600 gr okse elle svinelever
300 spekk
50 gr løk
4 ss smør
1 dl bokhvetemel
4-5 dl melk
3 stk egg
2,5 ts salt, etter smak (opprinnelig var det 1,5 ss)
1 ts pepper, etter smak
½ ts malt nellik, etter smak
½ ts allehånde, etter smak
Mal lever, spekk og løk i en foodprosessor. Lag saus av smør, mel og melk. Avkjøles. Bland sammen med leverblandingen sammen med krydderet. Tilsett deretter 3 egg, ett om gangen.
Smør en bakeform godt med smør, og sett den i en langpanne fylt med vann nederst i ovnen. Stekes i vannbadet på 130-150 grader, alt etter når vannet i langpanna koker, i ca 2 timer.
Legg bakepapir over forma, men ta av papiret mot slutten slik at overflata brunes litt. Avkjøles helt før den hvelves ut. Pakkes i aluminiumsfolie i porsjonsbiter, og frys ned. Ta opp en porsjonsbit etter hvert som du trenger det.
P 11.2g, F 20g, C 10g 1 : 2 : 0.9 273 kcal
Smør en brødform med rikelig smør. Stivpisk ti eggehviter med en klype salt. Tilsett eggeplommene en etter mens du visper. Deretter har du i 100 gram mel med to ts bakepulver. Tilslutt tilsettes 100 gram smeltet, avkjølt smør. Hell røren over i brødformen, og stek på ca 200 grader i ca. en time. For å unngå at brødet faller sammen, la det avkjøle i ovnen etter at den er slått av.
NUT BREAD
P 10.2g, F 43.8g, C 5,6g 1,0 : 4.3 : 0.5 475 kcal
Smør en brødform med rikelig smør. Ta et halvt kilo hasselnøtter og kjør dem i en food prosessor til det ligner et tykt nøttesmør. Tilsett 100 gram mel, 2 ts. Bakepulver og en halv ts. muskat. Rør godt. Ha i 15 egg og 110 gram fløte (ca 1,1 dl).Tilslutt tilsettes 250 gram smeltet smør, og alt blandes godt.
Hell røren i brødformen, og la det være igjen 3 cm til toppen sånn at brødet kan heve. Stek i 40 minutter på ca 200 grader og la brødet avkjøles i ovnen. Dette brødet ser ut og kjennes ut som helkornbrød. Det kan spises som alt annet brød med kjøttpålegg, stekt egg osv.
Husk å sjekke med en strikkepinne om det er ferdig bakt før du skrur av ovnen og lar det stå til avkjøling. Blir det for brunt på topen, er det bare å lkegge over et flak med bakepapir på slutten.
Temperaturen på ovnen vil variere fra ovn til ovn, så prøv deg fram. Alt fra 190-220 grader er temperaturer som burde passe bra til disse brødene!
Ha ca 250 gr mandler ut over et bakepapir på en plate. Varm opp ovnen til ca 170- 180 grader, og sett inn mandlene midt i ovnen.
La de riste i ca 8-10 minutter inntil du hører en "poppelyd" når noen av mandlene deler seg...
Ta ut platen, fold sammen bakepapiret slik at du kan helle mandlene ned i en bolle. Hell over litt olje eller ghee, bland godt sammen.
Legg bakepapiret tilbake på panna, og ha mandlene med olje over på papiret igjen. Strø så over med sjøsalt eller seltin- ikke tenk på mengden her, for du kan riste av overskuddssaltet senere i en matsil...m og la mandlene avkjøle seg...
250 g kokosfett
250 g 70% - 86% kakaosjokolade
0,25 dl ferdigkokt kaffe og 0,25 dl kremfløte
6 eggehviter
12 hele egg, godt pisket
100 g mandler
100 g hasselnøtter
30 g kokosmasse
Pisk eggene til de blir luftige. Smelt kokosfettet og sjokoladen i to ulike panner. Ha kaffen og fløten oppi sammen med den flytende sjokoladen. Bland deretter flytende kokosfett i den flytende sjokoladen under omrøring. Deretter blandes sjokolademassen porsjonsvis i de piskede eggene under kraftig omrøring. Visp deretter i kokosmassen, og la den avkjøle seg litt.
Bruk en vanlig brødform kledd med aluminiumsfolie eller matpapir, og legg delvis sjokolademasse, nøtter og tørket frukt. Pass på at blandingen er såpass stiv at ikke nøttene faller til bunnen av kaka.
