Gele
8 porsjoner, 0 gr karbo totalt, 0 gr karbo pr porsjon
2 dl Fun Light Bringebær
8 dl vann
25 gr gelatinpulver eller 10 gelatinplater
Kok opp saftblandingen. Legg ca 10 gelatinplater i kaldt vann i ca. 5 min. Kok opp ca 1 dl vann. Klem ut vannet av de nå myke platene og rør dem ut i det kokende vannet, tilsett dette i den varme saftblandingen og rør godt. Sett deretter gelen kaldt i noen timer slik at den stivner.
Ha den varme gelatinblandingen i en skål, og tilsett så langsomt den kalde saftblandingen mens du pisker det sammen- tilsett aldri den varme gelatinblandingen til den kalde saftblandingen, da vil ikke gelatinet løse seg skikkelig opp, og geleen blir ikke som den skal. Server med hjemmelaget vaniljesaus
Husk at det finnes forskjellige typer/str. gelatinplater så se på pakken. Antall plater kan variere. Til denne oppskriften er det brukt Gelita Gelatin som selges på Rema og Rimi.
Vaniljesaus I
4 porsjoner, 14,5 gr karbo totalt, 2,9 gr karbo pr porsjon
2 egg
1,5 dl kremfløte
2 dl vann
1-2 ts Fiberhusk eller glutenmel
1-2 ss Natreen
5-10 dråper vaniljeessens, eller etter smak (tilsvarende 1 ss vaniljesukker)
1,5 dl kremfløte
Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra halvparten av fløten og vaniljeessensen.
Sett blandingen over en middels varm plate og rør godt mens sausen tykner. Sausen skal ikke koke. Ta kjelen av platen og visp litt i sausen til den blir kald.
Pisk fløten og rør den inn. Smak til med vaniljeessens. Røres om før servering.
Vaniljesaus II
5 porsjoner, 15,3 gr karbo totalt, 3,1 gr karbo pr porsjon
3 eggeplommer
2-3 ss Natreen
4 dl fløte
½ stang vanilje eller 5-10 dråper vaniljeessens, etter smak
Alt. 1 ts Fiberhusk eller glutenmel for å jevne sausen ved behov
En ekte vaniljesaus lages helt uten mel. Det er bare Eggene som tykner den.
Rør eggeplommer og sukker sammen, men ikke visp så mye at det blir eggedosis. Spe med fløten. Splitt vaniljestangen opp på langs, skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med stangen og resten av ingrediensen. Varm kremen under omrøring til den tykner. Kremen må ikke koke, da vil den skille seg. Ta til slutt ut stangen.
Avkjøl i kaldt vann. Rør i den av og til under avkjølingen så den ikke får snerk. Sil sausen før servering.
Det er kornene fra vaniljestangen som gir den aromatiske smaken på sausen. Vil man ha en ekstra fyldig vaniljesaus kan man vispe inn litt stivpisket kremfløte like før servering.
Vaniljesaus III
5 porsjoner, 14,9 gr karbo totalt 2,9 gr karbo pr porsjon
3,0 dl fløte
1,0 dl vann
1 stk vaniljestang
3 stk eggeplommer
3,5 ss Natreen
Ha fløteblandingen i en tykkbunnet kasserolle.
Split vaniljestangen på langs og skrap ut frøene og ha i fløteblandingen sammen med vaniljestangen. Kok opp, trekk kasserollen tilside og la den stå og trekke 10-15 min. Ta opp vaniljestangen.
Pisk eggeplommer og søtningsmiddel til en luftig tykk masse. Hell den varme melken over eggblandingen og rør godt.
Hell blandingen tilbake i kasserollen og varm forsiktig opp til den begynner å tykne (rett under kokepunktet). Kremen må ikke koke.
Sil sausen før servering.