Nej, det finns ingen Skaldeman-kur, och ingen Skaldeman-Diett heller. För att vi inte ska få en sådan diskussion på detta underfora också klipper jag in några förklarande rader som jag nyss skrev i en annan tråd.
" Min bok handlar mycket riktigt om den feta människans situation och hur man gör något åt den situationen. Jag har beskrivit i detalj vad jag själv har gjort och jag har generaliserat detta till ett antal principer. Allt är självuppfunnet och allt bygger på mina privata erfarenheter. Läst på har jag gjort efteråt.
Nu säger många att det liknar det ena eller det andra. Bra, säger jag. Det visar att de författarna också har rätt! Mina privata erfarenheter är alltså beviset på att de andra har rätt! Eftersom jag skriver principiellt kan man tillämpa mina idéer, oavsett vilken författare eller lära man än följer.
Tills helt nyligen var min bok den enda i världen som var skriven av en nu levande fettis som funnit lösningen. (Ja, det finns visst någon träningsbok också.) Nu har det troligen kommit en till. Författaren heter Richard Morris och boken är "A Life unburdened". Jag har beställt den och jag vet redan vad jag kommer att finna när jag får den. Det blir ungefär samma budskap som mitt eget. Det är nämligen så en fet människa fungerar.
Alla övriga författare som skriver om generösa fruktintag, en massa motion, kortvariga kurer eller det ena eller andra magiska tillskottet vet inte vad det handlar om. (Eller också vill de sälja något!) Sanningen är den att vi måste äta som vi är avsedda att äta för att få den kropp och den hälsa som vi är avsedda att ha. Kan vi dessutom motionera så är det självklart en fördel. Inte så mycket för viktens som för hälsans skull."
Dette er interessant. Jeg ser at Richard Morris er av afrikansk avstamning. Når man snakker om steinalderkost, og at man går ned i vekt på å gå tilbake til røttene, så lurer jeg på om det er forskjell på etnisitet. I Norden hadde vi jo ikke tilgang til frukt og grønnsaker om vinteren, men i varmere land har man vel tilgang til dette året rundt? Hvordan virker dette inn på hva vi bør og ikke bør spise?
Jeg har bodd lenge i USA, og generelt sett er amerikanere av afrikansk avstamning tjukkere enn gjennomsnittet, mens amerikanere av asiatisk avstamning er slankere enn gjennomsnittet. Hva kommer det av? Kanskje asiater har levd av ris året rundt i tusener av år og tåler mat som dette? Og hva tåler de som har en blandet etnisitet? Er det forsket på slike ting? Det som jo er så irriterende med ernæringsforskere er at de tar oss alle under en kam, men vi er jo så forskjellige, og tåler ikke samme kosthold alle sammen! Wenche Frölich spiser et halvt brød om dagen og dermed er det sunt for alle å gjøre det. Basta. Sukk.
Det är en mycket intressant fråga som jag har diskuterat med ett antal forskare - ja, det pågår forskning på området, men inte fra ernaeringsfolkets sida. Vi är bättre på att omvandla fett till värme än andra folkslag, det är ett exempel. Risätarnas slankhet är ett annat. De afrikanska herdefolkens förmåga att tåla animaliskt fett bryter schemat. De har någon annan genetisk mekanism som tar hand om fettet, annars skulle de dö av värmeslag.
Kort sagt: Vi är olika och kostråd borde vara geografiskt utformade.
okey dette maa helt sikkert flyttes , eller jeg er helt sikkert i feil traad for jeg har ikke fulgt med saa noye i disse skaldemann greiene men naa er det kanskje paa tide hehe .....
det jeg lurere paa er hvordan ser du paa sotningsmidler, veit du ikke annbefaler det men er det forbudt ??? altsaa er det byby til light brus ?
Jag tror inte på förbud. Inget är förbjudet i min kostmodell, men resultatet påverkas av vilken väg man väljer.
När det gäller lättbrus och sötningsmedel avråder jag. Främst med tanke på att det är en konstlad dryck. Vi är inte gjorda för att dricka aspartam och fosforsyra, eller vad det nu handlar om. Dessutom bidrar lightbrus till att bibehålla sötsuget. Det är bättre att göra sig fri, en gång för alla. Det gäller särskilt dem som drivs av sitt sötsug.