Du kan bruke ulike typer nøtter, som f.eks. cashewnøtter, macademianøtter, pistasienøtter, hasselnøtter eller peanøtter, alt etter smak. Mandlene kan evt. ristes før du har dem i kaka.
Sett kaken til avkjøling. Kan spises etter noen timer. Delfiakaken har god holdbarhet i kjøleskap, men kan også fryses.
Variasjon: Du kan også bare ha 2 – 3 ss konjakk i sjokoladeblandingen sammen med kaffen om du ønsker det. Alternativt kan du også bruke 2 - 4 ss økologisk sukker eller honning om du vil.
Husk at her brukes sukker eller honning som et krydder, slik det opprinnelig ble brukt.
Den opprinnelige oppskrifta uten sukker men med rosiner og aprikoser er oppgitt til å ha følgende næringsmessige fordeling;
1,0 (protein) : 3,4 (fett) : 0,5 (karbohydrat)
Pr 100 gram gir dette;
10 gr protein
33 gr fett
5 gr karbo
357 Kcal
650 gr eggehviter (fra 17 egg)
85 gr kokosmasse*
Salt**
Ca 250- 500 gr smør
Visp eggehvitene til de er stive, og rør inn kokosmassen. Stek pannekakene i mye smeltet smør. Det blir på en måte en form for "smultbakst"
Smelt nok smør i panna til at det dekker til ca to cm opp langs kantene på panna, og tilsett mer etter hvert som mye av smøret blir absorbert av pannekakene.
Stek begge sidene av pannekakene til de er gyldenbrune på begge sidene. Ikke tørk av fettet fra pannekakene når du tar dem opp fra smøret
De kan enten bli spist varme eller avkjølt.
[RIGHT]* = kan økes om ønskelig til 100 gr eller mer
** = ikke med på orginaloppskriften fra boka.[/RIGHT]
Smelt smøret på middels varme. La det stå på varmen i ca 15-20 min til alt vann har fordampet, og overflata av smøret er dekket med store, flate bobler.
Skru varmen litt ned, og la smøret stå i enda 15 minutter til melkestoffet synker til bunns og blir gyllent. Pass på at det ikke blir fro brunt, da ødelegges smalen på fettet.
Vri opp et gashåndkle/kjøkkenhåndkle i varmt vann, og legg det i en sikt. Sil smøret gjennom håndkleet.
Oppbevar det klarete smøret i tette glass, helst i kjøleskapet, men det kan også tåle å stå i romtemperatur i flere uker uten at det har noe å si…
Klaret smør er ypperlig til steking av fisk og kjøtt og kakebakst. I og med at melkestoffene er fjernet, tåler det klarete smøret høy steketemperatur uten å bli brent.
50 g smør
2 hele egg
3 eggehviter
utskrap fra en 1 eller flere vaniljestenger etter smak (alt 2-3 ts vaniljesukker)
200 gr usøtet, revet kokosmasse
Visp eggene stive sammen med vaniljefrøene, og smelt smøret.
Rør inn kokosmassen og det smeltede smøret.
Lag små kokosmakroner med 2 teskjeer på en plate dekket med bakepapir, og sett på midterste rille i stekeovnen, og stek dem på 175 grader i ca 10 minutter. Oppbevares i en tett boks.
250g mascarponeost eller annen hvit mykost
0,5 dl kakao, etter smak
Utskrap fra vaniljestenger, alt. 2 ts vaniljesukkker etter smak
35 gr usøtet kokosmasse
Blandes til en jevnt masse, den skal bli ganske tjukk, så det er lett og lage boller, og rulle kulene enten i kokos eller nøttemel
Dette var en versjon som jeg la ut uten å ha prøvd den enda... så inntil den er utprøvd, så legger jeg her ut oversikten over den opprinnelige oppskriften jag la ut...
Her er den oprinnelige oppskriften..
500 gr delfiafett
375- 500 gr 70% sjokolade
1 dl kremfløte
150 gr mandler
150 gr hasselnøtter
80 gr usøtet kokosmasse
12 hele egg
Holder på å teste ut ulike sammensetninger på denne for å få sammensetningen mest mulig optimal... så om det er flere der ute som vil være med å prøve ut... ja så er det bare å slenge seg med...;)
Du kan også dele den opp og legge et mellomlagspapir mellom hver bit, så kan du ta opp en porsjon nå og da.. sånn til lunsj eller når du vil kose deg...
