Hva tenker såkalt "seriøse" forskere med når de tester ut mat som pommes friter, chips og pølse i brød og kaller det "fet mat"?
Man skulle jo tro de hadde litt mer vett for å kunne kalle seg forskere...
Jeg ble helt syk i hodet av å lese mange av svarene Skaldeman fikk i den nettdiskusjonen. "Åh så fett er slankende? Det var godt, da kan jeg bare fortsette å spise pizza og hamburgere", eller dette fantastiske spørsmålet han fikk: "du sier at fett er slankende, men jeg har nå omtrent levd på pizza og pommes frites i årevis, men har bare gått OPP i vekt, hva kan det skyldes?"
:rolleyes:
Jeg ble ikke mindre forbanna av det forbaskede fettfobiske programmet "Du er hva du spiser", der en pølseglad mann skulle testes med blodprøver før og etter et "fett" pølsemåltid. Hva fikk han servert? Joda, en pølsemeny med cola og pølse i brød med tilbehør! Ketchup inneholder forresten like mye sukker som sjokoladesaus!
Dette måltidet inneholdt jo 90 % stivelse og sukker, og veldig lite fett, men det eneste de hang seg opp i var denne lille stakkars pølsa, som sikkert reddet hele måltidet.
Han fikk som sagt tatt blodprøver før og etter inntaket, og man kunne se at blodet etter måltidet var lysere, det sa de kom av alt fettet. :eek:
Det skulle visst også danne seg en liten "fløteskvett" på toppen av glasset med blodet i over natta.
Så han måtte slutte med pølsa si! :rolleyes:
Jeg blir så irritert at jeg nesten ikke klarer å skrive dette uten å sitte og hoppe opp og ned i stolen og skrike!!!
Haha, det blir for dumt.
Det er greit nok for oss som vet bedre, men tenk på alle de uvitende der ute?
Akkurat sånn som jeg var for et års tid tilbake.
Fett var usunt tenkte jeg, uten å egentlig vite hva jeg snakka om.
Dette hjelper jo ikke de som ikke vet hva det virkelig dreier seg om.
Og i hvert fall ikke når det blir lagt frem på den måten.
men du Iset... mulig dette er et litt dumt spørsmål, og jeg vet at pølse med brød ikke inneholder så mye fett, men mere stivelse, men det fettet som faktsk er i pølser, pommes frittes og annen junkfood, er ikke det usunt fett?
Tenker på hun som sa til Skaldemann at hun hadde gått opp i vekt av pizza og chips, kan det være både karbohydratene OG det USUNNE fettet?
(grunnen til at jeg spør er rett og slett uvitenhet, for jeg har ikke satt meg inn i Skaldemann eller OE, men mente det var snakk om sunt og ikke sundt fett??)
Pølse er ikkje så gale når det kommer til kvalitet på fett, verre er det med potetmel og lign. som blir tillsatt pølsa. Potetmel, maismel er ikkje bedre enn sukker. Pommes er rein gift når det er frityrsteikt, øydelagd fett og raske karbo ribba for næringsstoffer.
Dersom ein et mykje raske karbo vil og det sunne fettet lagres, sånn som i pizza, for fettet i ost er jo heilt udmerket:)
hehehe, han spiser jo det som Skaldeman sier er verst, nemlig mye fett OG karbohydrater, så i dette tilfellet gjorde kanskje pølsa vondt verre.
Jeg så en interessant amerikansk dokumentar: "Super size me". Hovedpersonen spiste en diett kun bestående av det han kjøpte på McDonalds. Samtidig skulle han ikke gå mer enn 5000 skritt om dagen. Før han begynte var han gjennom en grundig legesjekk, og han var en vanlig mann som var frisk og fin og slett ikke overvektig. Underveis begynte han å føle seg verre og verre. Vekta gikk mye opp og helsa ble så mye forverret at legen mente han burde avblåse eksperimentet før tiden av hensyn til sin egen helse.
Skaldemans teori er at det verste du kan spise er kost med mye fett OG karbohydrater, og det er nettopp dette du får på McDonalds (og de andre hamburgerkjedene). Et vanlig måltid på McDonalds er en hamburger (hvitt brød og en "karbonade", litt ketchup etc.), pommes frites (poteter stekt i olje) og en brus (sukkervann med smak). En softis til dessert forverrer fett og karbohydratsituasjonen ytterligere.
Jeg la dette innlegget i en annentråd i dag, men jeg ligger det her også jeg. :)
Høy insulinutskillelse gir økt fettlagring og stenger fettforbrenningen i kroppen.