Men jag har elever som rapporterar att de går ner bra i vikt trots att de dricker lightbrus. Om det utgör ett hinder så är det inte ett hinder för alla.
Sten Sture: Var en tur innom Richard Morris sin hjemmeside www.breadandmoney.com ... veldig interessant lesning. Bestilte faktisk boken jeg også. Jeg har jo bodd i USA noen år selv og det er så sant mye av det som står på nettstedet. Og går man på supern der borte så bugner hyllene av såkalt "low-fat" eller "zero-fat" fat, men når man sjekker næringsverdien så er den ihvertfall ikke "low-carb" eller "low-cal", snarere tvertom.
Hilde: Hvorfor asiatere er slanke har jeg min egen mening om. Ja, de spiser mye ris og mye nudler, men faktisk svært lite kjøtt og enda mindre fett (stort sett), såvidt jeg kunne legge merke til, pluss at de fleste får tak i ferske naturlige råvarer fra markedet hver dag, selv i storbyene. Kjøtt blir ofte kun brukt som en smakstilsetning i suppe, ikke som hovedrett ved siden av risen/nudlene. Og dessuten så er porsjonene der borte vanvittig mye mindre enn her.
Jag har bytt några mail med Richard och han verkar vara en trevlig kille. Han har lovat att lägga in en text om mig och mina erfarenheter på sin hemsida. Jag ska skriva den så fort som jag läst hans bok. Jag vill ju backa upp hans budskap på bästa sätt.
hei, jeg er ganske så fersk her, jeg tror kanskje jeg har bestemt meg for å gå på ketolyse kuren, men kan jeg da bruke oppskriftene i skaldemans kokebok, eller blir dette feil? blir litt forvirret!
Bare bruk oppskriftene du.
Sånn som jeg ser det er den eneste forskjellen på Skaldeman og ketolyse at i ketolyse skal man ligge på 15-20 g karbo pr dag, mens Skaldeman sier at jo nærmere 0 g karbo du spiser jo raskere går du ned.
Det med at han ikke kaller dette for en kur er fordi han ser det som en livstilsendring. Hvis du etter å ha gått ned det du skal begynner å spise som du gjorde før, så vil du garantert gå opp i vekt igjen. Men, det gjelder selvsagt også for alle andre "kurer", inkl. ketolyse-kuren.
Lykke til!
Jeg har hatt Vietnamesisk kone, og har selv vært i Vietnam utallige ganger.
Maten folk der lager og spiser hjemme, består for det meste av fisk,grønnsaker og ris. Bøffel kjøtt ,eller svinekjøtt brukes mye i supper.
Det viktigste er at fett er stort sett fraværende i maten der,eller svært lite.
De lever kun på karbohydrater.
Det kan være for mye med 3ss, men jeg ville kutta brusen først.
Det er helst de som tror de kan bruke en fløtekartong om dagen. Jeg kan spise maksimalt 1dl fløte/rømme om dagen og prøver å bruke mindre. Bruker en del kokosmelk, spesielt godt til kylling:D Kyllingcurry er jo bare så godt!
Pass på at du faktisk får i deg nok protein.. Jeg aner ikke hvor mye du spiser eller veier, men man skal jo ikke spise seg stappmett hele tiden, men heller ikke for lite.. Noen blir visst nesten litt for lite sultne;)
Takk for svar!Ser du lykkes kjempebra!
Jeg trenger og gå ned 15-18kg.Skal forsøke og kutte ut pepsi max,ihverfall i dag:o!
Spiser daglig noe sånnt:6egg,9baconskiver,1/2agurk,3seterrømme,1stort kjøttstykke(fisk)m/saus eller smør og brokkolli-blomkål
Drikker en kopp kaffe m/fløte
Nei, ikke kalorier, men så er det jo slik at ikke alle har kropper som lar seg lure av søtstoff og setter alle bremsene på når man spiser/drikker kunstig søtning.
