mofe sa for siden:
Det er delte meninger om hvor mye proteiner vi trenger.
Hva er OEs syn på dette?
mofe sa for siden:
Det er delte meninger om hvor mye proteiner vi trenger.
Hva er OEs syn på dette?
Ziggy sa for siden:
Proteinbehovet generelt sett blir beregnet på denne måten i OE;
Ta høyden din i cm, og trekk fra 100, +/- 10%. Dvs, er du 185 cm høy, så er den kalkulerte "idealvekta" for denne personen 85 kilo +/- 8,5 kg, altså mellom 76,5 og 93,5 alt etter kroppsbygning.
Dette tallet danner så bakgrunnen for beregningen av næringsbehovet.
For meg, som er 185 cm høy, vil dette være
Dette gir følgende fordeling oversatt til matvarer;
Totalt veier en dags måltider for meg ca. 1,5 kilo, og gir ca. 2500 kcal, hvilket er mer enn nok for en moderat aktiv, velvoksen mann. Kvinner trenger dog ofte noe mindre energi. Med et slikt kosthold vil vekten lettere komme i balanse- man går ned om man veier for mye- og opp om man veier for lite.
Denne fordelingen er basert på forholdet mellom næringsstoffene med:
1,0 (P) : 2,0 (F) : 0,5 (K) - multiplisert med kroppsvekten.
Jeg bruker denne fordelingsnøkkelen da jeg har 23 kilo å ta av. Når jeg nærmer meg mitt mål, vil jeg også måtte endre fordelingen og beregningene etter hvert som jeg går ned.
[font=Verdana][/font]
Trener man mye, vil proteinbehovet derimot være noe større.
For et friskt menneske vil den normale gjenbruket/turnover av protein ligge på 1 til 2% av kroppens totale proteininnhold. Denne turnoveren resluterer fortrinnsvis fra nedbrytingen av proteiner i musklene til aminosyrer.
Men kroppen trenger ikke tilført så mye protein som enkelte kostholdseksperter har hevdet, da det normale "gjenbruket" av frigjorte aminosyrer fra eksisterende proteiner i kroppen er på 75 til 80% i dannelsen av nye proteiner i kroppen (proteinsyntesen).
Det netto tapet av proteiner i kroppen er derfor ikke mere enn 30 til 40 gram pr. dag.
Det er dette som danner bakgrunnen for disse beregningene.
Om du ser på den prosentvise fordelingen mellom næringsstoffene i denne kostholdsfilosofien, og sammenligner den med kostholdsrådene Dag Viljen Politzensky gir i bladet Mat & Helse sine kostholdsanbefalinger, så ser du at denne fordelingen ligger godt innenfor DVP's & Mat og Helses anbefalinger.
DVP's og Mat og Helses anbefalinger er som følgende;
Proteiner: 10 - 30%
Fett: 40 - 80%
Karbohydrater: 5 - 30%
Vær klar over at disse prosentgjengivelsene gjelder matens energiinnhold- ikke volum eller vekt.
mofe sa for siden:
Hm, okei..
Men jeg skjønner ingenting av alle de tallene og gangegreiene.. :o Jeg er 162 cm. Jeg har skjønt at da er idealvekta mi et sted mellom 56 og 68 kilo.. ?
Men, hadde du orket å fortelle meg hvor mye proteiner og alt sånt jeg skal spise da?
Ziggy sa for siden:
Er ikke så vanskelig det... Kwasniewski sier at som en enkel regel kan man ta kroppshøyden i cm og trekke fra 100, så for deg vil det være rundt regnet 62 gram proteiner +/- ... så trener du hardt, intensivt og mye, ja så går da også proteinbehovet opp.
mofe sa for siden:
Og fett og grønnsaker da?
:smile søtt og pent til Ziggy og tvinne håret mellom fingrene:
Ziggy sa for siden:
Enkelt, sett i forhold til den enkle regningen jeg viste deg i sta, så bruker du følgende enkle beregningsmetode... (høyde i cm minus 100)
Protein; 1,0 x beregnet kroppsvekt
Fett; 2.0 x beregnet kroppsvekt
Karber; 0,5 x beregnet kroppsvekt
For deg blir det da;
Protein; ca 62 gr
Fett; ca 125 gr
Karber; ca 30 gr
Skulle ikke være så vanskelig det, skulle jeg tro...:p
Denne fordelingen brukes når man skal ned i vekt... når man nærmer seg idealvekta si, så endrer man litt på denne fordelingen.
mofe sa for siden:
Åjoda, jeg har nemlig brukt opp tankekvoten min denne natten. :p
Men takk! :)
Ziggy sa for siden:
Lykke til videre, alle sammen!!!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.