< Tilbake til oversikten

Frukt

#1

nøtta sa for siden:

Hei

jeg veit at det er masse karber i frukt - derfor unngår jeg det , men ofte når jeg er ute/ på jobben/i bursdager/ spesielle anledninger.... så er det frukt fat til kakebordet som et sundt alternativ .... hvilken frukt burde man da spise ??? ( til nå har jeg tatt en kopp te eller kaffe og godt rundt og vært fanatisk hehe neida men en banan er liksom 20 karber og det blir litt vel drøyt ....)


#2

Iset sa for siden:

Banan og druer inneholder mest, tror jeg.
Nå prøver jeg å holde karboinntaket lavt, men jeg skeier heller ut med frukt enn med snop, for å si det sånn. Jeg nekter å ha dårlig samvittighet for å spise mat som faktisk er sunn og inneholder vitaminer og mineraler. Spiser helst bær istedetfor frukt, men frukt er sunt og du skal ikke ha dårlig samvittighet om du spiser frukt istedet for kaker i et selskap!! ;)


#3

Summer sa for siden:

Enig med Iset.
Fukt sammen med nøtter er jo veldig bra, så å ha med seg en boks walnøtter i vesken er veldig greit. :)


#4

des65 sa for siden:

Trodde faktisk at man kunne nesten spise så mye man ville av feks epler, pærer og slike frukter. Synes å ha lest det om Lindberg i allefall. Eller er jeg helt bortevekk?


#5

Mum 4 2 sa for siden:

Lindberg anbefaler 3 porsjoner frukt pr dag. Men det kommer også an på hvor i prosessen du er. Dvs. prøver du å gå ned i vekt eller er du på stabilisering.
Da jeg var i ketose (Lindbergs opplegg for det i 2002), så fikk jeg ikke spise frukt. Ser at dette er moderert noe nå. For i opplegget for ketose jeg fikk i år, så kan jeg spise 4 ss bringebær hver dag.

Men frukt er jo som de andre sier mye bedre enn kake, og de inneholder verdifulle vitaminer og mineraler, antiokydanter og ikke minst fiber. Så nyt frukt med god samvittighet.

Er du plaget av søtsug så kan det være nyttig å merke seg om noen typer frukt trigger dette. Jeg har selv erfart at jeg får sug etter søtt/føler meg sulten om jeg spiser gule pærer eller nektariner. Derfor prøver jeg å styre litt unna disse.


#6

Nille sa for siden:

Når du går på ketolyse kuren skal du absolutt IKKE spise banan. Det er den eneste frukten Torkil sier NEI til. Ellers bør du velge frukter med lavt karboinnhold, siden du skal ha max. 15-20 karber pr dag (hvis du da ikke er balnt dem om tåler mer) sier det seg selv at det ikke blir mye frukt av det.... Men det er bra å spise litt hver dag. Det er mindre karber i mange bærtyper.
[color=purple][/color]
Se her: www.lavkarbo.no/?side=gronnt under Frukt/rå/frisk
[color=purple][/color]
Det meste av frukt ligger rundt 10 karber pr 100 gram +/-. Pære 8, appelsin 10.4, eple 10, fersken 7.6, drue 16.5, Kiwi 10.6, clementin 9.4, mandarin 9.8......

:)


#7

Karin sa for siden:

Jeg pleier velge melon i sånne sammenhenger - det fins ofte på fruktfat. Bær er det jo sjeldnere, bortsett fra i jordbærsesongen. Melon går greit, de har lavt karbotall.


#8

nøtta sa for siden:

melon noterer men venter nok en god stund før jeg begynner og spise frukt ....
Takk for svar alle sammen


#9

luringen sa for siden:

trodde det var ganske mye i vannmelon jeg??


#10

Nille sa for siden:

Melon, honning 5,6
Melon, kantaloup 5,7
Melon, vann 8,1

Ja, vannmelon har 8,1 karber pr 100 gram, - men hvis man veier vannmelon går det faktisk ganske mye på 100 gram..... De andre melonene er "tyngre". Man behøver jo ikke spise så mye :snill:


#11

nøtta sa for siden:

da tror jeg at jeg sier at en liten bit melon er lov .... men i det siste har jeg hatt med en pose nøtteblanding når jeg skal bort og det har fungert utrolig bra !!! :visemuskl men nå reiser jeg snart på ferie og blir borte i to uker :eek::eek::eek::eek::eek: korleis skal det gå ??? :o:o:o:o:o må nok pakke ned en god bag full av disiplin ja ... og mot til og si nei takk , jeg får så dårlig samvittighet hvis jeg sier nei takk til en kake som jeg veit at noen har stått og bakt til vi kommer på besøk ...:( uff jeg vil liksom ikke si ifra på forhånd ... jaja men det skal nok gå ja ... !!

