Jeg har et spm om laktoseredusert melk, jeg... Laktosen er jo melkesukker, ikke sant, og det (sukker generelt, også denne typen) vil vi jo ikke ha noe av.
Hva med å da bruke laktoseredusert melk i stedet for vanlig melk? Jeg drikker 3 dl om dagen, MÅ ha det i proteinshaken min.
Vil det da være gunstigere for en lavkarber med laktoseredusert melk?
Noen som vet?
Sjekk ut karbeinnholdet du så har du svaret der.. Men så var det dette med homogenisering og pasturisering og det derre.. Mener å ha lest at vi kun skal ha syrna produkter da.. Og at det er vesentlige forskjeller på melk kontra rømme, fløte og ost. Men hva vet jeg? Nille må på banen her tror jeg...
men når de spalter laktosen blir den ikke da til glucose (sukker) og galaktose (eller hva det het) da? Jeg mener det var det jeg lærte da jeg hadde kost og ernæring på skolen... skal se om jeg finner noe mere om det...
så da har jo den laktosereduserte melka sukker i seg
Den laktosereduserte melka inneholder like mye sukker som vanlig melk, men brutt ned til glukose og galaktose som nevnt. Den er ikke noe sunnere enn vanlig melk, det er bare det at de har gjort jobben med å spalte laktosen på forhånd, sånn at de som er intolerante ikke skal få magetrøbbel.
Jeg blir litt forvirret av kartongen, jeg - klart jeg leser innholdsfortegnelsen og næringsdeklarasjonen, Fjonken (tøysejente:p !)
det gjør jeg på ALT (står det ikke, kjøper jeg ikke!),
og på melk og laktoseredusert melk dtår det samme karbo-mengde. Bare lurer på hva som er "tilsatt" når laktosen er tatt ut, om du skjønner hva jeg mener...
du har tre typer karbohydrater. det er monosakkarider, som består av en sånn karbe-del eller hva jeg skal kalle det... disakkarider er to som er satt sammen, og polysakkarider er mange.
monosakkarider er de raske, som kroppen ikke behøver å spalte (det er disse som er viktigst for oss å unngå)
det er tre sånne.
glukose (druesukker)
fruktose (fruktsukker)
galaktose
disakkariene er vel heller ikke gunstig for oss...
de er
sukrose (glukose og fruktose) = vanlig sukker
laktose (glukose og galaktose) = melkesukker
maltose (glukose og glukose) = maltsukker
polysakkaridene er stivelse og cellulose (kostfiber)
og består av lange kjeder med monosakkaridenheter. ulike forgreininger og bindinger i disse gjør stoffene forskjellige
noen av disse (avhengig av sammensetning) skal vi unngå, men det er fra disse karbene våre helst bør komme fra. de er korn, poteter, grønnsaker, frukt bl.a og disse smaker ofte ikke søtt før vi har tygd på de en stund...
og nå er jeg laaaaangt utenom temaet her, men i allefall har laktoseredusert melk mere glukose (rent druesukker) enn vanlig melk, så viss du absolutt MÅ ha melk, velg den "vanlige"
laktosen er ikke "tatt ut" da... de har varmet melka til en så høy temperatur at laktosen spalter seg til glucose og galaktose. derfor samme karbemengden :) hverken tatt ut eller sat tinn noe, men de to i laktosen har slipt taket i hverandre, så magen slipper å gjøre det...
Yoghurt, creme fraiche og rømme er blant de syrnede produktene. De er syrnet med melkesyrebakterier og det gjør at folk tåler dem bedre enn de som ikke er det.
[color=#800080][/color]
Vil påpeke at jeg ikke er noen ekspert her altså, - det er mer Kristian sitt gebet, - meieristen vår !
Laktosen fjernes ikke fra melka, men melka "tilsettes" laktase (enzymet som spalter laktose) på en eller annen måte sånn at melkesukkeret blir brutt ned. Derfor er det like mye sukker i laktoseredusert melk som i vanlig melk.
Syrnede melkeprodukter inneholder som regel mindre laktose, fordi bakteriekulturene som brukes for å lage disse produserer laktase. Det er i alle fall dette som gjør at laktoseintolerante reagerer mindre på syrnede melkeprodukter.
Den Laktosereduserte melka blir ikke tilsatt laktase. den blir varmet opp til en så høy temperatur at laktosen spalter seg i glukose og galaktose selv.
og jeg tror ikke bakteriekulturen produserer laktase heller, for da ville det vært mye glukose i ost og syrnede produkter. I syrnede melkeprodukter (eller i syrningsprosessen) blir mye av melkesukret omdannet til melkesyre. Det er derfor mindre karber i syrnede melkeprodukter...
Har aldri hørt om at de kan spalte melkesukker ved å heve temperaturen, Hvor har du lest det?:confused: Men laktoseredusert melk mener jeg er UHT behandlet og akseptisk tappet for at melken skal ha lang holdbarhet. UHT (Ultra Hight tempratur) er varmebehandling på ca 140 gr i 2s. Dette fører til at C-vitaminet blir ødelagt.
Tilsetting av laktase for å spalte melkesukker vet jeg har vært gjort.
Bakteriekulturer lager ikke laktase nei men spiser melkesukker og danner da melkesyre. I kulturmelk rømme og yoghurt er nok det meste av melkesukkeret igjen, mens i hvitost er nesten alt melkesukker brukt opp.
Dette er riktig! i tillegg er hvitost syrnet, og smør hvis det ikke står usyrnet på pakka.
Kefir, kulturmelk, cultura og biola og sikkert flere. Cottage scheese er også syrnet.
Kan ikke sånn i farten finne igjen den boka vi brukte i kost og ernæringsfaget hvor dette sto, og jeg husker hverken forfatter eller tittel. MEn det er ti år siden jeg hadde dette faget på skolen da, så det kan jo hende jeg er feilinformert. Grunnen til at jeg husket dette fra skolen er at jeg har laktoseintoleranse selv, og var veldig lærevillig akkurat på dette temaet... men desverre så har jeg flyttet en del ganger, og har ikke fått med meg alle bøkene fra sted til sted...
Hadde vi ikke pasteurisert melka først så hadde vi ikke hatt kontroll på hvilke bakterier som vokste i melka.
Tror ikke det har noe å si for melkesukkeret om melka er pasteurisert eller ei.
Neida, det er ikke så lenge siden de begynte med å pasteurisere, bare omtrent 150 år eller noe sånt.
Men har du kyr selv så er det selvsagt mulig og sikkert også vanlig å drikke upasterurisert melk selv idag. Melkeprodusenter(bønder) har ikke lov til å selge melk uten tillatelse fra mattilsynet. Dette for å forhindre spredning av smitte.For 50 år siden var de sikkert ikke så strenge på dette.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.