ssskaldeman sa for siden:
Hur räknar jag ut fettprocenten? Väger jag köttbiten och slår i en tabell, eller räcker det med att jag läser på etiketten?
Den här frågan får jag ständigt, i många varianter. Och jag möter många rynkade pannor. Låt oss ta detta utförligt!
Av tradition bygger alla kostresonemang på kalorier. Man räknar ut hur många kalorier som tillförs med hjälp av maten, och fördelar dessa kalorier på fett, protein och kolhydrater. När det gäller det vi äter anger värdena procent av tillförd energi!
Vi talar alltså om procent av tillförd energi, inte om någon viktandel!
Här är det upplagt för förvirring. På etiketten i affären står någonting helt annat! Ofta räknar man med vattnet och då blir fettandelen mycket lägre än vad den blir när vi äter matvaran. Vattnet går ju bara rakt genom kroppen.
Låt oss ta ett exempel. Du letar i köttdisken och hittar 15-procentig nötfärs. Hur i hela fridens namn ska du få upp detta till 70 procent? tänker du. Hur mycket smör måste du lägga till?
Men det är faktiskt inget större problem! 15-procentig nötfärs innehåller drygt 60 energiprocent fett! (Nötfärsen innehåller en massa vatten också, det är därför det står 15 procent fett på paketet, men vattnet tillför ingen energi.)
Du kan räkna på samma sätt när det gäller andra matvaror. 28-procentig ost har ca 67 procent fett, ägg och stekt lax har drygt 60 procent fett. Gröna oliver har 95% fett! Svarta oliver i olja ligger ännu högre. Kombinationen fet ost och oliver ger ofta över 80 procent fett.
En vanlig fet köttbit med kryddsmör till ger 75 procent fett. Det är alltså enkelt att komma upp i åtminstone 70 energiprocent fett när man utgår från feta köttbitar.
./.
Tack för det budskapet! Som jag har räknat! Räcker det alltså om jag äter vanlig fläskfärs?
Det är rätt uppfattat. Äter du 1000 kalorier fläskfärs så kommer runt 75 procent av de kalorierna från fett. 75 energiprocent, alltså. På förpackningen står det något helt annat, men då är vattnet medräknat.
Av 1000 kalorier 15-procentig nötfärs kommer ca 620 kalorier från fett. 62 energiprocent, alltså.
,/.