< Tilbake til oversikten

Oppskrifter med laks

#1

elco sa for siden:

Jeg er ikke flink med fisk og er derfor alltid på jakt etter fiskeoppskrifter som jeg liker. Her er to av Lindberg sine, sakset fra et ukeblad. Mmm!

Ovnsstekt laks med krydret saus
4 porsj.
1 løk, finhakket
1 hviktløkfedd, finhakket
1 rød chili, renset og finhakket
2 store tomater i terninger (jeg bruker hermetiske)
1 ts peppermiks
2 dl matfløte (jeg bruker kremfløte)
700 g skinn- og benfri laksefilet (jeg bruker frosne fileter, enkelt!)
1 ss hakket, frisk basilikum (går bra med tørket også)
2 ss hakket bladpersille (det samme her, går med vanlig tørket persille)
salt og nykvernet pepper

Del laksen i prosjonsstykker og legg dem i en ildfast form eller en liten langpanne. Ha på litt nykvernet pepper. Sett fisken inn i forvarmet ovn ved 90 grader og la den stå i ca 20 min. Har du steketermometer, setter du det i det tykkeste fiskestykket. Laksen er aller best med en kjernetemp. på 58 grader.

Smelt smøret i en panne på middels varme. Ha i løk, hvitløk og chili, og la det frese i ca 2 min., til alt er blankt og mykt. Tilsett tomatene og la dem surre med i ca 2 min. i pannen. Tilsett peppermiks og hell over fløten.

La sausen trekke i 5 min. på svak varme, til den får passe tykkelse. Ha basilikum og bladpersille i tomatblandingen og bland det hele godt. La sausen trekke til alt er gjennomvarmt. Rør forsiktig om og smak til med salt og evt. mer pepper. Hell sausen over fisken like før servering.

Ved siden av retten kan det serveres salat med bønner eller en linsesaltat. Litt dampede grønnsaker gjør retten til et komplett middagsmåltid. (Siden jeg ikke følger Lindberg, bruker jeg gjerne å dampe blomkål og brokkoli til).

Laksetartar

Ca 4 porsj.
160 g fersk, rå laksefilet
40 g (2 skiver) røkelaks, finhakket
1 sjalottløk, finhakket (jeg brukte rødløk)
1/2 potte frisk koriander, finhakket (jeg brukte tørket persille)
saften av 1/2 sitron (eller sitrondråper fra gul flaske)
1 eggeplomme
salt og nykvernet pepper
fruktose (eller annet søtstoff)

Rens laksen for ben, bruk pinsett eller en liten tang til å ta ut de små bena. Fjern fiskeskinnet (jeg bruker frosne skinnfrie fileter som jeg tiner, for å slippe rensingen). Kutt laksen i veldig små terninger, eller mal den på grov skive på en kvern. (Jeg brukte hakke-delen til stavmiksern på alt).

Bland alle ingrediensene rett før servering. Smak til med sitron, salt, pepper og fruktose. Lag fire like store "kaker" og klapp dem litt flate. Server laksetartaren som forrett eller som en liten sommerrett på terrassen. Anrett tartaren sammen med noen friske salatblader og server gjerne litt mer hakket løk ved siden av.


Og her er en fra et gammelt OBOS-blad!

Urtebakt laks i form på grønnsaksseng

800 g laks, befridd for skinn og ben, skåret i porsjonsstykker
2 skiver loff uten skorpe :eek: jeg bruker valnøtter i stedet :D
3 hvitløkbåter
1 bunt persille
noen kvaster basilikum
2 ss olivenolje

Grønnsaksseng
Noen dråper olivenolje
1/2 squash skåret i terninger
1 rød paprika skåret i terninger
1 løk, grovhakket
1 boks hakkete tomater
frisk timian eller dill
salt, pepper

Sett stekeovnen på 180 grader. Kjør valnøtter, hvitløk, persille og basilikum i hurtigmikser. Fordel urteblandingen på toppen av fiskestykkene. Drypp litt olivenolje over til slutt.

Surr squash, paprika, løk og tomater lett i olivenolje i ca 2 min. Krydre med litt timian eller dill. Legg i smurt ildfast form. Legg så laksestykkene oppå og fordel urteblandingen på disse. Gi et lett dryss med salt og pepper. Drypp litt olivenolje over til slutt.

Sett i varm ovn i ca 15-20 min.

Jeg serverer (igjen) med dampet blomkål og brokkoli til.


#2

Nille sa for siden:

:sikle:
Tusen takk for nye ideer !! Disse skal prøves !


#3

elco sa for siden:

Bare hyggelig å kunne bidra med noe! Har fått så mange gode tips og råd her, både fra journalene og oppskriftstrådene. Mange som er flinke med mat - især har jeg snopet ideer og oppskrifter fra deg, Nille, og Iset. :spisesnak Jeg er så glad over å ha funnet noe på norsk, med råvarer som (stort sett) er å få tak i i Norge. Dessuten mye å lære...


#4

Siljevanilje sa for siden:

jeg gjorde noe smart igår ( tror jeg hvertfall)
vi hadde storhandel, og handla inn masse kjøtt og fisk.
fisken ( torsk og laks) delte jeg opp i porsjonsstykker og på laksen hadde jeg pesto mariande på og på laksen "thaicurry", rettere sagt kokosmelk og chilli blanda. når dette hadde satt seg så heiv jeg alt i frysern.
og nå ligger det 6 poser med torsk og 3 poser med laks å venter på komme opp. :cool:


#5

elco sa for siden:

Dette er egentlig ikke en middagsoppskrift, men den er med laks, så jeg legger den her likevel. Har ikke prøvd den selv enda, men synes den virker lett å lage og god...

Hentet fra Nicola Graimes "Lavkarbo - raskt og enkelt hele året (kokebok, nyinnkjøpt :D)

Røkelakssalat
2 porsjoner - 5 g karber pr porsjon

250 g røkelaks i tynne strimler
13 cm slangeagurk uten frø, grovrevet
55 g fennikel, grovrevet
2 ss crème fraîche
2 ss pepperrotkrem
2 ss presset sitronsaft
2 ss hakket dill
salt og kvernet pepper
ruccolablader til pynt

  1. Bland alle ingrediensene unntatt ruccolabladene i en bolle. Ha i litt salt og rikelig med pepper.
  2. Fordel eventuelt salaten i to ringformer med diameter 9 cm eller i andre pene former. La salaten stå kaldt i 30 min. Pynt med ruccolablader før servering.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.