500-600 gr utvannede kryddersildfileter
1 ss dijonsennep
1 ss sukker
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
dill, hakket, kan sløyfes
6 dl rømme eller creme fraiche
Rør godt sammen alle ingrediensene til sennepssausen, og bland i silden. Legges på glass, gjerne med litt dill på toppen. La stå minst et døgn før servering. Oppbevares kaldt.
100 gr 70% sjokolade
1 dl fløte
1 dl helmelk
1 ts vaniljesukker eller utskrap fra vaniljestang
125 gr smør
50-75 gr hasselnøtter
Kjør hasselnøttene i en foodprosessor til nøttesmør. Ha fløte, melk og sjokolade i små biter i en kjele, og varm forsiktig opp til sjokoladen har smeltet. Når all sjokoladen er smeltet, tilsetter du smøret i små klumper, og pisker det godt inn i sjokolademassen. Rør deretter inn nøttesmøret. Hell sjokoladepålegget på et glass, la det avkjøles, og sett det i kjøleskapet.
250 gr saltede peanøtter
ca 1 ss olje, etter ønske
Peanøttsmør lager jeg selv av en pose Polly peanøtter som jeg har i en bolle sammen med litt fett, og moser det med stavmikseren til det er skikkelig crunchy... sabla godt og billig...og uten druesukker, dårlige oljer og E- stoffer er det og...
Man kan også bruke hasselnøtter, valnøtter, pistasjenøtter, cachewnøtter osv... ferske eller ristede i ovnen tilsatt olje og litt salt... så unngår du evt. dårlige oljer fra produsenten... :p
Hadde brukt opp all soppen, så jeg bytter ut soppen i oppskriften med 175 gram finsnittet bacon. I tillegg så har jeg den i ovnen 1 time. Det er mer enn nok. Jeg skal ha blomkålstappe og dampa brokkoli med smelta smør til... Sambo får 1 - en - ovnsstekt potet (snudd i olivenolje + krydder & urter & maldone salt) i sin egen lille ildfaste form... Jeg kunne godt ha hatt det sjøl og - i følge OE, men jeg liker ikke potet......:)
Fant omsider igjen denne tråden. Kommer til å legge ut flere favoritter her i tiden som kommer... kanskje det er andre som også har oppskrifter som passer for OE- kostholdet???
Ser at enkelte av de anbefaler å blande halvt om halvt med krem og cottage cheese, men jeg tror det smaker bedre med litt mere krem enn cottage cheese... men det er nå meg...
Samma det... måtte bare sette denne inn her, da denne også passer helt perfekt på OE, dog med mye krem... :p
...håper det er OK at jeg limte inn tipset ditt her, Nøtta og Fjonken...
Og det er ingenting i veien for å lage sjokoladefromasj på denne måten. Da har du bare i kakao eller smeltet sjokolade og litt vaniljesukker eller utskrap fra 1-2 vaniljestenger.
Ønsker man å søte fromasjen litt, så anbefaler jeg at man heller bruker Stevia enn noe annet søtstoff. Passer bedre inn med OE's kostholdsfilosofi.
Tilpassa denne etter Isets grunnoppskrift, og bruker konjakk i stedet for Fun Light saft, da det passer utmerket i fromasjer, spør du meg… og så nærmer vi oss ikke minst helg da… :p :D :p
Nå liker ikke jeg konjakk da, men jeg bruker bare ørlite Fun uansett, er avvendt med det søte så jeg trenger så liiiite. Kan jo også feks. bruke moste bær tilsatt litt Stevia istedetfor den kunstige saften. Hmm...
Jaja... det går kanskje litt fort i svingene innimellom når man tilpasser oppskriftene her inne... saksa vel fra flere enn deg på denne oppskrifta ja... :p :p :p
Jeg kan skrive under på at de smaker heeeeelt utrolig godt, det har blitt mye nakkekoteletter på meg etter at jeg startet på optimal ernæring, og denne oppskriften er den beste jeg noen sinne har smakt! Kanskje den eneste retten jeg vet om nå som kan måle seg med biff med bernaisesaus!
Dytter litt på denne tråden for å minne om det deilige nøttebrødet! Jeg skal bake det i morgen, det er kjempegodt. Inneholder jo litt mel da, men 100 gram mel på et helt STORT brød er ikke akkurat til å dø av for oss som ikke ligger så forferdelig lavt på karbene. :D
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.