< Tilbake til oversikten

Karbo sjokk - hvor farlig er det?

#1

Miroslav sa for siden:

Hei alle sammen.

Jeg ble inspirert av å lese om Skaldemans diett og har nå så godt som jeg klarer levet etter maksimalt fett minimalt karbohydrat innhold i halvannen uke. Kan ikke akkurat si at jeg føler meg helt i toppslag, men vekta går nedover forbløffende raskt og jeg håper på at dagsformen etterhvert skal bli meget bedre.

Det jeg vil spørre om er hvor katastrofalt det er med ett enkelt karbosjokk innemellom? Jeg har allerede fått beskjed hjemmefra om at det er greit at jeg spiser som jeg gjør, men at det forventes at jeg spiser minst ett lite stykke kake i min sønns bursdag som er rett rundt hjørnet. Denne kaken blir ingen lavkarbokake for å si det mildt.

Jeg vil jo gjerne delta i feiringen og ikke sette meg på bakbena for en slik detalj dersom det ikke er helt katastrofe. Vil jo regne med at jeg må tåle en periode med sukkersug etter en slik fest, men hvor langt tilbake i prossessen vil et sette meg? To uker med rekovalisens etter ett lite stykke kake frister minimalt må jeg innrømme, men hvor ille er det egentlig?


#2

Begod sa for siden:

Det er forskjell fra person til person hvor mye skade et kakestykke gjør.

Den største faren med kakestykket er at søtsuget kan komme tilbake med full kraft, slik at du ikke greier å stå imot og faller av hele dietten.

Hvis du nøyer deg med det ene kakestykke så vil jeg si at du blir satt ca 3 dager til en uke tilbake.


#3

Miroslav sa for siden:

Takker for svar.

Dette høres skummelt ut gitt. Selve søtsuget skal nok kunne gå bra, har aldri vært spesielt plaget av det og holder det lett i sjakk med å spise en ladning fett. Men jeg har ikke noe lyst til å starte på nytt med hodepine, kroppsverk og ja, løs mage.

Jeg får ta ett lite stykke og lure meg unna så mye som mulig av glasuren, så skal det vel gå på ett vis. Tviler på at jeg får med kona på å servere bursdagsomelett med bacon i steden for kake ....


#4

Summer sa for siden:

Jeg vil ikke gjøre dette vanskelig for deg, men jeg vil gjerne bare få sagt noe som jeg tenker når jeg leser det du skriver, og det er at: Hvorfor i alle dager skal familien bestemme hva du skal putte i munnen din?
Jeg skjønner dette med at det er sosialt og alt det der, men det finnes jo andre muligheter på en bursdagsfeiring. Jeg har aldri spist kake i min sønn sin bursdag. Men jeg har laget lavkarbovafler ved siden av, så vi kan spise begge deler, og ingen legger seg oppi hva en tar på fatet så lenge en spiser.
(Og i andre besøker, så har jeg med 70% sjokolade og nøtter, og noen ganger kuttes det opp eple i biter ol. )


#5

Miroslav sa for siden:

Jeg bestemmer selv hva jeg vil spise, men nå har det seg slik at dette er ikke en hvilken som helst kake, men en dinosauruskake som allerede har fått mye omtale av hovedpersonen og som blir ett realt høydepunkt i feiringen. Jeg vil rett og slett ikke skuffe sønnen min med å ikke spise kaken hans som han gleder seg slik til å ha i bursdagen sin. Faktisk er jeg mer enn villig til å ta en uke med ekstra hodepine for å ikke legge noen demper på feiringen akkurat i dette tilfelle.


#6

Helene sa for siden:

og så finnes det mange lavkarbokaker, nå vet jeg at skaledemann ikke skal ha kunstige søtstoffer.. men så er det bare å finne ut hva som er viktigst.