Og hvorfor drikke brus i det daglige? Det er da i beste fall helgekos! Til og med 5 åringen min vet det. Skjønner at noen kan ha problemer med å bare drikke vann, men for din egen del er nok lurt å begrense brusdrikkingen. Kunstig søtninger er ikke heldig for kroppen på noe vis.
Du har helt rett i alt du skriver.. Vi drikker nesten aldri brus her i familien . Jeg har vært en slave av lettbrus i mange år. Sluttet for 2 år siden. Jeg la da på meg etter det. Nå er jeg på vei ned igjen. Har tatt av 21 og skal ned ytterligere 10-12. Nå drikker jeg Pepsi igjen. Det er det eneste som hjelper meg i kampen mot kiloene dessverre. Får tillfredstillt søtbehovet. Drikker self vann , men da får jeg et sug av sult i magen, mens av brusen blir jeg mett. Det er beklagelig, men etter et langt liv med kamp om kiloene har denne usunne løsningen hjelpt meg. Slutter igjen så snart jeg kan.
Åh, nå ble jeg virkelig glad her! Gikk på ketolyse for noen år siden, så jeg trodde fortsatt at man måtte ha 15-20 karber om dagen.
Fikk boken til Skaldeman i posten i går, så jeg har ikke rukket å lese så mye enda.
Har vridd hjernen mange ganger for å finne ut hvordan jeg skulle få i meg så mange karber om dagen, men hvis det er jo mindre jo bedre....Da er jeg plutselig bra stilt da:D
Hei spennende å følge med å finne tips, Jeg er også dessverre veldig avhengig av min liter pepsi max hver dag. drikker jeg bare vann, blir jeg veldig sulten. Jeg har kuttet ut blomkål da jeg sist jeg forsøkte gikk ned veldig lite syns jeg, 6 kg på 7 uker.
Nå spiser jeg isbergsalat, agurk, roccoli blandet med litt rømme og litt majones, dette for å få metthetsfølelsen, sammen med bacon , kjøttdeig elle kylling. Spiser til jeg er mett, 2 til 3 ganger pr dag. som regel morgen og kveld.
Har gått ned 6 kg på 4 uker, med 2 små sprekker 2 lørdager med pepperkaker
Jeg er også dessverre veldig avhengig av min liter pepsi max hver dag. drikker jeg bare vann, blir jeg veldig sulten. [/quote]
Samme her. Jeg blir sulten uten pepsi max. Stikk i strid med advarsler om at man blir sulten av kunstig søtning. Jeg har dog klart å begrense meg til en halvliter daglig. Jeg har ikke dårlig samvittighet med den mengden.
Les Nutrition and Physical Degeneration av Weston Price. Han beskriver hvordan ulike folkeslag spiste i reisene sine. Fra Afrika kan bl.a. Masaiene nevnes, som levde på kjøtt, blod og melk.
Jeg også må ha noe som er søtt. Før drakk jeg både te med natreen-søtning, pepsi max og tygget tyggis. Nå klarer jeg meg uten to av tingene og tygger bare tyggis. Men må ha e'n søt ting ellers blir jeg kvalm tror jeg. Jeg er en typisk avhengig person og må ha noe uten å gå på veggen og rive av tapeten med tenner og negler;)
Heisann - som ny registrert på forum, leter jeg litt for å finne frem riktig sted "å begynne". Jeg kjøpte først Skaldemann sin bok, og leste mye om lavkarbo på nettet (spesielt Lindemann sin side). Jeg ble litt forvirret av at de fremkom så mange ulike "regler" for hva som var lov å spise og ikke. Fant ut at jeg måtte velge en retning, som ble Atkins. Har holdt på i ca 6 uker og gått ned 5 kg. Begynte litt forsiktig uten å kunne reglene, men etter 2 uker ble kosten mer riktig ihht. Atkins. Jeg har lest på forum at det ikke er så mye å hente på ketosemåling. Når jeg leser Atkins sin bok så oppfatter jeg det motsatte. Der står det at fargen på ketosemåler har betydning for hvor effektiv fettforbrenningen din er, mens det på forum fremkommer opplysninger om at fargen har ingen betydning - enten er du i ketose eller ikke. Jeg har tidligere hatt mørk farge, men etterer julaften og et par skjeer med riskrem har fargen blitt lys rosa (moderat keton). Har dere da erfaring med at man må begynne helt på nytt med 14 dager med 15-20 g karbo for å komme tydelig ketose igjen.
