Jeg begynte på Atkins induksjon i januar 2005 og fulgte den nesten slavisk i 6 måneder - gikk ned en del centimeter, men kun 5 kg :mad: :mad: I dag er 4 av disse tilbake og jeg har vært mer enn oppgitt.. :(
Så gikk jeg til Balderklinikken og fikk svar på prøvene mine på mandag, og hva finner jeg ut ?
At jeg har MEGA-matintoleranse for egg, ku-melkprodukter !!! + en del meltyper (hvetemel, rug, havre mm.). [color=#8b0000][/color]
Også jeg som har spist egg til den store gullmedalje, dæsja på med rømme, spist burgere med ost.... :eek: :eek:
Så nå skal jeg på diett - "ren steinalderdiett" kalte legene det.
Heldigvis vet jeg nå mye om kosthold og behøver ikke forandre så veldig mye mine matvaner, men det er klart det blir tungt å måtte holde seg unna egg, ku-melkprodukter, så og si alt av brød og ikke minst soyaprodukter (der røyk alternativet til ku-melk gitt :( ).
Ellers ble jeg gledelig overrasket over at stoffskiftet er helt fint, insulinen var kjemefin :D , manglet litt magnesium + litt smårusk, men jeg er fornøyd !
Så får vi se hvordan det går - må holde meg unna disse matvarene i 4-5 uker i første omgang.
Er det noen av dere som har spist lignende ?
Også jeg som akkurat hadde bakt prinsessebrødet og likte det så godt.... ja ja..
Nei, vanlige leger finner bare ut av allergier. Intoleranse må en gå til andre klinikker å sjekke. Balderklinikken som Ruska forteller om er en av disse.
Jeg lette litt, og fant ut at Balder-klinikken var den eneste som tok disse testene her til lands. Beskrivelse finner du her www.balder-klinikken.no/
Se under Miljø og ernæringsmedisin.
Skulle gjerne tatt meg en tur dit med storepoden jeg. Vi vet han har inoleranse for hvete og melk (via eliminasjonsdiett), men det er tydelig at han reagerer på mer. Men avventer først svaret på blodprøve med tanke på cøliaki. Så får det bli Balder-klinikken neste.
Ja, jeg er kjempeglad for at jeg gikk dit :D - jeg ble faktisk kjempelettet da jeg fikk resultatene (selv om jeg også ble oppgitt over å ikke finne ut av dette før nå.. men men).
Jeg måtte ta en masse blodprøver og en allergitest for candida og gjær (de slo heldigvis ikke ut). Vanlie leger sjekker insulin, stoffskifte osv, men ikke intoleranse.
Blir nok hardt å følge dietten... jeg har akkurat fylt opp kjøleskapet med egg, rømme, oster og fløte :o men pytt pytt.. Jeg må ta en del kosttilskudd og noe annet for leveren og for å opprette balanse i tarmfloaren, så nå skal jeg shoppe det jeg trenger.
Dette blir/er en dyr affære - ikke billig nei og det merkes litt for godt i lommeboka, men hjelper det meg videre og fikser opp i tarmene mine (ops... hørets udelikat ut :p ), så er det vel verdt pengene !
Jeg skal lage meg en ny dagbok (den gamle er ... ja, for gammel :rolleyes: ), så skal jeg fortelle dere videre hvordan det går.
Jeg tenker også på å ta med lillegutt dit - han reagerer på melk i blandt.
"Oh bummer" - som en eller annen sa en gang.
Så kjipt da. Men godt du fant ut av det (tenketenke kanskje jeg skulle få sjekket det selv...?? )
[color=purple][/color]
Du klarer dette du som er så flink allerede - er jo på god vei du ! :D
Kan virke som dette er noe vi alle burde sjekke egentlig, har faktisk vært inne på tanken med å sjekke ang candida og stoffskiftet. Lykke til med ny kur og annen kost. :)
Så vidt jeg har hørt er disse intoleranse testene på balderklinikken sviiiindyre... ca 4000,-. Men så sendes det "over seas" og du får svar på alt - så har man problemer (eller mistanker) så er det jo absolutt verdt å investere noen tusenlapper for en bedre framtid :ja:
Så flott at du fant det ut Ruska, da blir det nok bedre framover :)
Nei, kun blodprøvene er ikke så dyre, men legger man sammen legetimene, allergitesten (innsprøytninger rett under huden; kan ta opptil 3 timer) og blodprøvene så nærmer man seg det - sånn alt i alt.
