< Tilbake til oversikten

Kan jeg spise litt fromasj til dessert etter middagen for å øke fettinntaket?

#1

Iset sa for siden:

Altså, jeg vet at Skaldeman ikke anbefaler søtstoffer, men jeg går ned i vekt allikevel så jeg unner meg litt, iallefall foreløpig. Har kuttet voldsomt ned på brusen og på mengden søtningsmiddel siden alt jo smaker for søtt nå.

Saken er den at jeg lager en aldeles nydelig appelsinfromasj (eller andre smaker) som består av kun egg, kremfløte, gelatin og litt Fun light-saft.

Egg, gelatin og kremfløte er jo sunne matvarer, det eneste som jo trekker ned er saften men jeg bruker ikke mye, kun nok til å få en svak appelsinsmak på fromasjen. Bruker ikke søtstoff i tillegg, kun saften.

Så da blir jo denne egentlig ganske sunn, hvis man ser bort fra saften? Så kan jeg spise en porsjon av denne hver dag til dessert eller kveldskos for å få opp fettprosenten? Jeg drikker jo litt lettbrus utenom, og da kutter jeg jo heller ut et glass lettbrus slik at mengden søtstoff allikevel ikke blir stor.

Har prøvd med vaniljeekstrakt istedetfor saften, men det ble ikke så vellykket. Måtte ha i så mye, og det er jo heller ikke bra, tror jeg.

PS: kunstig søtstoff trigger ikke mitt søtbehov av en eller annen merkelig grunn, men BÆR og frukt gjør det. Litt synd, egentlig.


#2

GINOK sa for siden:

Hørtes veldig godt ut da. Kan du ikke legge ut oppskriften på denne. Ser at du har mange oppskrifter rundt på forskjellige tråder, du er mye mer oppfinnsom og variert i kostholdet enn meg ser jeg. Skulle ha vært samlet og strukturert oppskrifter for SSSkaldeman/OE filosofi da disse fraviker lit fra andre lavkarbo, eller stemmer ikke det?

GINOK


#3

Iset sa for siden:

Hehe, jo jeg kan legge ut oppskriften på "kaker/desserter" nå. :)

Når det gjelder å samle OE/Skaldeman-oppskrifter så er det jo forsåvidt en god ide, men da bør jo alle få sin egen samleside. Dessuten pleier jeg å "omforme" oppskrifene litt slik at de er mer like min filosofi. Er det feks. for mye grønnsaker, kutter jeg litt ned, for lite fett så legger jeg til mer fett. Det er egentlig ikke så vanskelig, og det ligger jo en DRØSS med gode oppskrifter her inne. :sikle:

Nilles bacon-cheeseburgercaserole må vel være ypperlig Skaldeman-mat. :D


#4

Fjonken sa for siden:

Litt off-topic, men hvor mye fett skal man ha på Skaldemandiett?
Og hvordan regner du det ut?

Fjonken snuser nemlig litt i de baner og den fromasjen din den er en av grunnene til det.. Ser så digg ut.. :D


#5

Albertine sa for siden:

Hvis næringsinntaket ditt i løpet av en dag er fordelt på 70% fett, 20% protein og 5% karber er du omtrent på Skaldemannivå.


#6

Iset sa for siden:

Hehe. :D
Jeg regner ikke ut noe, jeg er blond skjønner du. :o
Men noen andre Skaldemanister har vel tallene, tror Goggen og Albertine er ganske flinke med tallene.

Jeg bare passer på å ha en god del fett i alle måltidene mine. Spiser jeg feks. biff, pøser jeg på med MYE hjemmelaget bearnaisesaus.


#7

Fjonken sa for siden:

70% fett :eek: ..Hvordan i all verdens dager greier dere å få i dere såå mye?! Jeg synes jeg er flink når jeg har stappa i meg 20 gr majones jeg..
Og bare 5 karber.. Så ekstemt kosthold er nok ikke noe for meg. Jeg er alt for glad i grønnsaker og frukt til det. Fjonken får nok finne noe midt i mellom. 20 karbs er greit.. får heller holde meg der og minke på proteinet og øke på fettet. Får se hva jeg ender opp med.

Uansett, takker for kjappe svar..


#8

Albertine sa for siden:

Prosent, ikke gram!!! Eks: 20 gram karber, 80 gram protein og 140 gram fett gir riktig prosentvis energifordeling. (Fett gir jo dobbelt så mye energi som de andre to. Har jeg skjønt det rett nå?)