God fredagskveld !!


#12

Amica sa for siden:

Er det bare meg som blir innmari fort "sulten" når jeg spiser frukt..? :confused: Jeg er som regel mett i timesvis etter frokost og slikt, men om jeg spiser f.eks. et grønt eple blir jeg som regel sulten med en gang..Har nok noe med blodsukkeret å gjøre, men..

Bare jeg som er så rar..? :o


#13

Nille sa for siden:

Nei, du er ikke rar !! Det er pga blodsukkeret og det er derfor bl.a. Atkins ikke tillater frukt i induksjonsfasen. Frukt inneholder fruktsukker og skaper søtssug hos mange.


#14

Iset sa for siden:

Jeg blir sulten av epler og pærer, har jeg merket. Er jeg sulten og tar en av disse fruktene, er jeg MER sulten når jeg har spist det. :eek:
Men bananer og appelsiner virker mettende på meg. :) Men bruker dem helst i smoothies, iallefall banan, så den blir inntatt sammen med "sunnere" matvarer.


#15

Kristian sa for siden:

Frukt inneholder ikke proteiner, derfor så metter de ikke på lavkarbovis. Frukt skal helst spises sammen med ett proteinrikt måltid. Bland frukt i salaten så blir salatan mye friskere og søtere.:)


#16

ssskaldeman sa for siden:

Frukt är gott, men tyvärr går jag upp i vikt av det. Alltså låter jag bli att äta frukt.

Det är väldigt tråkigt, eftersom jag gillar frukt. Men för mig är det viktigare att gå ner i vikt än att äta det som jag gillar.

Jag har aldrig sett någon bra förklaring på varför frukt hindrar viktminskningen. Förmodligen blockerar frukt fettförbränningen i levern, på samma sätt som alkohol.

Många av mina svenska "elever" har fått fart på sin viktminskning när de slutat med frukt.

Sten Sture


#17

Ziggy sa for siden:

Joda, du har rett, og det kan skyldes fruktose som finnes naturlig i frukt. Fruktose blir kun tatt opp og omdannet til glukose eller fett i leveren, og denne prosessen kan påvirke fettforbrenningen i negativ retning, slik som alkohol og kan gjøre det.

Dette kan skyldes at leveren forbrenner fruktose på samme måte som alkohol. De forbrennes og omdannes før andre næringsstoffer den blir tilført, som bl.a. fett...

.


#18

Ziggy sa for siden:

Hmmm...tror du tar litt feil om du mener at fettforbrenningen foregår i leveren, for det gjør den ikke, den forgår i cellenes mitokondrier, som enten kan bruke fettsyrer eller glukose som energi, men det antar jeg du er klar over...

Det alkoholen gjør, er at den stopper glukoneogenesen i leveren, som er leverens omgjøring av aminosyrer (proteinets byggeklosser) fra et proteinholdig måltid til glukose.

Jeg antar defor at det du mener, er at inntak av alkohol kan stoppe produksjonen av ketoner i leveren, noe som dannes når fettsyrer nedbrytes i levercellenes mitokondrier. Disse ketonene kan kroppen bruke som erstatning for glukose både til hjernen og annet kroppsvev som energi. Det er mulig at denne produksjonen opphører ved inntak av alkohol, men det har jeg ikke funnet belegg for i medisinsk litteratur jeg har lest så langt...

Det er bl.a. blokkeringen av glukoneogenesen som kan være farlig for insulininjiserende diabetikere og inntak av alkohol. Bommer de her, kan de bl.a. få hypoglykemi.

Men, den metabolske nedbrytningen av alkohol minner helt klart mye om nedbrytningen av fettsyrer i kroppen...

.


#19

ssskaldeman sa for siden:

Jag försökte hålla mig kort och då blir det en smula svepande. Vad jag menade är att levern är ett mycket energikrävande organ, det näst mest energikrävande efter musklerna. Dessutom kan levern bränna fett för att producera värme. Termogenes, kallas det. Därför är det viktigt att inte blockera leverns funktion, för då får vi en sämre total fettförbränning.

Sten Sture


#20

Ziggy sa for siden:

Da er vi jo helt enige da!!!! :) :) :)

(og jeg som så for meg en skikkelig diskusjon her...)

