Summer sa for siden:
Du, Nille, er det sant at man ikke bruker galleblæren til å spalte fett så lenge en ikke spiser karber? ?
Summer sa for siden:
Du, Nille, er det sant at man ikke bruker galleblæren til å spalte fett så lenge en ikke spiser karber? ?
Iset sa for siden:
Nille skal jo få svare selv, men når du nevner det nå så ligger det en historie på eat.com om ei dame som gikk ned 70 kg på lavkarbo. Hun hadde fjernet galleblæra og fikk, som alle andre slike, beskjed av sykehuset om å spise minst mulig fett. Men stikk i strid med dette prøvde hun altså eat-filosofien og fikk kjempegod helse:
Hentet herfra:
www.eat-web.com/home/main.asp?sec=9&ch=0&app=3&page=2&view=2&cat=&id=520
Det stod litt mer i ukeblad-artikkelen om dette, men nå har jeg kastet det bladet, er vel nærmere et halvt år siden det stod.
:)
Nille sa for siden:
Galleblæren brukes ikke til å "spalte fett" i det hele tatt, - om man spiser karber eller ei spiller ingen rolle.
[color=purple][/color]
Galleblæren er bare en "porsjoneringssentral" for galle som produseres i leveren og skal ned i magesekken. Når man har galleblære vil det fra den porsjoneres ut galle alt etter hva vi spiser/når vi spiser. Gallen er fettløsende og er nødvendig for at vi skal kunne fordøye fettet. Den nøytraliserer magsyren og øker effekten av saftene som kommer fra bukspyttkjertelen. Det er de saftene som er viktige for førdøyelsen av karber og proteiner. Sitrus, sterke krydder, bitre frukter og grønnsaker som grapefrukt, artisjokk, endevie (sikkori) og bitre salater stimulerer også til utskillelse av galle og dermed utskilling av giftstoffer via galle og tarm. For å unngå at giftstoffer tas opp igjen etter at de er utskilt via galle, er det viktig å spise et fiberrikt kosthold som vil binde galle og giftstoffer som skilles ut via gallen. Et godt og balansert kosthold er viktig altså !
[color=purple][/color]
Når man ikke har galleblære vil vi ikke ha "lageret" av galle. Men leveren produserer jo som før. Isteden kommer gallen direkte dryppende i en jevn strøm hele tiden. For de fleste uten galleblære er dette ikke noe problem i det hele tatt. Vi kan spise så mye fett, krydder etc. vi orker uten problem. Spiser vi for lite fett er det faktisk flere som får problemer med for mye magesyre. Men dessverre er det noen som selv etter å ha fjernet galleblæren vil ha smerter og problemer med å spise "alt mulig". Han som opererte meg sa at dette dreide seg om ca. 10 % av de opererte. Og jeg ble advart om å tilbakeføre matvarer for fort. Men han så ikke noe problemer med fettrik kost. Jeg gikk rett på Atkins kosthold og har ikke hatt noe problem. Tror kirurgene etterhvert har blitt mer oppdaterte nå. At man ikke kan spise fett er en myte. Må legge til at de som har problemer ofte har hatt betendelse i gallegangen, at denne er innsnevret av arrvev eller evt. har noen uoppdagete steiner der. Disse steinene kommer fra leveren og kan ligge i fast gallegangen og "vokse". Lå på sykehuset sammen med ei som var der for "utstaking" av steiner som hadde satt seg fast....
[color=purple][/color]
Jeg var med i en gruppe for gallesteinsopererte i et annet forum (atkins by the book). Det var få eller ingen som hadde problemer med å spise Atkins kost. Og de få som hadde problemer med enkelte matvarer (det varierer fra person til person hva man tåler) lærte fort hva de tålte/ikke tålte og tok sine forholdsregler. Fett var absolutt ikke det største problemet.
Håper det var klart nok :o
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.