< Tilbake til oversikten

Forsiktig med solsikkefrø

#1

Summer sa for siden:

Sakset fra Matpotalen:

Mange betrakter solsikkekjerner som sunt, men de inneholder også betydelige mengder kadmium og bør ikke spises i store mengder.

Kadmium (Cd) er et meget giftig tungmetall, som finnes naturlig i miljøet. Utvinning og anvendelse av kadmium, både som metall og ulike kjemiske forbindelser, har ført til økende forekomster i miljøet. Kadmium kan suges opp gjennom rotsystemet hos planter, og vil derfor kunne påvises i planter og dyr.

En undersøkelse fra Mattilsynet (tidligere SNT) viser at gjennomsnittlig innhold av kadmium i solsikkekjerner er 0,8 milligram per kilo.

Christina Bergsten i Mattilsynet har studert brødoppskrifter, undersøkt hvor mye brød vi spiser og regnet ut at de som spiser mye brød kan få i seg opp til 15 gram solsikkekjerner i uka.

– Folk som spiser mye brød – og bare brød som inneholder solsikkekjerner – vil på denne måten fylle opp ca. 15 prosent av ”tolerabelt ukentlig inntak” for kadmium, konkluderer Christina Bergsten. De som er glad i slikt brød, bør derfor være litt forsiktig med annen mat som inneholder kadmium, som for eksempel innmat fra vilt.

Fødevaredirektoratet i Danmark har gitt følgende kostholdsråd om solsikkekjerner, råd også Mattilsynet stiller seg bak:

  • Solsikkekjerner bør ikke spises i større mengder, for eksempel som snacks.
  • Solsikkekjerner bør ikke brukes til fremstilling av melkeerstatning til melkeallergikere.
  • Solsikkekjerner kan godt brukes i begrenset omfang i brød, men du bør ikke kun spise brød med høyt innhold av solsikkekjerner. Generelle kostholdsråd om å spise variert gjelder også for brød.
  • Solsikkeolje og solsikkemargarin inneholder svært lite kadmium, og kan brukes uten begrensning.
    Kan skade nyrene
    En voksen person bør ikke få i seg mer enn 0,42 milligram kadmium per uke i gjennomsnitt (tolerabelt ukentlig inntak). For mye kadmium kan skade nyrefunksjonen. Svært høye nivåer kan også gi nedsatt reproduksjonsevne og fosterskader. Kadmium mistenkes også for å være kreftfremkallende. Det er det totale inntaket av kadmium gjennom alt du spiser over tid som har betydning for helsen.

Andre kilder til kadmium
Tidligere analyser har vist at mel, rotfrukter og skalldyr er matvarer som kan inneholde betydelige mengder kadmium. Planteetende dyr skiller ut ca. 70 prosent av den kadmiummengden som finnes i fôret med avføringen. De resterende 30 prosentene lagres i lever og nyrer. Mengden kadmium øker derfor med dyrets alder.

matportalen.no/Emner/Solsikkekjerner


#2

mofe sa for siden:

De spiser jo dette som snacks i noen land (USA blant annet?).. Hadde vært spennende og sett noen forskningsresultater fra dem?


#3

guro sa for siden:

Også jeg som spiser solsikkefrø til froksot nesten daglig ... :( ... må vel bare være flinkere til å varierer da ...


#4

Summer sa for siden:

Det er alltid lurt har jeg skjønt. Så slipper en å bekymre seg over om det blir for mye av det ene eller det andre... :)

#5

Nille sa for siden:

Dette var jo interessant. Hva betyr dette for meg ?? For å sette det litt i perspektiv, så betyr dette i klare tall at

  • det er 0.8 mg kadmium pr kilo kjerner
  • Vi skal ikke ha i oss mer enn 0.42 pr uke i snitt.
  • Regnet om i frø blir dette 1/2 kg ca.
  • Jeg bruker f.eks. 100 gram i nøttebrød.
  • Da kan jeg spise 5 nøttebrød i uka .....Tror ikke jeg spiser så mye jeg.... senker skuldrene da kan jeg fremdeles lage brød med solsikkefrø uten fare for å bli forgifta.
    [color=purple][/color]
    Jeg kjøpte en pakke med ristede solsikkefrø til å spise en gang. Dessverre (eller kanskje heldigvis) var denne pakken gammel og frøene harske. Siden da frister det ikke å spise bare frø liksom. Men i brød og på fiber-rik syns jeg det smaker knallgodt !
    [color=purple][/color]
    :ja: Variasjon ja, - det er nok det aller beste ! For mye av det gode kan også være galt !

:D


#6

Elena sa for siden:

ÅH NILLE!

kjære kjære nillemor :)

du er så fantastisk... her sittet jeg å tenker... åh jeg som spiser mitt hjemmebakte brød med solsikkekjærner... blir bekymret for at jeg blir forgifta... men akkurat da dukker ditt innlegg opp og bekrefter at det ikke er noen fare.. du har tilogmed regna det ut!!

du er fantastisk!


#7

rigbje sa for siden:

Er dyrkingsmåten av solsikkefrø hipp som happ med tanke på kadmiuminnhold? Det finnes jo økologiske solsikkefrø og kadmium er gjerne noe en forbinder med uheldig "bivirkning" ved bruk av kunstgjødsel.

Mvh
Rbj


#8

Okie sa for siden:

Denne advarselen dukket opp i Aftenposten (var det i A-Magasinet tru?) i dag.... SÅ fikk jeg selvfølgelig hetta med tanke på hvor mye Nannahs knekkebrød jeg spiser.... helt til jeg leste denne tråden. :D


#9

Mortil1 sa for siden:

Shit... Skummelt!


#10

Sweetie73 sa for siden:

Neida - bare hvis du spiser over 1/2 kg frø i uka! (Se innlegget til Nille leii lenger oppe. Deilig at ho har regna ut for oss! Takk, Nille!!!):o


#11

Terje Sandberg sa for siden:

Om dere leser det som er sakset fra Matportalen så blir noe av Kadmiumnivået lagret i kroppen og virker således kumulativt. Brøderstatning basert på vesentlig innhold av Solsikkekjerner eller Solsikkekjerner som snack bør derfor unngås.


#12

Huldr sa for siden:

Det er nok lurest å satse på økologiske solsikkefrø (som nevnt over her et sted) :ja:

De dyrkes ikke med kunstgjødsel og dermed er ikke problemet med kadmium der. Problem solved :) (men man kan jo spørre seg hvorfor det er lov til å dyrke mat ved hjelp av giftig kunstgjødsel da ... kadmium går over i bl a korn også, men det er jo ikke fullt så aktuelt her på LK).


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.