Legetimene varierer i pris, 1.time er dyrest (500-700 kr tror jeg det var), blodprøvene mine kom på til sammen 1800 kr og allergitesten på 250 kr.
Mine blodprøver kostet såpass fordi jeg valgte å ta blodprøven som testet ut mest mulig matvarer (veldig komplett), den alene kostet over 1300 kr, og den blir sendt til utlandet (Tyskland).
Det er dyrere enn å gå til vanlig lege, dette er jo et homeopatisk legesenter og det er ingen egenandel.
Men som jeg nevnte ovenfor så er det greit å betale så lenge jeg får resultater og finner ut av ting.
Tenk om jeg ikke hadde gått :confused: :confused:
Da hadde jeg antageligvis forsøkt å kutte ned på rømme og ost, men jeg hadde aldri i verden tenkt på å kutte egg, soya, ingefær...
Jeg hadde heller ikke fått den gode samtalen om kosthold, og heller ikke den flotte anledningen til å snakke med en lege som faktisk vet hva
både Atkins og Lindberg handler om :o :p
I'll keep you all posted ;) :D (det heter det - gjør det ikke ? :rolleyes: )
Etter at jeg fikk beskjed om at kroppen min ikke klarer å fordøye melk og hvete, så tenker jeg at jegkanskje skulle få sjekket dette ordentlig?
(må bare vinne i lotto først :p )
Kunne nok vært en idé å få det sjekket Aline - særlig hvis du har problemer med å fordøye melk og hvete. Det var sånn jeg merket det også - med hvete, den satte seg liksom litt fast i spiserøret og det sprengte på noe voldsomt i et par sekunder. :eek:
Nå har jeg altså begynt - i går. Denne uken blir en "prøveuke" - må bli ordentlig kjent med hva jeg kan spiste + få tak i de tablettene jeg skal ta.
Men allerede i går i 2-tiden fikk jeg den velkjente hodepinen som jeg fortsatt sitter her med nå. :( au au au.. Så jeg pøser på med vann og håper det blir bedre snart.
Litt rat å spise anderledes enn Atkins - spiste 1 skive speltbrød til frokost og 1 pære da jeg kom på jobben. Men legen mente at jeg ikke skulle tenkte på Atkins kostholdet nå fordi dette er en diett for å bli kvitt intoleransen og allergien, så da må jeg nesten få spise av det jeg har lov til (bl.a frukt).
Og ved neste blodprøve skal de sjekke om insulinet har steget eller om det er like bra som det var.
Kan forresten ikke spise gjær heller - så her må det undersøkes, leses og passes på noe voldsomt. :o Men det skal gå !!
Skal lage med en dagbok, snart... I will.... promis..
Nei, jeg spiste ikke noe særlig gjær men kroppen min reagerer altså på det nå.. :(
Scones av speltmel høres godt ut, men hvordan lager du det når jeg ikke kan bruke noen annen type mel, egg, melkeprodukter eller soya ??
Vanskelig det der.... :confused:
Etter at jeg sluttet å spise brød har jeg blitt mye mer følsom for gjær. Symptomer som var lette tidligere blir nå voldsomt markerte, og bare jeg tenker at "jeg kan da godt spise ei skive, her finnes jo ikke annen mat," så begynner jeg å klø. Det er akkurat som om kroppen sluttet å lege allergiproblemene når jeg sluttet og spise feil, så når jeg nå gjør noe dumt får jeg mye kraftigere utslag.
Hei
Allergiutredning er ekstremt vanskelig. Intolleranseutredning enda verre.
Man har ikke 100% eksakte tester ut over provokasjonstester. Mange prøver har riktignok høy treffsikkerhet, men å prikkteste i huden forteller om hudens eventuelle allergi, ikke tarmens. OK det henger ofte sammen, men man kan være allergisk selv om det ikke er utslag på prikktest og ved utslag i huden, er det ikke sikkert det er allergi i tarmen.
