Dette er bare noen tanker fra meg, ikke en uttalelse fra en ekspert på noen måte, bare så dere er klar over det. :p
Det er mange som blir sjokkert når Skaldeman anbefaler minimalt med grønnsaker. Grønnsaker er jo "livsviktig", og vi "dør" jo uten grønnsaker osv osv.
Grønnsaker er bra ja, men kan bremse vektnedgangen hos enkelte om de spiser mye fett. Vi kan fint leve uten, eller på et minimum av grønnsaker så lenge vi baserer hoveddelen av kostholdet på animalsk mettet fett, da dette fettet er mer stabilt i kroppen og harskner ikke slik som umettet fett. Vi trenger altså mye mindre antioksidanter når vi spiser mye mettet fett (og lite karbo) enn umettet fett, som harskner lett. Tror jeg da, jeg er som sagt ingen ekspert på dette og føyer meg glatt om jeg tar helt feil nå. Og for å ha det på det rene: jeg ser ingen poeng i å avstå fra grønnsaker eller spise svært lite av dem når man er blitt normalvektig, så lenge man ikke går opp i vekt igjen.
Når det er sagt så er det flere faktorer vi bør ta hensyn til, og det er jo feks stress, forurensning, medisinbruk, røyking... Og mye annet. Dette øker antallet frie radikaler og vi må få i oss større mengde antioksidanter for å bøte på det. Disse faktorene kan vi begrense, men ikke alle, forurensning kommer vi nesten ikke utenom, ofte ikke medisinbruk heller.
Husk at p-piller blokkerer endel av opptaket av flere livsvktige vitaminer, feks B-vitaminer. Dette er det ikke mange som er klar over. Da trengs det høyere doser.
MEN, og dette er et stort men: Skaldeman skriver (og ikke bare han, dette har Mat & Helse hatt flere artikler om, og jeg har hørt det på flere ernæringskurs via jobben) frukt og grønnsaker inneholder nesten ikke vitaminer og mineraler lenger. Mineraler er jo et kapittel for seg, jorda er så fattig på mineraler idag at det er skremmende! Mange går rundt med alvorlig magnesiummangel og har migrene, kramper, hjerteproblemer og angst pga det (og andre ting, selvfølgelig). Det er blitt gjort flere tester, som selvsagt dysses ned, på frukt og grønnsaker, der vitamin- og mineralinnholdet er halvert og vel så det. Skaldeman skriver at allerede i 1930-årene konstanterte man at verdens jordbruksland hadde mistet 75 % av mineralene! De siste 50 årene er dette halvert, sier enkelte eksperter. Hvor mye er igjen? Skremmende lite, vil jeg tro!
Husk at når dere kjøper en appelsin på Rema (for å ta et eksempel), er den plukket umoden fra treet. Den blir transportert i flere døgn i kjølige trailere og modnes under kunstig belysning. Når den ankommer Rema, blir den lagt på kjølelager en stund. Den gamle frukten skal selvsagt selges først.
Når den så blir lagt ut i butikken, er den overhodet ikke fersk, og blir kanskje liggende der i flere dager før den blir kjøpt. Så blir den tatt med hjem og lagt i en bolle på kjøkkenbenken. Der ligger den kanskje i et par dager før den spises.
Med tanke på at vitamininnholdet synker fra det øyeblikket frukten blir plukket fra treet (dette er jeg ikke helt sikker på, men har lest det) så skjønner vel folk flest at det ikke akkurat er så mye igjen når man setter tennene i en saftig appelsin fra Spania eller Marokko!
Norsk frukt og norske grønnsaker er det beste vi kan spise, og da helst økologisk. Frukt og grønnsaker er vomfyll, norsk, økologisk frukt og grønnsaker er vomfyll + næring.
Som jeg har sagt tidligere.. hadde vært spennende og sett vitamin/mineralinnhold på samme frukter/grønnsaker, som er dyrket og/eller plukket på forskjellig vis..
Veeeel, vomfyll er vel å trekke det litt vel langt!
Nå blir det nesten slik at fordi Skaldeman har skrevet det og fordi det virker/ikke virker på Skaldeman, så er det en absolutt sannhet.
Det er imidlertid en sannhet med store modifikasjoner. For at det skal virke slik Skaldeman og Polezynski skriver om, så er det en forutsetning at man inntar like store fettmengder som de gjør. Det er sammensetningen av maten som sier hvor mye næringsstoffene betyr. Det er målt, og det er bevist, at for folk med et noe lavere fettinntak en det Skaldeman og Polezynski prediker, så er grønnsaker en viktig brikke i spillet. Ketose er en kostbar forbrenning, som krever hundrevis forskjellige enzymer i kroppen for å fungere. Disse enzymene er den kjemiske " fabrikken" som skaffer oss ketoner fra kroppsfettet. De fleste enzymene inneholder mineraler eller er avhengige av vitaminer for å fungere. Det ser ut som om det er viktig med en variert blanding av grønnsaker (grønnsaker/urter/nøtter/bær) for å skaffe seg alle slike vitaminer og mineraler.
