< Tilbake til oversikten

fedon eller atkins?

#1

gibistr2004 sa for siden:

Hei, har lest endel av innleggene her, skjønner fortsatt ikke helt forskjellen på atkins og linbergs kosthold :eek: Er det forresten noen som har en liste over ting man kan spise når man er i ketose???



#3

MHM sa for siden:

Jeg får "ta litt vare på deg" - i.o.m. du tittulerer deg med Lindberg (og det er jeg også)..... ;) ;)

På Lindberg sitt kosthold så skal man redusere mengden karbohydrat i kosten, fra omtrent 300-500 gram daglig for de fleste, til rundt 100 gram per dag (uten å telle gram, men ved å følge rådene blir det ca. 100 gram). I tillegg er det viktig å forstå at et Lindberg-kosthold ikke bare er å spise lite karbohydrater og ha lav GI. Likeså viktig er det at hvert eneste måltid inneholder nok proteiner og essensielt fett. Man kan gjerne bruke kokosfett og fløte/smør, men da i måltider uten stivelse/sukker (ris, pasta, potet, brød, sukker o.l.). Kokos, fløte, smør m.m. (mettet fett) er ikke farlig å bruke, men det er ikke essensielt for kroppen. Fedon snakker imidlertid ikke bare om fordelingen mellom karbohydrater, proteiner og fett, men er opptatt av at man skal dekke sitt behov for antioksidanter, fiber, vitaminer, mineraler, samt at man skal ha en god tarmflora. I et Lindberg-kosthold kan du bruke litt fruktose (2 teskjeer per dag), noe du ikke kan på Atkins.

Atkins er nok ikke uenig i dette som Lindberg sier (uten at jeg kan det så godt). Fordelen med Atkins er at alle starter med svært lite karbohydrater (20 gram per dag fører til ketose), slik at man raskt kommer i gang med fettforbrenning og mister søthunger. Deretter skal man ukentlig legge til karbohydrater og matvarer etter et bestemt skjema, som gjør at man blir svært bevisst sin egen kropp og dens reaksjon på ulike nivåer karbohydrat og enkelte matvarer. Atkins er strengere på bruk av kunstig søtstoffer og sukkeralkoholer enn hva Lindberg er. Når det gjelder type fett, så er det faktisk enighet mellom Fedon og Atkins (maks 30% mettet), selv om det ikke virker som de gir de samme rådene når du ser på hva folk her inne spiser...

Angående hva du kan spise i ketose, så kan du i prinsippet spise alt. Men for å komme i ketose så må du under 40 gram karbohydrater per dag (noen også 20 gram), og da begrenser det seg selv. Av de matvarene jeg skriver opp nedenfor, er ikke Atkins enig i at man kan bruke alle. Og det er nok fornuftig med tanke på at man samtidig skal finne ut hvilke matvarer man reagerer på. Men ikke alle klarer å strippe kostholdet så voldsomt for matvarer, og synes det hjelper å kunne ta et glass lettbrus, litt sukkerfrie pastiller, et glass rødvin m.m. Du får gjøre deg opp en mening selv ang dette.
Matvarer som ikke gir karbohydrater i det hele tatt, eller svært minimalt, er: Kjøtt, fugl, skalldyr, fisk, egg, gule og hvite oster, cottage cheese, fløte, rømme, smør, extra virgin olivenolje (og andre kaldpressede oljer), avokado, Natreen, kaffe, te, lettbrus/lettsaft, rødvin. (Atkins anbefaler bl.a. ikke bruk av lettbrus/lettsaft/kaffe).
Matvarer som skal fylle kvoten med 20-40 gram karbohydrater:
Grønnsaker, litt nøtter og bær (ikke i følge Atkins...), og ev. noe klipapp (Fiberrik eller GG Helseklibrød) og FiberPlus knekkebrød. Desidert viktigst er grønnsakene!

LYKKE TIL, OG VELKOMMEN HIT! :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.