Høy insunlinutskillelse får du av å spise høyglykemiske karbohydrater. Og spiser du i tillegg fett, og kansje til og med transfett (herdede fettsyrer som det er mye av i industrielt bearbeidet mat), så blir det sittende mye skummelt i kroppen. (I tillegg, så gjør karbohydratrik mat åreveggene våre stive og uelastiske, men jeg husker ikke den eksakte forklaringsmodellen på akkurat det).
Kroppen vår er avhengig av fett, og vi utvikler sykdommer dersom vi får for lite, men det gjelder å få i seg de riktige typene.
De forskjellige kostholdsfilosofiene innen lavkarbo har ulike teorier om hva som er bra fett. Feks Kwasinewski mener det er ok med mest mettet fett, fordi man trenger ikke så mye tilskudd av antioksidanter for å hindre umettede fettsyrer å oksidere, mens Lindberg anbefaler umettede fettsyrer, men advarer mot for mye omega 6 pga at de blandt annet er betennelsøkende i kroppen (finnes spes i soyaolje).
Fett i seg selv er veldig bra, både for forbrenningen, huden, hjernen, nervebaner og diverse andre organer i kroppen vår, vi må bare passe på at vi velger rett type, unngår transfett, og at vi ikke spiser det sammen med høyglykemiske karber.
Derfor er det feks. ingen god ide å spise en lys baguett med hvitost, fordi det fine hvetemelet i baguetten fører til økt blodsukker som øker insulinmengden som stenger fettforbrenningen, og sier til kroppen at den skal lagre fettet fra hvitosten (istedet for å forbrenne det) i tillegg til at karbohydratene fra baguetten som ikke forbrennes som energi lagres som fett også.
Angående McDonalds og junkfood generelt: Er det noen som har merket hvor mye av fettet som er kuttet ned? Etter hva jeg kan huske, så var burgerene på et gatekjøkken mer fettfulle enn de er nå.
Det smaker jo bare vassent.
Hehe jeg tror ikke dere skjønte hvor jeg ville med hovedinnlegget.
POENGET mitt var at når det forskes på fett og hvilken effekt det har på kroppen, så forskes det ikke på RENT fett, men på KARBO og fett, altså stivelsesholdige matvarer med fett, og da helst transfett. Dette går under betegnelsen "fet mat" hos forskerne, og det sammenlignes med all annen fet mat som feks bacon. Det er DET som irriterer meg!!
Personen som spurte Skaldeman hvorfor han ikke gikk ned i vekt når han spiste pizza og hamburger, hadde jo misforstått hele greia, slik som forskerne, nemlig at fet mat = kun pommes frites, chips og pizza, ikke ren mat som kjøtt, ost og avokado feks.
Dette er et uhyre viktig tema, Iset, og det er flott at du bringer det på bane. Kanskje vi skal skape bølger rundt dette i bloggen vår? Nå har jeg satt på plass en fjortenåring som advarer meg mot Sten Sture og hans fabuleringer.... MORSOMT! :lol:
så bra Albertine :)
Iset jeg mente ikke at forskerne hadde rett eller noe slikt, men at det fettet som faktisk er i junk food ikke er noe spesielt sundt i forhold til hva Skaldemann faktisk skriver om i sine anbefalinger... Meierismør vs brelett for eksempel...
Jo, Jeef. Det fettet er svært usunt fett - transfett. :ja:
Det er jo nettopp derfor det er så sykt at de fraråder inntak av fett generelt når de forsker på mat full av skadelig transfett! Jeg skjønner ikke hva som feiler dem! :confused:
Jeg skjønnte helt fint hva du mente for tenk! :snurt:
Jeg er helt enig med deg, det er irriterende at det forskes på et kosthold fult av karber og transfett. Og det er irriterende at konklusjonen som trekkes er at alt inntak av fett er farlig. Når det er kombinasjonen feilt fett og karber som er farlig.
Også er det veldig synd at de ikke skjønner at kroppen vår fungerer helt annerledes på annerledes bensin.
Neida. Dette er et kjempespennende tema, og svært SVÆRT viktig å få "ut til folket", syns jeg, siden folk flest jo tror at fet mat = chips, pommes friter og pizza, takket være Ernæringsrådet og den hjernedøde forskningen deres. Jeg skal skrive om det i bloggen min nå, tror jeg skal legge inn hovedinnlegget mitt der nå!
Jeg irriterer meg også grenseløst over at matvarer med usunne karbohydrater sammen med fett (som pizza, McDonald's meny) hele tiden kalles for FET mat av disse tegneserie-ernærings"ekspertene".
Hva kaller de en sjokolade da? Den (100 g) inneholder vel 50 g karbo og 30 g fett.
"Ja den er meget fet!" sier de da.
:)
"....men jeg spiser bare brød og jeg er jo ikke feit!" sier en annen...(Wenche Frölich)
:p
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.