Å si at "ingen trenger grønnsaker lenger" blir i mine øyne litt feil fordi det er tatt ut av en sammenheng. På Skaldemans måte for vektnedgang trenges det ikke, OK, men man bør spise grønnsaker om man følger andre lavarbo retninger. Det er ikke noe skaperne bak South Beach, Atkins, Protein Power, Fedon har dikta opp. Det finnes forskning bak dem også ! Ja, det er helt riktig at det er mye mindre av de viktigste stoffene i grønnsakene nå. Og vi trenger kost tilskudd. Men det er bare en liten bit av hva grønnsaker gjør for kroppen vår.
Skaldemans bok er en flott bok og det er ikke tvil om at metoden hans virker. Men han har ikke funnet en ny vitenskap eller funnet den eneste riktige veien for alle. han har gjennoppfunnet en sannhet fra 1894 eller deromkring. Det samme som mange mange har gjort før ham. Han har funnet en vei som funker for ham og det er flott at han deler sin erfaring med andre. Det er flott at han engasjerer og jeg gleder meg med alle dem som endelig har funnet noe som passer dem. MEN, og det er et stort MEN. De har et amerikansk utrykk "So who died and made you GOD ??" . I dette tilfellet er det ikke noe Skaldeman selv vil eller har bedt om. Men nå syns jeg heltdyrkelsen går litt over alle grenser. Vi må ikke helt miste gangsynet her, men se at det finnes flere veier til Rom.
Og flere av disse veiene har grønnsaker i veikanten ! :D
Altså, overskriften var jo ikke ment bokstavelig. Jeg skrev den for å vekke oppmerksomhet mot det jeg skulle skrive. Det jeg skriver om Skaldeman og grønnsaker er jo myntet på de som går på den kostholdsfilosofien, de som er veldig overvektige. Jeg skrev også at jeg ikke fraråder noen å spise grønnsaker, grønnsaker er sunt selv om det er mye mindre næringsstoffer i dem.
Det jeg egentlig skulle legge mest vekt på, men som kom i annen rekke av en eller annen grunn (jeg var sulten og måtte skrive fort) var nettopp det med tapet av vitaminer og mineraler i grønnsakene og frukten. Og også det at man blir omtrent halshogget om man ikke spiser nok grønnsaker, når de faktisk inneholder MEGET lite næringsstoffer i forhold til før. Jeg tror ikke folk flest er klar over dette. Folk flest tror jo at så lenge de spiser et eple, en appelsin og en gulrot daglig så får de dekket hele behovet.
Jeg tror jeg må lære meg å sette fokus på det jeg tenker, for i innlegget mitt her over, så ble fokuset helt feil.. :p
Trodde du satte spørsmålstegn ved ALLE jeg, siden det lå i "lavkarbo generelt". Jeg skjønte det ikke slik at du mente det bare for de som spiser etter Skaldemans prinsipper jeg..... men gjorde du det stiller det seg jo andlerledes.
[color=purple][/color]
Fokuset ditt... det egentlige fokuset. DET er jeg enig i. Forurensning og sprøyte- og konserveringsmidler, produksjon og lagerhold ødelegger mye av grønt og frukt. Jeg føler meg littegrann tryggere med lokale produkter (her i Stavanger har vi jo "Beine veien" produktene. Direkte fra bonden til butikken utenom lagringshallen til Gartner. Vi har også grønnsaksutsalgene bak OBS Mariero og rett over veien fra Reinshau på Tasta - vi har hele jæren å ta av, vi må ikke kjøpe frossent på Lidl) og varer. Jeg liker maten så ren som mulig og bruker heller mer penger på skikkelig mat (hos slakter bl.a.) enn på en ny genser og "ting".
[color=purple][/color]
Kroppen er mitt tempel !
[color=purple][/color]
Tror ikke vi er uenige Iset ;)
[color=#800080][/color]
:klem:
Hehe nei, jeg la det på dette forumet fordi jeg egentlig skulle skrive om det siste der, altså mangelen på næringsstoffer i grønnsakene, men så ble det liksom helt feil, ser jeg nå. :flau:
Jeg skrev bare uten å tenke meg om, en blanding av litt av hvert. Hehehe. Typisk meg!
