< Tilbake til oversikten

Hjelp!

#1

Hedda:) sa for siden:

Jeg har egentlig mer tro på å spise alt, altså normal, norsk mat (ok dette er kanskje som å banne i kirka her, men:p ), men ofte og lite og begrense sukker og fet mat. Men siden jeg nå har fått en hormonforstyrrelse og må vente litt før jeg får ordentlig veiledning fra legen har jeg nå lest litt på nett, etter hva jeg forstår er det lavkarbo som nå passer best for meg.
Jeg kan ikke forestille meg middag uten pasta, ris eller potet. Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal greie dette. :(
Ta for eksempel denne oppskriften:

Dette liker jeg, med pasta til. Er det nå meningen at jeg skal spise dette uten noe tilbehør? Det er jo ikke noe godt!
Vet ikke lenger hva jeg skal lage til middag jeg, nå. :(


#2

Summer sa for siden:

Det er en tilvenningssak dette her, men det finnes jo alternativer.
Du kan jo få tak i grønnsakspasta eller grov pasta og ha det i litt mindre mengder til.

Det viktigste er jo å kutte ned alt som er høyglykemisk og som får hormonene på bærtur.
Jeg har gjort noe veldig godt om dagene: Jeg tar 1-2 gulrøtter (store) og skreller dem i lange strimler og har dem i kjøttsausen rett før den er ferdig. Det smaker nett som pasta for meg. :)

Fettet trenger du å gå litt opp på når du kutter ned på karbohydratene, fordi du da trenger litt mer energi (du må erstatte det du kutter ned på), men det er ikke snakk om mer en noen spiseskjeier med olje i maten.

Det som gjør at jeg synes dette går greit, er fordi jeg er veldig glad i grønnsaker, og har ingen problemer med å doble grønnsaksmengden og la grønnsakene ta potet og pastaens plass på tallerkenen.
Brun naturris kan du jo spise, men ikke i store mengder.
Du vil også oppleve dersom du klarer å legge om kostholdet, at smaken din forandrer seg, og at kroppen din vil storttrives med drivstoffet du putter på. :)

Når vi skal gjøre noe nytt er det ofte rart, og vanskelig i begynnelsen, men går seg til ettervhert.


#3

jeef-micro sa for siden:

lindberg sier at litt basmatiris feks er lov da, så viss det blir heeelt krise.... men du har jo skrevet egenkomponert som kostholdsfilosofi, så jeg vet ikke hva du har tenkt å prøve deg på...

Men jeg skriver under på det Lise skriver. Å doble grønnsaksmengden: no problems, varier grønnsakene, feks kok de en dag, gratiner de, lag Isets blomkålstappe, wok de, caulifried rice, masse godt å ha sammen med maten :) bare fantasien setter grenser...


#4

Iset sa for siden:

Har svart deg på PK. :)


#5

Hedda:) sa for siden:

Jeg skrev egendefinert fordi man måtte skrive noe, og jeg fikk beskjed om denne hormonforstyrrelsen fra legen i dag, og har derfor ikke rukket å sette meg så mye inn i dette. Jeg har ikke bestemt meg for noenting, annet enn at jeg vil unngå å få diabetes, og derfor må prøve å få til et sunnere kosthold enn det jeg har i dag (et kosthold som ikke var så ille).

Du sier at det bare er fantasien som setter grenser, det stemmer jo ikke helt, her er det også helsen som setter grenser. ;)

Men jeg setter pris på alle tilbakemeldinger angående dette, jeg har mye å sette meg inn i.


#6

Iset sa for siden:

Fantasien innenfor lavkarbo da. :p


#7

Hedda:) sa for siden:

Hehe, ja. :rolleyes: :p


#8

linse sa for siden:

Jeg kan ikke forestille meg middag uten pasta, ris eller potet. Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal greie dette. :(

Hei!:) Akkurat dette tenkte jeg også første gang jeg hørte om lavkarbomat: hvordan er det mulig å ikke spise brød, potet, ris og pasta? :eek: Det er jo nettopp dette som har vært regnet for sunn mat og derfor utgjort store deler av kostholdet til svært mange.

Min erfaring med kostholdsomleggingen er at det er kun en vanesak. Nå var min omlegging vel og merke "frivillig": jeg hadde ingen prekære behov for å legge om kostholdet (med unntak av en litt hissig mage etter et lengre utenlandsopphold - den har roet seg helt ned etter jeg begynte med lavkarbo:) ). Du kommer fort til å merke hvor godt lavkarbo smaker og hvor mye bedre du føler deg. Det er i allefall min erfaring.

Jeg er ingen stor kokk, men tenke jeg kunne si deg litt om hvordan en typisk dag hos meg ser ut: til frokost og lunsj spiser jeg som oftest MHMs frokostpannekake (den smaker fortreffelig!) med litt cottage cheese til og til middag blir det som oftest kjøtt, kylling eller fisk med salat. Veldig kjapt, godt og enkelt! Selvfølgelig burde man spise litt mer og variert enn dette (i tillegg til mellommåltider), men det var bare ekspempel i grove trekk.

Sånn på tampen vil jeg bare si at du har relativt mange valgmuligheter dersom du følger lindberg.

-linse


#9

jeef-micro sa for siden:

Det var snakk om grønsaker her ikke sant??? og da er det faktisk bare fantasien som setter grenser for hva du kan lage, og det at du følger lavkarbo betyr ikke at du ikke kan finne på nye retter.

Jeg har også en hormonforstyrrelse som gjør at jeg bør spise lavkarbomat for å unngå bla diabetes, så jeg skjønner hvordan det er sånn i starten, men det er faktisk mulig å finne gode erstatninger, og det var det jeg mente når jeg skrev at kun fantasien setter grenser. Dersom du har et helseproblem som gjør at du ikke kan spise så mye grønsaker, så skjønner jeg at det begrenser seg, men det stod det ikke noe om her oppe. Jeg mente det kanskje mest som en liten oppmuntring, slik at du kunne se at det å kutte poteter, ris og pasta ikke er så ille som du kanskje tror...


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.