 1/2- 2 gr daglig).
Løselige fiber i grønnsaker som blomkål, løk, jordskokker, kål, i bær og mange frukter, samt i havregryn/havrekli og bygg.
Grønn te.
Krom.
Kosthold som gir lav blodsukkerbelastning (mer grønnsaker, belgfrukter, hele gryn, frukt og bær). Beskytter LDL mot å harskne: Mat med mye antioksidanter, f. eks. valnøtter og andre nøtter, bær, krydder, urter, kakao, kaffe, fargerike grønnsaker og frukt. Øker det gode HDL- kolesterolet: Enumettet fett (som oliven- og rapsolje).
Vin (1- 2 alkoholenheter daglig).
Kakao, soyabønner, valnøtter, tranebær, appelsin.
Vitamin D (sol), vitamin B, niacin (finnes i bl. a. kjøtt, fisk, grønne grønnsaker).
Kosthold som gir lav blodsukkerbelastning. Spise MINDRE av: Raffinerte og lette karbohydrater, som finnes i sukker, ris, poteter og fin gjærbakst
Matvarer som inneholder transfett/delvis herdet vegetabilsk fett (som kjeks, butterdeigsprodukter, industrielt produsert bakst).
En ny studie viste at også en grapefrukt daglig kan redusere kolesterolet betydelig. Men husk: Grapefrukt kan forstyrre effekten av flere medisiner, blant annet mot høyt blodtrykk, unormal hjerterytme, angst/depresjon og allergi. Så bruker du slike, sjekk med legen din før du går i gang med å spise grapefrukt daglig
høyt Kolesterol er da slett ikke farlig i seg selv. Det er bare en indikator på at noe er galt. Det farligeste er passivitet, høye triglyseridnivå og hemoglobinnivå. Kolesterol kommer først nede på 13. plass.
Høyt kolesterolnivå kan faktisk hindre kreft.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.