#7

Summer sa for siden:

Å ja, men da er det jo ditt valg da. :) Det sto at du hadde fått beskjed om at det var forventet, og jeg forsto deg dithen at det var derfor du skulle spise. Høres ut som en spennende kake! Hvor gammel blir sønnen din?

#8

Miroslav sa for siden:

Selv om noe er forventet av meg, så er det jo jeg som bestemmer hva jeg vil gjøre :)

Sønnen min blir 3 år gammel, og slik sett vil nok skuffelsen være kortvarig om jeg hopper over kake, men spørsmålet strekker seg jo lenger. Nemlig, hvor totalt må jeg bryte med hva familien min spiser for at en lavkarbodiett skal fungere? Dersom ett stykke kake på en bursdag, eller å smake på en bit sjokolade en av barna synes er den beste i verden er umulig vil nok ikke dietten fungere for meg.

Og kaken blir meget spennede, jeg er selv delansvarlig for dekoreringen da jeg skal lage lava for vulkanene, samt spennede planteliv fra juratiden.


#9

Summer sa for siden:

Det er sant. Men vi har endel som kommer inn her, og ikke ser akkurat det, og som finner seg i veldig mye fra famile som er ødeleggende for dem, og det synes jeg er veldig dumt... Det skjøner jeg. :) Nei, det er jo bare i begynnelsen når en skal omstille endel forbrenningsprosesser i kroppen at det er viktig å være streng, når en er over på vedlikehold, så vil jo slikt oftest gå greit. :) (skjønt noen må vær strengere enn andre, fordi slikt fører til karbosug, og at de ikke klarer å stoppe igjen..) Oi! Dere er kreative! :stortsmil Hadde det vært mulig å få se bilde av kaken år den er ferdig? Jeg elsker å se slike kreative utfoldelser!

#10

Kristian sa for siden:

Så lenge kakestykket er lite så har det ikke all verden å si så lenge du klarer å stoppe med det og spiser veldig lite karber før og etter. Ett middels stort kakestykke setter deg tre dager tilbake i dietten. [INDENT]

[/INDENT]


#11

HP sa for siden:

Det går jo an å late som du spiser kake da. Hvis du må så spiser du en skje eller to :)

Legg gjerne inn bilde av den kaka ;)


#12

burberry sa for siden:

Hva med å bare la stykket ligge på tallerkenen og så "rote" litt i det? Da merker han sikkert ikke at du ikke spiser. Jeg har gjort det med stort hell i familieselskaper hos svigers og så spiser min mann av tallerken min når de ikke ser. Ingen som har sagt noe - og jeg skal love deg at jeg hadde fått kommentarer hvis jeg hadde blitt "oppdaget"!!!


#13

Miroslav sa for siden:

Joda, det er mange triks jeg kan bruke for å lure en treåring, men det er litt på siden av det jeg lurer på. Det er jo ikke noe vanskelig å ikke spise kaken, det jeg lurer på er hvilke konsekvenser enkeltstående brudd på lavkarbofilosofien vil ha.

Ellers får vi se om kaka blir bra nok til at jeg legger ut bilde, vil jo helst slippe å friste noen ut i ulykka med bilde av herlige sukkerkonstruksjoner ;)


#14

Begod sa for siden:

Det er umulig for å si hvordan du får det, men jeg blir fryktelig rastløs og det føles som om pulsen stiger, kan enkelte ganger bli litt skjelven.
alt dette skyldes at blodsukkret skyter i været, det kan du unngå/ redusere ved å innta rikelig med fett like før eller samtidig som du spiser kaken.


#15

jankph sa for siden:

Det siste her må kanskje være det beste rådet, å hive nedpå noe skikkelig fett en liten stund før selskapet, om det så ikke er annet enn svelge noen klumper med smør...


#16

ssskaldeman sa for siden:

Vad man än ska "slarva" med så är det en bra idé att äta rejält med fett minst en halvtimme innan. Det minskar de skadliga effekterna av slarvet.