Helt enig i at rene råvarer er best, det er verdt å tenke over hva vi putter i oss og kanskje heller bruke litt ekstra penger på renere mat. :D
Har du vært på Ullanhaug-gården? Der kan du visst kjøpe frukt- og grønnsaksabbonnement, der de leverer det på døra en gang i uka eller noe sånt. Økologisk. :)
:ja: jeg skrev om dem i innlegget også, men tok det bort...:o
Jeg har handla en del der tidligere, men så så jeg et program på svensk TV (det var visst et BBC program) om økologisk landbruk - og hvor lang tid det tok for jorden å blir renset for forurensning og sprøytemidler. Det var forsøk som var startet ganske tidlig på 60-tallet. Med store jordområder hvor de testet flere ganger i året. Det viste seg at det ville ta flere 100 år før jorden var "ren". Etter det ble det skjeldnere. men jeg kjøper brokkoli, blomkål, sitroner og cherrytomater hver gang jeg er i nærheten. Grønnsakene derfra er jo ikke sprøytet og holder seg også dårlige enn andre grønnsaker så det er best kvalitet vår og sommer. Vi har noen venner på Penne (Lista) som driver med paprika, selleri, purre, vårløk, løk og alle slags urter på økologisk basis. Hun er miljøingeniør. Han er miljøarkitekt. De er "naturfolk", dvs. de bruker bare ren usprøytet mat og bygger hus med naturlige materialer og maler med linolje maling slik de gjorde i gamle dager ! (Det er han vi venter på skal tegne om stue/kjøkken hos oss ... Vi har venta en stund for å si det sånn). De bruker ikke kunststoffer noe sted ! Vel, de har en fantastisk hage og drivhus og når vi kommer hjem derfra har vi bilen full av masse snadder, som vi så vidt klarer å spise før det råtner ! :D
[color=purple][/color]
Nå mener jeg ikke at alle skal gjøre som meg, og det er et økonomisk spørsmål for mange. Det er synd at mange må kjøpe frosne grønnsaker for å ha råd til spise dem.....Og mye av det frosne (billige) er også av dårlig kvalitet.
[color=#800080][/color]
Men grønnsaker må vi ha .... syns jeg !
[color=#800080][/color]
Jeg kunne godt tenke meg å gripe litt i det med om vi trenger grønnsaker, og det uansett hva du fokuserte på eller ikke. Så det jeg skriver nå er ikke myntet på deg, men din trådoverskrift fikk meg til å tenke på ting.;)
Som jeg skrev i en anden tråd hvor Torkil stiller spørsmålstegn ved det Skaldeman sir om at vi ikke trenger grønnsaker, og at det likevel ikke er noe næring i. Her sir jeg bare at vi må passe på ikke å tape hodet pga en slankerevulosjon. Grønnsaker ER da en naturlig ting - som er skapt for oss mennesker - hva ellers? Det svarer til å si at vi ikke lenger behøver å gå ut i solen, at det er mye mer D-vitamin å hente i et solarium, eller mer lys å hente i en elektrisk pære.... HALLO!:eek: OK, nå satte jeg det litt på spissen, men dere skjønner hvor jeg vil.
Når folk skriker om at det ikke er mer vitaminer og mineraler i grønnsaker, så stusser jeg alltid litt og spør - Hvem er det som sir det, og hvorfor?. I Skaldemans tilfelle vil jeg tro det er en slags forsvar mot kritiske røster som uunngåelig vil komme. Synes også jeg ser for meg helsekostprodusenter proklamere slike utsagn for å få gang i salget...
Etter alt jeg har lest er jeg ikke i tvivl om at lavkarbo-kure/dieter har noe for seg, men jeg nekter å gå med på at kød og fett er "naturlig føte" og ikke grønnsaker og frukt.:cool:
Men det er ikke Skaldeman som sier at frukt og grønnsaker inneholder mindre nå enn før, dette er blitt bevist av flere, det har vært artikler i Mat og Helse om det, flere leger og ernæringsfysiologer har snakket om det i artikler osv. Jeg har lest det flere steder og hørt om det på endel kurs. Så dette er ikke noe Skaldeman har funnet på, altså.
Og overskriften min var ganske tåpelig, det ser jeg nå, Mon tro om Nille eller noen andre gidder å forandre den til "Mye mindre næring i frukt og grønnsaker nå enn før" eller noe sånt?
