elco sa for siden:
Jeg er ikke flink med fisk og er derfor alltid på jakt etter fiskeoppskrifter som jeg liker. Her er to av Lindberg sine, sakset fra et ukeblad. Mmm!
Ovnsstekt laks med krydret saus
4 porsj.
1 løk, finhakket
1 hviktløkfedd, finhakket
1 rød chili, renset og finhakket
2 store tomater i terninger (jeg bruker hermetiske)
1 ts peppermiks
2 dl matfløte (jeg bruker kremfløte)
700 g skinn- og benfri laksefilet (jeg bruker frosne fileter, enkelt!)
1 ss hakket, frisk basilikum (går bra med tørket også)
2 ss hakket bladpersille (det samme her, går med vanlig tørket persille)
salt og nykvernet pepper
Del laksen i prosjonsstykker og legg dem i en ildfast form eller en liten langpanne. Ha på litt nykvernet pepper. Sett fisken inn i forvarmet ovn ved 90 grader og la den stå i ca 20 min. Har du steketermometer, setter du det i det tykkeste fiskestykket. Laksen er aller best med en kjernetemp. på 58 grader.
Smelt smøret i en panne på middels varme. Ha i løk, hvitløk og chili, og la det frese i ca 2 min., til alt er blankt og mykt. Tilsett tomatene og la dem surre med i ca 2 min. i pannen. Tilsett peppermiks og hell over fløten.
La sausen trekke i 5 min. på svak varme, til den får passe tykkelse. Ha basilikum og bladpersille i tomatblandingen og bland det hele godt. La sausen trekke til alt er gjennomvarmt. Rør forsiktig om og smak til med salt og evt. mer pepper. Hell sausen over fisken like før servering.
Ved siden av retten kan det serveres salat med bønner eller en linsesaltat. Litt dampede grønnsaker gjør retten til et komplett middagsmåltid. (Siden jeg ikke følger Lindberg, bruker jeg gjerne å dampe blomkål og brokkoli til).
Laksetartar
Ca 4 porsj.
160 g fersk, rå laksefilet
40 g (2 skiver) røkelaks, finhakket
1 sjalottløk, finhakket (jeg brukte rødløk)
1/2 potte frisk koriander, finhakket (jeg brukte tørket persille)
saften av 1/2 sitron (eller sitrondråper fra gul flaske)
1 eggeplomme
salt og nykvernet pepper
fruktose (eller annet søtstoff)
Rens laksen for ben, bruk pinsett eller en liten tang til å ta ut de små bena. Fjern fiskeskinnet (jeg bruker frosne skinnfrie fileter som jeg tiner, for å slippe rensingen). Kutt laksen i veldig små terninger, eller mal den på grov skive på en kvern. (Jeg brukte hakke-delen til stavmiksern på alt).
Bland alle ingrediensene rett før servering. Smak til med sitron, salt, pepper og fruktose. Lag fire like store "kaker" og klapp dem litt flate. Server laksetartaren som forrett eller som en liten sommerrett på terrassen. Anrett tartaren sammen med noen friske salatblader og server gjerne litt mer hakket løk ved siden av.
Og her er en fra et gammelt OBOS-blad!
Urtebakt laks i form på grønnsaksseng
800 g laks, befridd for skinn og ben, skåret i porsjonsstykker
2 skiver loff uten skorpe :eek: jeg bruker valnøtter i stedet :D
3 hvitløkbåter
1 bunt persille
noen kvaster basilikum
2 ss olivenolje
Grønnsaksseng
Noen dråper olivenolje
1/2 squash skåret i terninger
1 rød paprika skåret i terninger
1 løk, grovhakket
1 boks hakkete tomater
frisk timian eller dill
salt, pepper
Sett stekeovnen på 180 grader. Kjør valnøtter, hvitløk, persille og basilikum i hurtigmikser. Fordel urteblandingen på toppen av fiskestykkene. Drypp litt olivenolje over til slutt.
Surr squash, paprika, løk og tomater lett i olivenolje i ca 2 min. Krydre med litt timian eller dill. Legg i smurt ildfast form. Legg så laksestykkene oppå og fordel urteblandingen på disse. Gi et lett dryss med salt og pepper. Drypp litt olivenolje over til slutt.
Sett i varm ovn i ca 15-20 min.
Jeg serverer (igjen) med dampet blomkål og brokkoli til.