Sten Sture


#17

Summer sa for siden:

Hvorfor?

#18

Nille sa for siden:

Min erfaring er at jeg blir kvalm, svimmel,- direkte uvell, - og så fryktelig trøtt og tung i kroppen. Det tar en dag eller to før jeg er tilbake til normalen igjen. Det er sannsynlig at du ikke vil syns kaka smaker godt heller. Du må selv vurdere om det er verdt det. For meg høres det littegrann ut sm om du leter etter en unnskyldning for å kunne spise et stykke - og at du gjerne vil ha godkjenning ? OM det er det (og tilgi meg om jeg tar feil) så er det en ting de fleste vil føle/gjøre før eller sidne når man går på et strengt kosthold. Du er ikke alene, du er ikke den første, du er ikke den siste.;)
[color=purple][/color]
Du er den eneste som kan vurdere om det er verdt det å spise den kaka. OM du spiser den, så spis fett før (som skaldemann sier) og drikk masse vann etterpå. Jeg vet ikke akkurat hvorfordet virker, men jeg føler meg iallefall LITT bedre etter et karborikt måltid om jeg drikker masse vann også.....
[color=purple][/color]
Kos deg med sønnen din på bursdagen og ta bilde av kaka da !

:D


#19

jankph sa for siden:

Lise: Hvis jeg ikke husker helt feil fra boka til Skaldeman så bidrar det å spise fett en halvtiome før karboer til å dempe eller hindre utskillelsen av insulin, som er det som gjør at karboene blir lagret som fett. Enkelt sagt ved å spise fett setter du igang fettforbrenningprosessen, som da også vil forbrenne karboene som kommer etterpå, mens karboer først setter i gang fettlagringsprosessen, og som da ikke bare lagrer karboene mens også evt. fett som inntas samtidig eller senere. De som vet dette bedre enn meg får heller korrigere hvis jeg tar helt feil her.


#20

Summer sa for siden:

Stilig jankph. Takk for svar!


#21

Miroslav sa for siden:

Jeg er ikke ute etter noen som helst form for godkjenning. Hvis jeg vil spise kake så gjør jeg det, uansett hva noen måtte mene om den saken. Nå har jeg ikke så veldig lyst på kake akkurat, men det er andre faktorer en kaketrang som gjør at jeg gjerne vil delta i kakespising ved denne anledningen.

Det jeg lurer på er hvor store konsekvenser det vil ha å bryte dietten i ett enkeltstående måltid. Slik jeg forstår det vil det gi blodsukkerhopp og påfølgende svimmelhet etc. i ett par dager, det har jeg ikke noe imot å akseptere som konsekvens i gitte tilfeller. Det hadde vært værre om alt arbeidet jeg har gjort hittil ville vært bortkastet og jeg måtte starte prossessen helt på nytt.

Uansett vil jeg takke alle for mange fine tilbakemeldinger og gode tips om kontrolert kakeinntak, og gi skryt for alle hjelpsome og hygglige svar her inne.


#22

ssskaldeman sa for siden:

Under min viktnedgång var jag mycket tuff. Jag tog ingen hänsyn till vad andra människor tyckte att jag skulle äta. Jag gjorde mig ovän med min svärmor när hon hade lagat lasagne. Jag gick ut i andra människors kök och lagade mat som passade mig när de bjöd på "fel" rätter. Efter några månader fanns det alltid mat som jag kunde äta hos mina bekanta.

Jag åt aldrig fel mat för att vara artig eller vänlig. Det handlade faktiskt om mitt liv, inte om en kosmetisk viktnedgång. Den som är snällare än jag får göra de anpassningar som krävs. En enstaka dag med fel mat är aldrig särskilt allvarlig, under förutsättning att man äter rätt igen dagen efter...