Jeg mener absolutt vi skal spise grønnsaker, men på en diett med MYE animalsk fett så må mange begrense det litt siden man da kan risikere å ikke gå så mye ned i vekt pga for mye grønnsaker, dessuten TRENGER man ikke så mye grønnsaker i vektreduksjonsperioden fordi man inntar så mye mettet fett. Men at det er BRA, det er jo ingen i tvil om. :)
Poenget mitt var vel egentlig at jeg er usikker på hvor mye vitaminer og mineraler det egentlig er i frukt og grønnsaker idag, og om vi sitter og tygger i oss gift når vi spiser det. Jeg syns det er skremmende. :(
Jeg synes ikke din overskrift et tåpelig, forstår jo godt hva du mener.
Blir jo ikke harm på deg, men på alle de som vil avfeie grønnsakers helsemessige effekt på mennesker. Jeg tror de som gjør det har en eller annen form for egen - eller økonomisk interesse av det. Skalleman har jo tatt filosofien til seg fordi det passer i hans konsept akkurat nå og det er jo forstålig. Jeg er med i et annet forum hvor mange former for kosthold blir diskutert. Bla er det folk som er såkalte råspisere. Dvs. de lever utelukkende av rå grønnsaker og frukt. Intet blir kokt eller stekt. Mange av de folk har vært på den kost i mange år og mange har de vitaminer og mineraler de trenger i kroppen, tro det eller ei.
Jeg tror det er bra å bruke sunn fornuft og ikke la seg rive hemningsløst med i alt man hører.:D
Tror nok du har rett igjen, Nille, å kutte grønnsaker helt og fullt kan være noe drastisk... og som du sier i det siste avsnittet... der er lite nytt under himmelen... dette kostholdet har vært kjent før, men det er nå allikevel bra å blåse støv av gamle sannheter som igså viser seg å ha gyldighet også i dag, uansett om man kaller det Optimal Ernæring, Atkins, Banting eller hva det måtte være.
Hallå där! Nu måste jag protestera! Vi måste skilja på vad som är gott, vad som är hälsosamt och vad som är effektivast för viktminskning.
Jag är ingen motståndare till grönsaker och frukt! Jag äter numera mest grönsaker i min familj. Det gör jag för att jag tycker att det är gott och för att det ser trevligt ut och för att jag vill hålla uppe vikten.
Jag skulle vilja äta frukt också, men då går jag tyvärr upp i vikt.
Däremot är det fullkomligt sant att dagens odlingsmetoder och dagens livsmedelshantering i stort sett utplånat nyttigheterna i frukt och grönsaker. Tragiskt, men sant. Kan man äta liberalt med vegetabilier utan att gå upp i vikt bör man alltså odla själv eller välja någon småskalig leverantör som odlar på icke utarmad jord.
MEN!
när man desperat vill gå ner i vikt gäller andra regler. Då äter man det som är effektivast för viktnedgång. Åtminstone gjorde jag det. Då går frukt och rotfrukter bort och då väljer man enbart säkra ovanjordgrönsaker i måttliga portioner.
Jag har tidvis varit mycket extrem i min kosthållning. Det gav resultat. Men det hade varit bättre om jag valt en mer liberal väg. Då hade jag sluppit alla de problem med extra skinn som jag fick när jag rasade i vikt.
Skaldeman: jeg har jo ikke skrevet noe annet enn det du sier nå, har jeg? Jeg skriver jo at grønnsaker kan bremse vekttapet hos de som spiser mye fett, derfor bør man tenke litt på mengdene man spiser. Så skriver jeg at det er bra å spise grønnsaker, selvsagt. Skjønner ikke helt hva du protesterer på. :p
Det hade ingenting alls med dig att göra, Iset! Vi är som vanligt helt överens! Det var ju du som drog upp denna viktiga tråd!
Men i ett eller flera svar lät det som om jag tar starkt avstånd från grönsaker. Det gör jag inte alls. Grönsaker är gott, och kanske rentav nyttigt(?), men mycket grönsaker är inte optimalt för viktminskning. Hur mycket grönsaker vi tål varierar, jag själv är ganska känslig.
Det har jeg ikke tenkt på, det er jo logisk for jo flere karbohydrater du spiser jo mindre metter fettet. Derfor denne utregningen til Skaldeman. Genial du Skaldeman og Iset.
må bare kommentere det om økologiske grønnsaker.. det hadde nok vært vel og bra med Økologisk... hvis det var ett krav at det var 100 prosent økologisk, men sånn det er nå har f.eks en bonde som driver økologisk kjøttproduksjon lov til og gi dyra sine 30% uøkologisk for! dette fordi at de ikke klarer og produsere nok grovfor til sine egne dyr og må kjøpe av andre bønder, alikavel blir kjøtt og melkeprodukter fra disse dyra merka økologisk og vi betaler gladelig mer for det! tror de færreste er klar over dette?
veldig sjelden eg inevesterer i økologisk mat, bare enkelte produkter med mindre karber i..
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.