Intolleranse kan enkelte gangervære enkel, men oftester det meget vanskelig. Man kan f.eks reagere på, la oss si, paprika, men bare hvis man har spist banan først, den er ikke lett å fange i farten.
Vi liker best når noen mot god betaling , med stor overbevisning forteller oss, at vi ikke tåler dette og hint.Dessverre er det ikke så enkelt.
Har noen påvist "MEGA-matintoleranse for egg, ku-melkprodukter !!! + en del meltyper (hvetemel, rug, havre mm.)."
Burde man ha hatt voldsom diarre med blod og slim, sterke magesmerter og vekttap på grun av malabsorpsjon.
[color=black][/color] Ehh jeg er ikke helt overbevist, beklager MVH Torkil
Det jeg er overbevist om er at leger ikke oppdager vage intoleranser. Jeg mener at dette finner en best ut selv ved å utelukke en matvaregruppe i gangen i flere perioder.
Takk for at du tok deg tid til å svare litt om dette. Jeg både hører og forstår hva du sier, spesielt fordi jeg har lest masse om matvarintolerane og matallergi i løpet av de siste dagene.
Det er kompleks og det finnes dessverre ingen fasit på dette - vi reagerer alle forskjellig.
Jeg har lest mer om kryssreaksjoner på allergier fordi jeg er allergisk mot bjørkepollen. Javel - sa jeg, og legen spurte om jeg ikke hadde merket det. Neeeeeei, sa jeg da - men nå er ikke jeg så ofte i skogen heller da, svarte jeg :o hihi.
Altså, fordi jeg er allergisk mot pollen, så kan jeg også reagerer på rå grønnsaker, epler, gulrøtter og valnøtter. Dette var matvarer som kom fint ut på testen, men altså...kryssreaksjoner kan gjøre at jeg reagerer på dem også (noe jeg fant ut at jeg gjorde da jeg spiste rå blomkål og hovnet litt opp i svelget).
Hmm.... vanskelig dette.
Så hvordan her disse dagene gått siden mandag ?
Hadde vondt i hodet de første 3 dagene :mad:
lett diaré nesten borte (bortsett fra når jeg spiser noe feil..)
Har gått ned i gjennomsnitt 500 gr per dag :D
Føler meg litt lettere i kroppen
Litt svie i øynene
Sulten nesten hele tiden :( men prøver å spise mer
Men Torkil.... hva ville du råde meg til å gjøre ?
Jeg skal følge denne steinalderdietten i 4 uker og må ta følgende kosttilskudd:
Magnesium
Folatinsyre (tror jeg det var, Folat i alle fall)
B12
Omega 3
Deretter en kur på 2 * 1 uke med BioCare Replete (halv pose til frokost og en halv pose om kvelden)
Glutamin
Ultra Clear et eller annet (leverstøtte)..
Masse greier og Dyyyyyyyyyyyyyre saker, særlig den Biocare Replete (800 kr for 1 uke :eek: :eek: :eek: ). Den skal tilføre milliarder av bakterier til tarmen..tjoho..
Men jeg tror nok at alt dette uansett ender opp med at jeg selv må prøve meg frem på hva jeg tåler hjemme, men jeg må jo bli fulgt opp av en lege.
Drar opp denne tråden igjen, jeg. Jeg har tidligere blitt rådet til å ta denne testen, men ikke hatt råd. Jeg mistenker at det er ganske mye jeg reagerer på, men det er ingen regel i det - jeg reagerer noen ganger på melk, noen ganger på smoothie (uten melkeprodukter), noen ganger på mel osv. Med å reagere mener jeg magesmerter, diaré etc både etter måltider og ellers.
Torkil sa:
Hei
Allergiutredning er ekstremt vanskelig. Intolleranseutredning enda verre.
Man har ikke 100% eksakte tester ut over provokasjonstester. Mange prøver har riktignok høy treffsikkerhet, men å prikkteste i huden forteller om hudens eventuelle allergi, ikke tarmens. OK det henger ofte sammen, men man kan være allergisk selv om det ikke er utslag på prikktest og ved utslag i huden, er det ikke sikkert det er allergi i tarmen.