#9

Nille sa for siden:

Ja, de fleste av mine oppskrifter her inne passer på Skaldeman. Donalds Fantastiske kylling, Deep Dish Pizza Quiche og Bacon cheeseburger casserole.....
[color=purple][/color]
Vi har diskutert dette med samleside for oppskrifter på de forskjellige diettene før. Og vi hadde egen tråd for Atkins, South Beach og Lindberg. Men så fant man ut at det var best å heller fordele dem på type måltid, - frokost, lunch, middag etc. slik det er nå. Jeg var ikke enig da, men ser helt klart fordelen nå. Mange oppskrifter ligger flere steder fordi de passer til forksjellige måltider. Å skille ut de oppskriftene som kan passe for Skaldeman betyr et enormt stykke arbeid. Det er ingen her som får betalt for arbeidet de gjør, og jeg har iallefall ikke tid og anledning til å bruke mer tid ......
[color=purple][/color]
I tillegg er det min ærlige mening at om man skal følge en "diett" så bør man vite såpass om den at man kan ta en hvilken som helst oppskrift (nesten) å tilpasse den akkurat den dietten. Slik Iset gjør. Det er det som var tanken bak endringen av oppskriftsforumet tror jeg. Flere oppskrifter for alle. Og alle oppskriftene her inne er jo lavkarbo !


#10

Nille sa for siden:

Jupp, se i journalen min. Det viser det litt tydeligere. 70% fett er energiprosent, dvs. 70% av kaloriene er fett...... Fett inneholder mer kalorier enn protein og myemye mer enn karber !


#11

Miroslav sa for siden:

De siste 5%'ene skal du få i deg gjennom soloppvarming?


#12

Albertine sa for siden:

Jeg tenkte mer på åndelig føde, 5 % luft og kjærlighet.

(Det skal selvsagt være 25% proteiner...:rodme: )


#13

auroraborealis sa for siden:

Jeg banner kanskje litt i kirka nå, men jeg synes 70% fett høres veldig mye ut.
Hvis man tenker på urmennesket som har vært nevnt når man snakker om lavkarbo/høyfett dietter så var ikke urmennesket i nærheten av slike mengder fett. Det var dårlig både med majones, rømme, meierismør og kremfløte etter hva jeg vet.
Det som utvilsomt ble spist mye av var kjøtt, fisk og fugl. De fleste av disse artene har et høyere innhold av proteiner enn fett.
Jeg tror at det som er viktigst for vektnedgang uansett hva din lavkarbo diett heter er at du spiser mindre karbohydrater. Så er mengden fett/ proteiner mindre viktig.
Jeg har fulgt rådene som gjelder for ketolyse kuren som er maks 15 gr karbo for kvinner og 20 gr karbo for menn pr dag, så er forholdet mellom fett/proteiner mindre viktig.
JEG synes det er enklere hvis jeg kun trenger å passe på at jeg ikke spiser for mye karber enn hvis jeg må passe på både karber, fett og proteiner.
Jeg tror at du vil få en vektnedgang du er fornøyd med selv om du ikke pøser på med fett til alt du skal spise.
Selv så nærmer jeg meg 30 kilo nå siden sommeren, og jeg spiser så normalt som mulig men jeg prøver å ikke spise mer enn 15-20 gr karbo om dagen.


#14

Nille sa for siden:

Bare bann du ! ;)
[color=purple][/color]
Men det er altså IKKE 70% fett av alt du spiser, det er 70 % av kaloriene som er fett. Det er mye kalorier i fett, derfor blir fettandelen av kaloriene så stor. Se i journalen min, på menyen og fettfordelingen. Jeg spiser ikke spesielt masse rent fett altså ! Det meste av fettet urfolket spiste kom fra rødt kjøtt & flesk + innmat. De spiste alt på dyret, ikke bare renskåret slik vi gjør.
[color=purple][/color]
De fleste lavkarbo dietter funker faktisk best med stor fett og proteinandel. (det finnes unntak som South Beach, F-plan og et par andre som er "omskrevet" for å bli mer akseptable for folk flest). Atkins har sagt det klart og tydelig at hans måte ikke funker med lavfett. Torkil anbefaler også de som har problemer med vekttapet i første omgang å få i seg mer fett (og grønt) isteden for å kutte NED på karbene. Og det virker for de fleste. Men det er nok noen som må kutte ned karber til et minimum for å gå ned. Erfaring gjennom flere år på andre lavkarbo retninger, som f.eks. Atkins som er ganske likt Ketolyse, viser at en fordeling på 75-20-5 (fett-protein-karbo) eller 70-25-5 er optimalt for vekttap på lavkarbo. Da snakker jeg om vekttapfasen - ikke vedlikehold.
[color=#800080][/color]
Om de fleste på Ketolysekuren la inn maten sin i et slikt program jeg bruker så ville de ikke ligge langt unna 70 energiprosent fett. Jeg tipper rundt 60-65 energiprosent fett. Det er som sagt ikke så mye fett som en skulle tro.
[color=#800080][/color]
Siden dette er Skaldeman tråden og denne filosofien viser seg å funke bra for veldig mange er det bare et bevis på at det ikke finnes bare en sannhet. I denne tråden er det fettet som gjelder !
Skaldeman har forsket på urfolk og deres mat i mange år og vet bedre enn de fleste her inne hva de spiste/ikke spiste. Det står også en god del i boka hans om dette.
[color=#800080][/color]
[color=#800080][/color]


