Fedonisten sa for siden:
Se på denne linken fra VG i dag, 14.04.2004
www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=223070
- jeg veit ikke jeg, men tar jeg det? Neeei....
Fedonisten sa for siden:
Se på denne linken fra VG i dag, 14.04.2004
www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=223070
MHM sa for siden:
Jeg støtter CLA-alarmen jeg. Jeg klipper inn det jeg skrev om CLA tidligere i april, i en annen tråd:
"I Aftenposten fredag 16. januar 2004 kan vi lese at Mattilsynet advarer mot bruk av CLA som kosttilskudd til gravide, ammende, overvektige og personer med høyt kolesterol eller diabetes type 2. Bruk av CLA kan være spesielt ugunstig for dem med insulinresistens, og, sitat: ”Dette gjelder svært mange overvektige”. Derfor ville jeg IKKE tatt CLA. Jeg har lest en del av denne forskningen, og det virker ikke bra. Det finnes jo CLA naturlig i matvarer (melk+kjøtt), men isomerene som brukes i tilskudd er antakelig noe annet."
Kristian sa for siden:
Jeg har ingen tro på at CLA er skadelig, det må i så fall være i store doser. Jeg har bare positive erfaringer med CLA
Iset sa for siden:
Merkelig. Nå skal jeg ikke si noe om det er bra eller dårlig, men jeg har erfaringe med at media, spesielt aviser, slår opp små eldgamle "vitenskapelige" undersøkelser som faktk er svært useriøse, og folk tar det som god fisk. Henviser til oppslaget om "vitaminer har null effekt". Les mer om dette på [url]www.helseportalen.no[/url] (søk etter null effekt).
Jeg har sluttet å tro på det meste som står i avisene om kosttilskudd, for mye av det er bare svada og tull.
Og for ikke så lenge siden, så ble det jo opplyst at CLA er gunstig for diabetes pasienter. Men jeg vet jo ikke hva som er rett. Anbefaler dere bare å være forsiktig med å tro alt som står i avisene.
MHM sa for siden:
Jeg tror heller ikke på alt som står i avisene. Men hvis en såpass seriøs avis som Aftenposten setter fokus på noe, så synes jeg det er positivt, slik at jeg kan sjekke videre. Jeg har lest flere av studiene som er gjort på CLA de siste årene, og jeg synes det er urovekkende. :eek:
Det finnes svensk forskning som tyder på at CLA forverrer insulinresistens hos mennesker med hele 19%, øker glykemi med 4% og reduserer HDL-kolesterol med 4% sammenlignet med placebo (Riserus et al, Diabetes Care, Sep 2002). Dette blir støttet i en rykende fersk studie fra Danmark (Larsen et al., J Lipid Res, Dec 2003). De danske forskerne sier at hos rotter er det en tydelig effekt av CLA mht. økt muskelmasse og redusert fettmasse. Men resultatene fra 13 randomiserte, kontrollerte, korttidsstudier på mennesker, tyder på at samme effekt ikke sees hos mennesker som hos rotter. Tvert i mot, så kan tilskudd av CLA gi insulinresistens og ha negative effekter på helsen.
Videre øker det oksidative stresset i kroppen hos de som tar tilskudd av CLA, på samme måte som andre flerumettede fettsyrer vil gjøre. Selv om et økt oksidativt stress kan forhindres gjennom økt inntak av bredspektrede antioksidanter, er det viktig å være bevisst dette. Også parameteren C-reaktiv protein (CRP), dvs. inflammasjon i vev, øker ved tilskudd av CLA. I en svensk studie var CRP 110% høyere hos gruppen som fikk CLA sammenlignet med placebo (Riserus et al., Circulation, Oct 2002).
Dette er da ihvertfall noen argumenter, ikke bare noe jeg synser... ;)
Iset sa for siden:
Uffda ganske skremmende. Nå får ikke akkurat jeg lyst å selge CLA lenger. Sjefen får bli så sur hun bare vil, jeg har tatt et standpunkt om å ikke selge produkter jeg VET ikker virker/er bra.
Kristian sa for siden:
I så fall så er jeg en rotte.:D Kan ikke si at noe av dette stemmer for meg. Det må da være forskjeller på folk, på hvordan de reagerer. Redusert søthunger kan da ikke tyde på økt insulinresistens, eller hva?
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.