.


#21

ssskaldeman sa for siden:

Jag har läst en del av dina mail och tyvärr är vi nog eniga om det mesta...

Sten Sture


#22

Ziggy sa for siden:

Det samme her, har sett gjennom mailene dine, og er imponert over det du har fått til.

Har selv samlet de samme bøkene som du har, og stoler mer på å gå til kildene enn å få det "referert" av enkelte "spesialister". Det forsvinner mye bakgrunnsinformasjon ved kun å lese andres tolkninger...

Visste du forresten at boka di koster ca 250,- pluss frakt her i Norge???

Synes det er i overkant mye påslag for bokhandelen når den koster rundt 150,- i Sverige, så vet du om en svensk bokhandel som kan sende boka di til Norge?!? Skulle så gjerne ha lest boka og historien din...


#23

ssskaldeman sa for siden:

Tyvärr säljer inte de svenska nätbokhandlarna till utlandet. Du får väl önska den i julklapp!

/SSS



#25

Lille Kalori sa for siden:

vil bare si at i en brødskive m pålegg kan det gjemme seg 100-300kcal, i et eple bare 40-50kcal,har nok noe m d å gjøre;)


#26

polvott sa for siden:

Jeg er på atkins vedvarende vekttap, men fortsatt på 20 karbo. Jeg har tenkt til å holde meg på 20 karbo også.

Går det greit hvis jeg spiser et halvt eple innimellom da? Jeg har så utrooolig lyst på epler av og til og jeg vet at det hadde hjulpet veldig med et halvt eple.
Noen som vet hvor mye et vanlig grønt eple veier?


#27

luringen sa for siden:

jeg spiste en pære eller et eple på lindberg når jeg var i aktiv fase. Gikk fint det...for meg.


#28

Nille sa for siden:

Går du på vedvarende på 20 karber..... Hm...
Men spiser du 1/2 eple har du ikke mye karber til overs å spise mat for da ?? 10 karber pr 100 gram og det går ca 6 epler på et kilo. Et middels eple vil da ha ca. 16 karber - 1/2 vil ha 8 karber. Dessuten vil eplet sannsynligvis skape ubalanse i blodsukkeret/insulinbalansen og du vil garantert skippe ut av ketose. ....
[color=purple][/color]


#29

polvott sa for siden:

Rart at så mange her sier at det går greit å spise eple på atkins da. Hvis man slipper ut av ketose. Da tør jeg ikke spise eple akkuart. Selv om jeg drømmer om et.


#30

Nille sa for siden:

Hvem sier at det er OK å spise eple på Atkins ? Da har de uttalt seg mot bedre vitende vil jeg påstå. OK, når du er på vedvarende kan du i de siste trinn (7) på stigen plusse på frukt. Men da er du nære målet ditt. Og på vedlikehold kan du spise det av og til om kroppen din takler frukt uten at du legger på deg. Men under Induksjon har du en liste å gå etter. Står det ikke eple på lista (det gjør det ikke) så kan du ikke spise det.
[color=purple][/color]
Her har du vedvarende stigen, - anbefalt tilbakeføring av mavarer. Satt opp etter bl.a. GI.
[color=purple][/color]
Uke

  1. (25 karbohydrater pr dag) Mer salat og grønnsaker fra tillatte matvare lista
  2. (30 karbohydrater pr dag) Friske oster (som cottage cheese etc)
  3. (35 karbohydrater pr dag) Frø og nøtter
  4. (40 karbohydrater pr dag) Bær og visse meloner
  5. (45 karbohydrater pr dag) Vin & andre lavkarbo spiritus
  6. (50 karbohydrater pr dag) Belgfrukter, bønner
  7. (55 karbohydrater pr dag) Frukt (utenom bær og meloner)
  8. (60 karbohydrater pr dag) Stivelsesholdige grønnsaker
  9. (65 karbohydrater pr dag) Korn

[color=purple][/color]
Her inne er det mange som følger forskjellige dietter. Hva som er OK på en er ikke nødvendigvis OK på en annen. Selv om de er lavkarbo. Det er sammensetningen av maten på hver enkelt diett som gjør at de funkre slik de gjør - å blande er ingen god ide. Dessuten kommmer det uansett an på DIn kropp hva DU tåler til sist. Her er det bare prøve/feile metoden som virker !
[color=purple][/color]
:D


#31

polvott sa for siden:

Nei, det virket ikke logisk for meg heller. Men det er bra å få høre det fra andre.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.