[font=Times New Roman][/font]
[CENTER]Liste over matvarer for kostholdsfilosofien Optimal Ernæring.
[/CENTER]
MATVARER MAN BØR SPISE MYE AV
Animalsk fett: Eks. smør, seterrømme, kremfløte, baconfett, talg, flesk, beinmarg og grisefett mv.
Egg: Minst 4 egg pr. dag.
Alle typer ost: Alle typer. Jo høyere fettinnhold, jo bedre.
Alle former for kjøtt: Fortrinnsvis med mye fett, helst grisekjøtt.
Alle slags kjøttvarer: Fortrinnsvis med mye fett, eksempelvis kjøttpølser, innmatspølser, pateer, kjøttpudding, blodpudding mv.
Fjørfe: Spesielt and og gås, men også kylling og annen fugl. Spis fugl med skinn.
Fisk: Inkludert fisk på boks i olje; særlig fet fisk som makrell og sild. Fisk stekt i smør eller talg.
Innmat og produkter av innmat: Eks. lever, nyrer, hjerte, hjerne, brusk, svor, bindevev, animalsk gelatin mv.
Kjøttkraft og supper: Med mye fett og gelatin; kokt på bein og kjøttrester.
[CENTER][/CENTER]
MATVARER MAN KAN SPISE I MODERATE MENGDER
Melk: Så fet som mulig, eller blandet med like deler kremfløte, inntil en halv liter pr. dag
(inneholder ca. 20 gram melkesukker)
Margarin og planteoljer: Uten transfettsyrer, f.eks. kokosnøtt, oliven, makademia og solsikke
Grønnsaker: Inkludert sopp, fortrinnsvis med lavt karboinnhold, kokt eller stekt med fett. Inntil 300 gram pr. dag (ca 15 gram karbohydrat).
Potet: En mellomstor potet pr. person pr. dag (ca 10 gram stivelse) stekt i smør, eller grønne bønner i for eksempel smeltet smør.
Bær/frukt med lite sukker: Spises best sammen med pisket krem eller som en ingrediens i fete desserter. Kan spises i stedet for potet eller grønnsaker, inntil 300 gram pr. dag alt etter karbohydratinnhold.
Nøtter og frø: Eks. mandler, kokos, solsikkefrø, makademianøtter mv.
Usøtede drikkevarer: Etter behov; f.eks. kaffe, te eller usukret fruktsaft (2-3 ss i vann).
Annet: Majones, krydder og andre usøtede smakstilsettinger som ikke inneholder mel eller stivelse.
[CENTER][/CENTER]
MATVARER MAN SKAL SPISE LITE AV, ELLER UNNGÅ HELT
Sukker i enhver form: Inkludert søtsaker, fruktose og honning
Frukt/konserves med mye sukker: Eks. syltetøy, kompotter, geleer osv; jo søtere desto verre; minst akseptabelt er fruktslag som epler og pærer som nesten ikke inneholder protein og fett.
Alle korn- og melkeprodukter: Eks. ris, pasta, brød, kaker, pannekaker osv. bortsett fra mel og stivelse når det blir brukt i små mengder i matretter; ”Optimalt brød” kan lages av nøtter, egg, smør, fløte, litt mel, bakepulver og krydder…
Erter og bønner: Bortsett fra grønne bønner/snittbønner.
Søtede drikevarer: Eks. juice, brus, drikkeyoghurt osv.
Salt (NaCl) i maten: Bør reduseres gradvis inntil det ikke lenger smaker godt eller trengs.