Sten Sture


#23

donjuanwannabe sa for siden:

Mengden har alt å si. Jo mindre kake dess mindre skade. Prøv å hold deg, til la oss si, maks 100 g kake så kommer du fint ut av det vil jeg tro. Prøv å spis deg mett rett før bursdagen så blir det lettere å spise lite kake sannsynligvis.


#24

Miroslav sa for siden:

Da har dagen kommet og gaatt, og som antatt ble det mer karbohydrater enn godt er. Jeg avgjorde tidlig at dagen ble ett 'hvileskjaer' og koste meg stort med oel og potetgull, en herlig pastarett, boenner, til og med en boks med cola, og ja, ett moderat stykke kake ble det ogsaa. Det var morsomt aa spise endel av disse tingene igjen, men ikke utrolig godt som jeg hadde ventet og cola som jeg hadde forventet ville vaere naermest himmelsk, var en skuffelse.

Men, hva var saa resultatet av dette? Utover kvelden ble jeg merkbart ugrei i magen, jeg la meg til smaaspising som jo har blitt helt borte etter at jeg skiftet kosthold. Jeg fikk plustlig fart i magen og kjente meg rett og slett ikke bra i det hele tatt paa kvelden, fikk ogsaa store problemer med luft i magen som naar jeg tenker meg om ikke har vaert noe problem den siste maaneden. Til sist var jeg nesten desperat etter svinekotellet selv om jeg nesten ikke hadde appetitt. En kotelett med ett speilegg hadde stor stabiliserende effekt, saa jeg dro til med en kotellet til foer jeg gikk til sengs. Foreloepig i dag har jeg ikke merket store negative effekter, bare litt overivrig fordoeyelse, saa faar vi se om hodepinen melder seg senere.

Gaarsdagen var om ikke annet en real overbevisning om at karbohydrater ikke er bra for min kropp.


#25

Vigdinil sa for siden:

Wow! Hei MiroslavInteressant å lese hele denne tråden... forbereder en skikkelig sprekk i juli når min sønn skal gifte seg, men det høres ikke ut for meg at det er verdt det, med alle de plagene du nevner. Ser du bor i Los Angeles? Eller er du bare på ferie der? Er det mange gode lavkarboprodukter der? Nå er jeg spent på hvor mye du går opp på dette, håper du vil skrive litt om hvordan det går etter denne utskeielsen. Kan være en fin erfaring å få del i:)


#26

jankph sa for siden:

Waaa....jeg skal selv i stort selskap om en måneds tid, og dette hørtes jo nesten litt skremmende ut, men bra å kunne lære av andres erfaringer. Jeg tror jeg skal holde meg unna kakene i det selskapet ihvertfall, selv om det betyr at jeg blir usosial av den grunn, men på den andre siden kan jeg jo benytte anledningen til å skryte av lavkarbo, siden de fleste i selskapet bare kjenner mitt gamle tykke jeg...og sikkert lurer på hvordan jeg har klart å gå ned det jeg håper å gå ned til da.

Jan.


#27

Miroslav sa for siden:

La meg ta en rask statusrapport, naa som sukkerladningen er ca 24 timer tilbake i tid. Som sagt saa ble det langt mer enn ett stykke kake i gaar, jeg kjoerte rett og slett fulltoleranse og spiste akkurat det som stod foran meg til enhvert tid. Det er vanskelig aa anslaa, men jeg tipper at jeg kruset inn minst 400 - 500 gram karbohydrater denne ene dagen (sikkert like mye som jeg har spsit total under 1 mnd med skaldemann).

Hittil er effektene ikke spesielt merkbare av sukkersjokket, her ikke hatt noe saerlig hodepine som jeg regnet med selv om energinivaet nok ligger litt lavere enn det her gjort i det siste. Magen er kvasistabilisert og jeg merker ikek noe til noe soetsug. Faktisk er jeg mer plaget av at vi har sluppet opp for drikkevann paa jobben enn av gaardsdagens karbohydratorgie.

