Boken er skrevet av Dag Viljen Polezinsky og er bare helt fantastisk!!
Den tar for seg hvorfor mennesker foretrekker den søte smaken og alle farene og sykdommene sukker fører med seg. Lettlest men samtidig veldig grundig og utrolig interessant!!
Den boka fikk jeg tips om for lenge siden, før den kom ut. Gikk og ventet på utgivelsen, men fikk plutselig uforutsette regninger og måtte utsette kjøpet. Så er det bare gått i glemmeboka etterpå.
Men takk for påminnelsen, dette er jo ei bok som MÅ eies!
Sukker - en snikende fare
För ett år sedan tog ett par norrmän bladet från munnen och slog larm om socker. Det gjorde man i boken “Sukker - en snikende fare” (Poleszynski/Mysterud, Gyldendal, 2004). Det är en pedagogisk och uttömmande bok, där man systematiskt går igenom sockrets alla skadeverkningar. Den som läst “Sukker” ser med nya ögon på matvarorna i butiken.
Boken förklarar på ett utmärkt sätt varför världens kanske friskaste folk nu drabbas av fetma och diabetes. Men att angripa socker kan vara farligt när ernaeringsforskningen i Norge har en sådan historia som den har. Ernaeringsinstituttet ryckte ut till försvar. Här kommer några exempel ur professorns recension i norska läkarförbundets tidning:
“Det er en utrolig lang liste av sykdommer og lyter som tilskrives bruk av sukker... ett av mange eksempler på at forfatterne ukritisk kjører frem «sannheter» som ikke kan dokumenteres... udokumenterte påstander omtales med en selvfølgelighet som ikke gir rom for skepsis og saklig tvil... en suveren forakt for hva som skal til av nøye gjennomførte studier over lang tid, med ulike typer metoder og anvendt i ulike sammenhenger før man kan gi spesifikke råd... “
Recensionen är ett bra exempel på cigarettvetenskap. Utså tvivel. Starta diskussion. Dra ut på processen. Se till att eventuella lagförslag skjuts på framtiden.
Ernaeringsinstituttets professor slutar med ett rejält fördömande:
“Boken er så uetterrettelig at jeg ikke vil anbefale noen å bruke tid og penger på et produkt som jeg ikke kan forstå at kan utgis på Gyldendal Akademisk. Hvor er fagvurdererne hos Gyldendal?”
Så låter det när cigarrettvetenskap tillämpas i Norge. Kanske har professorn gått på kurs hos ett närstående bolag? Men professorn gjorde ett misstag. Boken Sukker finns att köpa och alla kan bilda sig en egen uppfattning. Jag föreslår att alla ansvariga politiker i Norge läser “Sukker - en snikende fare” och jämför den med chokladprofessorns recension. Då kommer ni alla att förstå varför det behövs ett oberoende ernaeringsinstitutt i Oslo!
Det var en rolig text att skriva. Jag tror att den är rolig att läsa också. Ett par norska fackgranskare har hälsat att det är något av det elakaste de någonsin har läst. Jag hoppas att de har rätt.
Sten Sture
Som nu drar sig tillbaka till sin glögg. Jag kommer ut ur dimman efter nyår. Jag föreslår att vi i sann nordisk anda ägnar en kväll åt klassisk finsk glögg:
Grundrecept
En flaska Koskenkorva, ett russin. Låt inte russinet dra för länge, för då kan smaken bli för skarp.
I LC-utförande:
En flaska Koskenkorva, en sötmandel.
Glöggen drickes självklart enligt Skaldemans princip, dvs efter den feta maten. Dricker du den före blockerar du fettförbränningen, och det vill du nog inte.
Er nå halvveis i boka. Virkelig bra. Proppfull med fakta og mye god forskning. Skulle vært obligatorisk for alt helsepersonell i hele landet!
Mye av det som sto om hormoner der var nytt for meg.
Men altså: er en arvelig belastet med kviser, så er det ikke så lett å bli kvitt dem igjen, som en kan få inntrykk av der!
Det var det med tålmodigheten da...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.