Intolleranse kan enkelte gangervære enkel, men oftester det meget vanskelig. Man kan f.eks reagere på, la oss si, paprika, men bare hvis man har spist banan først, den er ikke lett å fange i farten.
Vi liker best når noen mot god betaling , med stor overbevisning forteller oss, at vi ikke tåler dette og hint.Dessverre er det ikke så enkelt.
Har noen påvist "MEGA-matintoleranse for egg, ku-melkprodukter !!! + en del meltyper (hvetemel, rug, havre mm.)."
Burde man ha hatt voldsom diarre med blod og slim, sterke magesmerter og vekttap på grun av malabsorpsjon.
Ehh jeg er ikke helt overbevist, beklager MVH Torkil
Mitt spørsmål til deg Torkil, er - hva vil du anbefale å gjøre i stedet for å kutte ut matvarer når man har trøbbel med magen?
Eller tror du ikke i det hele tatt man har intoleranser hvis man ikke har blodig diaré etc.?
(Ikke sarkastisk ment - jeg er på utkikk etter en løsning :) )
Tester hvor det tas blodprøver for matintoleranse er bare bløff. Ikke gå på det. Det koster dyrt og kan tvert i mot være farlig. Se mer her: asok12544.googlepages.com/
Ey ok... Det var dyrt. ja. Nå tror jeg Heggeli er unikt for å ha driti seg så realt ut med testtakningene sine.
Jeg tok ripe- og blodprøver for å finne ut av dette for noen år siden, og jeg synes testresultatene var veldig tvedydige.
Måten jeg gjorde det på kosta meg ikke så mye, men så tok jeg bare blodprøvene på mitt legekontor, og de sendte det til analyse.
Vanlig egenandel for timen, rundt 250 for testakningen.
Jeg vet ikke hvor nøyaktig dette var, en stund siden også som sagt.
Men veldig bra for deg om du har funnet ut av en del ting som gjør forskjell for deg nå!
Jeg måtte føle meg veldig fram over lang tid for å finne ut hva jeg tålte eller ikke.
Som ren melk, hvete, noen type frukter, og de fleste type nøtter er fyfy for meg.
Så jeg vil si at det jeg satt igjen med etter allergitestene var følelsen av å bli fortalt ting jeg enten allerede visste, eller som ikke stemte. (Tvedydig utslag på generell matallergi, ikke utslag på laktose, noe som tydeligvis er littegrann feil, utslag på pelsallergi, utslag på pollen generelt).
Men som Kristian sier her, så skal man f.eks ha ganske bra med laktoseintoleranse før det gjør utslag.
Vet dette var en ganske gammel tråd, men jeg skriver allikevel, så får jeg se om noen ser dette og har mulighet for å svare.
Jeg har alltid hatt vondt i magen, min far har sagt at når jeg var liten kunne jeg være kjempesint helt til jeg fikk noe som gjorde at jeg gikk på do. Da kom jeg blid og fornøyd ut igjen, var en helt annen jente. Allikevel ble jeg aldri testa for noe. Når jeg var rundt 16 år prøvde jeg selv å kutte ut melkeprodukter, fordi jeg hadde så utrolig vondt i magen. Det hjalp en liten periode før det sluttet å virke. I fjor tok jeg kontakt med en lege, de tok masse blodprøver. Blodprøvene sa at jeg var helt fin, men jeg ble sendt videre, fordi jeg hadde jo vondt. (Magesmerter; luft, diare, oppkast, kvalme) Først fikk jeg utført gastroskopi. Helt forferdelig undersøkelse, men til ingen nytte. Tarmtottene så helt fine ut, ingen antydning til cøliaki. Så de sendte meg videre. Fikk tatt en laktosebelastning, men også den tydet på at jeg var frisk som en fisk.
Legen rådet meg allikevel til å kutte ut mat med gluten. Det gjorde jeg og alt av magesmerter forsvant. Men hvis det er glutenet jeg ikke tåler, hvorfor er det så sinnsykt vanskelig å få det påvist?
