< Tilbake til oversikten

Pølse, fårepølse og leverpostei uten E250?

#1

Summer sa for siden:

Jeg oppdaget plutselig at nesten allt poden spiser daglig inneholder Natriumnitritt (E250). Leverposteine og fårepølsen som han har på skivene, og pølsene som han ofte har til middag..:eek:

Noen som vet om merker av disse produktene som ikke inneholder dette? (Og hva er galt med å bruke askorbinsyre??)


#2

Ziggy sa for siden:

;)

Stemmer nok det at du knapt nok i dag får kjøpt behandlede kjøttvarer uten at de er tilsatt nitritter... desverre.

Derimot må du påse at disse produktene samtidig INNEHOLDER askorbinsyre, E300 tror jeg det er, for denne "nøytraliserer" noe av den skadelige effekten nitrittene antas å ha på kroppen vår. Om det stemmer 100%, ja se det vet jeg ikke, da jeg ikke har sett forskningsrapporter som viser det. Men, jeg vet at Mat& Helse argumenterte for at dette var en fordel når det gjalt pølser for en tid siden...

Derimot kan du faktisk lage båd eleverpostei og pølser hjemme også, jeg har lagt ut en oppskrift på leverpostei på OE tråden, og når det gjelder pølser... ja så har faktisk Thommesen av alle persone faktisk skrevet en bok om hvordan man lager hjemmelagde pølser, og den tror jeg er på tilbud nå hos Haugen Bok for rundt 100,-!!! Den tar for seg både spekepølse, salami og vanlige kjøttpøser, wiener mv. Har den selv, og har laget flere varianter... UTEN bruk av nitritter i det hele tatt... anbefales!!! ;) :p ;)

Og for å ha sagt det.... det er vitenskapelig bevist av nitritter i maten øker risikoen for å utvikle kreft... det er det som er problemet med dette tilsetningsstoffet....


#3

Summer sa for siden:

Kan du gi meg lenken til oppskriften?

Dersom de ikke inneholder askorbinsyre, så kan jeg jo bare tilsette, eller gi som tilskudd ved siden av...
Lage leverposteine selv ja... det var jo en ide...


#4

Nille sa for siden:

Fant dette jeg Lise: www.folkevett.no/index.php?back=1&artikkelid=427
[color=purple][/color]
[quote]Smakfull konservering

Dag Viljen Poleszynski kan heller ikke se at vi trenger syntetiske konserveringsmidler.

  • Med kjøleskap og dypfryser er behovet for slike midler sterkt redusert. Dessuten fins det en rekke naturlige konserveringsmidler, slik som for eksempel sterke krydder og vitamin C, sier han.
    Naturlige antioksidanter (alle tilsetningsstoffene fra E296 til E333, bortsett fra E320 BHA og E321 BHT) motvirker harskning eller oksidasjon av matvarer. Flere kryddersorter og naturlige antioksidanter, som for eksempel vitamin C (E300), kan motvirke kreft, og stimulere immunapparatet.
    Mange er skeptiske til E250 Natriumnitritt og E251 Natriumnitrat fordi man antar at de kan forårsake kreft.
  • Nitritt og nitrat er relativt uproblematisk for mennesker som får nok vitamin C og E, fordi slike antioksidanter hindrer dannelsen av kreftframkallende nitrosaminer. For folk som har dårlig kosthold, er derimot slike stoffer en helsetrussel, hevder Polezsynski.[/QUOTE]

#5

Ziggy sa for siden:

Ja, du kan jo gi det askorbinsyre som tilskudd... men pass på så det ikke blir for mye...

Når det gjelder leverpostei, så finner du oppskriften her;

forum.lavkarbo.no/showpost.php?p=127636&postcount=1

Har en annen oppskrift liggende også, hvor jeg bruker ribbekjøtt i tillegg, den er kanllgod og rund i smaken! Skal se om jeg ikke kan legge den også ut på OE tråden...:)


#6

Ziggy sa for siden:

Tenkte jeg skulle utdype litt dette med bruken av Nitritt i mat...

Tilsetning av salter av typen Nitritt, NO2–, blir brukt direkte som tilsetningsstoff i bl.a. kjøttfarse, bacon, kjøttpålegg og spekede kjøttprodukter. Det er flere årsaker til bruken av nitritt, E 250:

  • Nitritt er et konserveringsmiddel. I tilstrekkelige konsentrasjoner hemmer nitritt vekst av botulismebakterier.
  • Nitritt er fargestabiliserende, og gir kjøttet rød farge. Ca 25% av nitritten blir omdannet til nitrosaminer ved fordøyelse. Nitrosaminer er giftige og kan forårsake kreft. Disse nitrosaminene dannes ved reaksjon mellom nitritt og sekundære aminer i kroppen. De sekundære aminene stammer fra nedbrytning av mat i kroppen vår.

Det viser seg at askorbinsyre, vitamin C (E 300), hindrer denne syntesen, og mange produsenter tilsettes derfor E 300 sammen med nitritt (E 250) i kjøttvarene. Motsatt, kan man evt. fremskynde dannelsen av nitrosaminer.

Store mengder nitritt og nitrat kan som sagt føre til kreft og mulige fosterskader. Men det kan også føre til methemoglobinemi hos små barn. Denne sykdommen innebærer at blodet får en nedsatt evne til å transportere oksygen. Symptomene er økende blåfarge og åndenød.

Dette er ikke for å skremme, men allikevel er det helt på sin plass å være oppmerksom på de skadelige bivirkningene av denne type tilsetningsstoffer som vi ofte finner i maten vår... desverre... så alt med måte, det er mitt råd...


#7

Summer sa for siden:

Ja, nettopp derfor jeg freaket litt ut over å oppdage at poden inntar det hvertfall en gang daglig..

Men, askorbinsyre... Skulle det ikke da kunne funke med et hvilket som helst c-vitamin?


#8

Ziggy sa for siden:

Joda, det skulle ikke være noe i veien for det... men pass på så poden ikke fåpr i seg for mye...


#9

Summer sa for siden:

Hvorfor det?

(altså, jeg har ikke tenkt å overfore han med c-vitamin, men jeg bare lurer på grunnen? Er det noen spesiell grunn til å være litt restriktiv på c-vitaminer til barn?)


#10

HP sa for siden:

Jeg mener at de nitritt holdige varene vi bruker også inneholder c-vitamin ;) (Gilde)


#11

Summer sa for siden:

Ja, faktisk, mer askorbinsyre enn nitritt. puster lettet ut


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.