Dersom plagene ikke blir vaerre en det milde ubehaget jeg har foelt vil jeg for egen del konkludere med at dietten taaler en hviledag i ny og ne. Det er derimot meget interessant aa se hvor lite nytte for kroppen karbohydrater egentlig gjoer, de ga ingen energiboost og sukkeret smakte ikke speielt godt (ikke vondt heller for den saks skyld), eneste effekt var magesjau og at jeg ble veldig kald om kvelden. Det er effekter jeg skal klare aa greie meg uten :)


#28

Miroslav sa for siden:

Jeg veiet meg foer jeg gikk til sengs, og hadde da gaatt opp en kilo, men det er jo mindre interessant, det virkelige svaret kommer paa loerdag naar det er offisiell veiing. Tenkte jeg skulle gi dagsrapporter helt til formen er stabilisert, og ogsaa oppsumere ved veiing hvordan vekta har utviklet seg.

Jeg bor i Los Angeles og det er endel lavkarboprodukter i butikken forbundet med forskjellige diettyper. Ser bl.a. endel South Beach Diet produkter man kan kjoepe, men jeg kjoeper aldri noe av det saa jeg vet ikke hvor bra det er. Jeg kjoeper heller bacon til 35 kr. pr. kilo og lasser i meg det. De har endel 'sjokolader' og dessertprodukter etc., men jeg er ikke saa veldig glad i desserter og slikt til aa begynne med saa da ser jeg ingen grunn til aa begynne aa betale blodpris for desserter naa :)


#29

Miroslav sa for siden:

Dag to etter karbohydratfraatsing:

Utover kvelden i gaar fikk jeg littegrann antydning til hodepine, men magen er tilbake i godt gammel slag, nesten, den kjennes fremdeles litt uggen, men ikke noe stort problem. Jeg kontret med en middagg saa fettladet at jeg nesten ble kvalm av meg selv i gaar, og ved jukseveing i dag tidlig veide jeg mindre enn noen sinne (siden jeg startet dietten vel og merke).

Jeg er naer ved aa konkludere med at for meg har en dag med galt kosthold minimal negativ effekt. Det vearste var uten tvil mageproblemer som kom samme kveld. Antagligvis vil effekten vaere langt mer katastrofal dersom en slik 'sprekk' strekker seg over flere dager.


#30

Miroslav sa for siden:

For dem som fremdeles maatee vaere interessert i hvordan det gikk til slutt saa hadde jeg tatt av en kilo til ved offesiell veiing, dvs at jeg har tatt av akkurat like mye som jeg har gjort tidligere uker. Men, obs obs, denne uka har jeg slitt mer med sukkersug enn noen gang tidligere paa denne dietten, der jeg tidligere har kunnet gaa rett forbi baade den ene og den andre sukkerbombe har det forrige uke krevet all (og mer til) min viljestyrke aa holde meg unna sukker. Heldigvis har abstinenssymptomene vaert milde, ikke i naerheten av hva de to foerste ukene hadde aa by paa :)


#31

Amagetha sa for siden:

Hei!

Tenkte bare tipse om at jeg har laget heistad gele (lavkalori) og den er det null karbs i! :D Jeg har laget den som fromasje (oppskrift står bakpå gele-posen), det eneste man da trenger i tillegg til posen er vann og kremfløte. Og smaker kjempegooodt! Ikke bare oss lavkarbo-junkies som liker den ;) Pynt med en jordbær el., da ser den litt morsom ut.


#32

Vigdinil sa for siden:

Så flott Miroslav at du ikke gikk opp, jeg føler jeg går opp bare jeg lukter på en utskeielse. Kanskje jeg må ta en ordentlig utskeielse jeg og... sukkersug har jeg stadig vekk, tar meg av og til en liten bit av en atkinssjokolade, det hjelper. Og jeg har også alltid stående gele laget av funlight saft, og litt krem er også ferdiglaget i kjøleskapet.... :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.