Nå har jeg fått beskjed om at det er for sent å finne det ut, siden jeg har spist glutenfritt i omlag 1 år. Da må jeg gå over på vanlig kosthold med gluten..og det har jeg så ikke lyst til. All energi forsvinner, jeg er kvalm og føler meg stygg (oppblåst) og humøret svinger noe helt forferdelig. Er det ingen mulighet (som ikke koster skjorta) å finne ut hva det er som gjør meg syk når det kommer til mat?
Nå er det jo ikke det største problemet, da en del av maten på lavkarbo er uten gluten og de som inneholder gluten er det ikke noe vanskelig å fikse på. Det hender at jeg kan spise ting som inneholder gluten, men da relativt små porsjoner (blir det for mye så reagerer jeg). Melkeprodukter går helt fint (legen sa at når en får fiksa et prolem så fikser det andre seg selv, så det at jeg reagerte på melk før var nok en konsekvens over at jeg reagerte på gluten). Men det hadde vært greit å hatt papirer på hva som er galt med meg (glutenfri mat er ganske dyr..har en papir får en nesten 2000 kr i støtte, men jeg betaler alt av egen lomme..noe som er ganske mye penger når man er student og lever på et tilsvarendes budsjett).
Vel, du får bare støtte om du har cøliaki, og det har du jo ikke. Vanlig intoleranse/allergi gis det ikke støtte til! Desverre! Min svigereinne er svært allergisk mot mel, men får ikke en krone i støtte!:eek:
Det finne som lag 10% allergiske mennesker som ikke får utslag på blodprøver. Min datter har vært til utredning på Riksen i 4 år uten at de fant noe som helst! Hun hadde de samme symptomene som deg og tar bare en vanlig allergitablett hver kveld for å holde symptomene i sjakk!:)
Jeg skjønner at det hadde vært godt med en "ordentlig" diagnose, men tror du får det bedre om du bare slår deg til ro med at det kommer du nok aldri til å få!
Du har funnet ut hva du er allergisk mot/reagerer på og er nå kvitt plagene! Vær glad for det, du!;)
Dersom du spiser ren mat som kjøtt, fugl, fisk og grønnsaker og følger med på hvor det er tilbud etc, er det ikke veldig dyrt! Tror det er en tråd her inne om hvordan man kan leve lavkarbo på lavbudsjett! Kan være verdt å lete opp!;)
Og tenk på alle pengene du sparer på å ikke spise snop, sjokolade og pizza!:D
Hm, ja, du har vel rett. Det er i seg selv ikke noe stort problem, jeg har akseptert at jeg ikke tåler gluten, uansett hva testene sier (jeg klarer meg fint uten intoleranse liksom:p).
Men slike ting pleier å være arvelig, eller hva?
Jeg tror nemlig min far også har det, han har alltid vondt i magen osv...og det er han jeg har arvet alt annet av(når det kommer til allergi og eksem).
Er det anbefalt å ta allergitablet hver dag når det kommer til slike ting? Har aldri fallt meg inn en gang. Har tabletter som hjelper hvis jeg har en del luft i magen:o Men det skjer ikke så ofte (pleier som regel å være flink til å unngå det som gir meg den lufta):)
Anlegg for allergi er vanlig, men kan slå ut forskjellig!:p
Min mann er allergisk mot bjerkepollen, grønne epler og nøtter, vår datter mot et eller annet i maten og sønnen er ikke allergisk mot noe som helst!
Det var tilfeldig at vi oppdaget at datteren vår responderte bra på allergimedisner. Han reagerer nemlig så innmari på mygg- og kleggestikk, så hun gikk fast på allergimed siner om sommeren. Men da var hun også mye friskere, magen var bedre og hun vokste masse. Om vinteren sto veksten stille, hun hadde mye vondt og alt var liksom feil
Så astma-, allergi- barnelegen vår satte henne på allergimedisiner fast. Fungerte veldig bra og legene på Riksen var helt enige i at det var veldig lurt!
Prøvde et år uten medisiner, ikke lurt, så nå står hun fast på noe som heter Loratadin, vet ikke om den er reseptpliktig, egentlig. Det er bare en bitteliten pille hver kveld som ikke er skadelig for noe, og hun har det mye bedre!:D
Be legen din om å få prøve, da vel. Eller kjøp allergimedisiner uten resept på apoteket og prøv selv først!;)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.