Nå sliter jeg skikkelig.... Jeg går på Atkins og har jo forstått at jeg skal spise masse fett. Men hvorfor? Det er så mange som kritiserer meg for dette, og jeg har ikke noe skikkelig svar på HVORFOR det er bra med fett på denne dietten. De sier det legger seg på blodårene og at det øker kolesterolet.... Kan noen hjelpe meg med han jeg kan si til disse uvitende personene? Please.....
Det er lenge siden jeg sluttet å diskutere kostholdet mitt med "bedrevitere". Det er en kamp man aldri kan vinne. Du vil alltid treffe folk som vet alt små mye bedre enn deg. Mitt første råd er å lavære å snakke om det/diskutere med dem som kritiserer deg.
Høyfett og høykarbo er ikke bra. Cluet med Atkins er at du kombonerer høyt fettinntak med lavt karbohydrat inntak. På Atkins skal du ikke nødvendigvis spise MASSE fett, men du skal ikke være redd for fettet. Når du går på Atkins første faser er du i ketose. Og ketose er tilstanden du er i når kroppen har omstilt seg fra karbohydratforbrenning til fettforbrenning. For at kroppen skal forbrenne fett på du gi den fett. Da får den signal om å brenne fettet. Flere undersøkelser og forskningsrapporter har vist at det ER fettet som øker forbrenningen og ikke proteinet. Det ER fettet man blir mett av. Og det er det ikke bare Atkins som har funnet ut av, men de fleste som driver med lavkarbo kost.
At fett er farlig er en myte. Til og med de mest kjente ernæringsfysiologene har fått med seg at fett er bra for oss. Men dessverre er det enda noen som ikke følger med i timen.
Det gjelder å diffrensiere på hva slags typer fett vi spiser.
Her er litt info om fett og fett typer. Vi får beskjed om at mettet fett er farlig, men mettet fett og mettet fett kan være så mangt. Det er transfettet vi skal holde oss langt unna !
MHM sa:
Vi får rimelig unyanserte råd fra våre ernæringsmyndigheter: "Bruk olje!" er hva vi får høre. Men de sier ikke at noen oljer er helseFREMMENDE mens andre er direkte UHELDIGE for vår helse. Og vi får ikke informasjon om at vi ikke bør steke i oljene (da er sjansen stor for at vi ødelegger oljen selv).
Maisolje, solsikkeolje og soyaolje bør HIVES, av fire ulike grunner: 1) De inneholder for mye flerumettet omega-6 fett, som virker betennelsesøkende (astma, revmatisme, allergier, fibromyalgi m.m.). 2) De er alltid varmpresset. Dette er en industriell prosess som blant annet gir avfallsstoffer som transfett, frie radikaler, dimerer og polymerer. 3) De egner seg IKKE for steking pga innholdet av flerumettet fett. 4) De vil ved bruk fortrenge sunne oljer som olivenolje, rapsolje, avokadoolje.
Desverre så drar denne lista med seg majones, kaviar og majonessalater i dragsuget.... :rolleyes:
Olivenolje, rapsolje, avokadoolje og makadamiaolje inneholder mye enumettet fett som er positivt for fettforbrenning, ledd, hud m.m. Linfrøolje, valnøttolje og tran inneholder mye omega-3, og er meget varmeustabile. Bør brukes som kosttilskudd, eller over salat. Kokosolje (Cocosa) er den oljen med mest mettet fett, noe som er gunstig ved varmebehandling av mat.
På etiketten av alle oljene MÅ det stå kaldpresset eller xtra virgin, for at de skal være sunne.
Litt komplisert? Ehhh, ja. Men man trenger jo ikke huske hva alle disse omega-ene er for noe, bare man husker hva som er sunt og usunt... :cool:
Transfett er bare én av mange grunner til ikke å spise margarin... De er laget av umettet fett som er kraftig bearbeidet - og dette tåler ikke fettet. Det blir dannet frie radikaler, dimerer, polymerer + transfett. I tillegg blir den potensielt sunne siden ved oljen borte. Ikke sunne fettsyrer + biprodukter = margarin.
Transfett er egentlig bare en kjemisk benevning på hva som har skjedd med en fettsyre etter oppvarming eller hydrogenering. Den endrer struktur fra cis-form til trans-form (molekylet vrir seg).
Transfett finnes i alt industrifett, men margarinene har nå mye mindre enn før. De største kildene er pommes frittes, potetgull, kjeks, kjøpte kaker, posesupper, posesauser m.m.
Det er ikke så strenge krav til merking i Norge som i andre land. Om det står "delvis herdet vegetabilsk fett", eller "delvis hydrogenert vegetabilsk fett", så er det det samme som transfett. Men norske regler sier at man ikke trenger deklarere dette, og det kan derfor bare stå "vegetabilsk olje". Noe de fleste tror er kjempebra, for det er jo det myndighetene våre har sagt... :cool:
Transfett er negativt for kreft og hjerte-kar sykdom, uten at jeg klarer å forklare hvorfor.
Jeg bare lurer på en ting, hva skal man steke i hvis man bare skal bruke kaldpressede oljer? Jeg pleier å steke med rapsolje, men denne er ikke kaldpresset og tydligvis feil å bruke?
Du bør absolutt ikke bruke andre oljer enn de kaldpressede. Og det finnes mange typer kaldpresset rapsolje. I tillegg tåler avocado olje varme godt, og Cocosa pure (kokosolje).
[color=purple][/color]
Jeg bruker enten meierismør, Cocosa eller avocado olje til steke i. Det funker greitt. Skal jeg bare surre noe, bruker jeg olivenolje. Den tåler mindre varme enn de andre.
[color=purple][/color]
Heisann. Odelia er en norsprodusert kaldpresset rapsolje. De har en egen olje beregnet på steking. Står på flaska at den tåler opptil 180 gr. uten at næringsinnholdet forringes. Bruker den selv og er fornøyd:)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.