#15

auroraborealis sa for siden:

Da er jo regnestykket et helt annet :)
Slik som spørsmålet fra fjonken og svaret fra albertine var så kunne det jo misforståes litt.....


#16

Albertine sa for siden:

Hvis man er ute etter å misforstå kan jo alt misforstås. :snill:


#17

Fjonken sa for siden:

Jammen, jeg forstod dette veldig godt jeg da.. Fett måå til for å gå ned i vekt og 70% fett er ikke så mye når man ser på totalen. Først bare skrek 70%-tallet mot meg, men de følgende innleggene forklarte jo greit hele greia. Synes dere er flinke jeg. Så herlig å møte sånt et engasjement og få servert slike gode og dype kunnskaper når man er helt ny og uviten selv. Tusen takk fra en grønnskolling.:D


#18

auroraborealis sa for siden:

Jeg er ikke "ute etter å" misforstå. Jeg misforstod...:mad:


#19

Kristian sa for siden:

Er det noe nytt her, jeg leste i en lærebok en gang på åttitallet at både protein og karbohydrater hadde nesten 4,5 cal mens fett hadde ca9 cal.:confused:


#20

Nille sa for siden:

Ja det er vel det jeg sier, at fett inneholder mye mer kalorier enn proteiner og karbohydrater.

Kalorier = fett x 9 + karbohydrat (minus fiber) x 4 + protein x 4 + alkohol x 7

Sorry, forklarte det vel litt dårlig. Klarer ikke helt å forklare det annerledes.

Eksempel:

Total: 1637 Fat:133 1194 74% Sat:34 310 19% Poly:7 64 4% Mono:22 198 12%Carbs:29 75 5% Fiber:10 0 0%Protein:85 341 21%Alcohol:0 0 0%

1637 kalorier = 100 %
133 gram fett = 1194 kalorier og 74 % av kaloriene
85 gram protein = 341 kalorier og 21 % av kaloriene
29 gram karbohydrater = 75 kalorier og 5 % av kaloriene

Det er en liten diff der på grunn av avrunding da dataprogrammet runder av opp til hele tall. Men som du ser så er der markant forskjell på kalorier i fett og proteiner. Alle proteiner har ikke samme mengde fett. Kylling uten skinn har mindre fett og mer proteiner pr 100 gram enn svinekoteletter og oksekjøtt f.eks.

Kylling:
Total: 172 Fat:7 59 36% Sat:2 16 10% Poly:1 13 8% Mono:2 21 13%Carbs:0 0 0% Fiber:0 0 0%Protein:27 106 64%Alcohol:0 0 0%

Svin:
Total: 182 Fat:10 94 53% Sat:4 34 19% Poly:1 9 5% Mono:5 41 23%Carbs:0 0 0% Fiber:0 0 0%Protein:21 82 47%Alcohol:0 0 0%

Biff:
Total: 205 Fat:13 120 60% Sat:5 47 24% Poly:0 4 2% Mono:6 51 26%Carbs:0 0 0% Fiber:0 0 0%Protein:20 79 40%Alcohol:0 0 0%

Gjorde jeg det enda mer forvirrende nå ?:o


#21

Kristian sa for siden:

Forvirret, neida, men det virket som om du mente det var større forskjell mellom fett og karboh. en fett og protein. Men da vet jeg at det er litt fett i tilsynelatende magre kjøttstykker.;) Men fy så tørre de er:eek:


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.