Om du gradvis har innført mer karbohydrater ifølge atkins program og du ser du plutselig ikke lenger får utslag på stixen kan du bare gå tilbake til den mengden karbo du lå på like før. Men det er ikke nødvendig å være i ketose for å gå ned i vekt. Det sier dog hvor mye karbo du kan spise for å holde deg der. Nå vet du hvor grensa de går.Det må jo være kjekt å vite. Om du hadde gått ketolysekuren måtte du ha gått tilbake til den summen du tålte for å være i ketose.Hva atkins sier vet jeg ikke. Han er kanskje mer opptatt av å se hvilke matvarer du reagerer på? Avdekke intoleranser, altså? Du vil antakeligvis gå raskere ned i vekt om du holder deg under grensa di. Men, jeg kjenner ikke til atkins mening om det.Beklager ufullstendig svar.
Takk for svar... (tok litt tid før jeg fant igjen mitt eget spørsmå og svar). Har fortsatt en del å lære mht hvordan bruke denne siden.
Tror nok det kan være nøttene som er en utfordring og som jeg må redusere eller kutte ut. Jeg har brukt de som hjelp når jeg blir sulten - og da kan jeg fort havne lenger ned i nøtteposen enn jeg hadde planlagt.
Det at jeg blir sulten etter middag er vel no som ikke stemmer om jeg gjør ting riktig ..
Starter frokost med egg og bacon - det fungerer veldig bra og jeg er METT til langt ut på dag.
Ikke sikkert du gjør noe feil. Bare at du trenger mer energi kanskje. Jeg blir ofte sulten etter to timer etter middag jeg også selv om det er et kraftigere måltid enn frokost eller lunsj. Blir sulten på en annen måte. Næringssult rett og slett, ikke tom i magen-sulten. Det er ikke noe i vegen for å spise to timer etter middag ved sult som er ekte, ikke bare apetitt "sult". Vær lur og spis noe du ikke angrer på istedet for nøtter. Eventuelt plukk ut noen få nøtter, legg de på en skål og sett lokket på boksen/lukk posen. OG ta litt ost, fisk, kjøtt eller egg i tillegg så det totalt blir mer proteiner og fett.Og så unngår du et eventuelt overskudd av kalorier som er lett å få ved uhemmet nøttespising. Jeg blir fortere mett av en kombinasjon av ost og nøtter, eller andre kombinasjoner som ost og kylling og ost og egg. Da skal det ikke så mye mat til for å bli fornøyd. Lykke til uansett hva du gjør. Håper du får kontroll over spisingen.
Hei!
Eg er litt usikker med tanke på kor mykje ein skal ete per dag. Og kor store porsjonar? Las ein plass at Skaldeman meiner ein skal ete til ein er mett.... Er usikker på om eg et for mykje per måltid. Føler heile tida at eg har lyst på noko, men er ikkje svolten, har dette noko med at eg ikkje et karbohydrat lengre? Eg er nett starta på lavkarbo, og har ein konstant hovudverk, men dette er vanleg?
Ikke bekymre deg for mengdene de første par ukene - det regulerer ofte seg selv! Det viktigste er NOK fett og MYE vann i starten. Det tar fra 2-8 uker før fettforbrenningen er i gang - så spis så mye du vil, bare tenk karbo ikke mengde :) Du kan spise en gang eller fem ganger om du vil, dette finner du utav etterhvert.
Det stemmer at sultfølelsen forsvinner når du kutter karbo - jeg fikk et nytt syn på matinntak - og har blitt mer bevisst på at jeg fyser litt nå også men nå VET jeg at jeg ikke er sulten :)
Har nokon prøvd pastaen frå lavkarbo-torget? Korleis er mengden kbh i f.eks spagettien og/eller angel hair? Og er Lindt sjokolade 70% ok i små doser? Har 1000 spørsmål no i oppstartsfasen... Eg tenkte på lage litt varm sjokolade med Lindt og fløyte, men finn ikkje ut kor masse kbh Lindt inneheld...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.